• Anonym (TS)
    Fri 7 Jan 2022 11:59
    20858 visningar
    215 svar
    +6
    215
    20858

    Svenska ungdomar som pratar ortensvenska

    En del av sonens svenska kompisar pratar ortensvenska och jag fattar inte varför. Sonen skulle aldrig göra det själv eftersom han ser det som förnedrande.

    Flera av sonens svenska vänner har blivit rånade av killar från orten och ändå vill de prata som rånarna. Det är ett helt obegripligt. Sonen har frågat vännerna om det och de har ingen vettig förklaring. Ingen av vännerna har själva vuxit upp i orten.

    Det är en sociolekt som är förknippad med kriminalitet och en subkultur där man ser ner på ?svennar?. Det är verkligen inte alla invandrarungdomar som pratar så utan en viss kategori. Sonen har flera vänner med invandrarbakgrund och de flesta pratar inte ortensvenska.

    Jag har uppfostrat sonen att vara stolt över den han är och sitt svenska/nordiska ursprung. Jag lärde honom tidigt om vår historia och traditioner. Det är helt naturligt och okontroversiellt att uppfostra sina barn så i våra grannländer och övriga Europa.

    Frågar man ortenkillarna själva skulle de säga att det är självklart att vara stolt över sitt ursprung. Det är ingen slump att det viftas med flaggor från föräldrarnas hemländer på studentflaken både i förorter och innerstaden. Jag förstår det just för att jag värdesätter mitt eget ursprung. Det finns inget motsatsförhållande i det. Har man föräldrar från två olika länder lär man sig om båda föräldrarnas ursprung.

    Jag blir ledsen av att se vissa svenska ungdomars identitetsförvirring för de är de enda som har lärt sig tänka så. Självklart är det upp till var och en hur man vill identifiera sig men man måste veta var man kommer ifrån och åtminstone inte skämmas över det. Att anamma en sociolekt och subkultur där det odlas ett rent hat mot svenskar verkar bara självdestruktivt.

    Svenskar tror ofta att vi är så moderna att vi inte har någon kultur men allt ifrån vårt språk och vårt sätt att resonera till våra traditioner är präglade av vår historia. Det går inte att förstå vår samtid om man inte känner till historien.

    Om du tänker att jag måste vara sverigedemokrat borde du stanna upp och fundera över varför du drar den slutsatsen för det är en del av problemet. Jag är inte sverigedemokrat utan en svensk som värdesätter mitt nordiska ursprung. Är det provocerande för dig så borde du vara konsekvent och bli lika provocerad av att till exempel irakier, somalier, bosnier, syrier, afghaner etc. viftar med flaggor och älskar sitt hemland.

    Hur ser du på svenska ungdomar som pratar ortensvenska? Om dina barn gör det, har du frågat varför?

  • Svar på tråden Svenska ungdomar som pratar ortensvenska
  • Anonym (TS) Trådstartaren
    Fri 7 Jan 2022 12:08
    #3
    +1
    Anonym (Dametucosita) skrev 2022-01-07 12:04:08 följande:

    Heter ni vita riddaren i efternamn

    Lås in han spela upp bröderna Lejonhjärta dagarna i ända och vit makt osv

    Ge honom privatlektioner i 50-tals svenska och flytta till Mjölbyn och stäng av internet. Så att han får det rätta sociolektet(hur skitnödig är du?)


    Du fattade uppenbarligen ingenting av vad jag skrev och ditt resonemang är ett exempel på fenomenet jag beskriver.
  • Anonym (TS) Trådstartaren
    Fri 7 Jan 2022 12:21
    #6
    +1
    Anonym (ööö) skrev 2022-01-07 12:07:24 följande:

    Det du beskriver är nog mer kronolekt än sociolekt. 

    Det finns en del intressant forskning på område om du är intresserad: 

    spraktidningen.se/2018/11/ung-svenska-klingar-stolt/ 

    www.dn.se/kultur/sprakkronika-det-finns-ett-syfte-med-slang/ 

    spraktidningen.se/2010/04/kronolekt/ 

    www.skolverket.se/skolutveckling/forskning-och-utvarderingar/artiklar-om-forskning/talrytmen-paverkar-gruppsprakets-status 


