• Anonym (tvill­ingmam­ma)
    Fri 7 Jan 2022 12:33
    20864 visningar
    215 svar
    +1
    215
    20864

    Svenska ungdomar som pratar ortensvenska

    Hur gammal är din son och hans kompisar? Mina barn är förmodligen yngre (9 år), men de enda barn och ungdomar jag har hört som pratar ortensvenska, är de som antingen har växt upp i orten (och ofta, men inte alltid, har invandrade föräldrar), eller härmar ortensvenska på skämt och gör sig lustiga över hur man pratar i orten. Sällan för att verka coola, eftersom det är just nedvärderande att prata så, samt starkt förknippat med kriminalitet eller låg social status. Särskilt grov ortensvenska. Även en mindre klang av förort kan vara stigmatiserande i vissa sammanhang, så även invandrarungdomar som inte växer upp i såna områden, anstränger sig ofta för att inte prata så, de vill inte förknippas med orten. Det handlar inte så mycket om huruvida man är stolt över sitt ursprung eller inte, även om jag håller med om att det inte borde vara en stor grej. Vi lär våra (helsvenska) barn om både svensk kultur / svenska traditioner och annat. Men barn och vuxna med rötter i andra länder kan vara stolta över sitt ursprung utan att vilja förknippas med orten, eller mindre skötsamma landsmän. Det hör jag ganska ofta bekanta med invandrarbakgrund uttrycka, hur trötta de är på invandrare som inte sköter sig. Många har både en svensk flagga och hemlandets flagga hemma för övrigt, vilket jag tycker är väldigt fint. De ser sig ofta som en del av flera kulturer och skulle ALDRIG tycka att det var konstigt om en svensk var stolt över sitt ursprung.

  • Anonym (tvill­ingmam­ma)
    Fri 7 Jan 2022 12:36
    #10
    Anonym (TS) skrev 2022-01-07 12:21:44 följande:
    Nja, det är snarare en sociolekt som vissa ungdomar, långt ifrån alla, utanför den sociala gruppen imiterar och den är verkligen inte begränsad till en viss åldersgrupp. Jag har läst sociolingvistik och skrivit en uppsats om just ortensvenska så jag vet redan en del om ämnet.

    Intressant, jag har bara hört ortenungdomar eller ungdomar med ortenkompisar, frivilligt och seriöst prata så. Annars görs det oftast bara på skämt.
  • Anonym (tvill­ingmam­ma)
    Fri 7 Jan 2022 12:39
    #11
    +3
    Anonym (Dametucosita) skrev 2022-01-07 12:27:42 följande:
    Du förfasar dig över att svenska ungdomar pratar som invandrare gör

    Det finns många invandrare som inte pratar ortensvenska. Jag upplever det inte som att TS förfasar sig, utan mer undrar varför någon utanför orten frivilligt pratar så.
  • Anonym (tvill­ingmam­ma)
    Fri 7 Jan 2022 13:24
    #19
    Anonym (TS) skrev 2022-01-07 13:08:04 följande:
    Jag håller med dig i precis allt! Sonen och hans vänner är i övre tonåren. Han har vänner i olika kretsar, både woke-ungdomar i innerstaden, svenska killar med arbetarbakgrund och invandrarkillar som bor i närförorter och s.k. utsatta områden. (Vi bor i Stockholm.) Jag tycker att det är bra att han umgås med ungdomar från olika samhällsgrupper och områden. Det är framför allt några av de svenska killarna med arbetarbakgrund som pratar ortensvenska. En av dem kommer från en dysfunktionell familj och sonen försöker få honom att skärpa sig eftersom han dessutom tar en del droger. Etniskt svenska killar blir egentligen aldrig accepterade av ortenkillar om de inte är barndomsvänner så det är rätt förnedrande att försöka passa in i sådana gäng som svensk. Den killen har dessutom blivit rånad av ortenkillar för att han är en jävla svenne. I BRÅs senaste rapport om förnedringsrån nämns just svennejävel som ett exempel på hur rånarna förolämpar offrens etniska ursprung. Det jag undrar är hur det kan gå så fel att en vanlig svensk kille vill vara som ortenkillarna när han vet att de ser ner på honom?

