• Anonym (M)
    Tue 11 Jan 2022 18:06
    9802 visningar
    116 svar
    +1
    116
    9802

    Varför förstår inte kvinnor att det är deras egna fel att de tjänar mindre än män?

    Maggena skrev 2022-01-11 17:15:19 följande:

    Vi gnäller över att just dessa jobb är lågavlönade på grund av att majoriteten som arbetar där är kvinnor. Hade de varit mansdominerade hade lönen varit högre. Många yrken har tappat i status och lön andelen kvinnor som utför dem har ökat. 


    Flygvärdinneyrket har å andra sidan också tappat status i takt med att fler män börjat jobba där.  

    Yrken blir mindre krävande och riskfyllda när kvinnor börjar jobba i dem eftersom vi t.ex inte accepterar att kvinnor dör på samma sätt som män. Då går också lönen ned. 
  • Anonym (M)
    Tue 11 Jan 2022 20:56
    #23
    Anonym (Teddy) skrev 2022-01-11 18:34:09 följande:
    Är kvinnodominerade yrken mindre krävande och riskfylld? Vilken verklighet lever du i? Det mest krävande yrket jag har haft är inom vården. Har du förstått hur riskfyllt jobbet inom socialen, psykiatrin och handikappomsorgen kan vara som exempel?
    9 av 10 som dör på jobbet är män. 
  • Anonym (M)
    Tue 11 Jan 2022 21:00
    #24
    -1 +1
    Anonym (***)) skrev 2022-01-11 19:44:10 följande:
    Fast de männen har ju själv valt att jobba där. Enligt TS så väljer man sitt jobb själv och då ska man inte gnälla.
    Det är inte män som gnäller heller, det är kvinnor som väljer säkra men dåligt betalda jobb som gnäller.
  • Anonym (M)
    Tue 11 Jan 2022 21:10
    #26
    +1
    Anonym (gri) skrev 2022-01-11 20:13:45 följande:

    De kanske väljer att jobba med något de tycker om, det är väl mer av ett vanligare kvinnointresse dessa "kvinnoyrken". Varför ska de typiska kvinnoyrkena vara låglönade? De har väl bland de viktigaste jobben, att ta hand om människor.


    Det beror på att sådana yrken är svåra att automatisera och när produktiviteten är låg så blir också utrymmet för högre lön lågt. 

    Men jag tycker absolut att kvinnor skall sluta i vårdyrkena och välja ett mansdomierat yrke i stället. Risken att de dör är förstås större men det är väl bara bra att den statistiken blir jämlik också. 
    Eller, det blir den ju inte för när kvinnor dör så bryr sig samhället och ser till att öka säkerheten. Att män dör är det ingen som orkar bry sig om. 
  • Anonym (M)
    Tue 11 Jan 2022 21:16
    #28
    Anonym (ad utrumque) skrev 2022-01-11 20:53:44 följande:

    Det vore också intressant att höra vad TS tror om att pojkar nu har sämre snittbetyg än flickor i alla ämnen utom teknik.

    Har pojkar blivit så mycket dummare de senaste 30 åren, eller flickor så mycket smartare, eller kan det handla om andra faktorer?


    Det är ju ämne för en tråd i sig, inte bara för hur lite folk som säger sig arbeta för jämställhet bryr sig men också för hur radikalt diskussionen skiljer sig från när kvinnor/flickor drabbas. På högskolenivå ses det som ett stort problem att det finns för lite kvinnliga förebilder men att grundskolan domineras helt av kvinnliga lärare ska tydligen inte alls påverka pojkar.. Nä, de är pojkarnas egent fel förstås. Det är en närmast reaktionär syn på könen som skiner igenom. 
  • Anonym (M)
    Wed 12 Jan 2022 10:08
    #73
    Mimosa86 skrev 2022-01-11 21:33:21 följande:
    Och hur fixar en man att jobba långa pass, kvällar, helger och redo att flytta hipp som japp om han har huvudsakliga ansvaret för sina barn? :) förklara gärna den ekvationen.

    Lätt att prata om valmöjlighet när många kvinnor inte har något alternativ även om de skulle vila. Hade vi levt i en värd där föräldraskapet delades 50/50 och där både män och kvinnor alltid satte barnen i första rum framför sina egna ambitioner, ja då hade det varit en annan diskussionsfrågorna. Men nu är det ju inte så. Så en grupp får ju göra större avkall. Kan du gissa vilken?

