• Anonym (M)
    Tue 11 Jan 2022 15:55
    21057 visningar
    215 svar
    215
    21057

    Svenska ungdomar som pratar ortensvenska

    Anonym (TS) skrev 2022-01-07 11:59:54 följande:
    Svenska ungdomar som pratar ortensvenska

    En del av sonens svenska kompisar pratar ortensvenska och jag fattar inte varför. Sonen skulle aldrig göra det själv eftersom han ser det som förnedrande.

    Flera av sonens svenska vänner har blivit rånade av killar från orten och ändå vill de prata som rånarna. Det är ett helt obegripligt. Sonen har frågat vännerna om det och de har ingen vettig förklaring. Ingen av vännerna har själva vuxit upp i orten.

    Det är en sociolekt som är förknippad med kriminalitet och en subkultur där man ser ner på ?svennar?. Det är verkligen inte alla invandrarungdomar som pratar så utan en viss kategori. Sonen har flera vänner med invandrarbakgrund och de flesta pratar inte ortensvenska.

    Jag har uppfostrat sonen att vara stolt över den han är och sitt svenska/nordiska ursprung. Jag lärde honom tidigt om vår historia och traditioner. Det är helt naturligt och okontroversiellt att uppfostra sina barn så i våra grannländer och övriga Europa.

    Frågar man ortenkillarna själva skulle de säga att det är självklart att vara stolt över sitt ursprung. Det är ingen slump att det viftas med flaggor från föräldrarnas hemländer på studentflaken både i förorter och innerstaden. Jag förstår det just för att jag värdesätter mitt eget ursprung. Det finns inget motsatsförhållande i det. Har man föräldrar från två olika länder lär man sig om båda föräldrarnas ursprung.

    Jag blir ledsen av att se vissa svenska ungdomars identitetsförvirring för de är de enda som har lärt sig tänka så. Självklart är det upp till var och en hur man vill identifiera sig men man måste veta var man kommer ifrån och åtminstone inte skämmas över det. Att anamma en sociolekt och subkultur där det odlas ett rent hat mot svenskar verkar bara självdestruktivt.

    Svenskar tror ofta att vi är så moderna att vi inte har någon kultur men allt ifrån vårt språk och vårt sätt att resonera till våra traditioner är präglade av vår historia. Det går inte att förstå vår samtid om man inte känner till historien.

    Om du tänker att jag måste vara sverigedemokrat borde du stanna upp och fundera över varför du drar den slutsatsen för det är en del av problemet. Jag är inte sverigedemokrat utan en svensk som värdesätter mitt nordiska ursprung. Är det provocerande för dig så borde du vara konsekvent och bli lika provocerad av att till exempel irakier, somalier, bosnier, syrier, afghaner etc. viftar med flaggor och älskar sitt hemland.

    Hur ser du på svenska ungdomar som pratar ortensvenska? Om dina barn gör det, har du frågat varför?


    Det är inget nytt, för 20-30 år sedan så klagades det på samma sätt på att ungdomar annamade amerikanska utryck och kulturuttryck.  Innan dess var det tyskan, att äldre klagar på hur yngre uttrycker sig och språkets förfall är inget nytt... 
  • Anonym (M)
    Tue 11 Jan 2022 17:18
    Anonym (TS) skrev 2022-01-11 17:06:55 följande:
    Nej, det är inte samma sak. Läs tråden.
    Haha! Menar du på allvar att jag skall plöja 12 sidor diskussioner för att hitta nått dåligt argument du har glömt bort? 
    Det är samma sak, unga har alltid annamat nya ord och uttryck på det här sättet, det är inget nytt. 
    Som sagt är gnället från äldre också detsamma, dina argument är nästan ordagrannt vad som sades om amerikanska uttryck för inte så länge sedan. 
  • Anonym (M)
    Tue 11 Jan 2022 18:27
    -1
    Anonym (TS) skrev 2022-01-11 17:06:55 följande:
    Nej, det är inte samma sak. Läs tråden.
    Jag har läst några av dina inlägg och ett av dina problem som skapar förvirring är att du blandar ihop en massa olika fenomen. 
    Hur ungdomar pratar och språk utvecklas har alltid retat äldre. 
    Att lyfta fram ortenkillar som föredömen när det gäller sitt ursprung blir ju bara komiskt när deras identitetsförvirring är en av orsakerna till att de ägnar sig åt kriminalitet! Fråga deras föräldrar skall du se att de knappast håller med om att deras barn värdesätter sitt ursprung. Då hade de inte skjutit på varandra (det är ju varandra de skjuter på, inte svenskarna som du påstår de hatar så hett).  