    Du besvarar i princip din egen fråga. Svenska arbetarungdomar pratar ibland ortensvenska även om de inte har växt upp i orten. Särskilt svenska arbetarungdomar med ortenkompisar eller problem. Antingen för att de identifierar sig mer med dessa än med andra svenskar, eller vill vara som dem. De har kanske redan en liknande livsstil (du nämner droger t ex). Medelklassungdomar däremot, skulle aldrig frivilligt prata så, oavsett ursprung. Sen förändras språket ständigt. En del barn och ungdomar slänger sig med ord eller uttryck som vuxna inte förstår, ungdomar har i viss mån alltid haft sitt eget språk och det finns olika sociolekter. Det märker vi ju även i vår lilla stad (inte så långt från Stockholm), som till 80-90 procent består av svensk medelklass. Här hör man sällan ortensvenska, men kanske andra uttryck. De flesta äldre barn och tonåringar, pratar dock som sina kompisar. I din sons kompisars fall verkar det bara delvis vara så, kanske för att han har en så blandad bekantskapskrets?
  • Anonym (tvill­ingmam­ma)
    Fri 7 Jan 2022 14:37
    #25
    Anonym (Stina) skrev 2022-01-07 14:13:00 följande:
    Din reaktion tolkas nog som att du tycker det är chockerande. Och sånt gillar ungdomar. De pratar på ett sätt som inte vuxna gillar. Så har unga gjort i alla tider är min poäng. Söderslang, romska uttryck, finska uttryck genom historien och över hela världen har det uppstått sociolekter som förknippas med lägre samhällsstatus och som anammas av unga människor. Det är inget som händer egentligen. Man pratar så när man är ung. Några av dessa ord inlemmas i språket och efter några år har alla glömt att det var ord som var upprörande. Och då hittar ungdomarna snabbt nya språkliga influenser. Du själv använder ord som sågs som uttryck från den kriminella världen, invandrare, lägre samhällsskikt, grovarbetare, fackföreningsanslutna eller annat folk som de övre skikten velat avgränsa sig från. Du verkar göra en väldigt stor grej av att ungdomarna pratar som några som rånat en annan. De flesta som pratar ortenspråk rånar ju inte någon annan. Och de uppfattar nog inte sin egen sociolekt som kriminell. Problemet ligger alltså i hur du själv reagerar. Får ju tillägga också: Att INTE vara sverigedemokrat är upprörande för många föräldrar. Givetvis. Väldigt många röstar ju på SD.

    Tonåringar har alltid revolterat mot vuxenvärlden ja, även språkligt. Dock upplever jag inte att just ortensvenska har någon status alls bland medelklassungar. I alla fall inte utpräglad ortensvenska. Möjligen att man plockar upp enstaka ord och uttryck, precis som man gör från andra håll, inte minst från engelskan. Som du själv skriver, språket förändras ständigt. Efter en generation eller två, har de flesta glömt hur något som blivit en del av standardspråket, uppfattades från början. Men olika samhällsgrupper och subkulturer har också alltid pratat på (delvis) olika sätt. Så gissar jag att det förblir med ortensvenska, ungefär som söderslang eller bred göteborgska. Gällande hur ungdomar revolterar mot sina föräldrar politiskt, beror det nog på vad de har för föräldrar. Ungdomar med typiska Södermalms-föräldrar kanske blir konservativa eller SD, ungdomar med SD-föräldrar kanske blir hipsters eller woke.
  • Anonym (tvill­ingmam­ma)
    Fri 7 Jan 2022 14:50
    #29
    Anonym (TS) skrev 2022-01-07 14:21:43 följande:
    Det finns definitivt svenska medelklassungdomar som pratar ortensvenska, i alla fall här i Stockholm. Det accepteras inte av ortenkillarna men det förekommer ändå. Jag reagerar inte på att ungdomar har egna uttryck för att revoltera eller känna gemenskap. Det är normalt men att svenska ungdomar använder uttryck från en sociolekt som talas av ungdomar som odlar ett hat mot dem är märkligt. BRÅ konstaterar som ovan nämnts i sin senaste rapport om förnedringsrån att jävla svenne är ett återkommande uttryck i samband med rånen. I min bekantskapskrets har flera svenska ungdomar rånats av invandrargäng, en blev så allvarligt skadad att han kanske får lägga ner sina planer på en idrottskarriär. Varför vill man efterlikna personer som ogillar eller rent av hatar en? Det är svårt att förstå.

