• Anonym (Nej)
    Wed 12 Jan 2022 09:57
    20862 visningar
    215 svar
    215
    20862

    Svenska ungdomar som pratar ortensvenska

    Anonym (Stina2) skrev 2022-01-08 21:01:24 följande:

    Jo det är en erkänd dialekt och ja den heter så och den pratas i de flesta förorter


    Du har fel.

    ? Är rinkebysvenska en dialekt?

    Nej, den är snarare ett gruppspråk som utvecklats av ungdomar i invandrartäta storstadsförorter. Fittjaspråk, albysvenska och rosengårdska är andra exempel på sådana gruppspråk. De har uppstått i flerspråkiga områden i storstäder. Enspråkiga och tvåspråkiga ungdomar med olika etnisk bakgrund har tillsammans skapat och utvecklat språken.

    Rinkebysvenska är ett kompisspråk. Ungdomarna använder det bara vid vissa tillfällen när de vill visa gemenskap och samhörighet med sina kompisar. Med andra personer pratar ungdomarna ?vanlig svenska? istället.

    Eftersom rinkebysvenska bara används av en viss åldersgrupp vid speciella tillfällen kan man inte säga att det är en dialekt.?

    Källa: www.isof.se/lar-dig-mer/skolwebben/klassrummet/allt-du-vill-veta-om-dialekter/fragor-och-svar-om-dialekter
  • Anonym (Nej)
    Wed 12 Jan 2022 10:29
    Anonym (Stina2) skrev 2022-01-12 10:23:30 följande:

    Mitt i prick allt du skrev. Jaa, man kan verkligen fråga sig vad det är hon vill. Hon sa till någon tjomme nyss att läsa genom alla 12 sidor. Jag har varit med från början och flera andra som fortfarande inte fattar vad hon är ute efter.

    Ja vi får hoppas att sonens polare börjar gå klädda i folkdräkter med ringklockor på och träskor dygnet runt och prata rikssvenska och gå till biblioteket och läsa på om svenska traditioner och har överfallslarm ifall dessa adidasteknikner med ak47:or får för sig att börja skugga dessa för att råna dem på facklitteratur men förhoppningsvis sätter sig säkert även dessa pojkar på det lokala biblioteket och läser på ordentligt om svensk historia och kultur. (Ironi för att belysa ts problematik)


    Gud vad du gör dig dum. Tala om nån som försöker förenkla problem genom att håna den som frågar saker.

    Du fördummar debatten.
Svar på tråden Svenska ungdomar som pratar ortensvenska