    Fråga dig själv vad du ägnade dig åt när du var ung? Folkdräkter och finlandssvenska?? Nä tror inte det.. 
  • Anonym (M)
    Wed 12 Jan 2022 09:57
    Anonym (TS) skrev 2022-01-11 20:18:21 följande:
    Enligt BRÅ och polisen uppger gängkriminella själva att deras motiv är pengar, statusprylar och makt. Det är säkert många ungdomar som kan uppleva identitetsförvirring i förorterna men det är enbart en liten minoritet som blir gängkriminella så det är knappast den avgörande faktorn.

    Att man är identitetsförvirrad betyder inte heller att man inte är stolt över föräldrarnas ursprung. Om du lyssnar på gangsterrapparnas texter är det många referenser till den egna eller föräldrarnas etnicitet. Greekazo är ju til exempel rätt uppenbart och 1Cuz återkommer ofta till sitt somaliska ursprung, bland annat i låten som till och med heter ? Jag e somali?.

    Vad menar du med att de inte hade skjutit varandra om de hade uppskattat sitt ursprung? Tror du att alla förortsgangsters har samma etnicitet eller att alla invandrare känner gemenskap som grupp?

    Skjutningarna handlar enligt BRÅ och polisen om territorium i knarkhandeln och personliga konflikter. Sedan finns det kriminella nätverk som hålls samman av gemensam etnicitet, till exempel nätverket i Södertälje, men nätverken i förorterna är s.k. territoriella nätverk.

    Förnedringsrånen har inget med gänguppgörelser att göra. Däremot utförs de ofta av ungdomar som vill imponera på äldre kriminella eller ser upp till de senare. Även rånarna uppger att deras motiv är pengar och prylar men också makt, särskilt över svenska ungdomar. Rånen begås inte i den egna förorten och majoriteten av offren är just etniska svenskar enligt BRÅ.

    Jag förstår inte riktigt poängen med ditt inlägg.

    Jo faktiskt, jag gillade svensk folkmusik och var intresserad av vikingatiden redan i tonåren. Det hindrade inte att jag var ute och festade som alla andra. Jag ser inget motsatsförhållande i att vara stolt över sitt ursprung och att ägna sig åt subkulturer i tonåren.
    Fast när svenska undomar ägnar sig åt en subkultur (dvs pratar ortensvenska) så tolkar du det som att de inte är stolta över sitt ursrung. Det är ju vad ditt första inlägg handlar om.  Hur skall du egentligen ha det?  Kan man vara stolt över sitt ursprung och ägna sig åt subkulturer så gäller det naturligtvis även svenska unga som pratar ortensvenska. 

    Ja, gangsterrappare är säkert stolta över sina föräldrars ursprung men det gör dem inte mindre identitetsförvirrade,  svenska unga är mycket mindre identitetsförvirrade och det har inget med deras nationella ursprung att göra utan med hur deras föräldrar och omgivning ser ut. De har massor av exempel på hur man kan göra för att skaffa sig jobb, , utbildning, skapa sig ett liv etc. Det är det som är viktigt, inte hur de ser på sitt ursprung. De som blir gangsters blir det därför att de saknar den sortens exempel i sin omgivning, deras föräldrar och omgivning ger dem ingen hjälp att komma in i samhället därför att de också står utanför samhället. 

    Sedan förstår jag inte poängen med din hänvisningar till BRÅ och polisen, det är inget nytt och ger inget svar på varför de skjuter på varandra när andra unga (som också villha pengar och status) inte gör det. 

