Inlägg från: Anonym (Maj) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Maj)

    A-kassa vid egen uppsägning

    Hej någon som sagt upp sig pga att man inte mår bra av jobbet? Hur gick det sen med a-kassan? Det verkar som man har 50karensdagar då? Fast det står att vissa omständigheter kan undgå detta, bla ohälsa eller mobbning. Dock måste detta bevisas. Hur bevisar man detta? Om personen behövde lämna på ett snyggt sätt för att undvika att inte få bra referenser, alltså har inte tagit saker vidare för rädslan att starta en konflikt som blir kostsam emotionellt och ekonomiskt. Men att vara utan inkomst i några månader pga lång karenstid känns orimligt när det är en arbetssituation som inte fungerar. Hur lägger man fram detta till a-kassan? Kort om situationen, en person som blivit anställd som restaurangchef till en resturang. Blir senare tilldelad en andra resturang att ansvara för, med löfte om löneförhöjning och andra vilkor. Personen ser inget av detta på 6 månader och kraven är enorma, att helt själv driva två ställen utan backup. Arbetar varje helg och kväll varje dag, vilket resulterar i att personen aldrig träffar sina barn ( även fast de bor tillsammans). Det är ju inte ett hållbart arbetsförhållande och resulterar i både fysik och mental ohälsa pga stress. Inget dokumenterat hos läkare. Personen väljer alltså att själv lämna då situationen inte verkar lösa sig särskilt nu under pandemin då den branschen är extremt utsatt. Någon som vet hur man kan lägga fram denna situation till a-kassan och slippa karensdagarna? Väldigt tacksam för tips.

  • Svar på tråden A-kassa vid egen uppsägning
  • Anonym (Maj)

    Det är väldigt svårt att dra hela historien här för att ge en rättvisande bild. Men det var betydligt mer än att personen bara tackade ja till detta. Det var bla lovat ledigt var annan helg och varierat schema anpassat till personen så mycket som möjligt. Personen jobbade ofta öppning 09- stängning ca 00 och detta varje helg och flesta dagar i veckan. Och fick nästan varje ledig dag utföra arbete hemifrån. Detta är inte bara hög arbetsbelastning , detta är rent utnyttjande. De har satt personen flertal otrevliga situationer pga språket, även fast de vid anställning visste om språkbegränsningarna och inte såg det som ett problem. Vilket det aldrig hade behövt bli men cheferna tagit hänsyn till detta vid många tillfällen. Det är ganska mycket mer men allt kan inte skrivas här. Jag tror man kan dra det som kränkningar när man medvetet utsätter en person för omöjliga arbetsuppgifter och bara ger tomma lovord. Men klart personen är ju dum som lägger ner sitt hjärta i företaget för att bli så utnyttjad, personen gör hemskt fel och får ju faktiskt skylla sig själv. ( är det så att den som gör så gott de kan gör fel? Och de som trampar över allt och alla och hela systemet har rätt? Verkligen!) Nu har personen valt att sluta själv för inget kommer ändras och starta bråk kommer inte gynna personen i slutändan här. Men personen ska ändå acceptera sitt straff med karensdagar.

    Och nej lönen spelar inte så stor roll? dock har personen månadslön och de betalar inte ersättning för extra arbete. De menar på att personens position kräver att man gör de timmar som krävs. Så 15h pass för en 8h dag är ju inte helt ok heller? men de utlovade ändringarna i lönevilkoren uteblev med.

Svar på tråden A-kassa vid egen uppsägning