• Wed 12 Jan 2022 14:16
    18134 visningar
    191 svar
    191
    18134

    Nu börjar covid om igen… utan symtom

    Anonym (Trött) skrev 2022-01-12 13:11:16 följande:

    Verkar som att ni antivaxxare ( och du som krigar för vårdanställdas rätt att vara ovaccinerade) tror att ni är de enda som tänker kritiskt.

    Alla dina argument är känslobaserade, och det tycker inte jag håller i diskussionen.


    Nu missförstår du. I perfekt värd hade vi inte haft ett såpass nytt vaccin som får folk att bli osäkra. Och nej, jag krigar inte för att vårdanställda ska få vara ovaccinerade. Jag krigar (och egentligen så krigar jag inte alls, finns ingen anledning gör det) för att påpeka att vaccinet är frivilligt för ALLA att ta. Även för vårdpersonal.

    Så länge vårdpersonalen är frisk och har rätt kompetens så spelar det ingen roll om de är vaccinerade eller ovaccinerade (eftersom båda grupper smittar i princip lika mycket om de får smittan).

    Nej, mina argument är aldrig känslobaserde. Finns ingen anledning att blanda in känslor.
  • Wed 12 Jan 2022 21:23
    Anonym (Trött) skrev 2022-01-12 20:40:44 följande:

    Kommer alltid finnas människor som är "osäkra" och anti vaccin. Föräldrar som inte vaccinerar sina barn för mässlingen och andra "barnsjukdomar" t ex, de vaccinerna har funnits i årtionden.

    Ja det kan vara så att just omikronvarianten smittar lika oavsett om du är vaccinerad eller inte. Deltan skyddade vaccinerade bättre. Nästa mutation... ingen vet.

    Så att bara fokusera på omikron och det som sker just nu smittmässigt är ett konstigt argument för att vårdpersonal inte behöver vaccinera sig.

    Jag ser det mer som en princip, att är man skeptisk till nya vaccin och rekommendationer och vad det innebär för pandemin i stort, man misstror och nonchalerar information, vill avvakta pga rädsla osv, då bör man inte jobba inom vården då man inte följer vårdens, fhm:s och regeringens  rekommendationer. De säger ju på varenda presskonferans, att det viktigaste är att ALLA som kan vaccinerar sig. 

    Nästa mutation kanske gör så att ovaccinerade sprider viruset ännu lättare och mer. vem vet?


    Att mam är osäker på vaccinet är inte synonymt med anti vaccin.

    Nu ger inte vaccinet någon 100% immunitet och både ovaccinerade och vaccinerade både smittas och bär smittan vidare med alla mutationer hittills, i olika stor grad.

    Jag är vaccinerad (nu med 3 doser) och har haft covid-19 två gånger, en gång som ovaccinerad och en gång som fullvaccinerad. Så att vara vaccinerad är ingen garanti för aldrig få covidpass på samma sätt som att vara ovaccinerad inte innebär att man kommer få covid-19
  • Thu 13 Jan 2022 09:26
    Anonym (Trött) skrev 2022-01-13 00:48:44 följande:

    Att välja bort vaccinet är att vara anti vaccin. Rekommendationen från fhm och regeringen är att ALLA som kan ska vaccinera sig, inte avvakta.

    Nyfiken fråga, varför har du vaccinerat dig?


    Nej, det är det nödvändigtvis inte.

    Jag har vaccinerat mig för att jag tror på vaccinet (vacciner), för att inte behöva oroa mig för att få allvarligt sjukdom, för att skydda mina patienter och mina nära anhöriga och för att kunna hälsa på min syster och annan familj utan att behöva hamna i inresekarantän (de bor i Norge). Men jag var skeptisk och vänta ett tag (tog upp april, kunde fått i januari)
  • Thu 13 Jan 2022 12:38
    Anonym (Trött) skrev 2022-01-13 12:20:14 följande:

    Dina två sista stycken skriker verkligen antivaxx och konspirationsteorier.

    Fascistiskt propaganderar... 

    Jag pratar rekommendationer från fhm och regeringen nu, huruvida jag är gay eller har en kort partner drabbar ingen annan. Så dina exempel blir bara löjliga.