    (Och kom inte och säg att man inte behöver skaffa barn. Det är biologiskt betingat och något vi måste göra för att inte mänskligheten ska gå under. Det är som att säga till en man att sex är oviktigt och inget man behöver ägna sig åt)
    Ja, med tanke på att män lever kortare och i allmänhet är olyckligare så är det rätt tydligt att det är män är de som gör avkall. De är de som är på jobbet så att kvinnor skall kunna vara hemma med barnen. De offrar kontakten med barnen för  kvinnans skull. När de sedan är ensamma för att de jobbar för mycket så anses de få skylla sig själva. 
  • Anonym (M)
    Wed 12 Jan 2022 10:14
    #76
    Anonym (***)) skrev 2022-01-11 21:34:40 följande:
    Anonym (M) skrev 2022-01-11 21:00:43 följande:
    Det är inte män som gnäller heller, det är kvinnor som väljer säkra men dåligt betalda jobb som gnäller.

    Jaså, i denna tråd verkar det vara mannen som klagar på sina farliga jobb. Om fler kvinnor väljer farliga jobb och det bidrar till säkrare jobb, så gynnar det mannen också. Men du tycker alltså att det är fel?


    Men man kan ju fråga sig varför mannen inte själv inte gör något för att förbättra sin situation. De ska kanske börja gnälla hos arbetsgivaren. Eller byta jobb,så som man uppmanar kvinnor att göra om de inte trivs.


    Jämför hur mycket kvinnors dåliga inkomster diskuteras offentligt, i nyheter etc, med hur många män som dör på jobbet så skall du se att det skiljer sig radikalt åt. Kvinnors löner gnälls det över ständigt, att män dör tas väldigt sällan upp. 
    Sånej, män gnäller inte över att de dör. De är uppfostrade att inte gnälla. Även i den här tråden är det du kallar gnäll ett konstaterande varför män tjänar mer. 
  • Anonym (M)
    Wed 12 Jan 2022 10:18
    #77
    +1
    Jemp skrev 2022-01-11 21:35:16 följande:
    Det brukar främst vara feminister som lyfter även när pojkar missgynnas eller begränsas på olika sätt.
    Nej det är det inte, det är nationalekonomer som brukar lyfta frågan, feminister gör det sällan och när de gör det är det för att skylla på pojkarna själva. 
    Det är ingen stor feministisk fråga att pojkar hamnar efter. Öht är problem som drabbar män i bästa fall ointressanta för feminister och inte sällan ses sådana frågor som ett hot, nånting som stjäl uppmärksamhet från viktigare frågor, dvs sådant som drabbar kvinnor. 
  • Anonym (M)
    Wed 12 Jan 2022 10:29
    #78
    Anonym (Teddy) skrev 2022-01-11 22:28:14 följande:
    Inom exempelvis vården producerar man ingenting så där är produktiviteten obefintlig. Det betyder ju inte att personal inom vården inte arbetar. Så vad har lönen med det att göra?.
    Man producerar i vården också, hälsa kanske man skulle kunna sammafatta det med. Man behöver ju inte producera saker för att vara produktiv.  Problemet är som sagt att det är svårt att effektivisera eftersom det är mycket manuellt arbete och därmed så blir det dyrt att höja lönerna. 
    Automatiserar man så är det färre som behöver utföra jobb och då är det billigare att höja lönerna (färre att höja lönen för).  
    Det är det det har med lönen att göra. 
  • Anonym (M)
    Wed 12 Jan 2022 10:32
    #79
    Anonym (K) skrev 2022-01-11 22:40:29 följande:

    Om man jämför män och kvinnors löner inom samma yrke så tjänar männen generellt mer trots samma utbildningsgrad och yrkeserfarenhet.

    Att jämföra mellan olika yrken där löneskillnaderna och utbildning skiljer sig mycket åt blir ju missvisande.

    När ska ni män förstå det?


    Nej, den oförklarade löneskillnaden mellan kvinnor och män är väldigt liten (och oförklarad, så det behöver inte alls vara diskriminering).  Det finns det gott om statistik på. 
    Problemet är de livsval som kvinnor gör, de prioriterar jobb som ligger nära, är säkra och i det offetliga. Män prioriterar lönen. 
  • Anonym (M)
    Wed 12 Jan 2022 10:57
    #83
    Anonym (***)) skrev 2022-01-12 10:41:26 följande:
    Som sagt, varför är män tysta?

    Varför ställer inte män upp för män? Varför ser inte män till att andra män inte struntar i säkerheten på  jobbet, varför ser inte män till att ta hand om män som blir ensamma, varför ser inte män till att skaffa familj med en jämställd kvinna? 

    Jag har så svårt att se varför män inte tål att kvinnor jobbar för att få bättre arbetsmiljö samt lön. Män har jobbar för det i årtionden, ända sedan fackföreningsrörelsen tog fart. Varför missunnar man kvinnor att göra samma sak, är det för att kvinnor oftast jobbar i skattefinansierade sektorer? 
    Frågan om varför det inte finns en mansrörele är ju ämne för en helt egen tråd och OT här, men vill du ha min teori så tror jag den stora skillnaden är att de män som är bäst lämpade att leda en rörelse inte har något behov av en sådan rörelse (de är redan framgångrika) och de män som behöver den mest är inte bra på att dra igång en rörelse. För kvinnor är det annorlunda, det finns ett egenintresse hos resursstarka kvinnor att driva en kvinnorörelse så därför gör dem det.

