• Thu 13 Jan 2022 17:18
    21054 visningar
    215 svar
    215
    21054

    Svenska ungdomar som pratar ortensvenska

    Vi bodde tidigare i en förort. Arbetarklass och lägre medelklass, invandrar och svenskar. Skötsamma och trevliga. Men så flyttade vi till ett radhus i ett medelklassmråde. Området där vi bodde nu domineras av kriminella invandrarungdomar som skrämmer de äldre. Det förekommer dödsskjutnngar. Några få förstör för majoriteten.

    Jag har hört "ortensvenska" på bussen. Det verkarde  vara invandrarungdomar. De kallade varandra "bror" och använde uttryck som "jag svär på min mamma".

    Jag förstår att det inte är någon merit att prata "ortensvenska" när man söker jobb. Men konstig inställning att man måste vara kriminell för den skull.

    Man pratar som alla andra i området, därför kan svenska ungdomar också göra det. Kommer en stockholmare till Skåne så lär barnen snart prata skånska för att inte bli mobbade. Och tvärtom för en skåning i Stockholm.

    Om nu någon kille som inte bor i förorten ändå pratar "ortensvenska" så tycker han väl det låter tufft och häftigt.

    Jag också det är fördomsfullt att ingen får prata någon annan dialekt eller sociolekt än majoritetens. Den som kommer från "orten" ska skämmas för det och göra allt för att tvätta bort allt som kan avslöja den.

  • Thu 13 Jan 2022 18:51
    Anonym (TS) skrev 2022-01-13 17:57:51 följande:
    Jag orkar inte.

    Jag har INTE skrivit att man måste vara kriminell för att man pratar ortensvenska.

    Jag har INTE skrivit att man inte får prata någon annan sociolekt än majoritetens (vad det nu skulle vara).

    Jag har INTE skrivit att man ska skämmas för att man kommer från orten. Jag har tvärtom skrivit att jag förstår varför ungdomar i förorterna utvecklar en egen identitet och en egen sociolekt.

    Det är inte heller jag som skriver att man är dömd att misslyckas och inte har något att vara stolt över om man bor i orten. Det gjorde samma personer som anklagar mig för att vara negativ till orten.
    Du skrev ju:
    " Att anamma en sociolekt och subkultur där det odlas ett rent hat mot svenskar verkar bara självdestruktivt."

    Som om att prata "ortensvenska" automatiskt betydde att man hatade svenskar och sig själv om man är ursprungssvensk.

    Det är att dra förhastade slutsatser.

    De svenskar som sjunger på engelska, beror det på att de föraktar svenska språket och svenskarna? 

  • Thu 13 Jan 2022 19:01
    Anonym (TS) skrev 2022-01-12 12:46:04 följande:
    Jag har skrivit till förbannelse att långt ifrån alla ungdomar som pratar ortensvenska är kriminella utan sociolekten har kommit att förknippas med gangsterkulturen där bland annat förnedringsrån mot etniskt svenska ungdomar ingår. Det är därför jag anser att det är märkligt att etniskt svenska ungdomar imiterar en subkultur där de själva är potentiella offer.
    Den mest givande diskussionen i tråden har jag enligt min uppfattning haft med FLYGRL ovan som själv bor i orten och pratar ortensvenska. Hon förstår uppenbarligen vad jag menar och diskuterar det i stället för att som du och många andra i tråden försöka fiska efter mina ?egentliga? avsikter.

    Det är signifikativt att en tråd som handlar om etniskt svenska ungdomar nästan enbart har kommit att handla om killar i förorterna. Så fort man nämner ungdomsrånen som enligt både polisen och BRÅ främst riktas mot etniskt svenska ungdomar blir det plötsligt en diskussion om svårigheterna i förorterna och anklagelser om smygrasism. Att skriva om unga etniskt svenska killars situation är tydligen provocerande i sig.

    De har vuxit upp i ett samhälle där ledande svenska politiker har gjort uttalanden om att svensk kultur är barbari (Reinfeldt) och töntig (Sahlin) och där killar som bär tröjor med sverigeflaggan skickas hem för att byta vid skolfotografering. Journalisten Maciej Zaremba skrev en artikel med rubriken ?Vilse i mångfalden? om det här fenomenet och ger många exempel på sådana bisarra tilltag - kommunpolitiker som inte vågar hissa svensk flaggan etc. Sedan har vi Morgan Johansson som på fullt allvar undersökte möjligheten att förbjuda Tyr-runan för att den används av NMR.