    Nja, det är snarare en sociolekt som vissa ungdomar, långt ifrån alla, utanför den sociala gruppen imiterar och den är verkligen inte begränsad till en viss åldersgrupp. Jag har läst sociolingvistik och skrivit en uppsats om just ortensvenska så jag vet redan en del om ämnet.
  • Anonym (TS) Trådstartaren
    Fri 7 Jan 2022 12:23
    #7
    -1
    Anonym (Dametucosita) skrev 2022-01-07 12:12:03 följande:

    Du e en rasist


    Ok förklara varför jag är rasist. Exakt vad i det jag skriver anser du är rasistiskt?
  • Anonym (TS) Trådstartaren
    Fri 7 Jan 2022 12:46
    #12
    +1
    Anonym (Dametucosita) skrev 2022-01-07 12:27:42 följande:

    Du förfasar dig över att svenska ungdomar pratar som invandrare gör


    Menar du att alla invandrare pratar ortensvenska? Jag skriver ju att sonen har vänner med invandrarbakgrund och två av dem bryter på spanska eftersom de är födda i Sydamerika men det är inte ortensvenska.

    I sonens förra skola umgicks han med en arabisk och en afghansk kille som liksom sonen var mycket studiemotiverade. De bröt också på svenska men skulle aldrig prata ortensvenska.

    Ortensvenska är ingen brytning utan förknippat med en subkultur där kriminalitet och gangsterrap ingår. Alla som talar så är självklart inte kriminella men det är ingen slump att det finns många ord för droger och kriminalitet i ortensvenskan. Jag pratade med en kille som själv är uppvuxen i orten och pratar ortensvenska som förklarade att en funktion med ortensvenskan är att kunna prata om brott så att ingen utomstående förstår.

    Majoriteten av alla som bor i förorterna är vanligt folk som inte begår brott. Ändå får kriminella unga män och deras subkultur representera de här områdena i medierna och politiska debatter. Det är bara generaliserande och fördomsfullt.
  • Anonym (TS) Trådstartaren
    Fri 7 Jan 2022 13:08
    #14
    Anonym (tvillingmamma) skrev 2022-01-07 12:33:06 följande:

    Hur gammal är din son och hans kompisar? Mina barn är förmodligen yngre (9 år), men de enda barn och ungdomar jag har hört som pratar ortensvenska, är de som antingen har växt upp i orten (och ofta, men inte alltid, har invandrade föräldrar), eller härmar ortensvenska på skämt och gör sig lustiga över hur man pratar i orten. Sällan för att verka coola, eftersom det är just nedvärderande att prata så, samt starkt förknippat med kriminalitet eller låg social status. Särskilt grov ortensvenska. Även en mindre klang av förort kan vara stigmatiserande i vissa sammanhang, så även invandrarungdomar som inte växer upp i såna områden, anstränger sig ofta för att inte prata så, de vill inte förknippas med orten. Det handlar inte så mycket om huruvida man är stolt över sitt ursprung eller inte, även om jag håller med om att det inte borde vara en stor grej. Vi lär våra (helsvenska) barn om både svensk kultur / svenska traditioner och annat. Men barn och vuxna med rötter i andra länder kan vara stolta över sitt ursprung utan att vilja förknippas med orten, eller mindre skötsamma landsmän. Det hör jag ganska ofta bekanta med invandrarbakgrund uttrycka, hur trötta de är på invandrare som inte sköter sig. Många har både en svensk flagga och hemlandets flagga hemma för övrigt, vilket jag tycker är väldigt fint. De ser sig ofta som en del av flera kulturer och skulle ALDRIG tycka att det var konstigt om en svensk var stolt över sitt ursprung.


    Jag håller med dig i precis allt!

    Sonen och hans vänner är i övre tonåren. Han har vänner i olika kretsar, både woke-ungdomar i innerstaden, svenska killar med arbetarbakgrund och invandrarkillar som bor i närförorter och s.k. utsatta områden.

    (Vi bor i Stockholm.) Jag tycker att det är bra att han umgås med ungdomar från olika samhällsgrupper och områden.

    Det är framför allt några av de svenska killarna med arbetarbakgrund som pratar ortensvenska. En av dem kommer från en dysfunktionell familj och sonen försöker få honom att skärpa sig eftersom han dessutom tar en del droger.

    Etniskt svenska killar blir egentligen aldrig accepterade av ortenkillar om de inte är barndomsvänner så det är rätt förnedrande att försöka passa in i sådana gäng som svensk. Den killen har dessutom blivit rånad av ortenkillar för att han är en jävla svenne. I BRÅs senaste rapport om förnedringsrån nämns just ?svennejävel? som ett exempel på hur rånarna förolämpar offrens etniska ursprung.