    I vissa grupper odlas ett hat eller förakt mot majoritetssamhället ja, inte bara bland kriminella ungdomar. Utan även bland kriminella vuxna, hedersförtryckare och andra, som inte sällan ogillar hela den västerländska kulturen, trots att de lever här. Men som Stina påpekar, det gäller inte alla som pratar ortensvenska, och det verkar inte ha så mycket med ursprung i sig att göra. Mer om livsstil eller om man uppfattas som svenne eller inte. Välintegrerade invandrare kallas ibland också svennar eller wannabesvennar. Och en del arbetarungdomar med svenskt ursprung, identifierar sig mer med orten än med resten av Sverige, som jag skrev tidigare. Att vara svenne handlar mindre om utseende och mer om livsstil och hur du uppfattas. Ungefär som ortenspråk eller ortenbeteende inte handlar om ursprung i sig. Och de som tillhör, eller vill tillhöra denna kategori, vill inte vara svennar, oavsett om de är etniskt svenska eller ej. De fjärmar sig från övriga samhället, precis som övriga samhället - med blandat ursprung - fjärmar sig från dem. Detta kanske även gäller en del ungdomar ur medelklassen, eller så plockar de bara upp delar av språket och attityden. Enligt Brås rapport kring ungdomsrån är ungdomar med invandrarbakgrund överrepresenterade bland förövarna och ungdomar med svensk bakgrund överrepresenterade bland offren. Men även ungdomar med svensk bakgrund rånar, och även ungdomar med invandrarbakgrund blir rånade. Så hatet verkar inte bygga på etnicitet.
  • Anonym (tvill­ingmam­ma)
    Fri 7 Jan 2022 16:00
    #39
    Anonym (TS) skrev 2022-01-07 15:19:45 följande:
    Jag är väl medveten om det och ser hatet mot majoritetssamhället bland dessa grupper som ett av våra största samhällsproblem och ett stort hinder för integration. Du skriver ju själv att det beror på förakt mot västerländska värderingar så visst handlar det om etnicitet. Det finns invandrarföräldrar som inte vill att de egna barnen ska umgås med svenska barn eller delta i våra högtider för då riskerar de att bli försvenskade, som om det vore det värsta som kunde hända. En del av killarna som förnedringsrånar svenskar har vuxit upp med sådant snack runt köksbordet. Att hela tiden svartmåla svenskar som omoraliska syndare utan religion etc. etc. leder till att svenskar avhumaniseras i deras ögon. Annars skulle de inte kunna förnedra rånoffren genom sexuella övergrepp, urinera på dem och utsätta dem för brutal misshandel. Sonens svenska vän som pratar ortensvenska blev kallad just jävla svenne och misshandlad av ett gäng ortenkillar. Du ser inget snedvridet i det? Man måste kunna diskutera det problemet utan att jag i inlägg efter inlägg om och om igen måste konstatera att jag inte menar alla invandrare eller alla som pratar ortensvenska. Det är rena truismerna för mig. Jag har suttit på middagar med enbart invandrare (jag har släktingar och kollegor från Mellanöstern) som är betydligt mer hårdföra i sina resonemang om vad man ska göra med ortenkillar som smutsar ner deras rykte och beter sig som svin mot svenskar. Jag skriver om vad ortensvenskan står för vilket gör det ännu märkligare när svenska ungdomar imiterar den. Bara att du använder uttrycket svenne är ju rätt sorgligt för jag antar att du är svensk. Det uttrycket är ursprungligen enbart avsett som nedvärderande. Jag förstår inte varför en svensk skulle använda det.

