• Fri 4 Mar 2022 17:06
    7730 visningar
    68 svar
    +1
    68
    7730

    Vill du att Sverige ska gå med i Nato?

    Jag har tidigare varit för ett Natomedlemskap. Men de senaste månaderna har jag börjat tveka. Jag får nämligen intrycket att Putin VILL att Sverige och Finland går med i Nato. Då kan han med fog säga att Nato flyttat fram positionerna och använda det som förevändning att invadera Baltikum. För hans politik gör ju allt för att öka stödet för ett medlemskap i våra länder, rent logiskt känns det kontraproduktivt men kanske finns den baktanke jag nämnde med i bilden.
    Bäst vore om Sv och Fin hade ett underhandskontrakt med Nato, blir vi anfallna av Ryssland får vi stöd även om vi inte formellt är medlemmar. Då hade vi säkerheten och samarbetet utan att Putin kan utnyttja det i propagandan. Kanske finns det redan! För en sak är säker, Nato kommer aldrig att tolerera att Sverige blir ockuperat, läget i Östersjön är för strategiskt viktigt för Nato. Öresund och Bälten måste hållas öppna till varje pris. Men för Finland är det värre, deras läge är inte så viktigt för Nato rent militärt.

    Påståendet att Putin inte vågar anfalla Natoländer håller inte längre. Putin är uppenbarligen mentalsjuk och saknar spärrar. Vill han ta Baltländerna säger han bara att om Nato ingriper skickar han kärnvapen över hela Europa. En eventuell vedergällning tror han inte på för det innebär att världen förstörs och större delen av mänskligheten utplånas. Det vågar inte väst, menar han. Och skulle det ske lever han efter mottot "efter mig syndafloden". Han drar sig inte ett ögonblick för att trycka på knappen.

    Enda hoppet är att han kör fast Ukraina och blir avsatt av sina egna. 

  • Sat 12 Mar 2022 11:39
    #19
    +1
    Embla twopointoh skrev 2022-03-12 08:18:07 följande:
    Oj, kan någon 2022 verkligen vara så okunnig att man inte har koll på att korstågen var mer komplicerade än så?
    Vad gör Anna Ardin mer än att agera nyttig idiot åt Putin?
  • Sat 12 Mar 2022 12:50
    #23
    +3
    Embla twopointoh skrev 2022-03-12 12:01:49 följande:
    Putin är inte galen. Hade han varit det hade han varit mindre farlig. Det är ett oskick att etikettera ledare som galna när det egentligen handlar om maktbegär och att vara beredd att trampa ned andra för att nå dit. Ondska kanske är ett bättre ord.

    Att man ska tänka sig för och vara försiktig, absolut, men man ska inte fegt böja sig för den typen av människor, för även det riskerar att "allt förstörs" på sikt. Chamberlain resonerade ungefär som du, tänk om England hade satt ned foten lite tidigare.
    Putin är definitivt galen. Vitsen med att starta krig är att vinna något. Men vad vinner Putin och Ryssland? När kriget tar slut har Putin ett sönderbombat land att införa i imperiet, med en befolkning som hatar honom och ryssarna. Ryssland blir tvungna att bekosta en återuppbyggnad samtidigt som de riskerar gerillakrig och terrorhandlingar. Ryssland är utestängda från resten av världen under överskådlig framtid och kan bara handla med stater i tredje världen som antagligen inte har råd att betala. Kina säljer till dem (om de får betalt) men behöver inte köpa annat än olja. Befolkningen kommer att lida av brist både på varor och pengar och blir isolerade. Så vad vinner Putin mer än x antal miljoner hektar sönderbombad mark och att gå tillhistorien som vår tids Hitler? Så agerar alltså ingen person som är vid sina sinnes fulla bruk, inte ens med ryska värderingar och världsbild.

    Putin är helt beredd att starta ett kärnvapenkrig fast han vet att även Ryssland blir drabbat. Han bryr sig helt enkelt inte, precis som Hitler går han hellre under tillsammans med sitt land och folk än backar. Tycker du att en frisk person agerar så?

    Sverige behöver inte gå med i Nato nu och ge Putin det argument han behöver för at t anfalla Baltikum. Strategiskt sett har vi guldläge, Nato kommer aldrig stå passiva och låta Ryssland ta kontrollen över Öresund. Nato hjälper oss om vi vill eller inte.
  • Sun 13 Mar 2022 16:38
    #42
    +1
    Flash Gordon skrev 2022-03-13 08:15:46 följande:
    Nej han är inte galen och du ställer bara den frågan för att du inte känner din fiende.

