• LadyJane

    Hur dyr blev regeringens julklapp (elräkningen)?

    Friger skrev 2022-01-10 08:33:05 följande:
    Jo, men att lägga ner 6st stabila reaktorer var lite olyckligt i ljuset av att produktionen behöver fördubblas inom den närmsta 10-15 åren för att klara klimatomställningen.

    Okej, vad man har gjort för att lösa problemet? Nästan inget alls som har betydelse.

    Just nu åker vi på ett tåg där rälsen tar slut mitt ute på en bro några mil bort. Lokföraren sitter längst fram och klurar på vad ett tåg är för något.

    Känns bra det här.
    Det är helt rätt att lägga ner dem i enlighet med resultatet från folkomröstningen 1980. Att inte lägga ner det visar annars att det inte är någon som helst ide att rösta.

    Det vi bör göra däremot är att utveckla toriumdriften. Sverige har en av världens största tillgångar på det.
  • LadyJane
    Friger skrev 2022-01-10 09:25:59 följande:
    Jag hoppas också på den tekniken, även andra.

    Men ingen framtida teknik kommer att vara lösningen på den fördubbling av elbehovet som kommer inom de närmsta åren.

    Ledtiderna för att bygga kraftverk är jättelånga. Det tar många år med tillståndsprocesser, beslutsprocesser, projektering och byggnation. Forskning på densamma sträcker sig ofta över årtionde efter årtionde.

    I praktiken kommer vi nog behöva koppla på oss på den ryska fosilgasledningen och elda fosilgas. Det går snabbast att bygga. Men det är ju lite kontraproduktivt givet våra miljömål.
    Vi resonerar nog väldigt likartat.

    Jag tror att det inte spelar någon roll vilken färg vi har/får på regeringen. Alla kommer att vara livrädda för att ta beslut om kraftverk oavsett teknikslag. Det är rätt uppenbart att processerna måste snabbas på men ingen vill ta ansvar för det eftersom det, oavsett beslut, kommer att innebära att de förlorar i nästkommande val.
  • LadyJane
    Friger skrev 2022-01-10 09:40:15 följande:
    Tror lika. Besluten kommer nog efter det att det skitit sig.

    Antalet "close calls" ökar stadigt. Köper du många lotter vinner du på någon till sist. Samma med el-nätet. Fast här betyder vinst elransonering i smällkalla vintern i bästa fall. I sämsta fall ett kollapsat el-nät. Då blir det kaos.
    Tror tyvärr att du har rätt.

    Av den här anledningen kommer vi nu till sommaren att investera i solceller och gå in i ett samägt privat vindkraftverk. Det täcker inte hela behovet i dagsläget, det blir inte billigare under vår kvarstående livstid men det garanterar viss tillgång på el om/när det vill sig illa.

  • LadyJane
    Mandel skrev 2022-01-10 11:30:46 följande:

    Grejen är väl att det är stora skillnader i priset beroende på vart i landet man bor.
    Det är väl billigare i södra Sverige än mitten och norra har jag för mig.

    Sedan kan man ju ta sig en funderare över den svindyra stamledning man byggde genom landet just för att förflytta el varför den inte ens har kapacitet av det man från början avsåg. Frågan är hur mycket skattepengar som lagts på den med tanke på alla överklagningar med markförstörelse, miljöpåverkan med kreosot osv. och så kan den inte omfördela landets el så det blir ett likvärdigt pris för alla oavsett vart i landet man bor.


    Vad föreslår du att man skulle ha gjort istället? Fyllt hela kusten och varje åker med vindsnurror eller har du något mer konstruktiv förslag än vad jag har?
  • LadyJane
    felix le chat skrev 2022-01-10 13:00:04 följande:
    Toriumdriften tar väl 20 år att utveckla
    Vad tycker du vi skall göra 2022-2042 ? Frysa ?
    Det som verkligen behövs utan att man borde behöva säga det är att snabba på beslut. Sen inleda samarbete med Indien och Kina. De ligger i framkant i teknikutvecklingen.

    Men som utvecklingen ser ut idag så är det mycket möjligt att vi får göra just det du sa: frysa.
    Jag är glad att jag bor i hus. Arma de som bor i lägenheter som inte har samma möjlighet att skaffa sig andra alternativ.
  • LadyJane
    sextiotalist skrev 2022-01-11 10:59:57 följande:
    Jag betalar endast för hushållsel, även om den var dyr den här månaden (då vi har haft ett extrarum, som inte har element, uppvärmt). Många lägenheter har fjärrvärme, inte helt opåverkat av elpriset såklart, men det slår inte lika hårt.
    Det kommer att ge utslag även där, även vid fjärrvärme, men det tar längre tid och i gengäld kommer ni att betala ett högt pris när/om elpriserna går ner. Det är ett trögare system helt enkelt och mycket av kostnaderna är dolda och inbakade i månadsavgiften.
  • LadyJane
    Inteutanproblem skrev 2022-01-15 22:51:26 följande:
    Många kan säkert klara lägre inomhustemperatur, och helt enkelt klä på sig mer. Samt har möjlighet till att kallställa rum. Men inte alla. Jag skulle inte klara att få något gjort inomhus med bara 16 grader. Kylan kryper sig in i märgen, och man blir stel. Ingen orkar hålla igång som om man vore ute heller, där klädesplaggen +ökad puls pga aktivitet och rörelse motverkar kylan.
    Generellt sett så acklimatiserar man sig. Det ligger i mänsklighetens natur för annars skulle vi inte ha varit så framgångsrik som art som vi trots allt är.
    Att det kan vara obekvämt innan man vänjer sig hör inte hit egentligen. För tänker man efter så tycker många att det är jobbigt när första sommarvärmeböljan kommer eller första höstrusket. Men man vänjer sig på runt 2 veckor.

    Så klarar av gör alla sen att det blir en fix ide hos somliga är ju mer ett mentalt hinder än fysiskt.

    Men visst finns det undantag. Det finns undantag till allt oavsett vad det gäller men det innebär inte att en generell regel gäller. Ett undantag är ett undantag är ett undantag.
Svar på tråden Hur dyr blev regeringens julklapp (elräkningen)?