Inlägg från: Anonym (Stina) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Stina)

    Svenska ungdomar som pratar ortensvenska

    Är det verkligen första gången TS stöter på fenomenet att ungdomar gärna pratar på ett sätt som ska vara lite chockerande för vuxna och dessutom låter tufft. :)

    Varför frågar du inte ungdomarna själva? Förstår ni inte varandras sociolekter eller vad? :D

  • Anonym (Stina)
    Anonym (TS) skrev 2022-01-07 13:53:19 följande:

    Det är inte ett dugg chockerande att prata ortensvenska. Det används ju både i SVT och SR och det finns föräldrar i medelåldern som använder ord därifrån. Det mest rebelliska en ungdom kan göra idag mot en föräldrageneration som beter sig som tonåringar själva är ju att bli konservativ eller sverigedemokrat.

    Jag skulle inte bli chockerad om sonen började prata ortensvenska utan ställa frågor om varför eftersom jag anser att det är en märklig företeelse.

    Jag pratar självklart med sonen om det här men jag vet inte om han skulle uppskatta att jag ringde runt till hans vänner och ställde frågor. Mitt inlägg riktade sig dessutom till föräldrar och hur de ser på fenomenet.


    Din reaktion tolkas nog som att du tycker det är chockerande. Och sånt gillar ungdomar. De pratar på ett sätt som inte vuxna gillar. Så har unga gjort i alla tider är min poäng. Söderslang, romska uttryck, finska uttryck? genom historien och över hela världen har det uppstått sociolekter som förknippas med lägre samhällsstatus och som anammas av unga människor. Det är inget som händer egentligen. Man pratar så när man är ung. Några av dessa ord inlemmas i språket och efter några år har alla glömt att det var ord som var upprörande. Och då hittar ungdomarna snabbt nya språkliga influenser.

    Du själv använder ord som sågs som uttryck från den kriminella världen, invandrare, lägre samhällsskikt, grovarbetare, fackföreningsanslutna eller annat folk som de övre skikten velat avgränsa sig från.

    Du verkar göra en väldigt stor grej av att ungdomarna pratar som några som rånat en annan. De flesta som pratar ortenspråk rånar ju inte någon annan. Och de uppfattar nog inte sin egen sociolekt som kriminell. Problemet ligger alltså i hur du själv reagerar.

    Får ju tillägga också: Att INTE vara sverigedemokrat är upprörande för många föräldrar. Givetvis. Väldigt många röstar ju på SD.
  • Anonym (Stina)
    Anonym (TS) skrev 2022-01-07 14:21:43 följande:

    Det finns definitivt svenska medelklassungdomar som pratar ortensvenska, i alla fall här i Stockholm. Det accepteras inte av ortenkillarna men det förekommer ändå.

    Jag reagerar inte på att ungdomar har egna uttryck för att revoltera eller känna gemenskap. Det är normalt men att svenska ungdomar använder uttryck från en sociolekt som talas av ungdomar som odlar ett hat mot dem är märkligt.

    BRÅ konstaterar som ovan nämnts i sin senaste rapport om förnedringsrån att ?jävla svenne? är ett återkommande uttryck i samband med rånen. I min bekantskapskrets har flera svenska ungdomar rånats av invandrargäng, en blev så allvarligt skadad att han kanske får lägga ner sina planer på en idrottskarriär.

    Varför vill man efterlikna personer som ogillar eller rent av hatar en? Det är svårt att förstå.


    Men alla som pratar ortensvenska hatar ju inte svenskar. Jag tycker dina generaliseringar är rätt extrema.
  • Anonym (Stina)
    Anonym (TS) skrev 2022-01-08 15:44:08 följande:

    Nej, du ska läsa det jag skriver och argumentera utifrån det och inte utifrån vad du tror att jag egentligen menar. Det sistnämnda är att bygga en så kallad halmgubbe.

    Jag kan inte ta ansvar för vad andra i tråden skriver. Jag använder aldrig uttrycket ?trashig? och tycker till exempel att ?white trash? är vidrigt. Du baserade ditt påstående om att jag är en snobb som anser att jag är finare än andra enbart på mitt sätt att skriva för jag har inte någonstans skrivit att jag ser ner på andra. Jag växte upp med föräldrar som är akademiker och de uttryckte sig så här hemma. Det här är mitt sätt att skriva och inget jag gör för att framställa mig själv på det ena eller andra sättet.