    Det är ingen som missunnar kvinnor att jobba för högre lön och bättre villkor, problemet är att kvinnor skyller på män när det handlar om val som kvinnor själva gjort. Det är ju det TS säger, att det är erat eget ansvar att välja och prioritera högre lön. Precis som män gör. 
  • Anonym (M)
    Wed 12 Jan 2022 11:03
    #85
    Anonym (***)) skrev 2022-01-12 10:44:41 följande:
    Och problemet med att män dör tidigare, har mindre kontakt med sina barn osv beror på deras livsval. 
    Javisst, och de livsvalen beror på hur diskussionen har först. Män har tex uppmanats att vara hemma för att kvinnor skall kunna jobba vilket har gjort att de lämnat beslutet till kvinnor som valt att vara hemma och konserverat rollerna. Vad man borde göra är att lyfta och påtala att pappor är viktiga för sina barn, inte som försörjare utan som föräldrar och att de borde vara hemma mer för barnen skull (inte minst med tanke på hur kvinnodominerad skolan är). 
    Då skulle man få män som själva valde att vara hemma och inte lämnade beslutet åt kvinnan. 
  • Anonym (M)
    Wed 12 Jan 2022 11:08
    #86
    Mimosa86 skrev 2022-01-12 10:48:20 följande:
    Vilket såklart är helt fel. För mäns livskvalitet påverkas ju såklart av hans relation med sin familj och främst barnen.

    Men att kvinnan skulle kräva att jobba mindre... det har jag bara stött på i enstaka fall själv. De som jag känner har det främst varit kvinnorna som inte känt att det funnits annan lösning då mannen varit oflexibel att göra avkall på sitt håll och inte alls tycker att 40h (arbetsveck... förlåt förskoletid) är orimligt för en liten 2 åring. Det har bland mina vänner landat på kvinnans ansvar att fixa livspusslet trots att hon varit den som tjänat mest i familjen.

    Så kvinnor behöver ryta till på jobbet och kräva sin plats och sin lön.

    Och män behöver ryta till på jobbet (och ev mot sin fru) och kräva att få mer tid med sina barn.
    Det är inte min erfarenhet alls, när vi delade lika på föräldraledigheten så var det bara kvinnor (och framförallt yngre) som opponerade sig "hur kan din fru tillåta det" frågade dem, de såg föräldraledigheten som nån slags belöning, de hade ju varit gravida. Barnens eller mannen väl och ve var ointressanta. 
    Ingen man ifrågasatte (ingen arbtgivare heller, men de vågade nog inte) , däremot var det flera som ångrade att de inte tog mer av föräldraledigheten, men de hade låtit mamman bestämma så det blev som det blev. 
  • Anonym (M)
    Wed 12 Jan 2022 11:11
    #88
    Anonym (***)) skrev 2022-01-12 10:59:10 följande:

    Summa summarum, ska man tolka tråden som att kvinnor prioriterar dåligt och får därför skylla sig själv, medan männen är offer för yttre omständigheter de inte kan göra något åt?


    Det är ingen som har hävdat något annat än att män är ansvariga för sina problem. Ingen hävdar att alla män som dör på jobbet gör det pga kvinnor. 
    Det är bara kvinnor som inte anses kunna ta ansvar för sina val.
  • Anonym (M)
    Wed 12 Jan 2022 11:17
    #90
    Anonym (***)) skrev 2022-01-12 11:11:15 följande:

    Man behöver inte vara resursstark (vad nu det betyder) för att ta sin del av föräldraledigheten och vab. Man behöver inte vara resursstark för att välja att bli lärare istället för att bli byggare. Man behöver inte vara resursstark för att dela på ansvaret för hem och barn. Man behöver inte vara resursstark för att ha vänner och familj, för att sköta sin hälsa osv.
     Klarar man inte det utan en stark rörelse i ryggen, ja då får man nog finna sig i sitt öde. Men det är självvalt. Det finns valfrihet, det finns lagstiftning. Inga män tvingas in i något. 
    Jo, att välja tvärtemot vad alla andra gör, att sticka ut och gå sin egen väg kräver en viss styrka som inte alla har. Det är därför feminismen ägnat massa energi åt att ändra attityder, så att okonventionella val skall bli lättare. 