    Det är suspekt att bara skriva om svenskt och nordiskt kulturarv för en del. Det tog inte många inlägg innan jag blev anklagad för att vara brunskjorta enbart av den anledningen. Vita män står dessutom inom identitetspolitiken för all världens ondska ungefär (trots att kvinnor och minoriteter har det betydligt värre i andra delar av världen där icke-vita män styr).

    Det gör det svårt för personer som har det synsättet att känna empati för etniskt svenska vita ungdomar som blir förnedringsrånade just för att de är svenskar. Det blir syntax error i maktanalysen. Samtidigt hyllar vuxengenerationen gangsterrappare (som återigen bygger gängens varumärke enligt polisen) med priser när de sitter inne.

    Det är mot bakgrund av det som jag skriver om etniskt svenska ungdomar som inte bara pratar ortensvenska utan imiterar gangstersubkulturen.

    Jag blir för övrigt inte ett dugg upprörd över ortensvenska i sig. Jag har skrivit flera gånger ovan att jag förstår varför ungdomar med invandrarbakgrund i förorterna utvecklar sin egen identitet baserat på gemensamma erfarenheter.

    Det jag reagerar på är att vissa av sonens etniskt svenska vänner imiterar en gangstersubkultur som förnedringsrånen mot etniskt svenska ungdomar är en del av. Det är klart att det framstår som förnedrande. Jag vet inte varför det är så svårt att förstå.

    Både sonen och jag har pratat med en av kompisarna som själv har blivit rånad och ändå kör den stilen. Han sa först att han inte vet varför han gör så men nu när han har funderat mer på det så har han slutat eftersom han inser hur skruvat det är.
    I så fall är det konstigt att svenska ungdomar gillar rapmusik inkl gangstarap där de ses som offer. Varför förväntar du dig logik och konsekvens av ungdomar?

    Reinfeldt påstod inte att "svensk kultur" är barbari. Det finns vissa som gillar att förvanska det citatet för att det passar deras agenda. 

    Så här sa Reinfeldt och det betyder bara att alla kulturer influerats utifrån:

    "Ursvenskt är bara barbariet. Resten av utvecklingen har kommit utifrån."

    Reinfeldt i sin tur hänsyftade på detta citat av Esaias Tegnér:

    All bildning står på ofri grund till slutet,


    Blott Barbariet var en gång fosterländskt.

    Hyllar man svensk kultur borde man känna till det.



  • Sat 15 Jan 2022 00:43
    Anonym (TS) skrev 2022-01-13 20:53:08 följande:
    Nej det betyder inte samma sak som det ursprungliga citatet. ?Resten av utvecklingen har kommit utifrån? var inte vad Tegnér menade. Reinfeldt tillade också att utvecklingen berodde på att ?vi varit öppna för att ta emot andra människor och andra erfarenheter?. Tegnér hade inte uppskattat hur Reinfeldt använde de raderna som en del av sin nyliberala politik där alla former av uppskattning för det svenska var ett hot mot Reinfeldts vision av gränslös och fri rörlighet.

    (Det är lustigt hur en del verkar tro att Reinfeldt var en stor humanist. Samma vision av fri rörlighet ledde till alliansens avregleringen av arbetsmarknaden som har skapat det skuggsamhälle av exploatering vi ser idag där just utrikesfödda far mest illa. Det kunde inte Reinfeldt bry sig mindre om.)

    Tegnér var i själva verket nationalist och skrev bland annat den kända hyllningsdikten till Karl XII om hur det svenska stålet biter.

    Reinfeldt levererade det budskapet när han besökte Ronna efter etniska konflikter i området. Den ideologiska tanken bakom uttalandet var att tona ned svensk kultur för att underlätta invandrares integration, fast vem vill integreras i ett land som inte har någon kultur? Det är ett totalt feltänk.

    Mona Sahlins kända citat om töntig svensk kultur hade samma syfte när hon besökte det turkiska ungdomsförbundet.

    ?Jag har ofta fått den frågan men jag kan inte komma på vad svensk kultur är. Jag tror att det är lite det som gör många svenskar så avundsjuka på invandrargrupper. Ni har en kultur, en identitet, en historia, någonting som binder ihop er. Och vad har vi? Vi har midsommarafton och sådana ?töntiga? saker.?

