• Anonym (ad utrumq­ue)
  Tis 11 jan 19:03
  7724 visningar
  116 svar
  Inlägg från Anonym (ad utrumque) Visa alla inlägg
  116
  7724

  Varför förstår inte kvinnor att det är deras egna fel att de tjänar mindre än män?

  Anonym (Irrelevant) skrev 2022-01-11 18:15:45 följande:
  Har du något bevis för dina påståenden? Alltså att ifall man hade anställt en massa män så hade lönerna ökat. Låter som rent ut sagt bullshit. Isåfall borde ju alla alla företag anställa kvinnor för att minska personalkostnaderna genom att ha lägre löner.
  Det är allmänt vedertagna fakta när man diskuterar lönebildning och lönehistorik att både läkarlöner och lärarlöner fallit relativt andra lönegrupper när det blev mer kvinnor inom yrkena.
  Den sämst betalda civilingenjörsgrenen (av basämnena) blev också väldigt fort kemi, och där är det också- surprise! flest kvinnor.

  Nu 30 år senare håller den bilden äntligen på att ändras.

  Forskning visar bland annat att
  - kvinnor i karriäryrken oftast begär samma lön som mannen men oftare får nej.

  - män får oftare en rejäl lön på "potential" medan kvinnor måste prestera först och då halkar de efter ett steg hela tiden

  - kvinnor erbjuds inte befordran/chefsjobb under familjebildaråren utan får sina chanser senare och når därför inte lika höga poster
  (kanske av hänsyn eller bara för att man krasst bestämmer sig för att de inte orkar-men det vore väl schysstare att låta en högpresterande person själv bestämma om de vill prova, kanske?

  - kvinnor till viss del inte prioriterar karriär lika mycket

  - kvinnor byter jobb mer sällan (vilket klart är till deras nackdel, man får oftast ingen belöning för att stanna tyvär)

  - de stora löneskillnaderna mellan könen idag ser man mellan högt specialiserade tjänstemän och chefer, men då kan skillnaden vara 10 000 kr/månad eller mer för samma tjänst, medan på kollektivsidan finns mycket lite skillnader kvar.

  Men ett problem är just att vissa arbetsgivare förväntar sig att betala "kvinnolön" och då blir ställda när kvinnan kräver det som en man hade fått utan att fråga.

  Tyvärr är jag själv en sådan och en som inte ville betala får nu hyra mig i några månader för 1500 kr/timme ex moms istället. Man kan undra varför det är mer attraktivt än att betala en vettig lön från början.

  En rapport om historien bakom svenska löner:

  www.lo.se/home/lo/res.nsf/vRes/lo_fakta_1366027478784_hundra_ar_av_ojamlikhet_pdf/$File/Hundra_ar_av_ojamlikhet.pdf
 • Anonym (ad utrumq­ue)
  Tis 11 jan 20:51
  #21
  +1
  Anonym (Bittra sanningen) skrev 2022-01-11 20:07:24 följande:
  Lite väl extremt att jämföra låg lön intet kvinnodominerade yrke och att yrkesmän där pga jobb de valt. Extremt osmakligt
  Jamen de måste väl inte alls välja det enligt TS?

  Ta nåt annat jobb då och ställ lite krav tills arbetsgivaren ser till att det inte är så farligt- och det har trots allt gjorts väldigt mycket för att göra jobb mindre farliga de senaste 100 åren.

  Samma sak som kvinnor uppmanas göra, varken mer eller mindre.
  Är man dum och väljer ett dåligt jobb när det finns så mycket att välja på får man skylla sig själv ju.
 • Anonym (ad utrumq­ue)
  Tis 11 jan 20:53
  #22

  Det vore också intressant att höra vad TS tror om att pojkar nu har sämre snittbetyg än flickor i alla ämnen utom teknik.

  Har pojkar blivit så mycket dummare de senaste 30 åren, eller flickor så mycket smartare, eller kan det handla om andra faktorer?

 • Anonym (ad utrumq­ue)
  Tis 11 jan 21:24
  #30
  Anonym (Bittra sanningen) skrev 2022-01-11 21:07:20 följande:
  Fast det är fortfarande extrem skillnad på att jämföra en dålig lön för ett slitigt arbete kontra där en människa omkommer pga brist i arbetet. Död och olyckor kan förekomma i olika yrken. Och ibland behöver det inte ens handla om brist, olyckor kan ske ändå. Du kan jobba på en säker arbetsplats men ändå mista livet
  Det är givetvis sant, och ingen ska bli av med livet på jobbet, det är förskräckligt.

  Men om vi nu tittar på "den bittra sanningen", hur många män skadas och dör för att de inte är nyktra på jobbet, missbrukar annat än sprit, jobbar sjuka med dålig uppmärksamhet eller bara är klumpiga och vårdslösa?

  Det finns redan forskning på att män som grupp är mer vårdslösa och ställer till mer olyckor per körd mil i trafiken än kvinnor, både privat och som yrkeschaufförer. Om vi inte har data på motsatsen, varför skulle det inte gälla fler yrken? Finns det någon som helst logik i att anta det?

  Det kanske rentav är så att en majoritet kvinnor borde jobba i en del farliga yrken, eftersom de på gruppnivå jobbar säkrare och vet sin begränsning bättre än vissa ungtuppar som minsann inte behöver använda skydds- och lyftutrustning, dubbelkolla tuberna eller vänta på signal innan de spränger?

  Senaste undersökningen jag läste är denna, och är det sant efter närmare utredning så är det ingen vidare reklam för män i högriskyrken:

  www.theguardian.com/society/2022/jan/04/women-more-likely-die-operation-male-surgeon-study
 • Anonym (ad utrumq­ue)
  Tis 11 jan 21:28
  #31
  +1
  Anonym (M) skrev 2022-01-11 21:16:47 följande:
  Det är ju ämne för en tråd i sig, inte bara för hur lite folk som säger sig arbeta för jämställhet bryr sig men också för hur radikalt diskussionen skiljer sig från när kvinnor/flickor drabbas. På högskolenivå ses det som ett stort problem att det finns för lite kvinnliga förebilder men att grundskolan domineras helt av kvinnliga lärare ska tydligen inte alls påverka pojkar.. Nä, de är pojkarnas egent fel förstås. Det är en närmast reaktionär syn på könen som skiner igenom. 
  Jag bryr mig mycket om det, det är ett enormt problem.

  Men de som helt förnekar att kön spelar roll i skolan har ingen motivation att göra något. De får titta på läget och köpa det bara, för det finns ju ingen systemisk påverkan om ett kön dominerar vad gäller struktur och förväntningar på det andra könet, och all analys av ojämställdhet i form av genusforskning är helt meningslös, tycker de ju?
Svar på tråden Varför förstår inte kvinnor att det är deras egna fel att de tjänar mindre än män?
Logga in
Bli medlem