    Du missförstår mig. JAG tycker att det är sorgligt och jag tar avstånd från all sorts rasism, även den som riktar sig mot majoritetsbefolkningen, dvs svenskar, dvs mig själv och min familj. Jag försökte bara beskriva ett fenomen och att uttryck som svenne motsvarar uttryck som blatte t ex, men jag använder inget av dem och tycker inget av det ska användas nedsättande. Jag lär mina egna barn att respektera andra, men också sig själva samt inte ta skit. Både jag och många andra föräldrar är oroliga för framtiden och alla skjutningar och ungdomsrån och annat, även om det inte sker just här. Men tonåringar vill knappast hänga i vår lilla stad hela tiden. Även föräldrar med invandrarbakgrund är oroliga. Även deras barn blir rånade, kallade hora eller svennar eller annat. Och som sagt, även svenska ungdomar rånar eller beter sig illa på andra sätt. Där vi bor, eller i min bekantskapskrets, finns dock ingen glorifiering av ortensvenska eller gangsterrap vad jag vet. Jag har helt enkelt inte mött det fenomenet utom i vissa kretsar. Men skulle mina barn visa sådana tendenser när de blir äldre, skulle jag prata med dem, utan att vara dömande.
  • Anonym (tvill­ingmam­ma)
    Fri 7 Jan 2022 16:55
    #45
    Anonym (TS) skrev 2022-01-07 16:22:08 följande:
    Ok, då är jag med och instämmer i allt du skriver. Det är inte bara svenska ungdomar som rånas heller och det handlar ju om att rånarna ser direkt om offren är orten eller ej. Jag har en släkting med arabiskt ursprung som jag är lika orolig för när han är ute sent på kvällarna för man ser att han är en snäll och lite naiv kille som vuxit upp i ett privilegierat område. Han pratar inte heller ortensvenska. Det skulle bara vara märkligt. Just den här synen på att det är töntigt och omanligt att bli en del av majoritetssamhället är vanlig i kriminella subkulturer. I det här fallet förstärks det ibland av rent hat mot allt som är svenskt. Fast man kan bli en del av majoritetssamhället och ändå behålla sitt ursprung, vilket många invandrare också gör. Det är därför jag anser att SDs assimileringspolitik är så paradoxal. Om man värdesätter sitt eget ursprung förstår man också varför andra vill behålla sitt.

    Javisst, det finns ingen motsättning i att tillhöra flera kulturer, så länge man inte skadar andra samt anpassar sig till det samhälle man lever i. Många invandrare är stolta över sitt ursprung men känner sig även svenska, om än i varierande grad. Men särskilt i mötet med hemlandet eller mindre integrerade landsmän. Sen hatar inte de flesta i orten svenskar, inte ens alla kriminella hatar svenskar. Ortens problem är snarare patriarkala värderingar, b la ett utbrett och destruktivt machoideal, som krockar med majoritetssamhällets värderingar. Det är inte bara i Sverige detta problem finns. Lägg till socioekonomiska faktorer som trångboddhet, arbetslöshet, dåligt fungerande skolor osv, och vi får en krutdurk i dessa områden. Mest skadar de dock sig själva och varandra, även om det inte förringar vare sig rån, sexbrott eller annat som riktas mot utomstående.
  • Anonym (tvill­ingmam­ma)
    Wed 12 Jan 2022 13:26

    Detta är egentligen ett sidospår, men om förortskriminalitet beror på att dessa ungdomar har sämre förutsättningar än ungdomar som växer upp i bättre områden, varför går det så mycket bättre för förortens flickor än för förortens pojkar? Flickorna klarar oftast skolan samt ställer sällan till problem, trots liknande omgivning. Självklart spelar miljön roll, men flickorna växer ju upp i en liknande miljö?

