• Anonym (TS)
    Fri 7 Jan 2022 11:59
    20854 visningar
    215 svar
    +6
    215
    20854

    Svenska ungdomar som pratar ortensvenska

    En del av sonens svenska kompisar pratar ortensvenska och jag fattar inte varför. Sonen skulle aldrig göra det själv eftersom han ser det som förnedrande.

    Flera av sonens svenska vänner har blivit rånade av killar från orten och ändå vill de prata som rånarna. Det är ett helt obegripligt. Sonen har frågat vännerna om det och de har ingen vettig förklaring. Ingen av vännerna har själva vuxit upp i orten.

    Det är en sociolekt som är förknippad med kriminalitet och en subkultur där man ser ner på ?svennar?. Det är verkligen inte alla invandrarungdomar som pratar så utan en viss kategori. Sonen har flera vänner med invandrarbakgrund och de flesta pratar inte ortensvenska.

    Jag har uppfostrat sonen att vara stolt över den han är och sitt svenska/nordiska ursprung. Jag lärde honom tidigt om vår historia och traditioner. Det är helt naturligt och okontroversiellt att uppfostra sina barn så i våra grannländer och övriga Europa.

    Frågar man ortenkillarna själva skulle de säga att det är självklart att vara stolt över sitt ursprung. Det är ingen slump att det viftas med flaggor från föräldrarnas hemländer på studentflaken både i förorter och innerstaden. Jag förstår det just för att jag värdesätter mitt eget ursprung. Det finns inget motsatsförhållande i det. Har man föräldrar från två olika länder lär man sig om båda föräldrarnas ursprung.

    Jag blir ledsen av att se vissa svenska ungdomars identitetsförvirring för de är de enda som har lärt sig tänka så. Självklart är det upp till var och en hur man vill identifiera sig men man måste veta var man kommer ifrån och åtminstone inte skämmas över det. Att anamma en sociolekt och subkultur där det odlas ett rent hat mot svenskar verkar bara självdestruktivt.

    Svenskar tror ofta att vi är så moderna att vi inte har någon kultur men allt ifrån vårt språk och vårt sätt att resonera till våra traditioner är präglade av vår historia. Det går inte att förstå vår samtid om man inte känner till historien.

    Om du tänker att jag måste vara sverigedemokrat borde du stanna upp och fundera över varför du drar den slutsatsen för det är en del av problemet. Jag är inte sverigedemokrat utan en svensk som värdesätter mitt nordiska ursprung. Är det provocerande för dig så borde du vara konsekvent och bli lika provocerad av att till exempel irakier, somalier, bosnier, syrier, afghaner etc. viftar med flaggor och älskar sitt hemland.

    Hur ser du på svenska ungdomar som pratar ortensvenska? Om dina barn gör det, har du frågat varför?

  • Svar på tråden Svenska ungdomar som pratar ortensvenska
  • Thu 13 Jan 2022 20:58

    I Norsborg pratar ungdomarna ofta ortensvenska.

    Men jag tror att de tycker att det är coolt att prata så.

  • Anonym (TS) Trådstartaren
    Thu 13 Jan 2022 21:24
    Xenia skrev 2022-01-13 18:51:30 följande:

    Du skrev ju:

    " Att anamma en sociolekt och subkultur där det odlas ett rent hat mot svenskar verkar bara självdestruktivt."

    Som om att prata "ortensvenska" automatiskt betydde att man hatade svenskar och sig själv om man är ursprungssvensk.

    Det är att dra förhastade slutsatser.

    De svenskar som sjunger på engelska, beror det på att de föraktar svenska språket och svenskarna? 


    Jag har förklarat till förbannelse att jag avser gangsterkulturen som förnedringsrånarna identifierar sig med.

    Experter inom området har konstaterat vid flera tillfällen att förnedringsrånen mot etniskt svenska ungdomar juridiskt kan rubriceras som har hatbrott. I det här inslaget från Sveriges radio är det en forskare vid Umeå universitet som studerar hatbrott och som menar att rånen mycket väl kan vara hatbrott:

    sverigesradio.se/artikel/7414932

    Det här är alltså rån där ungdomar har misshandlats till oigenkännlighet, våldtagits med flaskor, urinerats på medan rånarna kallar dem jävla svenne, filmar övergreppen och lägger upp filmerna i sociala medier.