    Ditt val att inte vaccinera sig påverkar däremot en massa människor negativt, eftersom ni ovaccinerade står för större smittspridning, fler sjukhusinläggningar samt att ni är faktaresistenta vilket är djupt obehagligt.

    Det är ju pga er vi har dessa eviga restriktioner.


    Nu är det så att även de vaccinerade bidrar till den höga smittspridningen. Många ovaccinerade lever efter rekommendationer och stannar hemma vid syntomer. Vilket tyvärr inte alla vaccinerade gör.
  • Thu 13 Jan 2022 14:06
    Anonym (Trött) skrev 2022-01-13 14:01:55 följande:

    Vilken lam icke-förklaring.

    Det är de ovaccinerade som belastar samhället mest gällande smittspridning och dess konsekvenser.

    Hade alla varit vaccinerade hade det inte behövts massa restriktioner.


    Självklart hade det behövts restriktioner just pga vaccinerade också bidrar till smittspridning. Iallefall om man vill få bukt med smittspridningen.
  • Fri 14 Jan 2022 15:15
    Anonym (Trött) skrev 2022-01-13 12:10:17 följande:

    Bra där! 

    Men om du anser att vaccinet skyddar dina patienter, hur kan du då tycka det är ok att övrig vårdpersonal är ovaccinerad?


    För majoriteten av våra patienter redan är vaccinerade och för att vi i personal oavsett använder munskydd, visir, handskar och förkläden när vi är nära patienterna och inte kan hålla avstånd, under ex blodprovstagning och andra prosedyrer samt alltid har munskydd och visir vid patientsamtal, alltid munskydd i allmänna utrymmen och där vi i personalen sitter gemensamt. Så patienterna är skyddad oavsett om personalen är vaccinerad eller inte.
  • Fri 14 Jan 2022 15:17
    Anonym (Trött) skrev 2022-01-13 14:23:45 följande:

    Lyssna på dagens presskonferens.

    Budskapet är tydligt, vaccinera dig!!! Gäller alla som kan.

    Det finns restriktioner för vaccinerade, dessa är ännu viktigare för ovaccinerade.


    Enbart vaccin hjälper inte mottagit smittspridningen eftersom båda grupperna medverkar till smittspridningen. Därför behövs restriktioner och rekommendationer oavsett och att alla faktiskt följer dessa.
  • Fri 14 Jan 2022 19:33
    AndreaBD skrev 2022-01-14 17:36:02 följande:

    Pandemin kommer ändå att gå över till endemisk fas på hösten eller vintern och ett förbättrad, jätteeffektivt vaccin kanske inte kommer innan. Då är det lite bortkastat för oss och inte att föredra.


    Jaha, och det är något du har en tillförlitlig källa på?
  • Fri 14 Jan 2022 19:34
    AndreaBD skrev 2022-01-14 17:37:49 följande:

    Nej, men om dessa människor som är så rädda, skulle ta reda på fakta så skulle de ju se att det är större anledning att vara rädd för att få själva sjukdomen. Varför gör de då inte det?


    Finns många som är rädd och skeptiska oavsett om de vet att sjukdomen kan vara farligare än vaccinet. Fullt normalt faktiskt.
  • Fri 14 Jan 2022 19:36
    AndreaBD skrev 2022-01-14 17:42:19 följande:

    Du har inte heller läst på. 

    1. det är inte första RMNA-vaccin

    2. Vacciner har inte försenade biverkningar. Det kan inte komma något senare än två månader efter vaccinationen.

    3. Man undersöker just nu långtidssymptom av covid (omikron) hos barn under 5 år. Uppenbarligen kan de få - sällan men ändå - långtidssymptom. En sjukdom kan ha sena symptom, ett vaccin .... nää...


    1. Nej, men det är första (bland de första) covid-19 vaccinerna.

    2. Det är inget vi vet idag eftersom det inte finns tillräckligt med långtidsstudier på vaccinets verkan och biverkningar.