    Frågan är väl vad du egentligen vill diskutera, är det varför svenska undomar annammar ortensvenska eller är det varför gängkriminaliteten uppstår? 
    Det är ju två helt olika frågor och det blir förvirrande när du blandar dem. 
  • Anonym (M)
    Wed 12 Jan 2022 09:59
    -1
    Anonym (Ojoj) skrev 2022-01-12 00:19:21 följande:
    Väldigt konstigt svar! Varför skriver du när du inte vet vad som sagts i tråden...
    Därför att jag svarar på TS fråga. 
  • Anonym (M)
    Wed 12 Jan 2022 15:19
    Anonym (TS) skrev 2022-01-12 12:46:04 följande:
    Det var ju DU som kopplade mitt resonemang till gängskjutningar och varför ungdomar blir gängkriminella. Du spekulerade i att det handlar om identitetsförvirring och jag återgav polisens och BRÅs förklaringar. De citerar alltså gängkriminellas och ungdomsrånarnas _egna_ förklaringar till kriminaliteten från intervjuer och fup:ar. Vet de ungdomarna inte vad de pratar om menar du och behöver de en etnisk svensk som analyserar det åt dem?

    Du har en bild av misären i förorterna som jag inte tror att invånarna själva delar. Majoriteten förvärvsarbetar trots allt och endast en liten minoritet ägnar sig åt gängkriminalitet och ungdomsrån. Det jag har skrivit om från start är den subkultur som är en del av kriminaliteten och som präglas av gangsterromantik där gangsterrappen enligt polisen bygger gängens varumärke.

    Jag har skrivit till förbannelse att långt ifrån alla ungdomar som pratar ortensvenska är kriminella utan sociolekten har kommit att förknippas med gangsterkulturen där bland annat förnedringsrån mot etniskt svenska ungdomar ingår. Det är därför jag anser att det är märkligt att etniskt svenska ungdomar imiterar en subkultur där de själva är potentiella offer.

    Den mest givande diskussionen i tråden har jag enligt min uppfattning haft med FLYGRL ovan som själv bor i orten och pratar ortensvenska. Hon förstår uppenbarligen vad jag menar och diskuterar det i stället för att som du och många andra i tråden försöka fiska efter mina ?egentliga? avsikter.

    Det är signifikativt att en tråd som handlar om etniskt svenska ungdomar nästan enbart har kommit att handla om killar i förorterna. Så fort man nämner ungdomsrånen som enligt både polisen och BRÅ främst riktas mot etniskt svenska ungdomar blir det plötsligt en diskussion om svårigheterna i förorterna och anklagelser om smygrasism. Att skriva om unga etniskt svenska killars situation är tydligen provocerande i sig.

    De har vuxit upp i ett samhälle där ledande svenska politiker har gjort uttalanden om att svensk kultur är barbari (Reinfeldt) och töntig (Sahlin) och där killar som bär tröjor med sverigeflaggan skickas hem för att byta vid skolfotografering. Journalisten Maciej Zaremba skrev en artikel med rubriken ?Vilse i mångfalden? om det här fenomenet och ger många exempel på sådana bisarra tilltag - kommunpolitiker som inte vågar hissa svensk flaggan etc. Sedan har vi Morgan Johansson som på fullt allvar undersökte möjligheten att förbjuda Tyr-runan för att den används av NMR.

    Det är suspekt att bara skriva om svenskt och nordiskt kulturarv för en del. Det tog inte många inlägg innan jag blev anklagad för att vara brunskjorta enbart av den anledningen. Vita män står dessutom inom identitetspolitiken för all världens ondska ungefär (trots att kvinnor och minoriteter har det betydligt värre i andra delar av världen där icke-vita män styr).

    Det gör det svårt för personer som har det synsättet att känna empati för etniskt svenska vita ungdomar som blir förnedringsrånade just för att de är svenskar. Det blir syntax error i maktanalysen. Samtidigt hyllar vuxengenerationen gangsterrappare (som återigen bygger gängens varumärke enligt polisen) med priser när de sitter inne.

    Det är mot bakgrund av det som jag skriver om etniskt svenska ungdomar som inte bara pratar ortensvenska utan imiterar gangstersubkulturen.

