Inlägg från: Anonym (Ellen) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Ellen)

    A-kassa vid egen uppsägning

    Det som är absolut viktigast i den här typen av ärenden och som fler också påpekat är att det måste dokumenteras.
    Man måste kunna styrka att man har ifrågasatt, att man har försökt få stöd och hjälp och spara protokoll från möten, e-post osv. Sen kan situationen vara svår, man vet kanske inte vad man har rätt till eller vad som är korrekt enligt lagar och avtal. En anledning att vara fackligt ansluten så att man kan få stöd om inte ansvarig chef eller personalavdelning finns tillhands.

    Det är samma sak från arbetsgivarhåll, om man som arbetsgivare vill kunna säga upp en person av personliga skäl (vilket är väldigt svårt med de lagar vi har) så måste man kunna styrka med dokumentation att man har haft regelbunden dialog, man har förklarat för personen vad hen är anställd för att utföra, var bristerna finns, det ska finnas en plan för hur man ska komma tillrätta med detta osv. Och inte bara en gång utan det ska ges upprepade möjligheter att lösa problemen så att personen kan arbeta kvar. Man bör faktiskt inte ha gett personen någon signifikant löneförhöjning heller för då har man underförstått belönat prestationen ändå, så då brukar jurister vända på det och fråga "men hur ska personen då förstå att hen inte gör ett bra jobb, om du regelbundet höjt lönen"?
    Nu pratar vi om uppsägning, inte avsked. Avsked är en annan sak. 

  • Anonym (Ellen)

    Sen kan man lägga till att man kanske inte ens kommer ha behov av a-kassa.
    Ja man får en karens, men det står var och en fritt att själv söka nytt jobb. Kanske får man ett nytt jobb innan det ens blir aktuellt med a-kassa. 
    Det ska vara en försäkring för de som verkligen behöver. 
    Men det kanske är en självklarhet.

Svar på tråden A-kassa vid egen uppsägning