• Anonym (Trött­)
  Fre 7 jan 13:52
  16411 visningar
  191 svar
  191
  16411

  Nu börjar covid om igen… utan symtom

  mari123 skrev 2022-01-07 13:34:29 följande:
  "Ologiskt"! Ja det är bara förnamnet. Jag är 66 år och har tagit tre sprutor mot C19 PLUS en mot "årets flunsa" .....som löper parallellt? Ja man undrar, men jag tar sprutorna utan att fråga för mkt MEN hur andra gör vad gäller vaccinering skiter jag i till 100%. I min värld är det ngt man väljer själv! HELT själv och ingen ska lägga sig i. 
  Så om du eller nära anhörig skulle vara i riskgrupp och behöva hemtjänst eller nära vård dagligen, då skiter du fullständigt i om din personal är ovaccinerad?

  Gäller samma om du eller nära anhörig av medicinska skäl inte får ta vaccinet och har personal som du inte vet är vaccinerad eller ej

  Du tycker inte man som brukare i riskgrupp har rätt till trygg vård i form av vaccinerad personal?
 • Anonym (Trött­)
  Fre 7 jan 14:17
  #35
  mari123 skrev 2022-01-07 14:06:33 följande:
  FAST man hör ju 24/7 om att vaccinerade sprider smittan också...så HUR ska man ha det?
  Du svarade inte på min fråga om du tycker det är lämpligt att ovaccinerad vårdpersonal arbetar med personer i riskgrupp.

  Fast med ditt resonemang så tycker du väl att det är ok eftersom alla ska få bestämma själva. Ja, utom de brukare i riskgrupp som vill ha vaccinerad personal då.
 • Anonym (Trött­)
  Fre 7 jan 14:35
  #41
  mari123 skrev 2022-01-07 14:23:54 följande:
  Enär man hör att vaccinerade inte alls ska koppla av utan att  de sprider smittan hejvilt ändå så vet man inte vad man ska tänka. OM brukare kräver vaccinerad personal så vet jag inte hur man gör ifrån personalkontoret! HUR får man veta om en personal är vaccinerad om hen inte själv är öppen med det? Kan man snoka i journalerna och SKRIVS det ngt om att man vaccinerat sig i ens journal? Man tar ju sprutan/orna långt ifrån ens vanliga vårdcentral!
  Det verkar pågå febril aktivitet i kommunerarna hur man ska hantera vårdpersonal som inte vaccinerar sig. Förhoppningsvis kommer det nya lagförslag snart.
  Det är ju ohållbart att man som vårdanställd inte följer riktlinjerna vid en pandemi och t ex vaccinerar sig. Som brukare är man ju helt utlämnad i det här. 
 • Anonym (Trött­)
  Fre 7 jan 14:50
  #45
  EpicF skrev 2022-01-07 14:41:37 följande:
  Vaccinet är frivilligt så någon riktlinjer att man ska vaccinera sig finns inte. Arbetsgivare uppmuntrar till det men det är helt frivilligt.
  Har du inte hängt med i debatten?
  Många kommuner omplacerar ovaccinerad personal, andra säger upp och påstår att de har lagstöd.
  Det är väl självklart att det behövs nationella riktmärken och en tydlig lag i frågan hur man ska hantera ovaccinerad vårdpersonal både nu och framöver.

  Alla vet att vaccinet är frivilligt, men det betyder inte att det ska vara självklart att arbeta inom vården som ovaccinerad.
 • Anonym (Trött­)
  Fre 7 jan 14:52
  #46
  EpicF skrev 2022-01-07 14:43:56 följande:
  Om använder munskydd och visir samt handskar och förkläden så är brukarna skyddad oavsett vem som kommer.
  Inte hållbart i längden att alla ska använda all den utrustningen,
  Det kostar pengar, tar tid med alla byten, enorm materialförbrukning.
 • Anonym (Trött­)
  Fre 7 jan 15:01
  #50
  Anonym (förvirrat läge) skrev 2022-01-07 14:55:44 följande:
  Förklara då hur man har fler smittade i samhället nu än under toppen av pandemin då ingen ännu var vaccinerad över 65.

  Nu är ju 80 % minst vaccinerade. Hur fan kan det vara så stort smitta överallt då. De få jag känner som är ovaccinerade lever ju som innan, isolerat, spritar och tvättar händer, munskydd i matbutiken osv....Den här utvecklingen känns minst sagt väldigt konstig! Borde ju ha gått ner enormt nu.
  För att den nya omikronvarianten även smittar vaccinerade.
  Vaccinerade blir dock sällan allvarligt sjuka, och belastar inte vården på samma sätt som gruppen ovaccinerade som blir sjuka

  75% av alla covidfall på sjukhusen består av ovaxxade stod att läsa idag. Genomsnittsåldern för vaccinerad på sjukhus var 70 år, och för ovaccinerad 50 år.