    3. Både sjukdomar och läkemedel/vaccin kan ha senkomna biverkningar. Dessutom är det väl snarare på covid-19 de gör långtidsstudier och inte just omikronvarianten som är en ny variant som inte funnits så länge att man kan göra långtidsstudier.
  • Fri 14 Jan 2022 20:54
    Anonym (gg) skrev 2022-01-14 20:45:58 följande:

    Du får väl gå på besök på UMAS och kolla.

    Annars är det nog svårt att bevisa.


    Som jag trodde.
  • Sat 15 Jan 2022 00:33
    Anonym (gg) skrev 2022-01-14 21:45:18 följande:

    Vad menar du med det? 

    Hur menar du att jag skulle bevisa det, gå dit och fota dem, få det skriftligt?

    Jga har ingen anledning att sitta på familjeliv och hitta på.


    Du har ju aldrig påstått att "pandemin kommer ändå att gå över till endemisk fas på hösten eller vintern..." så vad ska du bevisa?
  • Sat 15 Jan 2022 00:33
    AndreaBD skrev 2022-01-14 22:16:23 följande:

    Christian Drostens uppskattning. Muntligt i dagens presskonferens. Finns på youtube (på tyska).


    Med andra ord ingen säker källa och inget bevis. Som jag trodde då.
  • Sat 15 Jan 2022 00:35
    Anonym (Trött) skrev 2022-01-14 22:21:22 följande:

    Lustigt att du efterfrågar tillförlitlig källa som inte ens erkänner att vaccinet är den åtgärd som fhm och regeringen sätter som allra viktigast.

    Du tjatar om att ovaccinerad personal följer rekommendationer bättre än vaccinerade, och att de är så duktiga på att använda skyddsutrustning (att vaccin är överflödigt?).

    Vaccinen är A och O, det sägs på varenda presskonferens, men det erkänner inte du som tycker vårdpersonal kan vara ovaccinerade utan problem.

    Hur ska man f ö kunna ange tillförlitlig källa på att personal inte använde korrekt skyddsutrustning vid ett besök man gjort??? Kräva skriftligt, av vem?


    Var har jag påstått att vaccinet inte är viktig?

    Nej, jag har faktiskt varken påstått eller tjatat om att ovaccinerad följer rekomendationerna bättre än vaccinerad personal. Där jag jobbar följer alla. Hur det ser ut på andra stället vet jag inte.

    Om vårdpersonalen (oavsett vaccinationsstatus) inte följer aktuella riktlinjer på arbetsplatsen blir det ett problem. Fram tills dess är det inget problem, iallefall inte där jag jobbar.
  • Sat 15 Jan 2022 02:36
    Anonym (Trött) skrev 2022-01-15 00:47:01 följande:

    Du påstår ju att det är oväsentligt om vårdpersonal är ovaccinerade bara de följer riktlinjerna, att sprutan är deras fria val och inget någon har med att göra? Har jag uppfattat dig korrekt då?

    Att vaccinera sig ÄR en riktlinje och en stark rekommendation från FHM och regeringen.

    Alla som kan bör vaccinera sig, det är budskapet på varenda presskonferens. Det är den viktigaste åtgärden.

    Problemet som jag ser det är att arbetsplatsen, dvs vården, saknar laglig rätt att kräva att personalen är vaccinerad. Vilket gör att många brukare upplever en stor otrygghet.


    Inte oväsentligt. Vaccinet är frivilligt och min arbetsgivare tvingar ingen till vaccin som inte vill.
  • Sat 15 Jan 2022 05:23
    mari123 skrev 2022-01-15 04:38:20 följande:

    TÄNK om alla sjukdomar var sådana att de inte gav några symptom! Man skulle måsta testa sig hela tiden mot allting för att veta om man var sjuk! IOFS ganska bra när det gäller cancer...........men MÅNGA tester blir det.


    Eftersom alla sjukdomar inte har en hög smittpsridning eller smittar överhuvudtaget finns ingen anledning att testa för allt, oavsett om det inte gav några syntomer.

    Cancer, ja det är väl isåfall undantaget.
  • Sat 15 Jan 2022 09:43
    mari123 skrev 2022-01-15 06:44:36 följande:

    Och hur rädd ska man vara för en sjukdom som inte ger symptom.......bortsett från cancer!


    Varför ska man vara rädd?
Svar på tråden Nu börjar covid om igen… utan symtom