  • Anonym (tvill­ingmam­ma)
    Wed 12 Jan 2022 21:04
    Anonym (M) skrev 2022-01-12 15:28:23 följande:
    Det är inte så konstigt, dels gynnar skolan generellt tjejer (det syns ju även i andra skolor som inte ligger i utsatta områden), dels är ju dessa tjejer ofta hårt hållna av tradition så de har inte samma möjlighet att driva runt fritt. Dessutom kommer tjejer oftare undan även när de faktiskt är inblandade (vilket de i allt högre grad är), de antas ha blivit lurade eller tvingade att vara med. Hela vårt rättsystem ger ju kvinnor straffrabatt.    Men man skall ju inte glömma att en stor del av lockelsen med kriminaliteten är ju att det lockar till sig tjejer och tjejer ger ju status. Så kvinnor är i högsta grad med och bidrar till kriminaliteten på samma sätt som de som köper droger t.ex.. 

    Om föräldrarna i dessa områden höll efter sina söner lika mycket som sina döttrar, skulle problemen vara betydligt mindre omfattande ja. I övrigt håller jag med om att de tjejer och kvinnor som dras till kriminella, indirekt bidrar till att skiten fortsätter. Men det är ju ingen statusmarkör i majoritetssamhället direkt.
  • Anonym (tvill­ingmam­ma)
    Thu 13 Jan 2022 14:13

    Sen vill de flesta inte ha pengar och status till vilket pris som helst. Det är ytterligare något som skiljer gängkriminella från andra i förorten och i övriga samhället. De flesta laglydiga i Sverige tjänar varken mycket pengar eller har hög status, men blir inte kriminella för det.

  • Anonym (tvill­ingmam­ma)
    Fri 14 Jan 2022 11:06
    race race skrev 2022-01-13 20:58:44 följande:
    I Norsborg pratar ungdomarna ofta ortensvenska. Men jag tror att de tycker att det är coolt att prata så.

    Hur många ungdomar i Norsborg har svenskt ursprung numera? Jag växte själv upp där, men på den tiden (80- och 90-talet) hade kanske hälften svenskt ursprung. Och nej, ingen av oss pratade förortssvenska.
  • Anonym (tvill­ingmam­ma)
    Fri 14 Jan 2022 11:14
    Anonym (suck) skrev 2022-01-13 16:22:25 följande:
    Att prata på ett annorlunda sätt och ta in låneord från andra språk är liksom inget nytt fenomen. Så har Svenska ungdomar gjort länge.  Lite märkligt att ingen rynkar på näsan åt brats som pratar hälften engelska och hälften svenska men förfasar sig över ortensvenska? Lite märkligt att det tydligen är helt ok att vara raggare och dyrka nordamerikansk kultur och tom ha amerikanska flaggor på bilar och kläder men helfel att tala ortensvenska. PS! Nu anser jag iof att det vore bäst om alla pratade ren svenska men lite måtta får de väl vara på dubbelmoralen och hycklerin? Ska vi värna om det svenska språket och svensk kultur så borde det väl i så fall gälla ALLA influenser och inte bara vissa?

    Öh, många rynkar på näsan åt annat ungdomsslang också, särskilt swengelska. Kanske inte enstaka ord eller uttryck, men svenska med mycket engelskt inslag ses som ett större hot mot svenska språket, än brytningar eller ortensvenska. Men detta beror ju i sin tur på att förortssvenska är förknippat med låg status och (ofta) kriminalitet. Det utgör inget hot mot svenskan i sin helhet, för de flesta i majoritetssamhället pratar inte så och vill inte prata så heller. Oavsett ålder. Utöver det har vuxna alltid haft åsikter om ungas sätt att prata, ungdomar har alltid till viss del haft sitt eget språk, och talspråket utvecklas och förändras hela tiden. Det är helt riktigt.
  • Anonym (tvill­ingmam­ma)
    Fri 14 Jan 2022 11:21
    +1
    Anonym (Stina2) skrev 2022-01-13 16:52:00 följande:
    Vart bor du om man får fråga
    Anonym (tvillingmamma) skrev 2022-01-12 21:04:27 följande:
    Om föräldrarna i dessa områden höll efter sina söner lika mycket som sina döttrar, skulle problemen vara betydligt mindre omfattande ja. I övrigt håller jag med om att de tjejer och kvinnor som dras till kriminella, indirekt bidrar till att skiten fortsätter. Men det är ju ingen statusmarkör i majoritetssamhället direkt.
    Du har verkar vettig innan men nu blir jag besviken... vad trpkigt att du har så unkna åsikter och värderingar

