• Tis 4 jan 15:37
  7754 visningar
  18 svar
  Inlägg från Anotherone Visa alla inlägg
  18
  7754

  Kub eller inte?

  svansmamman skrev 2022-01-04 15:12:00 följande:

  Jag skulle ha valt att strunta i KUB och istället göra NIPT. KUB säger ju bara vad sannolikheten är i förhållande till massor av faktorer men det tar inte hänsyn till verkligheten och de reella omständigheterna. Så om jag var du skulle jag köra på NIPT istället!


  Jag håller helt med. KUB bygger på sannolikhet medan NIPT tas på celler ifrån barnet vilket ger en väldigt träffsäker analys.
  Förmodligen kommer du dock få bekosta NIPT själv. 
  Regionen står bara för kostnaden (2017 var det så i alla fall) om du får hög risk på KUB. För oss var det dock väl värt pengarna.
 • Ons 5 jan 10:02
  #9
  bullmamman2 skrev 2022-01-04 19:56:37 följande:

  Tack för alla svar. Tyvärr bor vi på en mindre ort så att göra ett NIPT privat skulle bli på en ort som är minst 30 mil bort så det känns som om det inte är aktuellt.

  Vi har diskuterat fram och tillbaka och tror att vi kommer att välja att göra kub testat. Är ju bra att veta vad som väntar oss och kunna förbereda sig mentalt


  Det finns bra info på 1177 om fosterdiagnostik om ni vill läsa på mer innan. Även om man upplever att man är på samma nivå så kan man resonera helt olika sen ändå. Vi gjorde KUB (pga visste inte bättre då) och fick en helt ok siffra. En bra siffra enligt barnmorskan som inte såg någon anledning till oro.
  Minns inte exakt men det var under 1000.
  Min känsla var att det nog kändes rätt bra ändå. Det som drog ner siffran var blodprovet. Alla andra faktorer  + ultraljud såg bra ut.
  Min mans känsla = "om allt nu ser så bra ut, varför fick vi inte  1: 20 000?"
  Det gjorde att vi tänkte helt olika om samma sannolikhet och det var därför vi bekostade nipt själva.

  Jag vidhåller att KUB inte är lika omfattande och inte lika träffsäkert som nipt. Ultraljud gör man vid både KUB och nipt och det är viktigt för om man kan se ett levande foster i rätt beräknad ålder och med ett friskt rörelsemönster så är det ett väldigt bra tecken. Nipt tar man som ett blodprov och sen söker man ut celler från barnet. Det är en helt annan sak än att stoppa in värden i ett system som framställer en sannolikhet. Men där kan man förstås också resonera olika.
Svar på tråden Kub eller inte?
Logga in
Bli medlem