Inlägg från: Embla twopointoh |Visa alla inlägg
  • Embla twopointoh

    Om man hade kunnat lägga minusröster hur hade du röstat då?

    Don3 skrev 2022-01-15 19:15:01 följande:
    Hur skulle det vara ett hot mot demokratin?

    Du har ju fortfarande en röst. Jag lägger min på det jag tycker är bäst och det är att inte ha med x i riksdagen.

    Inget hindrar dig från att röst fram ett parti. Gäller bara att ni är fler än dem som vill rösta bort dem.
    I praktiken är tanken med minusröster samma som att försöka tysta människor med åsikter man inte gillar. Det är demokratifientligt.
  • Embla twopointoh
    Don3 skrev 2022-01-15 21:02:11 följande:
    Håller inte med. Det borde vara min demokratiska rätt att säga att jag kan tänka mig vad som utom just detta. Att vara tvingad att välja mellan alternativ jag inte vill ha är odemokratiskt, att lägga sin röst på något annat är att kasta bort rösten då vi har en riksdagsspärr.

    Samtidigt tar man en risk med minusröster. Röstar för många mot ett parti har de i praktiken kastat bort sina röster då man inte kan komma under noll.
    Det är inte alls odemokratiskt att tvinga någon att välja mellan alternativ denne inte vill ha. I sådana fall funnes det ingen demokrati alls, eftersom jag kan garantera dig att de alternativ som finns inte tilltalar alla människor, oavsett vilken typ av demokrati det råkar vara. Det är orimligt att kräva att det ska finnas alternativ som passar varenda enskild, röstberättigad medborgare till 100%, det hoppas jag du inser?

    Det är din demokratiska rätt att säga vad du tycker och rösta på vad du vill, men det gäller även de som röstar på partiet du ogillar. Det är nämligen inte din demokratiska rätt att tysta andra människor från att göra deras röst hörd eller göra deras röst invalid, vilket är precis vad minusröster gör.


Svar på tråden Om man hade kunnat lägga minusröster hur hade du röstat då?