    Jag blir för övrigt inte ett dugg upprörd över ortensvenska i sig. Jag har skrivit flera gånger ovan att jag förstår varför ungdomar med invandrarbakgrund i förorterna utvecklar sin egen identitet baserat på gemensamma erfarenheter.

    Det jag reagerar på är att vissa av sonens etniskt svenska vänner imiterar en gangstersubkultur som förnedringsrånen mot etniskt svenska ungdomar är en del av. Det är klart att det framstår som förnedrande. Jag vet inte varför det är så svårt att förstå.

    Både sonen och jag har pratat med en av kompisarna som själv har blivit rånad och ändå kör den stilen. Han sa först att han inte vet varför han gör så men nu när han har funderat mer på det så har han slutat eftersom han inser hur skruvat det är.
    Det är ju du som redan i ditt första inlägg associerar ortensvenskan med kriminalitet, och kanske är det där problemet ligger, du asscierar ortensvenska med kriminalitet och personrån vilket ungdomar som använder ortensvenskan inte gör. Det här handlar egentligen om dina egna fördomar som unga uppenbarligen inte delar. 
    Du kanske bort fråga dig själv varför du associerar ortensvenskan med kriminalitet trots att du vet att merparten som använder den inte är kriminella. 

    BRÅ's, Polisens och undomarnas egna uttalande motsäger inte att det är en indetitetsförvirring som är orsaken till beteendet. Att de vill ha status och pengar har ju inget förklaringsvärde eftersom i stort sett alla människor vill ha status och pengar. Skillnad ligger i att de som växer upp i ordnade förhållanden ser andra möjligheter att få status och pengar, de utbildar sig t.ex. Om de enda med status och pengar omkring dig är de som är kriminella så är det lätt att tro att det är den enda vägen tillgänglig för dig. Det är ju där identitetförvirringen kommer in.
    Har man dessutom inte så mycket annat att vara stolt över så blir naturligtvis den nationella tillhörigheten (eller andra grupptillhörigheter) desto viktigare så det är inte så konstigt  att de gärna viftar med flaggor och tycker ursprunget är viktigt, de har inte så mycket annat. 

    Det ger ett rätt schizofrent intryck när undrar varför alla pratar om kriminella i förorten när du själv är den som hela tiden drar in kriminella från förorten i diskussionen. 

    Det blir ju inte bättre av att du nu dessutom drar in massa politik och identitetspolitik i harangerna.  Fattar du inte att det är du själv som rör till diskussionen? 
  • Anonym (M)
    Wed 12 Jan 2022 15:28
    Anonym (tvillingmamma) skrev 2022-01-12 13:26:36 följande:

    Detta är egentligen ett sidospår, men om förortskriminalitet beror på att dessa ungdomar har sämre förutsättningar än ungdomar som växer upp i bättre områden, varför går det så mycket bättre för förortens flickor än för förortens pojkar? Flickorna klarar oftast skolan samt ställer sällan till problem, trots liknande omgivning. Självklart spelar miljön roll, men flickorna växer ju upp i en liknande miljö?


    Det är inte så konstigt, dels gynnar skolan generellt tjejer (det syns ju även i andra skolor som inte ligger i utsatta områden), dels är ju dessa tjejer ofta hårt hållna av tradition så de har inte samma möjlighet att driva runt fritt.
    Dessutom kommer tjejer oftare undan även när de faktiskt är inblandade (vilket de i allt högre grad är), de antas ha blivit lurade eller tvingade att vara med. Hela vårt rättsystem ger ju kvinnor straffrabatt.
      
    Men man skall ju inte glömma att en stor del av lockelsen med kriminaliteten är ju att det lockar till sig tjejer och tjejer ger ju status. Så kvinnor är i högsta grad med och bidrar till kriminaliteten på samma sätt som de som köper droger t.ex.. 
  • Anonym (M)
    Thu 13 Jan 2022 12:28
    Anonym (TS) skrev 2022-01-12 18:47:40 följande:
    Nej, det är du som inte förstår vad jag skriver.