    Ingen kvinna tvingas in i något heller,så rimligtvis får kvinnor på samma sätt skylla sig själva i sådant fall. Vilket ju var vad TS skrev. 
  • Anonym (M)
    Wed 12 Jan 2022 11:25
    #92
    Anonym (***)) skrev 2022-01-12 11:16:52 följande:
    På vilket sätt  tar inte kvinnor ansvar för sina val? För att de vill förbättra sin lön och arbetsmiljö? För att de vill att  även männen ska ta ansvar för hem och barn?

    Du verkar mena att om man väljer ett lågavlönat yrke, så ska man finna sig i det och inte gnälla. Har du glömt  att många  mansdominerande yrken som idag är välbetalda (fabriksjobb, hantverkare osv) en gång i tiden var lågstatusyrken med dålig betalning. Men männen kämpade för att få upp statusen och lönen. När kvinnor gör samma sak gnäller de. 

    Du har skrivit att det är kvinnorna som inte vill låta männen vara föräldralediga. Men det kan inte kvinnan tvinga mannen till, eftersom han har laglig rätt. 
    Får man inte den lön man vill ha så är det bara att byta jobb. Det är att ta ansvar för sina val. Väljer man ett jobb med låg lön så skall man inte bli förvånad över att man får låg lön. Vad är det som hindrar kvinnor att välja männen välbetalda jobb? det är dem själva som är hindret. Väljer man att beklaga sig men inte gör något så kommer folktycka att man gnäller, det gäller män också. 

    Ja, det är männen som lämnat valet till kvinnorna, det håller jag med om, det är därför pappor behöver uppvärderas, så att män väljer själva. Inte lämnar beslutet till kvinnorna.
  • Anonym (M)
    Wed 12 Jan 2022 11:27
    #93
    Anonym (?) skrev 2022-01-12 11:18:06 följande:

    Varför förstår inte män att det är deras eget fel att kvinnor inte vill ligga med dem? Att de inte gör sin del av hushållsarbetet, att de inte gör sig attraktiva på dejtingmarknaden etc.


    Det förstår de,det är just därför de prioriterar hög lön framför säkerhet och bekvämlighet. Inkomst är nämligen relaterat till framgång på partermarknaden för män (men inte för kvinnor, så de kan unna sig att välja låglöneyrken). 
  • Anonym (M)
    Wed 12 Jan 2022 11:44
    #98
    Anonym (?) skrev 2022-01-12 11:30:13 följande:
    Baserat på alla trådar här på FL som beklagar sig för att partnern inte vill ligga med dem eller att inga kvinnor alls vill ligga med dem är det uppenbart att du pratar i nattmössan, förmodligen ditt eget önsketänkande.
    Det finns ingen organiserad rörelse eller ens nått politiskt parti som har detta på sin agenda. Att det finns enstaka individuell undantag betyder inget.  
  • Anonym (M)
    Wed 12 Jan 2022 11:51
    Anonym (***)) skrev 2022-01-12 11:30:24 följande:
    Att ta hand om sin hälsa, välja ett säkert yrke och ta sitt ansvar hemma är inte att sticka ut. Vilken värld lever du i? 

    Och om nu inte alla män klarar det,  varför hjälper inte ni andra dom då?  Skiter ni också i dom?

    Då blir det ju att både män och feminister skiter i männen. Och ändå klagar män på feministerna, fast de har samma inställning. 
    Att välja att dela lika är att sticka ut om alla andra väljer att dela på ett annat sätt. Människan är ett flockdjur, oerhört rädda att bli utstötta så att göra på nått annat sätt än de flesta andra gör kräver rätt mycket styrka. Alla klarar inte det. 

    Om du inte förstår min förklaring kring varför det inte finns någon mansrörelse får du förklara vad du inte förstår så kan jag försöka förtydliga. 
  • Anonym (M)
    Wed 12 Jan 2022 11:55
    +1
    Anonym (***)) skrev 2022-01-12 11:34:22 följande:
    Varför ska man byta  jobb om man trivs med sitt jobb? Varför ska inte alla yrken kunna utvecklas och få bra löner och arbetsvillkor?

    Du har undvikit att svara på detta. Varför får man inte kämpa för bättre lön och arbetsmiljö? 

    Pappor kommer att uppvärderas när de tar sitt ansvar. 
    Frågan är varför någon skulle betala högre lön när folk är beredda att arbeta för en låg lön? 
    Det är ingen som säger att ni inte får kämpa för högre lön. Men om man stannar i en situation som man inte är nöjd med så kommer det betraktas som gnäll. Stannar man så är det uppenbarligen inte så illa. 

    Pappor är redan väldigt viktiga och har alltid varit, det behöver bara förmedlas till dem också.  Din inställning är en del av problemet. 
Svar på tråden Varför förstår inte kvinnor att det är deras egna fel att de tjänar mindre än män?