• Mandel

    Hur dyr blev regeringens julklapp (elräkningen)?

    Grejen är väl att det är stora skillnader i priset beroende på vart i landet man bor.
    Det är väl billigare i södra Sverige än mitten och norra har jag för mig.

    Sedan kan man ju ta sig en funderare över den svindyra stamledning man byggde genom landet just för att förflytta el varför den inte ens har kapacitet av det man från början avsåg. Frågan är hur mycket skattepengar som lagts på den med tanke på alla överklagningar med markförstörelse, miljöpåverkan med kreosot osv. och så kan den inte omfördela landets el så det blir ett likvärdigt pris för alla oavsett vart i landet man bor.


    Den vise talar om vad han ser, dåren om vad han hört.
  • Mandel

    Jag är inte bitter. Inte alls!

    Jag som blondin använde ändå huvudet och sänkte värmen, släkte julbelysningen och har verkligen snålat på elen, men det hade jag tydligen inte behövt göra för nu ska den tomma skattekistan även vara med och betala elen för de som inte klarade av att ta på sig raggsockar och fleecetröja och skita i att duscha 2 gånger om dagen...


    Den vise talar om vad han ser, dåren om vad han hört.
  • Mandel
    Friger skrev 2022-01-12 12:08:21 följande:
    Bor ute på landet. Brukar vara runt 11-13 grader på morgonen på vintern innan jag går och eldar. Behöver inga raggsockor. Kallingar, tofflor och en kopp kaffe att dricka medans elden tar sig duger bra.

    Dom med dom högsta räkningarna var nog redan innan mycket medvetna elkonsumenter med väldigt höga räkningar. Vi pratar ju om en lite mer än fördubbling av priset. Att dubbla någon hundring kan de flesta leva med. Värre att dubbla åtta tusen.

    Bidraget dom får är bara en liten del av dom extra skattepengar som det höga el-priset skyfflar ner i statens skattkista.

    Jag har eget hus på 148kvm med elvärme och hade jag inte använt huvudet så hade min elräkning varit ett par tusen högre. Nu landade den "bara" på 4.500kr och då hade jag minskat min förbrukning med 180kWh i december 2021 mot december 2020. Och jag lever alltid energisnålt och tänker mig för just för att jag är ensamstående och inte kan dela utgifter med någon annan när det kör ihop sig. Endast fulla tvättmaskiner, diskmaskiner, snabbdusch, storkok osv. 
    Pyntade huset till advent och tänkte att i år ska jag inte snåla med elen utan kosta på mig att ha den tänd, men den har inte lyst många timmar kan jag lova.

    Särbon har större hus än mig och en del hobbies - servrar, bilverkstad med värme som drar mycket el och han har väl inte tänkt så mycket på sin förbrukning och han landade på 10.000kr så hur man som vanlig familj i en normalstor villa kan landa på 20.000kr är för mig en gåta. Badar hela familjen i badkar varje kväll?

    Och det är väl minst lika synd om de som redan lever på marginalen i hyreslägenhet och de kanske skulle ha större nytta av att få tillbaka några hundringar än familjer/personer som inte tänkt alls...


    Den vise talar om vad han ser, dåren om vad han hört.
  • Mandel
    Friger skrev 2022-01-12 14:38:20 följande:
    Har två äldre stora hus. Ca 400m2 boyta sen massa biyta som jag inte har koll på. Räknade ut vid något tillfälle att det skulle åtgå ca 50-60.000 kwh om jag skulle värma med el. Hade blivit en mysig elräkning! :P Veden är gratis om man bortser från arbetet.

    Det är väldigt olika hur mycket värme hus läcker ut. Det är ju det man ser på energideklarationen.

    Har du eluppvärmt hus så har du en väldigt låg el-förbrukning. Grattis, vad skönt för dig.

    Men lider fortfarande med dom som har så hög räkning. Gissningsvis tillhör dom nog kategorin som inte har råd med bergvärme och andra uppvärmningsinstallationer. För det känns ju som att dom hade installerat det för länge sen annars.