    Innan någon kommer med samma tjatiga invändningar igen så menar jag självfallet inte att alla invandrarungdomar gör sådant eller att alla som pratar ortensvenska begår den typen av brott. Jag har förklarat så många gånger nu att det är en gangstersubkultur med särskilda kännetecken.

    Det är ändå signifikativt att nästan hela tråden handlar om hur utsatta ungdomar i förorterna när jag skriver om en typ av brott och attityder som drabbar främst etniskt svenska ungdomar. Att konstatera det kommer säkert också att tolkas som rasistiskt men fundera lite över varför innan du postar nästa inlägg.
  • Thu 13 Jan 2022 21:32
    Anonym (TS) skrev 2022-01-11 14:08:00 följande:

    Det låter extremt obehagligt att du lever under hot. Får du stöd och hjälp i den situationen?

    Att ni lämnas ensamma med problemen i förorten är ett sådant svek. Det finns en föreställning inom vänstern om att man inte får kritisera eller granska problem som involverar invandrare eftersom de befinner sig i ett utsatt läge. Konsekvensen av det förhållningssättet blir att man samtidigt buntar ihop alla invandrare till en homogen grupp som egentligen är otroligt heterogen när det gäller allt från värderingar och integrationsnivå till sysselsättningsgrad och utbildning.

    Av samma anledning osynliggör man alla skötsamma personer i förorterna som utgör majoriteten och som måste leva med gängkriminaliteten. Nästan varenda oskyldig person som har skadats eller dödats i gänguppgörelser har/hade invandrarbakgrund.

    Fokus borde ligga på att säkra tryggheten för vanligt folk i förorterna med hårda tag mot gängen. Jag skäms över att små barn blir skjutna och människor lever i skräck för kriminella gäng i Sverige. Det är ett sådant totalt misslyckande.

    Inom vissa falanger av vänstern har man också fastnat i en statisk maktanalys där den vite mannen står för allt förtryck och rasism. Det är därför man inte hör så mycket om det du nämner när svarta personer utsätts för rasism av till exempel araber. Det är också därför vissa inom vänstern inte kan ta in att det finns ett inslag av hat mot vita etniska svenskar i förnedringsrånen.

    Om man hela tiden hävdar att invandrarkillar är offer vad de än gör och att vita etniskt svenska killar är förtryckare och rasister vad de än utsätts för skapar man motsättningar som kan få allvarliga konsekvenser. Jag är också rädd för att det kan drabba invandrare överlag. Fast jag märker ändå en förändring inom vänstern där man rör sig bort från den typen av retorik tack och lov.

    Jag tänker också på ?Pretty Fly For A White Guy? när jag hör etniskt svenska killar prata ortensvenska. Som jag skrev ovan förstår jag varför invandrarungdomar känner behov av att skapa en egen identitet men etniskt svenska killar delar ju inte erfarenheterna som ortensvenska bygger på. Sedan är det inte sociolekten i sig jag har problem med utan gangsterkulturen som den har kommit att förknippas med och i den finns ett förakt mot ?svennar? och allt de står för.

    Jag tror att etniskt svenska killar kanske är mer benägna att imitera sådana subkulturer eftersom intresset för det egna svenska och nordiska kulturarvet har blivit politiskt laddat. I stället för att tona ned det svenska för att verka inkluderande borde man välkomna invandrare att bli en del av det svenska. Som jag nämnde ovan är den amerikanska modellen bättre där man kan vara italo american, svenskamerikan etc.. om man vill identifiera sig med båda kulturerna.

    Ibland är det svårt att förmedla allt i en trådstart men om jag hade fått lika nyanserade svar som dina så hade jag kunnat utveckla mitt resonemang i stället för att bemöta diverse påhopp.


    Min tid och ork räcker inte riktigt till att fullt ut delta i trådens diskussion. Särskilt som det känns som ett jävla getingbo. Men jag vill iaf svara dig och få fram va jag tycker om somligt.

