• Fri 14 Jan 2022 14:44
    20863 visningar
    215 svar
    215
    20863

    Svenska ungdomar som pratar ortensvenska

    Jag har inget emot förortssvenska i sig. Däremot har jag svårt att förstå varför man pratar så fast man inte kommer från förorten. Det är som om jag skulle börja prata skånska fast jag inte är uppväxt i Skåne. Men jag gissar att det beror på vilka man umgås med. Jag känner flera tonåringar som är uppväxta i olika typer av områden, men inte i orten. Inte heller rör de sig i den typen av miljöer. Ingen av dem pratar ortensvenska.

  • Fri 14 Jan 2022 15:07

    Till Anonym ortensvenska: Av någon anledning kan jag inte citera ditt inlägg. Men för att svara på din fråga, tycker inte jag att du ska försöka slipa bort ditt sätt att prata helt och hållet. Du kommer ju från orten. Det är skillnad på om man pratar så fast man inte gör det. Du är den du är och har den bakgrund du har. Du behöver inte prata rikssvenska, mer än en skåning eller göteborgare behöver göra det. Jag vet att ortensvenska kan vara stigmatiserande, men det gäller nog mest utpräglad ortensvenska, eller om du kör med slang eller attityd. Inte om det bara hörs en liten klang. Jämför med att t ex skåningar och göteborgare behåller sina dialekter men neutraliserar dem.

  • Sun 16 Jan 2022 11:18

    En jag känner jobbar på Södertörns högskola. Hon säger att i akademiska kretsar kallar många det ortenslang respektive ortenklang, för att utomstående ska förstå vad skillnaden är. OrtenSLANG innebär inte bara annat uttal än standardsvenska, utan också delvis annan grammatik (rak ordföljd t ex) samt delvis andra ord. För utomstående är ortensvenska ofta halvt obegriplig och låter som en blandning mellan svenska och andra språk, vilket det också är. OrtenKLANG däremot, innebär att personen pratar standardsvenska, men med en klang av förort. Oftast handlar det om att personen använder samma ord och grammatik som majoritetssvenskar, men behåller delar av ortens intonation och uttal. Enligt forskare är det viktigt, inte minst för integrationens skull, att KLANGEN (inte slangen) accepteras av majoritetssamhället som ett sätt att prata bland många andra, inte som något som måste slipas bort. Man sitter inte på en arbetsintervju eller föreläsning och pratar ortenslang. Det kan man göra med sina kompisar. Klang är en annan sak.

  • Sun 16 Jan 2022 11:19

    För utomstående är ortenSLANG ofta halvt obegripligt ska det stå.

Svar på tråden Svenska ungdomar som pratar ortensvenska