    Det var ju tråkigt. På vilket sätt tycker du att jag ger uttryck för unkna värderingar? För att jag inte tycker synd om kriminella? För att jag konstaterar faktum, dvs att det främst är pojkar som ställer till problem i förorten, inte flickor? Trots liknande socioekonomiska förutsättningar. Själv bor jag med min familj i en mindre stad inte så långt från Stockholm. Här har många det gott ställt, men långt ifrån alla. Och de flesta kan absolut inte röra sig med såna summor som kriminella ofta har eller drömmer om. Så ja, många människor vill ha pengar och status, men är inte beredda att göra vad som helst eller skada andra för att få det. De flesta fattiga i förorten är ju inte heller kriminella.
  • Anonym (tvill­ingmam­ma)
    Fri 14 Jan 2022 11:58
    Anonym (Håkan) skrev 2022-01-14 11:25:43 följande:
    Såg dokumentären om Einar på Svt igår. Infödd svensk med helsvenska föräldrar. Pratade ortensvenska i varenda intervju. Gangsterrapkulturen är verkligen bedrövlig, förstår inte hur man kan stödja och försvara den. Jointar, vapen, guldkedjor, dyra klockor och flascha med sedelbuntar...

    Vad hade Einar för problem egentligen? Nu menar jag inte för att han gillade rap eller umgicks med ungdomar från orten. Utan för att han rörde sig i gangsterkretsar, trots att han var så ung och trots stabil bakgrund. Eller var den inte stabil? Hade han problem hemma? Diagnoser? Jag läste någonstans att hans skolgång var strulig. Har inte sett dokumentären och tänker inte se den heller. Jag orkar inte höra mer om hur synd det är om dessa killar, även om det givetvis är jättetragiskt att Einar sköts ihjäl, liksom alla andra som faller offer i dessa blodiga uppgörelser. Jag undrar mer om det sägs något om hans uppväxt och hur han hamnade där han hamnade. Han var ju ingen duvunge själv.
  • Anonym (tvill­ingmam­ma)
    Fri 14 Jan 2022 12:41
    Anonym (Håkan) skrev 2022-01-14 12:15:45 följande:
    Han hamnade tidigt i strul, fick problem med skolan, hamnade på lvu osv De sa inget om diagnoser (kan ha missat det). Men att han drogs till fel kretsar är ju uppenbart. Fanns flera i hans närhet som var oroliga för honom. Gansgserrap handlar ju om att vara "äkta", att leva som man lär. Därför tycker jag det är bedrövligt att "vanligt" folk köper och lyssnar på det, och säger att man måste skilja mellan verklighet och fiktion, det är konstnärlig frihet osv. Ganssterrapparna själva skiljer inte på det, för då är man ju inte äkta. Hur ska yngre barn kunna skilja på det? De ser ju upp till dessa "coola" killar. Du kan säkert googla om du vill veta mer om Einar, hans uppväxt osv.

    Tack för info. Jag är inte så insatt, men har hört flera exempel på hip hop och rap, även från förorten, som inte hyllar brott eller gangsterkultur, eller romantiserar en sådan i livsstil. Utan som handlar om annat, både samhällsproblem, familjerelationer och annat. Man kan ju prata med sina barn om de gillar sån musik, samt lyssna själv och höra vad de faktiskt lyssnar på. Ta diskussionen, om det behövs, utan att döma eller försöka förbjuda.
  • Anonym (tvill­ingmam­ma)
    Fri 14 Jan 2022 15:12

    Håller med fornminne. Man kan anstränga sig för att tala vårdat i situationer som kräver det, men man behöver inte slipa bort allt. Och alla måste inte tala rikssvenska, ens i mer formella sammanhang. Håller med om att det främst är utpräglad ortensvenska som är stigmatiserande, inte bara en liten klang. Denna diskussionen handlar ju inte heller om huruvida det bör höras eller inte höras att man kommer från orten. Det handlar om de som INTE kommer från orten, men ändå pratar så.