    Ett sådant citat från en ledande politiker är fullkomligt otänkbart i andra länder. Det ser en del svenskar som ett tecken på hur moderna vi är och den föreställningen är så otroligt överlägsen. Mona gick så långt till att säga att det är svenskarna som ska integreras i det nya Sverige.

    ---

    Svenskar är så vana vid det här att till och med invändningar mot nedvärderandet av svensk kultur kan uppfattas som rasism.

    Byt ut svensk kultur i citaten ovan mot till exempel kurdisk, somalisk, libanesisk, syriansk så skulle det framstå som direkt nedsättande.

    Jag kan det här nu. Om man tar upp ämnet kommer X antal inlägg med anklagelser om rasism och så sådana som ditt förstås - elitistiska anklagelser om att jag minsann inte kan min historia och svenska kultur.

    Det är så förutsägbart.
    Om nu  svaren är så förutsägbara förstår jag inte varför du gitter starta en tråd. Du tycks inte godta några invändningar utan att svara nedvärderande.

    Hur kan du veta vad Tegnér menade med detta?
    "All bildning står på ofri grund till slutet,

    Blott Barbariet var en gång fosterländskt."

    Det är ju rimligt att han menade att all kultur influerats utifrån. Dessförinnan var vi primitiva barbarer. Vikingarna var rätt barbariska men även de influerades av kulturen utifrån och kristnades för att få ingå i den europeiska kulturen. Vad tror du att han menade?

    Ingen har försvarat Mona Sahlins idiotiska citat. Svenskar är förstås inte töntgare än andra och varför skulle vi vara avundsjuka på andra (möjligen på USA)? Vi har historia och kultur precis som alla andra, men den förändras hela tiden.

    Som sagt, om man accepterar att även ungdomar som inte kommer från "orten" gillar "gangstarap" (för att de tycker det är tufft), så fattar man varför de vill prata "ortensvenska". Precis som andra imiterar USA och använder engelska ord och uttryck fast det finns svenska. Typ säga "shit" istf svenska "skit".

    En del påstår att det är "typiskt svenskt" att falla i farstun för det utländska.

    Tycker du att de som pratar "ortensvenska" förstör svenska språket?
  • Sat 15 Jan 2022 13:01

    Eftersom Tegnér var natonalistisk så anser jag att de som påstår att hans citat är "svenskfientligt" är okunniga. Eller så talar de mot bättre vetande. Den som kommer dragande med det "argumentet" får finna sig i att bli häcklad.

    Alla var vi grymma barbarer en gång  i tiden. En del är det än idag... 

    Jag vidhåller att vikingarna var barbarer. Även barbarer har en egen kultur. Vikingarna byggde fantastiska skepp - och så for de i väg och vandaliserade, plundrade och mördade. Från Lindisfarne och framåt. Även i de isländska sagorna är det våld och dödande och hämnd på hämnd.

    Normanderna var ju lika krigiska även som kristna fransmän. Men vissa saker civiliserades. Det var inte längre ok att sätta ut barnen i skogen. Det var inte längre ok att ha en massa konkubiner boende på gården, även en hövding kunde bara ha en fru. Det var inte längre tillåtet att offra djur och männskor till Oden. I klostren blomstade den skrivna kulturen. Från klostren utgick också omhändertagande av sjuka. När vi blev kristna och fick egna kloster och kyrkor plundrades inte längre kloster och kyrkor i England etc.

    Om man kunde hitta någon undangömd kultur som aldrig påverkats av omvärlden är jag säker på att den skulle vara rätt primitiv.

    Vår kultur har påverkats av den tyska, franska, brittiska, amerikanska etc.

    Ungdomar, särskilt unga killar, har alltid imponerats av våld och tuffhet. Så frågan om ortensvenska är bara en del av det. Varför lyssnar de på gangstarap, varför blir de rapparna deras idoler? Ett torftigt ideal tycker jag. Men infödda svenskar kan ju välja bort "ortensvenskan" när de vill. T ex när de söker jobb.

    Varför låter förresten "ortensvenska" som den gör? Alltså orden är ju svenska men det är något med intonationen. Influearat av arabiskan? Att "ortensvenska" öht finns visar ju att de inte har umgåtts tillräckligt med infödda svenskar, dvs att integrationen inte fungerat.

  • Tue 18 Jan 2022 18:00
    Anonym (TS) skrev 2022-01-15 18:41:59 följande:
    Jag menade självfallet Reinfeldts version av citatet men du valde medvetet att missförstå det och lade på eget bevåg till att jag skulle uppfatta det som svenskfientligt. Det skrev jag inte.
    ---

    Du ser det som vilken subkultur som helst. Det gör inte jag (eller polisen).
    Hur vet du vad Reinfeldt menade med Tegnércitatet? 