    Två uppenbara saker som Putin vinner med detta krig är att han håller Natos och EU expansion ini Ukraina borta från Rysslands gränser och han befriar de ryssar i Ukraina som är förtryckta och utsatta för et folkmord av den ukrainska regimen.

    Han slåss för Ryssland och ryssarna.

    Det är hans bild av saken.
    Fel i bägge fallen, du applicerar din egen världsbild där våld  och militära lösningar alltid går före förhandlingar på Putin och tycker att han agerar förnuftigt.

    Tack vare Putin flyttar Nato istället fram sina positioner då Sverige och Finland kommer att gå med inom  låt oss säga tre år. Plus att Europa bygger upp sitt försvar. Plus att Nato för in mer trupp och material i Baltikum och andra angränsande Natoländer. Ryssland kommer att bli mer utsatt och militärt underlägsna. Och när Ukraina blir ryskt har han Nato direkt i anslutning till den delen av Ryssland också, alltså Rysslands nya gränser.

    Du menar att han "befriar" ryssarna i Ukraina genom att bomba sönder dem? Dessutom vill de inte bli befriade och hamna under ryskt styre igen, utom i de delar som redan är det. Ryssarna i Ukraina förstår också hur hårt livet i Ryssland kommer att bli i framtiden, med brist på allt och isolerade från omvärlden.
    Han skickar unga värnpliktiga som kanonmat  ett utnötningskrig och sätter sin egen befolkning i ekonomiskt trångmål. Är det omtanke om ryssarna?
    Sagoberättelserna om förtryck är bara en del av medvetna lögner för att motivera kriget på hemmaplan. Putin är definitivt bindgalen men är inte dummare än att han vet hur världen ser ut.

    För att förhandla med en galning krävs en annan taktik. Väst har ju förhandlat av alla krafter under hela vintern, utan minsta resultat. Det gäller att inte provocera då galningen har tillgång till kärnvapen och är beredd att använd dem. Istället måste man underminera hans position inför de egna jasägarna där en hel del är emot kriget då inte alla är galna. Visa total enighet i väst, ständigt berätta hur dåligt kriget går, vilket misstag Putin gjort och gör, vad det kommer att kosta Ryssland. Och inte minst personliga sanktioner mot högt uppsatta personer. Att indirekt hylla Putin som du gör och sprida hans lögner om att han vill hjälpa ryssarna har motsatt effekt, det stärker honom.  Det är sånt som militären i Sverige gjort i 60 år, utmålat Ryssland som mäktiga och farliga och som har befogade krav på att utöka sitt territorium. För att få mer pengar till försvaret men det behövs inte längre, som bekant... Nu är det dags att ta ansvar, i princip är hela Europa i krig med Ryssland just nu, men än så länge används ord och sanktioner istället för kanoner. 
  • Sun 13 Mar 2022 19:13
    #48
    +1
    Embla twopointoh skrev 2022-03-13 17:45:46 följande:
    Att man förstår hur någon resonerar är inte samma sak som att man håller med. Om jag nu förstår att Putin ser det som att han visar omtanke för ryssarna med sina handlingar är det inte samma sak som att jag tycker att hans handlingar är att visa omtanke. Inte heller är det att hylla honom.

    För att besegra en fiende behöver man förstå hur fienden tänker och vad som motiverar denne, det är A och O inom krigskonst. Man vinner ingenting på att applicera sin egen världsbild, sitt eget resonemang eller sin egen moral på någon annan.
    Det är dock ganska vanligt nuförtiden, att folk verkar tro att alla människor tänker och fungerar som man själv gör, och de som uttrycker andra åsikter direkt etiketteras som okunniga, ointelligenta och/eller galna.
    Men du och FG tror ju på det Putin säger om folkmord och att han vill skydda den ryska minoriteten i Ukraina och det är inget annat än att gå hans ärende. Han tror inte alls att det sker ett folkmord, allt är ju lögner och dimridåer avsett för hemmafronten för att dölja det verkliga syftet, att återupprätta det sovjetiska imperiet och kalla det ryskt istället. Sak samma med det påhittade Natohotet.  Att visa omtanke om ett folk innebär inte att utsätta dem för krig, sanktioner och isolering. Han saknar omtanke och empati, ser sitt folk som kanonmat och redskap för sitt storhetsvansinne. Ungefär som forna tiders tsarer.