    Och ja, det är obehagligt leva under hot. Jag vill inte skriva så mycket om det såhär öppet men bara säga att gängen deffo kan få makt över en utan att man nånsin velat ha med dom att göra. Det är så f****d up alltihop. Men jag lever med skräcken och är fan inte imponerad av folk som romantiserar orten och kriminaliteten och annan skit som mer och mer tar över våra kvarter. Och jag håller med om att mycket i förortskulturen är rätt destruktivt och det är därför jag vill bort härifrån. :/

    Det är inget mångkulturellt paradis härute och vi är som du skriver inte alls så homogena som det ofta framställs. Som svart och kristen tjej möter jag mycket mer förakt och rasism här än när jag rör mig bland svenskar. Visst har jag också erfarenhet av rasism från etniska svenskar men överlag är det deffo stor skillnad och en skillnad är också att här är rasismen så självklar och nåt som aldrig problematiseras för det enda man i Sverige pratar om är vita svenskars rasism mot icke-vita.

    Och då kan man ju också nämna föraktet mot svenskar som finns hos inte alla men många i orten. Det gör mig både arg och ledsen att såna här attityder slätas över och svenska ungdomar som utsätts för rån och annat förnedrande tycks stå utan uppbackning. All rasism är lika fel oavsett vem som står för den och vem som drabbas och ingen ska utsättas för övergrepp pga sitt ursprung etniska svenskar inräknade.

    Jag har också upptäckt att inte bara högerextrema rasister buntar ihop oss med invandrarbakgrund till en homogen massa utan att också antirasisterna gör det. Att man inte kan prata om dom problem som finns och göra nåt åt dom kan som sagt sluta riktigt f*****g illa. I debatten låter man ofta orten företrädas av personer som romantiserar och slätar över hur det är i orten eller såna som själva är kriminella och klagar över att dom trakasseras av polisen. Bilden det ger är ju att vi alla är kriminella och inte vill se polisen här när tvärtom många är jävligt trötta på gängen och vill ha lag och ordning. Det är det här jag är rädd kommer leda till att svenskarna vänder sig mot oss alla oavsett om vi är skötsamma eller inte. Polariseringen i samhället bara ökar och det skrämmer mig. :/

    Jag gillar som sagt Sverige och svensk kultur och tycker det är trist när svenskar talar så nedlåtande om sig själva. Jag ser inget fel i att uppskatta sitt land och sin historia. Själv önskar jag verkligen få va en del av Sverige och bidra positivt så gott jag kan. Och jag ser mig först och främst som en individ, en unik individ och försöker också se andra som just det istf vit, svart osv. Vi är alla människor.

    Tack själv för ett intressant samtal och jag tror inte för ett ögonblick du skulle va rasist. Tycker det är trist att rasist-anklagelser så snabbt kommer fram när sånt här ska diskuteras. Ta inte åt dig av påhoppen!
  • Anonym (TS) Trådstartaren
    Thu 13 Jan 2022 22:44
    flygrl skrev 2022-01-13 21:32:53 följande:

    Min tid och ork räcker inte riktigt till att fullt ut delta i trådens diskussion. Särskilt som det känns som ett jävla getingbo. Men jag vill iaf svara dig och få fram va jag tycker om somligt.

    Och ja, det är obehagligt leva under hot. Jag vill inte skriva så mycket om det såhär öppet men bara säga att gängen deffo kan få makt över en utan att man nånsin velat ha med dom att göra. Det är så f****d up alltihop. Men jag lever med skräcken och är fan inte imponerad av folk som romantiserar orten och kriminaliteten och annan skit som mer och mer tar över våra kvarter. Och jag håller med om att mycket i förortskulturen är rätt destruktivt och det är därför jag vill bort härifrån. :/

    Det är inget mångkulturellt paradis härute och vi är som du skriver inte alls så homogena som det ofta framställs. Som svart och kristen tjej möter jag mycket mer förakt och rasism här än när jag rör mig bland svenskar. Visst har jag också erfarenhet av rasism från etniska svenskar men överlag är det deffo stor skillnad och en skillnad är också att här är rasismen så självklar och nåt som aldrig problematiseras för det enda man i Sverige pratar om är vita svenskars rasism mot icke-vita.