    Det jag undrar är hur det kan gå så fel att en vanlig svensk kille vill vara som ortenkillarna när han vet att de ser ner på honom?
  • Anonym (TS) Trådstartaren
    Fri 7 Jan 2022 13:09
    #15
    Anonym (Hittepå) skrev 2022-01-07 12:52:46 följande:

    Ordet ortensvenska finns inte. Det borde du veta.


    Företeelsen finns så vad skulle du kalla den så att andra förstår vad man menar?
  • Anonym (TS) Trådstartaren
    Fri 7 Jan 2022 13:53
    #20
    Anonym (Stina) skrev 2022-01-07 13:12:09 följande:

    Är det verkligen första gången TS stöter på fenomenet att ungdomar gärna pratar på ett sätt som ska vara lite chockerande för vuxna och dessutom låter tufft. :)

    Varför frågar du inte ungdomarna själva? Förstår ni inte varandras sociolekter eller vad? :D


    Det är inte ett dugg chockerande att prata ortensvenska. Det används ju både i SVT och SR och det finns föräldrar i medelåldern som använder ord därifrån. Det mest rebelliska en ungdom kan göra idag mot en föräldrageneration som beter sig som tonåringar själva är ju att bli konservativ eller sverigedemokrat.

    Jag skulle inte bli chockerad om sonen började prata ortensvenska utan ställa frågor om varför eftersom jag anser att det är en märklig företeelse.

    Jag pratar självklart med sonen om det här men jag vet inte om han skulle uppskatta att jag ringde runt till hans vänner och ställde frågor. Mitt inlägg riktade sig dessutom till föräldrar och hur de ser på fenomenet.
  • Anonym (TS) Trådstartaren
    Fri 7 Jan 2022 14:02
    #21
    Anonym (Dametucosita) skrev 2022-01-07 13:21:59 följande:

    Spelar du dum eller. Sluta spela överklass. Majoriteten av som talar ortensvenska är invandrare. Du är rasist och klassfiende i ett. Wow fint att sonen kunde umgås med dem. Jag umgicks med en halvdansk en gång.


    Majoriteten som talar ortensvenska är invandrare men majoriteten av invandrarna talar inte ortensvenska. Du ser inget mönster där?

    Hur menar du att jag spelar överklass?
  • Anonym (TS) Trådstartaren
    Fri 7 Jan 2022 14:21
    #23
    Anonym (tvillingmamma) skrev 2022-01-07 13:24:51 följande:

    Du besvarar i princip din egen fråga. Svenska arbetarungdomar pratar ibland ortensvenska även om de inte har växt upp i orten. Särskilt svenska arbetarungdomar med ortenkompisar eller problem. Antingen för att de identifierar sig mer med dessa än med andra svenskar, eller vill vara som dem. De har kanske redan en liknande livsstil (du nämner droger t ex). Medelklassungdomar däremot, skulle aldrig frivilligt prata så, oavsett ursprung. Sen förändras språket ständigt. En del barn och ungdomar slänger sig med ord eller uttryck som vuxna inte förstår, ungdomar har i viss mån alltid haft sitt eget språk och det finns olika sociolekter. Det märker vi ju även i vår lilla stad (inte så långt från Stockholm), som till 80-90 procent består av svensk medelklass. Här hör man sällan ortensvenska, men kanske andra uttryck. De flesta äldre barn och tonåringar, pratar dock som sina kompisar. I din sons kompisars fall verkar det bara delvis vara så, kanske för att han har en så blandad bekantskapskrets?


    Det finns definitivt svenska medelklassungdomar som pratar ortensvenska, i alla fall här i Stockholm. Det accepteras inte av ortenkillarna men det förekommer ändå.

    Jag reagerar inte på att ungdomar har egna uttryck för att revoltera eller känna gemenskap. Det är normalt men att svenska ungdomar använder uttryck från en sociolekt som talas av ungdomar som odlar ett hat mot dem är märkligt.

    BRÅ konstaterar som ovan nämnts i sin senaste rapport om förnedringsrån att ?jävla svenne? är ett återkommande uttryck i samband med rånen. I min bekantskapskrets har flera svenska ungdomar rånats av invandrargäng, en blev så allvarligt skadad att han kanske får lägga ner sina planer på en idrottskarriär.

    Varför vill man efterlikna personer som ogillar eller rent av hatar en? Det är svårt att förstå.
Svar på tråden Svenska ungdomar som pratar ortensvenska