    För att förstå och besegra Putin måste man förstå hans storhetsvansinne, att allt handlar om makt och att det är en sjuk människa som styr Ryssland. Att ge honom rätt i hans syn på världen har motsatt effekt.
  • Sun 13 Mar 2022 20:27
    #51
    +2
    Anonym (Nej (annan lösning)) skrev 2022-03-13 20:10:46 följande:
    Det mumlet är starkt daterat till Trump. Den gruppen väljare gillar USA nu, de gillade även USA under Obama. Så NATO-inställningen skiftar rejält med sittande president i USA för den gruppen. 
    Inte alls, det har alltid funnits en stark skepsis, för att inte säga hat, mot USA och Nato från vänstersidan i svensk politik. Det har inget att göra med vilken president som sitter.
  • Sun 13 Mar 2022 20:29
    #52
    +1
    Embla twopointoh skrev 2022-03-13 19:25:30 följande:
    Jag tror inte alls okritiskt att allt han säger är vad han egentligen menar/vill.

    Att ha megalomani är inte samma sak som att vara galen, i alla fall inte vad jag lägger i ordet "galen".
    Jo om megalomanin kombineras med att starta oprovocerat krig i dessa tider är det att vara galen.
  • Mon 14 Mar 2022 17:17
    #60
    -1 +1
    LadyJane skrev 2022-03-14 12:07:47 följande:
    Jag håller med de bägge två, Flash  och Embla. Att förstå hur någon tänker och resonerar är inte samma sak som att hålla med.

    Däremot är det tydligt att du applicerar din egen moral på både Putin och dina meningsmotståndare och lägger därtill en moralism. "Tycker du att detta är att göra gott?" (typ) för att skapa dåligt samvete.

    I samma sekund som du tänker på Putin som galen och sjuk gör du ett stort misstag. Han är så långt ifrån galen och sjuk man kan komma. Det hade varit mycket bra om han vore galen eller sjuk därför att det hade betytt att han skulle bli avsatt i närtid. Men nu är han inte det. Tvärtom.

    För att förstå det här måste du försöka tänka bortanför dina egna värderingar, moral och etik.
    Vet inte hur det är med dig, men de andra påstår ju att Putin tror att han hjälper ryssarna i Ukraina, att det pågår ett folkmord, att landet styrs av nazister som hotar Ryssland. Allt detta är lögner för hemmafronten, det är inget som Putin tror. Rent ekonomiskt är kriget rent vansinne för Ryssland, jag orkar inte dra det igen för den som inte vill förstå gör det inte oavsett hur tydlig man är.
    Rent militärt är det också misslyckat, det kostar material och människoliv varje dag och även efter segern kommer stora resurser fortsatt att vara uppbundna.
    Hans stöd hos egna befolkningen ska vi bara inte tala om och han måste hela tiden vakta så ingen av hans närmaste försöker avsätta honom. Han måste regera med en terrorregim a la Stalin för att sitta kvar.
    Hans taktik (eller snarare behov) att omge sig med jasägare har också visat sig kostsamt. Hans säkerhetsrådgivare har sagt var de tror Putin vill höra, att Ukraina skulle rasa samman på några dagar. Nu ser vi hur klokt det var att lyssna på dem... 
    Sammantaget visar detta en man som lever i sin egen värld, har fixa ideér, storhetsvansinne och bristande konsekvenstänk. Klart fall av psykisk störning. Precis som, hos Trump.

    Men jag håller med dig om Natomedlemskapet, det är en ickefråga som inte behöver debatteras och inte hör hemma i valrörelsen. Det som händer är att S håller på att vänja sina kärntrupper vid tanken på att vi snart ska gå med. Ansökan är förmodligen redan färdigskriven och när Finland ansöker gör vi det också. 
  • Wed 20 Apr 2022 14:53
    #65
    Anonym (onskan segrar alltid på kort sikt) skrev 2022-04-20 14:40:06 följande:
    Håller med om det mesta du skriver förutom Natomedlemskapet. Tror fast på att det blir bäst för Sverige att fortsätta som nu och inte låta oss påverkas av Finland.
    Jag tror vi riskerar ännu mer om vi går med och även resten av världen. Vi rusar in i något väldigt ogenomtänkt och agerar utifrån rädsla istället vilket kan få väldigt obehagliga konsekvenser. Tror tyvärr att sossarna dras med för att samla valpoäng också. De har ingen ryggrad längre och är inte ens socialdemokrater.
    Men tycker du inte att Sverige hamnar i en konstig och utsatt position om Finland går med men inte vi?

    Vi är redan i en utsatt position och ju starkare försvar vi har, desto större risk att Putin använder kärnvapen mot oss. Det gäller i än högre grad om vi inte är med i Nato. Och med en sinnessjuk person med tillgång till kärnvapen nära oss behöver vi all hjälp vi kan få.
Svar på tråden Vill du att Sverige ska gå med i Nato?