• Fri 25 Feb 2022 21:37
    2296 visningar
    5 svar
    5
    2296

    Hur kan man motverka sexuellt ofredande?

    Hej alla föräldrar,


     


    Jag håller på att skriva en bok om sexuellt ofredande med huvudfokus om våldtäkt. Det är en blandning mellan självbiografi då jag själv blev våldtagen under 2 nätter vad jag vet av mitt ex som var ett långvarigt förhållande mellan åldern 15-21. Det är jobbigt för mig att ta upp men jag känner att det är värt att ta upp. Jag kommer referera kring fakta och intervjuer jag haft och kommer ha med myndigheter, politiker, organisationer, psykologer och forskare kring ämnet. Jag vill ta med personers egna erfarenheter, Om det finns en förälder som varit med om sexuellt ofredande hade jag verkligen uppskattat om ni öppnade upp er för mig om händelsen. Jag vill ta med anonyma och icke anonyma personers händelser mellan alla kapitel. 


     


    Men mina huvudfrågor till er föräldrar:


    - Hur lär man sina barn kring de risker som finns, vad våldtäkt är, sexuellt ofredande.


    - Hur ska man kunna motverka att det händer? Finns det några sätt?


    - Tycker ni att man ska göra så skolans kurator har samtal med alla elever varje år om deras mående och livssituation så man kan rädda en person från att det ska hända i tid? 


    - Tycker ni att skolan ska ha med i undervisningen kring detta och hur vanligt det är?


    - Kan man motverka så att sitt egna barn blir den som våldtar eller tafsar på någon?


     


    detta är ett tungt ämne men jag hoppas verkligen att några föräldrar kan svara på dessa frågor. Tack!


     

  • Svar på tråden Hur kan man motverka sexuellt ofredande?
  • Anonym (X)
    Fri 25 Feb 2022 21:44
    #1

    Ja, man kan lära barnen att de själva bestämmer var gränsen går, rör inte min kropp. 


    Men lika viktigt som att prata med flickorna är det att prata med pojkarna. Speciellt män måste sluta prata nedlåtande om tjejer/kvinnor, sluta dra sexistiska skämt osv.

  • Anonym (Maria­)
    Fri 25 Feb 2022 23:33
    #2

    Tunga frågor, men intressant. Tänker att mycket kommer hemifrån beteedemässigt, Gäller både tjejer och killar. Vad har de för förebilder omkring sig i livet?
    Sedan faller så många för grupptryck, fast de egentligen är ungdomar med sund människosyn. Sedan har vi alkohol, droger som gör att människor både tjejer och killar hamnar i situationer de inte gjort utan detta.

    Hur får man ungdomarna att stärka sin självkänsla tänker jag. Inte söka bekräftelse jämt hos alla. Sociala medier osv som många gör. Många väldigt utlämnande. 
    Lära dem vikten av att ha lite integritet. Bara tankar som ploppar upp i huvudet här nu. Hela samhället genomsyras generellt av en respektlöshet hos båda kön. 

    Ja ingår inte samlevnad numera? Sedan behövs det nog pratas mer. Finnas möjligheter att diskutera. Sedan att man inte per automatik skuldbelägger alla killar alltid, majoriteten sköter sig och! det blir svårt att få med dem i viktiga ämnen om de alltid bara är"förövarna"

  • Anonym (Mamma­)
    Sat 26 Feb 2022 06:46
    #3
    +1

    Ang. sexuella övergrepp så måste man prata med både flickor och pojkar om "stopp - min kropp" och om sexistiska skämt. Båda könen utsätts för övergrepp och det kan vara bra för flickor också att uppmärksamma nedsättande skämt så de kan hantera det på ett bra sätt.

  • Anonym (+++)
    Sat 26 Feb 2022 08:08
    #4
    +1

    Det pratas mycket om detta i skolan redan, som svar på den frågan. Enligt skollagen så ska det ingå undervisningen, inte bara om sex rent biologiskt utan också om samlevnad, dvs hur vi beter oss mot varann. Samtyckeslagen arbetas det flitigt med på gymnasiet där jag jobbar, tex. 

    Att kuratorer skulle boka in samtal varje år för alla elever är inte en hållbar väg. Dels skulle kuratorn inte hinna annat och dels finns det mängder med ungdomar som mår bra. Vår kurator brukar säga att vi ska ha sundhetstänk, och inte vänja ungdomar vid att man ska gå till kuratorn utan anledning. 
    Däremot har skolsköterskan hälsosamtal regelbundet och skulle något komma upp den vägen, lämnar hon vidare till kuratorn. 

  • Sat 26 Feb 2022 08:45
    #5
Svar på tråden Hur kan man motverka sexuellt ofredande?