Inlägg från: Anonym (CNN) |Visa alla inlägg
  • Anonym (CNN)

    Betyg E i Engelska årskurs 6

    Jag är lärare i engelska och någon av er har ju missförstått något.

    Antingen är din son inte så stark som du tror eller så har läraren missat något.

    Och den här som menar att ett E motsvarar f d G har fel. Det är D som är närmare det gamla godkända betyget. Ett E är lägre i nivå.

    Jag är behörig att sätta betyg i alla årskurser.

    Däremot kan du ju fråga hur man testat kunskaperna. Har du koll i matriserna? Vad finns ifyllt där?

  • Anonym (CNN)
    Anonym (Också) skrev 2021-12-30 07:56:46 följande:

    Jag är också lärare och jag håller med. Man märker rätt så tydligt (faktiskt) vilka elever som tittar väldigt mycket på Youtubers för det blir mycket "slang" i deras texter och även i det talade språket.

    I högstadiet kan jag uppleva att de inte ens läser texterna i boken eller andra texter som vi jobbar med ordentligt, då de tycker att de "kan" detta redan. De kanske förstår av sammanhanget. Men de behöver läsa och ta in ordföljd, meningsuppbyggnad etc för att bygga vidare och så småningom nå målen i matriserna. Inom resonemang, analys osv. 

    Det är trist om kommunikationen brustit. Men ditt barn kommer inte få ett högre betyg på grund av att föräldern på något sätt propsar på att "man skulle sagt till innan". Utan ta detta som en lärdom och håll mer koll nu till våren och framöver. Om ditt barn är så kompetent inom språket som du beskriver det så se till att hen får med sig grammatik osv, sitt med ditt barn och försök koppla det hen ser eller hör talas - till läromedlen som hen har i skolan. 


    Youtube och gaming ger inte djupet. Det ser jag ju hos mina egna barn också. Duktiga på att snacka, men inte lika starka i övrigt.

    Engelska är ett konservativt språk och det är den nivån många inte inser.

    Håller med dig.
  • Anonym (CNN)
    Anonym (Lärare) skrev 2021-12-30 10:18:07 följande:

    Att vara gamer och titta på YouTube mm betyder inte att man är bra på engelska. Att förstå är en sak, att tillämpa en helt annan. Ni fick ju förklarat att han inte hade varit så delaktig muntligt på lektionerna, och det drar ner direkt eftersom betyg inte är ett genomsnitt utan att man måste uppnå en viss nivå inom samtliga kunskapskrav för att få högre betyg. Er son kan alltså ha A på alla delar utom en där han når E, då skulle han få D i betyg. Glosförhör spelar verkligen ingen roll, de är till för träning och inte för betygssättning.

    Sen är det ju så att lärare generellt inte kommer att uppdatera vh personligen under terminens gång, dels kan man själv fråga hur det går, dels har många skolor en digital plattform som visar hur det går i kurserna. Börja att titta där. Var engagerad. Fråga sonen hur det går i olika ämnen, varje vecka.

    Pratar man verkligen sex och samlevnad i mellanstadiet på er sons skola...? Sånt brukar man ta på högstadiet.

    Är du verkligen lärare?

    Jag tvivlar och ska berätta varför.

    För det första har Skolverket ändrat i kriterierna och du får inte sänka en elevs betyg till ett D om enligt ditt sätt. Det var så förut, men så får man inte gör längre. Dessutom blir det inte ett D i en korrekt ofylld kunskapsmatris enligt din modell.

    Det andra är att elever faktiskt redan har sex och samlevnad i mellanstadiet. En annan nivå, men ändock.

    Är du behörig? Legitimerad? Ny på jobbet?

    Men det är allvarligt om du bedömer elever enligt det gamla sättet. Då gör du fel.


Svar på tråden Betyg E i Engelska årskurs 6