  De vaccinerade med covid på sjukhuset är äldre sköra riskgrupper och de som inte fått tredje dosen
 • Anonym (Trött­)
  Fre 7 jan 15:17
  #53
  mari123 skrev 2022-01-07 15:08:32 följande:
  Okej. VAR stod det att läsa? Var det i en tidning som har monopol på sanningen? Finns sådana? OCH varför har inte "äldre sköra grupper" fått sin tredje spruta? Jag fick min för flera veckor sedan!
  Monopol på sanningen??? Du låter som en antivaxxer.
  Det stod i en av dagstidningarna.

  Min pappa som är 75 och riskgrupp fick sin tredje spruta för en månad sedan. Inte vet jag varför hans region var så långsam.

  Men ok litar du inte på det som skrivs i etablerade media kring covidstatistik, ja då förstår jag att allt blir snurrigt och obegripligt. 
 • Anonym (Trött­)
  Fre 7 jan 15:35
  #55
  mari123 skrev 2022-01-07 15:21:44 följande:
  "Antivaxxer"? Jag har tagit tre sprutor mot C19. Jag är positiv till vaccin då jag är född på 50-talet just i faggorna när poliovaccinet upptäcktes. MEN jag avskyr hot och tvång i den demokrati jag vill leva i. När vaccin används som ett vapen blir jag ISKALL.
  Jag har svårt att få ihop din agenda faktiskt.

  Är rätten att avstå vaccin som anställd inom vården starkare än att en brukare i riskgrupp har rätt till trygghet i form av vaccinerad personal?

  Jag tycker inte det.

  För mig är det obegripligt hur man som ovaccinerad med gott samvete dagligen arbetar med gamla och sköra, eller med brukare som av medicinska skäl inte fått vaccinera sig.

  Avstår man vaccinet så ska det inte vara självklart att du kan jobba med exakt vad du vill, eller komma in var du vill.

  Jag hoppas verkligen lagstiftningen kommer göra det tydligt.
 • Anonym (Trött­)
  Lör 8 jan 00:07
  #77
  Anonym (Covid) skrev 2022-01-07 17:45:41 följande:
  Tänker du att en vaccinerad personal skulle göra en patient mindre sjuk än en ovaccinerad?

  Om patienten är vaccinerad så bör ju denne inte bli lika sjuk oavsett om personalen som drar runt smittan är vaccinerad eller ej? Eller hur var det du menade?

  Min tråd handlar ju just om fenomenet att de som är vaccinerade inte utvecklar symtom och därför avfärdar lite snuva eller halsont som något icke smittsamt, och då går till jobb och riskerar att smitta både patienter, kollegor och medmänniskor på vägen.

  Den som inte vaccinerar sig blir ju i regel (im vi ska gå efter media) så pass sjuk att den riskerar att behöva vård. Denne kan ju inte orka gå till jobb?!

  Utveckla gärna dina tankar :)
  Om man inte utvecklar symtom så har man ju heller inte snuva eller halsont.
  Rekommendationerna är fortfarande sådana att har du symtom så stannar du hemma även om du är vaccinerad.

  Om det är så att man smittar utan symtom så är det bara att hoppas att brukaren är vaccinerad. Ingen aning om hur mycket skyddsutrustning som används av symtomfri personal då det antagligen är en resursfråga som kostar både tid och pengar.
 • Anonym (Trött­)
  Lör 8 jan 21:27
  #82
  Anonym (Covid) skrev 2022-01-08 21:05:26 följande:
  Här svarar du inte alls på nånting alls, inte förtydligar heller.

  Varför tycker du att det ska lagstiftas att ovaccinerade inte får arbeta exempelvis i vården?

  Varför tror du att en ovaccinerad personal är farligare än en vaccinerad, när det egentligen bör hänga på patienten. Om denne är vaccinerad eller ej?!

  Smittan är densamma, det är mottagaren som utsätts för smittan som du bör vara orolig för, och de flesta äldre, sköra, är vaccinerade med tre sprutor nu. Så då är det ju de som är ovaccinerade som riskerar att behöva vårdas av personal, och varför ska denne då få en chans att vara petig och välja bort de som inte heller valt att vaccinera sig?!

  Ditt resonemang går inte ihop, och du pratar om lagstiftning..
  För att jag tycker det är en självklarhet att vårdpersonal följer rådande rekommendationer, i detta fall tar de vacciner som rekommenderas. 

  Jag menar att det behövs en tydlig lagstiftning för att skydda patienterna och garantera säkerheten så gott det går. Som patient ska man kunna lita på att personalen kan ta till sig rekommendationer och inte gör egna galna tolkningar a la antivaxx med konspirationsteorier, faktaresistens, misstro till samhället och gud vet vad.

  Vården behöver befogenheter att kunna göra sig av med personal som är en fara för patienterna. Nu och i framtiden. För det kommer garanterat komma fler pandemier och farsoter, och faktaresistenta galenpannor har ingenting i vården att göra.
Svar på tråden Nu börjar covid om igen… utan symtom
Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.