• Anonym (W)
    Sat 8 Jan 2022 13:28
    21073 visningar
    215 svar
    215
    21073

    Svenska ungdomar som pratar ortensvenska

    Anonym (Carla) skrev 2022-01-08 11:55:30 följande:

    Men sluta gömma dig bakom att du umgås med någon *med invadrarbakgrund* och är därmed inte rasist. Det blir bara pinsamt. Visst din sons pappa är säkert halv tysk eller nåt.

    On topic. Vad ger dig rätt att attackera en annan grupp människor i det här fallet genom att racka ner på deras SOCIOLEKT som du hakat upp dig på?

    Neej men SOM SAGT pratar inte alla invirade så men de flesta som pratar så är invandrare och/eller folk med problem eller unga som vill testa på olika roller. Kanske tycker de att det är coolt. Fråga dem rent ut. Det behöver heller inte gå hand i hand med att de inte känner sig svenska. I och med att det är en vanligt företeelse bland alla unga är det alltså inte fråga om bara ortenfolk som pratar så men absolut det borde säkert stanna där enligt dig i de mest utsatta förorterna.

    Okej så för att en marginaliserad samhällsgrupp är en minoritet är det mer ok att attackera dem. Jag tror såhär att föraktet föder sig i att sådana som du med sådan attityd som du mot denna grupp. Om du själv är ensamstående mamma i en förort i en hyresrätt förstår jag inte varför det är så viktigt för dig att ta avstånd från folk på liknande nivå i samhället?

    Om du nu är intresserad och ändå bor i orten så går ner på närmsta lokala torg och fråga varför de pratar så. Du bör även kunna räkna lite extra med att han adapterar sitt språk till de i de i sin närmsta omgivning både språkligt och kulturellt i övrigt. Men du kanske inte bor i *en sån* förort utan kanske mer en där det bor lite halvchilenare osv? Om så är fallet är säkert det en övergående fas för polarna där de testar olika roller likt de flesta andra svenskar som *gillar dadgo* och därmed inte är rasister.

    så om din son blir rånad av någon i närområdet med samma musikstil bör han byta musikstil menar du

    Slutligen Är du lite bättre för att du är ensamstående mamma i Huddinge och pratar norrländska än ensamstående mamma i Rinkeby och pratar med Ortensvenska? Jaa antagligen tycker nog majoritetssamhället.


    Håller med dig.

    Tycker dessutom att det är löjligt att försöka vinna poäng i en diskussion genom att ständigt hänvisa till att man minsann har släktingar/vänner som inte är svenska och delar samma åsikter.
  • Anonym (W)
    Sat 15 Jan 2022 18:55
    Anonym (TS) skrev 2022-01-15 18:41:59 följande:

    Jag menade självfallet Reinfeldts version av citatet men du valde medvetet att missförstå det och lade på eget bevåg till att jag skulle uppfatta det som svenskfientligt. Det skrev jag inte.

    Reinfeldt hade en extrem nyliberal vision för Sverige med fri rörlighet, globalisering och överstatlighet. Det är inte förenligt med den svenska modellen, reglerad arbetsmarknad och en stark välfärd (klassisk vänsterpolitik alltså) eftersom det senare förutsätter en stark nationalstat.

    Reinfeldt avskydde alla former av nationalism. Han hävdade bland annat att nationalismen är ett gift och ju mindre nationalism desto bättre men det handlade alltså främst om att han såg nationalism som ett hinder för sin nyliberala politik.

    Socialdemokratin i Sverige var historiskt sett nationalistisk. Efter krigsslutet höll Per Albin ett berömt tal där han konstaterade:

    ?Så kunna vi i dag hälsa vår blågula fana icke blott i den befriande känslan av en överstånden fara utan jämväl i starkare medvetande om en levande svensk vilja och förmåga till nationell hävdelse, till beslutsamt värn kring fosterlandet och dess dyrbara värden. Leve fosterlandet, leve Sverige!?

    Högern har inte monopol på nationalismen även om M har vänt kappan efter vinden och helt övergivit Reinfeldts nyliberalism.

    Barbar är per definition en nedsättande term som enligt SAOL betyder ?rå och ociviliserad?. Historiker menar att vikingarna hade en civilisation med organiserade samhällen och rättssystem. Om du är etnisk svensk ser du alltså ner på dina förfäder. Det är upp till dig men ännu ett exempel på företeelsen jag beskrev ovan.

    De flesta som pratar ortensvenska gör inte det i formella sammanhang vid till exempel en arbetsintervju. Det är ingen brytning utan en sociolekt med egen fonetik och ett vokabulär från flera språk. De mer kända uttrycken gussen, gitta, para, çok och ayna kommer från turkiskan. (kiz, gitmek, para och çok är samma och aynasiz som betyder utan spegel). Sedan har det tillkommit fler ord från arabiskan som suedi - ett annat ord för svenne.

    Den prisade rapparen Erik Lundin vars far kommer från Gambia skrev en låt som heter just Suedi. Texten innehåller bland annat frasen ?Fuck blåljus, fuck blågult? och Lundin beskriver något hemskt som hände när han hälsade på släkten - han blev presenterad som Suedi (svenne). Det måste ha varit en hemsk upplevelse att associeras med svenskar.

    Du ser det som vilken subkultur som helst. Det gör inte jag (eller polisen).


    Svenne = Nedsättande ord för svenskar.

    Suedi = Svensk.

    En stor skillnad.
Svar på tråden Svenska ungdomar som pratar ortensvenska