  • Anonym (tvill­ingmam­ma)
    Sat 15 Jan 2022 14:45
    Xenia skrev 2022-01-15 13:01:07 följande:
    Eftersom Tegnér var natonalistisk så anser jag att de som påstår att hans citat är "svenskfientligt" är okunniga. Eller så talar de mot bättre vetande. Den som kommer dragande med det "argumentet" får finna sig i att bli häcklad. Alla var vi grymma barbarer en gång  i tiden. En del är det än idag...  Jag vidhåller att vikingarna var barbarer. Även barbarer har en egen kultur. Vikingarna byggde fantastiska skepp - och så for de i väg och vandaliserade, plundrade och mördade. Från Lindisfarne och framåt. Även i de isländska sagorna är det våld och dödande och hämnd på hämnd. Normanderna var ju lika krigiska även som kristna fransmän. Men vissa saker civiliserades. Det var inte längre ok att sätta ut barnen i skogen. Det var inte längre ok att ha en massa konkubiner boende på gården, även en hövding kunde bara ha en fru. Det var inte längre tillåtet att offra djur och männskor till Oden. I klostren blomstade den skrivna kulturen. Från klostren utgick också omhändertagande av sjuka. När vi blev kristna och fick egna kloster och kyrkor plundrades inte längre kloster och kyrkor i England etc. Om man kunde hitta någon undangömd kultur som aldrig påverkats av omvärlden är jag säker på att den skulle vara rätt primitiv. Vår kultur har påverkats av den tyska, franska, brittiska, amerikanska etc. Ungdomar, särskilt unga killar, har alltid imponerats av våld och tuffhet. Så frågan om ortensvenska är bara en del av det. Varför lyssnar de på gangstarap, varför blir de rapparna deras idoler? Ett torftigt ideal tycker jag. Men infödda svenskar kan ju välja bort "ortensvenskan" när de vill. T ex när de söker jobb. Varför låter förresten "ortensvenska" som den gör? Alltså orden är ju svenska men det är något med intonationen. Influearat av arabiskan? Att "ortensvenska" öht finns visar ju att de inte har umgåtts tillräckligt med infödda svenskar, dvs att integrationen inte fungerat.

    Vikingar var både barbarer och kultiverade på sitt sätt. Det ena behöver paradoxalt nog inte utesluta det andra. Den medeltida kristna kulturen var förövrigt också ganska barbarisk med våra mått mätt. B la försämrades kvinnans ställning och frihet. I det stora hela var det medeltida Europa inte heller mindre våldsamt. Klostren var fredliga, men betraktade å andra sidan hedningar som kättare eller häxor. Det fanns bara en Gud osv, medan de hedniska nordborna var mer toleranta mot andra regioner. Alla var inte heller plundrare, en del var handelsmän och kolonisatörer. Gällande varför ortensvenska låter som den gör, handlar det väl mycket om influenser från andra språk ja, men även andra ord används ibland. Att en del inte kan prata något annat än ortensvenska, trots att de är födda eller uppväxta i Sverige, beror på hög invandring och bristande integration ja. Förortssvenska existerade när jag var tonåring 30 år sen också, men då kunde användare växla mellan det och majorietssvenska. Nu verkar många inte kunna det. De pratar självklart svenska, men det hörs att de kommer från orten om de inte aktivt försöker slipa bort det. Undersökningar visar att de också ofta har sämre ordförråd än ungdomar i andra områden.
Svar på tråden Svenska ungdomar som pratar ortensvenska