Inlägg från: Anonym (Milla) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Milla)

    Min 10-månaders dotter jollrar inte

    amandakollb skrev 2022-01-04 20:37:36 följande:

    Tack för svar! Ah hoppas det är att hon bara är sen i utvecklingen gällande talet, hon låter ju mycket men inte det typiska jollrandet utan mer som aaaaaaa typ. Har inte märkt något annat avvikande men lite smågrejer jag tänkt på senaste dagarna är att hon inte pekar ännu och härmas inte eller så. Av vad jag googlat så verkar dock inte BVC starta en utredning förens vid 3 års ålder typ så blir ju ett tag framöver med oro.. :/


    Jag har ett barn med autism och det behöver absolut inte vara så att ditt barn har det. Men jag vill ändå råda dig att inte vänta för länge med att söka hjälp om du misstänker autism. Det är lite olika hur det är organiserat på olika ställen men habiliteringen för små barn tar inte emot nya patienter som är äldre än fem eller ibland fyra år. Habiliteringen för större barn är oftast inriktade på just större barn vilket innebär att man kan hamna i ett dumt glapp om man söker lite för sent. Det är ju tyvärr ofta kö till utredning och utredningen kan ta några månader.

    Det där med 3 år är gammal information i de flesta landsting, nu för tiden vet man att det är viktigt med tidiga insatser och har metoder för att ställa diagnos tidigt. Får man en diagnos tidigt är den kanske inte lika tillförlitlig men metoderna man har för att träna barn med autism är ju inte skadliga för vanliga barn utan är tvärtom bra för alla.

    Jag vill absolut inte skrämma upp dig, det kan finnas många skäl till att barn inte jollrar men det kan även vara en tidig signal för autism. Min kille jollrade inte och var sen med en del saker som att peka och förstå ord. Han härmades inte och hade ögonkontakt men kanske inte lika mycket som är normalt. Han är åtta år idag och har autism men är normalbegåvad, det som tidigare kallades Aspbergers. Han är oftast glad, trivs i skolan och har kompisar så det är inte en katastrof att få en autismdiagnos. Jag tror däremot inte att varken vi föräldrar eller han hade mått lika bra om vi inte hade fått den hjälp och förståelse som vi har idag. Det är därför jag ville skriva att du inte ska vänta för länge med att be om en utredning om du funderar i de banorna. Det är bättre att kolla en gång för mycket än en gång för lite.
Svar på tråden Min 10-månaders dotter jollrar inte