    När jag studerade språksociologi intervjuade jag ungdomar i en förort om ortensvenska eller Rinkebysvenska som det kallades då för en uppsats. De som själva använde sociolekten förklarade att den bland annat fungerade som ett sätt att hålla olagliga aktiviteter hemliga för polisen. Det numera sprida uttrycket ayna var till exempel ett sätt att kunna varna varandra för polisen utan att polisen förstod. De förklarade att det också är därför sociolekten innehåller en rad ord för droger och kriminella aktiviteter som stöld. Det är det som kallas argo inom språksociologin och när orden sprids till allmänheten byts de ut mot nya för att behålla språkets funktion som hemligt.

    Sedan dess har ortensvenskan utvecklats, spritts och blivit en identitetsmarkör med speciella uttal och ord som de flesta numera förstår - gussen, gitta, para etc. Orden har avdramatiseras och blivit populära utanför den egna kretsen. Ingen tycker att det är obehagligt när Zlatan eller Dogge använder sådana markörer. Sociolekten används ju till och med i barnprogram.

    Inom gangsterrappen som hämtar sina uttryck från gängkriminella och tvärtom fyller orden däremot fortfarande samma funktion som argo. Det är ett språk för invigda, nya uttryck tillkommer och försvinner. De flesta texter är rätt obegripliga för utomstående.

    Jag har redan från start skrivit att jag menar gangstersubkulturen och de svenska ungdomar jag beskriver använder gangsterrapparnas ord och uttryck. Det är inte bara sättet att tala utan attityd, rörelsemönster och klädsel. Det är märkligt i mina ögon eftersom man inom gangstersubkulturen ser ner på ?svennar?. Det är fjolligt att tala och bete sig som en svensk i deras värld och det är just så förnedringsrånarna själva beskriver sina offer.

    Nu handlar alltså identitetsförvirringen enligt dig om att ungdomar i förorten inte lever under ordnade förhållanden och därför tror att enda karriärvägen är att bli gängkriminell? Menar du att de inte kan tänka själva och göra egna val och att du förstår dem bättre än ungdomarna själva?

    Du skriver: ? Har man dessutom inte så mycket annat att vara stolt över så blir naturligtvis den nationella tillhörigheten (eller andra grupptillhörigheter) desto viktigare så det är inte så konstigt att de gärna viftar med flaggor och tycker ursprunget är viktigt, de har inte så mycket annat.?

    Det är så otroligt överlägset. Tror du att människor som inte uppfyller din norm för vad som är en lyckad tillvaro inte har något att vara stolta över? ?De har inte så mycket annat?. Har f-n kan man skriva så? Är det någon som stigmatiserar förorterna så är det du. Jag tror inte att invånarna i förorterna delar din syn på dem som viljelösa offer utan egenansvar och något att vara stolta över.

    Och du hävdar att jag är fördomsfull.
    Du motsäger ju dig själv, du skriver ju själv att "Orden har avdramatiseras och blivit populära utanför den egna kretsen. Ingen tycker att det är obehagligt när Zlatan eller Dogge använder sådana markörer. Sociolekten används ju till och med i barnprogram.". 
    Varför tycker du då det är så konstigt att svenska unga använder detta språk? Att de använder gangsterspråket är ju en del av processen som avdramatiserar språket och gör det mainstream. 

    Sedan är det ju höjden av hyckleri när du själv kallar svenska ungdomar för identitetförvirrade men tycker jag är en översittare när jag gör samma analys av de som blir kriminella. Varför är det okej att sätta ettiketter på svenska ungdomar men inte på de som är invandrare? Det är ju ett rasistisk resonemang. 
    Märk väl att jag dessutom pratar om de kriminella, inte om ungdomar generellt i förtorten. Det är du som bygger halmgubbar. 

    Och återigen, dina och BRÅ's orsaker som anges ger ingen förklaring till varför vissa väljer en kriminell bana, status och pengar är ju nått som även ickekriminella unga vill ha, men de väljer andra sätt att få det. Det är den intressanta frågan, men din analys saknar djup och ger därför inget svar på det. Det blir bara tomma fraser som upprepas .   
Svar på tråden Svenska ungdomar som pratar ortensvenska