    Har du en stor familj så är det inte bara badet. Allt annat går mycket mer också. Hemma hos mig är det storkok varje dag, diskmaskinen går full flera gånger om dagen. Tvättmaskiner, torktumlare körs varje dag. Tillsammans med alla andra grejer som ungarna pysslar med.
    Fast har man 2 hus på 400kvm bor man kanske inte själv och gör man det får man väl stänga rum och inte ha värmen på överallt. Så har jag gjort...
    Den vise talar om vad han ser, dåren om vad han hört.
  • Mandel
    sextiotalist skrev 2022-01-12 14:45:44 följande:
    Du bor norröver? 
    I södra Sverige är det inte ovanligt, från redan höga el-priser fått en tredubbling av sina elkostnader. Så 20 000, det är nog flera som fått det här nere
    Du trodde att det var billigare i söder, det är helt tvärtom, våra elpriser har ofta varit dubbelt så höga än t.ex i de norra delarna, under den här tiden har det varit 3-4 ggr så högt
    Jag blandade ihop vart det var billigare/dyrare, men jag bor i område 3 och jag har en "kollega" som fick på 16.000kr, men han erkände att de inte tänkt sig för alls. 
    Har hört allmänt att folk inte trodde det skulle bli så dyrt och därför inte tänkt så mycket på det förens de fick det svart på vitt. Och det är ju märkligt att folk inte agerat innan.
    Ett fåtal har gjort som jag och verkligen tänkt till. Jag körde 18 grader inomhus dec 2020, nu droppade jag till 16. För att slippa sitta med en en 3gånger så hög elräkning mot i fjol. 
    Jag har till och med lagt om min körstil till att bli en väglus för att dra så lite soppa som möjligt. 
    Rent krasst börjar det snart bli värt att säga upp sig och bli arbetslös och sälja bilen helt och hållet. Skiljer inte många kronor på att åka till jobbet och behöva ha bil - värdeminskning, skatt, försäkring, service/reparationer och bränsle, mot att gå hemma på a-kassa.

    Och lägg sedan till denna pågående pandemi så är det ju inte konstigt att man deppar ihop...
    Den vise talar om vad han ser, dåren om vad han hört.
  • Mandel
    Inteutanproblem skrev 2022-01-15 22:51:26 följande:

    Vill bara inflika en kommentar angående inomhus temperatur. Alla klarar inte av att sänka ner till exempelvis 16 grader. Oavsett om man så kränger på sig underställ i ull, två par byxor, rejäla raggsockor, inneskor, flera tröjor osv. Ens fysiska hälsa men också eventuella sjukdomstillstånd kan göra det omöjligt, om man alls vill kunna fungera som människa. Att gå runt och frysa förbrukar rejält med energi i kroppen.

    Jag blev sjuk i något skit förra hösten, och sedan dess är det katastrof. Bor i Norrland, så vet hur man klär sig korrekt för kyla, och vi har aldrig haft mer än 18 grader inne tidigare vintrar. Har tyckt temperatur över det, varit alldeles för varmt. Men nu? Jag mår dåligt om det inte är 20 grader, och då behöver jag till och med sova med byxor, sockor, t-shirt, merinoull tröja OCH täcke för att inte vakna om natten av att jag fryser. Är inte gammal och skröplig. Utan ung. Vette fan varför det blivit sån här, men att uppleva detta har skänkt en del perspektiv. Har inte fel på sköldkörteln enligt flertalet prover.

    Många kan säkert klara lägre inomhustemperatur, och helt enkelt klä på sig mer. Samt har möjlighet till att kallställa rum. Men inte alla. Jag skulle inte klara att få något gjort inomhus med bara 16 grader. Kylan kryper sig in i märgen, och man blir stel. Ingen orkar hålla igång som om man vore ute heller, där klädesplaggen +ökad puls pga aktivitet och rörelse motverkar kylan.

    Personligen är inte elpriserna ett bekymmer för oss. Inte ännu i vart fall. Ca 8000kwh förbrukning om året, gammalt dragigt hus på 140kvm. Pelletsuppvärmning. Elområde 2, rörligt pris. 1700kr blev elräkningen på för December. Dyrt ja, men inte alls sådär chockartat som det blivit söderöver. Dock valt att kallställa halva källaren, 3 rum på ovanvåningen. För att spara in på pellets. Det har varit långa perioder med rejält kallt här, under November och December. -25 till -20. Brukar inte bli så kallt i vanliga fall.


    Självklart finns det alltid undantagsfall, men som inlägget ovan dig...

    Sänkt värmen i spabadet och garaget?

    Jag hade tömt badet och stängt av i garaget. Ev icke frosttåliga saker får flytta in under trappen.

    Går ändå inte bjuda hem folk pga pandemi samt för dyrt att städa och laga mat och ha lyset tänt en kväll m gäster så vad spelar ett gäng färghinkar under trappen för roll?
    Den vise talar om vad han ser, dåren om vad han hört.
Svar på tråden Hur dyr blev regeringens julklapp (elräkningen)?