    Jag ser "ortensvenska" som vilken sociolekt som helst. Man behöver inte hylla gangsters för att man pratar "ortensvenska".

    Men varför frågar du inte de där killarna som pratar "ortensvenska" fast de inte är därifrån varför de gör det? Du tycks ju ändå inte bry dig om vad vi har för teorier.

    Barbar är per definition en nedsättande term som enligt SAOL betyder ?rå och ociviliserad?. Historiker menar att vikingarna hade en civilisation med organiserade samhällen och rättssystem. Om du är etnisk svensk ser du alltså ner på dina förfäder. Det är upp till dig men ännu ett exempel på företeelsen jag beskrev ovan.

    Hur får du till det? Som om jag skulle se ned på bara vikingar och inte andra barbarer? Ska jag urskulda dem för att de var mina förfäder? Får jag inte anse att det är mer civiliserat att inte sätta ut barn i skogen och att inte offra djur och människor till Oden?

    Fattar inte hur du kan får det till att jag föraktar Sverige och svenskarna, om de är det du menar med "företeelsen ovan". I så fall vrider du på allt som du vill.
  • Tue 18 Jan 2022 18:13
    flygrl skrev 2022-01-13 21:32:53 följande:
    Och jag håller med om att mycket i förortskulturen är rätt destruktivt och det är därför jag vill bort härifrån. :/

    Det är inget mångkulturellt paradis härute och vi är som du skriver inte alls så homogena som det ofta framställs. Som svart och kristen tjej möter jag mycket mer förakt och rasism här än när jag rör mig bland svenskar. Visst har jag också erfarenhet av rasism från etniska svenskar men överlag är det deffo stor skillnad och en skillnad är också att här är rasismen så självklar och nåt som aldrig problematiseras för det enda man i Sverige pratar om är vita svenskars rasism mot icke-vita.

    Och då kan man ju också nämna föraktet mot svenskar som finns hos inte alla men många i orten. Det gör mig både arg och ledsen att såna här attityder slätas över och svenska ungdomar som utsätts för rån och annat förnedrande tycks stå utan uppbackning. All rasism är lika fel oavsett vem som står för den och vem som drabbas och ingen ska utsättas för övergrepp pga sitt ursprung etniska svenskar inräknade.

    Jag har också upptäckt att inte bara högerextrema rasister buntar ihop oss med invandrarbakgrund till en homogen massa utan att också antirasisterna gör det. Att man inte kan prata om dom problem som finns och göra nåt åt dom kan som sagt sluta riktigt f*****g illa. I debatten låter man ofta orten företrädas av personer som romantiserar och slätar över hur det är i orten eller såna som själva är kriminella och klagar över att dom trakasseras av polisen. Bilden det ger är ju att vi alla är kriminella och inte vill se polisen här när tvärtom många är jävligt trötta på gängen och vill ha lag och ordning. Det är det här jag är rädd kommer leda till att svenskarna vänder sig mot oss alla oavsett om vi är skötsamma eller inte. Polariseringen i samhället bara ökar och det skrämmer mig. :/
    Vi vet ju att kriminella är en minoritet i förorten. Men det är de som bestämmer.

    Har ju sett intervjuer med vanligt folk i förorten som klagar över brottsligheten i förorten och alla skjutningar. Men de kritiserar bara polisen, att de gör för lite. Men vad kan polisen göra om varken överlevande offer eller vittnen säger något? Vad har föräldrarna gjort för att förhindra att sönerna blir kriminella? Det tänker jag på varje gång men aldrig ställer journalisten några sådana följdfrågor.

    Det är som "tuffingarna" som mobbar i skolan. De som inte mobbar är i majoritet men de står aldrig upp mot mobbarna.

    Det är svårt att rekrytera poliser och undra på det när vittnena tycks stå på de kriminellas sida och inte på polisens sida. Samma sak gäller lagstiftarna. När polisen lyckas få fast på en tonåring som kastar sten och bränner bilar så får de inte ens förhöra honom utan måste släppa honom samma dag. Samma sak om ett rånoffer anmäler till polisen  Den dag de ska förhöra honom igen har han redan hunnit hota och misshandla offret så att han tar tillbaka anmälan.
Svar på tråden Svenska ungdomar som pratar ortensvenska