    Jag är självklart inte positivt inställd till en subkultur där det odlas ett förakt för svenskar. Jag blev själv kallad ?jävla svenne? när jag besökte en bekant i Tensta. Jag gjorde inte ett skit utan promenerade genom centrum. Det skulle aldrig falla mig in att skrika ?jävla babbe? till en invandrare i mitt centrum (eller i något annat sammanhang). Sonen blev kallad ?jävla svenne? av en ortenkille när han hade en sverigetröja i skolan. Han hade inte heller gjort något utan skötte sitt. Det är aldrig vanliga invandrare som gör sådant när de är på väg till jobbet eller sitter i skolbänken. Det är alltid killar som kör ortenstilen. Varför skulle jag tycka att det är positivt med den attityden? Jag tror inte på förbud mot sådant men jag behöver inte gilla det heller.

    Har du missat de senaste decenniernas politiska debatt där högt uppsatta politiker har hävdat att det inte finns någon svensk kultur och att den som finns är töntig eller bara ett hopkok av andra kulturer? Jag har jobbat inom olika myndigheter där det tankesättet är utpräglat. Det är helt sjukt för självklart finns svensk kultur och det är inte konstigare att den dominerar i Sverige än att kurdisk kultur dominerar i Kurdistan.

    Ortensvenska är inte en dialekt. Jag bryr mig inte om vilken dialekt någon talar eller om någon bryter på svenska. Det är helt neutralt för mig. Ortensvenska är kopplat till en destruktiv subkultur av kriminalitet och förakt mot det svenska samhället.


    Det som blir så konstigt är att du blandar enskilda anekdoter med generaliseringar.

    Du har kallats jävla svenne. Det är en anekdot som inte säger något mer än att sådant förekommer. Det säger inte att alla svennar kallas jävla svenne av alla invandrare.

    Samtidigt säger du att du själv inte skulle säga något rasistiskt till en invandrare. Det betyder dock inte att invandrare inte kallas rasistiska tillmälen av andra. Naturligtvis utsätts även invandrare för en hel del rasism, även om det inte kommer från dig.

    Så - vad vill du säga egentligen? Dåliga saker händer och det finns svin överallt. Det kan vi nog alla hålla med om! Men vad har det med ortensvenska att göra egentligen? Jag tycker faktiskt att dina inlägg är lite förvirrande. Jag gissar att du tycker att alltför många invandrare beter sig allt för illa och att detta drabbar svenskar och Sverige. Men skriv det då? Då har man ju åtminstone något att diskutera. Varför din sons kompisar pratar ortensvenska handlar ju naturligtvis inte om att de bär på ett självhat mot den egna kulturen - du måste väl ändå se att det är en grav överdrift?
  • Anonym (Stina)
    Anonym (TS) skrev 2022-01-09 14:21:56 följande:

    Det gläder mig att du känner så för Sverige och självklart är det ditt hemland.

    Som jag har skrivit ovan så vet jag att alla ungdomar som pratar så och gillar hiphop inte hatar svenskar och är kriminella. Nu blir jag säkert påhoppad för det igen men sonen har vänner med invandrarbakgrund som bor i förorten och gillar hiphop. Även de killarna vet vad som menas med ortenkillar.

    Det är möjligt att det mest har blivit en semantisk diskussion i tråden men när de säger det menar de killar som ser upp till och identifierar sig med gängkriminella.

    Även om jag inte förstår hur det är så förstår jag varför man utvecklar en egen identitet när man delar erfarenheten av att leva i två kulturer och kanske inte helt känner igen sig i samhällsnormen. Det är ju ett sätt att vara stolt över den man är precis som du skriver.

    Det är därför jag tycker att det är märkligt när etniskt svenska ungdomar imiterar något som bygger på erfarenheter de inte har, om de inte själva har vuxit upp i en förort. Fast även om de har det så är det inte samma sak. Ännu märkligare blir det när de gillar en gangsterkultur där det finns ett förakt mot etniska svenskar. Det är det senare min trådstart handlar om.

    Jag hade en syriansk kollega som gjorde lumpen för att han älskar Sverige och skulle dö för det här landet. Jag blev verkligen rörd av det. Så måste man självklart inte känna men det är fint att det finns personer med invandrarbakgrund som känner så. Han är både stolt svensk och syrian och det finns inget motsatsförhållande i det.

    Mycket av det jag skriver i tråden har misstolkats och förvrängts men jag hoppas att du förstår att jag inte har något emot invandrare eller folk som bor i förorten.


    Så sammanfattningsvis: det är synd om svenska ungdomar som pratar ortensvenska och invandrare som pratar ortensvenska hatar Sverige.

    Det är ok med svenska ungdomar som inte vill göra lumpen och dö för sitt land men invandrare som gör lumpen blir du tårögd av.

    Gör lumpen själv. Lyssna inte på hiphop. Prata inte ortensvenska. Problemet löst.

    Som jag skrev i ett par andra trådar med liknande tema:

    Det märks att det är valår för plötsligt fylls alla forum överallt med inlägg om hur jobbigt det är med invandrare. Tröttsamt är det.
Svar på tråden Svenska ungdomar som pratar ortensvenska