    Och då kan man ju också nämna föraktet mot svenskar som finns hos inte alla men många i orten. Det gör mig både arg och ledsen att såna här attityder slätas över och svenska ungdomar som utsätts för rån och annat förnedrande tycks stå utan uppbackning. All rasism är lika fel oavsett vem som står för den och vem som drabbas och ingen ska utsättas för övergrepp pga sitt ursprung etniska svenskar inräknade.

    Jag har också upptäckt att inte bara högerextrema rasister buntar ihop oss med invandrarbakgrund till en homogen massa utan att också antirasisterna gör det. Att man inte kan prata om dom problem som finns och göra nåt åt dom kan som sagt sluta riktigt f*****g illa. I debatten låter man ofta orten företrädas av personer som romantiserar och slätar över hur det är i orten eller såna som själva är kriminella och klagar över att dom trakasseras av polisen. Bilden det ger är ju att vi alla är kriminella och inte vill se polisen här när tvärtom många är jävligt trötta på gängen och vill ha lag och ordning. Det är det här jag är rädd kommer leda till att svenskarna vänder sig mot oss alla oavsett om vi är skötsamma eller inte. Polariseringen i samhället bara ökar och det skrämmer mig. :/

    Jag gillar som sagt Sverige och svensk kultur och tycker det är trist när svenskar talar så nedlåtande om sig själva. Jag ser inget fel i att uppskatta sitt land och sin historia. Själv önskar jag verkligen få va en del av Sverige och bidra positivt så gott jag kan. Och jag ser mig först och främst som en individ, en unik individ och försöker också se andra som just det istf vit, svart osv. Vi är alla människor.

    Tack själv för ett intressant samtal och jag tror inte för ett ögonblick du skulle va rasist. Tycker det är trist att rasist-anklagelser så snabbt kommer fram när sånt här ska diskuteras. Ta inte åt dig av påhoppen!


    Tack för dina kloka och vänliga ord! <3

    Det är just personer som du som behövs för att vända den negativa utvecklingen. Det är verkligen befriande med personer som hellre nyanserar än polariserar. Den här ideologiska låsningen är så farlig precis som du skriver och det är de osynliggjorda som lider mest.

    Jag minns när jag såg ett reportage där Jimmie Åkesson besökte en förort och pratade med butiksinnehavare som blev utsatta för ständiga rån. Jag tänkte att det är vänstern som borde finnas där för dem, inte Åkesson.

    Många inom vänstern verkar inte kunna ta in att SD är det parti där andelen invandrarsympatisörer växer snabbast och det beror ju på det du skriver. Jag vet flera invandrare - kurder, iranier och syrianer bland annat - som kommer att rösta på SD i nästa val. När jag frågar dem vad man ska göra åt problemen i förorterna eller ser vad de skriver i sociala medier så är det rulla in militären ungefär.

    Jag är rädd för att se SD i regeringsställning men vänstern har inga realistiska lösningar, (även om Dadgostar är guld), utan de fortsätter med offerretoriken och gastar rasist om man dristar sig till att peka på problemen precis som här i tråden.

    Jag misstänker att du är ganska ung och om du är så här klok och skriver så bra redan nu kommer du att gå långt. Jag vet inte var dina föräldrar kommer ifrån men på mitt förra jobb var det flera unga tjejer från Eritrea som var superduktiga och avancerade till chefspositioner rätt omgående. De imponerade verkligen.

    En av dem hade vuxit upp i orten och ibland kunde man höra det när vi blev informella på lunchen eller aw. Hon var stolt över den hon är med alla sina erfarenheter. Visst finns det rasism och fördomar och det är för jävligt men det är fullt möjligt att nå sina mål.

    Det kommer att gå bra för dig. Det är jag säker på.
  • Anonym (Stina­2)
    Fri 14 Jan 2022 10:42
    flygrl skrev 2022-01-13 21:32:53 följande:

    Min tid och ork räcker inte riktigt till att fullt ut delta i trådens diskussion. Särskilt som det känns som ett jävla getingbo. Men jag vill iaf svara dig och få fram va jag tycker om somligt.

