• Thu 13 Jan 2022 10:49
    1719 visningar
    5 svar
    5
    1719

    Hjälp mig att förstå

    Spermier kan överleva runt 5 dagar (upp till en vecka) i äggledaren under rätt förutsättningar, medan ägget bara lever i ca 1 dygn. Därför är det oftast bäst att försöka ha samlag någon-några dagar före ägglossning så att spermierna ligger redo och "väntar". 
    Med det sagt kan det vara väldigt svårt att veta exakt när du har ägglossning baserat på en app, även om du har regelbunden mens. Apparna brukar gissa sig till ägglossning ca 14 dagar före beräknad mens, och en menscykel på 28 dagar (dvs ägglossning dag 14 i cykeln). Det gäller inte alls för majoriteten av kvinnor. Lutealfasen, dvs tiden från ägglossning till mens, kan variera för olika kvinnor, oftast mellan 10-14 dagar (men varierar oftast inte så mycket mellan olika cykler för samma kvinna).
    Det säkraste sättet att veta när man HAR HAFT ägglossning är att tempa, dvs ta sin kroppstemperatur med en digital termometer (med minst två decimaltal) på exakt samma tid varje morgon direkt när man vaknat. Efter ägglossning ökar kroppstemperaturen påtagligt. Det är ofta överkurs, och vid det laget har man som sagt redan haft ägglossning och det är för sent att ha samlag för att bli gravid.
    Man kan också använda sig av ägglossningstest. De mäter ett hormon i kroppen (LH) som stegras strax innan ägglossning (ofta 12-48 h) och kan vara ett bra sätt att få en uppfattning om när man borde ha samlag. De kan inte bekräfta ägglossning, och det är möjligt att få flera positiva test under en menscykel om kroppen gjort flera försök till ägglossning och misslyckats, men då har man ofta långa, oregelbundna cykler. Har man en regelbunden menscykel mellan ca 21-35 dagar kan man använda ägglossningstest och vara någorlunda säker på att ägglossning sker strax efter ett positivt utslag, och då kunna räkna ut ungefär hur lång lutealfas man har.
    Men som ovan skrev: Även vid perfekt timing och bekräftad ägglossning har man bara ca 20-30 % chans per cykel att lyckas bli gravid. Det är så mycket som ska klaffa: Ägget ska befruktas av en spermie, celldelningen ska påbörjas och fungera perfekt, ägget ska färdas från äggledaren till livmodern och implanteras i lagom tjock slemhinna och gulekroppen i äggstocken ska fortsätta att producera tillräckliga nivåer av hormoner för att embryot inte ska stötas ut. Det är helt normalt att det tar upp till 12 cykler för fullt friska, fertila par att lyckas bli gravida.

Svar på tråden Hjälp mig att förstå