    Och ja, det är obehagligt leva under hot. Jag vill inte skriva så mycket om det såhär öppet men bara säga att gängen deffo kan få makt över en utan att man nånsin velat ha med dom att göra. Det är så f****d up alltihop. Men jag lever med skräcken och är fan inte imponerad av folk som romantiserar orten och kriminaliteten och annan skit som mer och mer tar över våra kvarter. Och jag håller med om att mycket i förortskulturen är rätt destruktivt och det är därför jag vill bort härifrån. :/

    Det är inget mångkulturellt paradis härute och vi är som du skriver inte alls så homogena som det ofta framställs. Som svart och kristen tjej möter jag mycket mer förakt och rasism här än när jag rör mig bland svenskar. Visst har jag också erfarenhet av rasism från etniska svenskar men överlag är det deffo stor skillnad och en skillnad är också att här är rasismen så självklar och nåt som aldrig problematiseras för det enda man i Sverige pratar om är vita svenskars rasism mot icke-vita.

    Och då kan man ju också nämna föraktet mot svenskar som finns hos inte alla men många i orten. Det gör mig både arg och ledsen att såna här attityder slätas över och svenska ungdomar som utsätts för rån och annat förnedrande tycks stå utan uppbackning. All rasism är lika fel oavsett vem som står för den och vem som drabbas och ingen ska utsättas för övergrepp pga sitt ursprung etniska svenskar inräknade.

    Jag har också upptäckt att inte bara högerextrema rasister buntar ihop oss med invandrarbakgrund till en homogen massa utan att också antirasisterna gör det. Att man inte kan prata om dom problem som finns och göra nåt åt dom kan som sagt sluta riktigt f*****g illa. I debatten låter man ofta orten företrädas av personer som romantiserar och slätar över hur det är i orten eller såna som själva är kriminella och klagar över att dom trakasseras av polisen. Bilden det ger är ju att vi alla är kriminella och inte vill se polisen här när tvärtom många är jävligt trötta på gängen och vill ha lag och ordning. Det är det här jag är rädd kommer leda till att svenskarna vänder sig mot oss alla oavsett om vi är skötsamma eller inte. Polariseringen i samhället bara ökar och det skrämmer mig. :/

    Jag gillar som sagt Sverige och svensk kultur och tycker det är trist när svenskar talar så nedlåtande om sig själva. Jag ser inget fel i att uppskatta sitt land och sin historia. Själv önskar jag verkligen få va en del av Sverige och bidra positivt så gott jag kan. Och jag ser mig först och främst som en individ, en unik individ och försöker också se andra som just det istf vit, svart osv. Vi är alla människor.

    Tack själv för ett intressant samtal och jag tror inte för ett ögonblick du skulle va rasist. Tycker det är trist att rasist-anklagelser så snabbt kommer fram när sånt här ska diskuteras. Ta inte åt dig av påhoppen!


    Det är ingen som romantiserar kriminalitet - ge gärna exempel på det tack. Men romantiserar heller inte fördomar mot de som talar ortensvenska eller försöker tillskriva de som gör det en massa dåliga egenskaper pga att vissa som gör det är kriminella. Påhopp? Var ser du de påhoppen?
  • Anonym (Stina­2)
    Fri 14 Jan 2022 10:45
    Anonym (TS) skrev 2022-01-13 18:15:32 följande:

    Som sagt, det hade räckt med ett inlägg. Den här tråden handlar inte om ungdomar i orten utan etniskt svenska ungdomar som inte bor där. Diskussionen om ungdomar i orten tillkom på grund av inlägg som dina.

    Nej, min son är inte finare. Han är etnisk svensk och har inte vuxit upp i orten. Det finns ingen anledning att han eller hans kompisar ska prata ortensvenska. Mer komplicerat än så är det inte.


    Men nu gör ju din sons kompisar det.
  • Anonym (Stina­2)
    Fri 14 Jan 2022 10:50
    Anonym (TS) skrev 2022-01-13 18:15:32 följande:

    Som sagt, det hade räckt med ett inlägg. Den här tråden handlar inte om ungdomar i orten utan etniskt svenska ungdomar som inte bor där. Diskussionen om ungdomar i orten tillkom på grund av inlägg som dina.

    Nej, min son är inte finare. Han är etnisk svensk och har inte vuxit upp i orten. Det finns ingen anledning att han eller hans kompisar ska prata ortensvenska. Mer komplicerat än så är det inte.


    Det är nog mer rimligt att du slutar lägga dig i vad din sons polare pratar. Rösta SD istället och flytta från förorten du bor i till innerstan eller landsbygden så kanske du slipper höra ortensvenska i dina öron i lika stor utsträckning. Ortensvenska är här för att stanna.
  • Anonym (tvill­ingmam­ma)
    Fri 14 Jan 2022 11:06
    race race skrev 2022-01-13 20:58:44 följande:
    I Norsborg pratar ungdomarna ofta ortensvenska. Men jag tror att de tycker att det är coolt att prata så.

    Hur många ungdomar i Norsborg har svenskt ursprung numera? Jag växte själv upp där, men på den tiden (80- och 90-talet) hade kanske hälften svenskt ursprung. Och nej, ingen av oss pratade förortssvenska.
  • Anonym (tvill­ingmam­ma)
    Fri 14 Jan 2022 11:14
    Anonym (suck) skrev 2022-01-13 16:22:25 följande:
    Att prata på ett annorlunda sätt och ta in låneord från andra språk är liksom inget nytt fenomen. Så har Svenska ungdomar gjort länge.  Lite märkligt att ingen rynkar på näsan åt brats som pratar hälften engelska och hälften svenska men förfasar sig över ortensvenska? Lite märkligt att det tydligen är helt ok att vara raggare och dyrka nordamerikansk kultur och tom ha amerikanska flaggor på bilar och kläder men helfel att tala ortensvenska. PS! Nu anser jag iof att det vore bäst om alla pratade ren svenska men lite måtta får de väl vara på dubbelmoralen och hycklerin? Ska vi värna om det svenska språket och svensk kultur så borde det väl i så fall gälla ALLA influenser och inte bara vissa?

    Öh, många rynkar på näsan åt annat ungdomsslang också, särskilt swengelska. Kanske inte enstaka ord eller uttryck, men svenska med mycket engelskt inslag ses som ett större hot mot svenska språket, än brytningar eller ortensvenska. Men detta beror ju i sin tur på att förortssvenska är förknippat med låg status och (ofta) kriminalitet. Det utgör inget hot mot svenskan i sin helhet, för de flesta i majoritetssamhället pratar inte så och vill inte prata så heller. Oavsett ålder. Utöver det har vuxna alltid haft åsikter om ungas sätt att prata, ungdomar har alltid till viss del haft sitt eget språk, och talspråket utvecklas och förändras hela tiden. Det är helt riktigt.
  • Anonym (tvill­ingmam­ma)
    Fri 14 Jan 2022 11:21
    +1
    Anonym (Stina2) skrev 2022-01-13 16:52:00 följande:
    Vart bor du om man får fråga
    Anonym (tvillingmamma) skrev 2022-01-12 21:04:27 följande:
    Om föräldrarna i dessa områden höll efter sina söner lika mycket som sina döttrar, skulle problemen vara betydligt mindre omfattande ja. I övrigt håller jag med om att de tjejer och kvinnor som dras till kriminella, indirekt bidrar till att skiten fortsätter. Men det är ju ingen statusmarkör i majoritetssamhället direkt.
    Du har verkar vettig innan men nu blir jag besviken... vad trpkigt att du har så unkna åsikter och värderingar

    Det var ju tråkigt. På vilket sätt tycker du att jag ger uttryck för unkna värderingar? För att jag inte tycker synd om kriminella? För att jag konstaterar faktum, dvs att det främst är pojkar som ställer till problem i förorten, inte flickor? Trots liknande socioekonomiska förutsättningar. Själv bor jag med min familj i en mindre stad inte så långt från Stockholm. Här har många det gott ställt, men långt ifrån alla. Och de flesta kan absolut inte röra sig med såna summor som kriminella ofta har eller drömmer om. Så ja, många människor vill ha pengar och status, men är inte beredda att göra vad som helst eller skada andra för att få det. De flesta fattiga i förorten är ju inte heller kriminella.
Svar på tråden Svenska ungdomar som pratar ortensvenska