• Fri 29 Apr 2022 12:44
    21647 visningar
    355 svar
    355
    21647

    Privatiseringar - Vad kommer ut av det?

    Vad har resultatet blivit av genomförda privatiseringar och hur kan det bli av privatiseringar som är på gång?

    Positivt/negativt?

    Fritt diskuterande i ämnet, ge oss dina exempel och dina åsikter.

    Länka till artiklar och rapporter om privatiseringarnas konsekvenser och resultat.

  • Svar på tråden Privatiseringar - Vad kommer ut av det?
  • Fri 29 Apr 2022 12:45
    #1

    Jag själv är inte så positiv i många fall av privatiseringar, vilket jag ska ge några exempel på.

    285 lärare i upprop mot marknadsskolan: Vi vill inte ha det så här längre (expressen.se)

  • Fri 29 Apr 2022 13:10
    #2
  • Fri 29 Apr 2022 13:16
    #3
  • Fri 29 Apr 2022 13:18
    #4

    Postnord är en sorglig historia i sig.

    Pandemin försvann ? då rasar Postnord | GP

  • Fri 29 Apr 2022 13:52
    #6
  • Fri 29 Apr 2022 17:25
    #11
  • Fri 29 Apr 2022 17:27
    #12
    Embla twopointoh skrev 2022-04-29 16:34:45 följande:

    Privatisering ger konkurrens, och konkurrens ger högre kvalitet. Se bara på den svenska vården till exempel, den är ett svart hål för våra skattepengar och ändå klarar den inte vårdgarantin, personalen blir utbränd och patienter felbehandlade. Vården är faktiskt ett utmärkt exempel på att staten inte är bättre på att använda pengarna väl än vad en privat aktör skulle vara. Faktum är att det försiggår ett enormt slöseri med skattepengar, såsom skandalbygget kring Nya Karolinska. Byråkrati och myndigheter som inte har befogenheter och/eller insyn mellan sig själva ger en otroligt ineffektiv apparat, som dessutom bäddar för nepotism och ren korruption.
    Lägg till det att det i princip saknas ett tjänstemannaansvar i Sverige, systemet håller både politiker och tjänstemän om ryggen och sällan är det någon som behöver ta verkligt ansvar när det går fel. Titta bara på Herr Eliasson, som bara flyttas mellan olika myndigheter trots att han uppenbarligen inte är kompetent (och, hans utlandsresa mitt under pandemin har, vad jag vet, inte fått några egentliga konsekvenser för honom).

    Det som är viktigt att komma ihåg är att även skattefinansierat har en budget som ska hållas, och att det därför konstant kommer åtgärder som ska spara pengar, t.ex. sjukhus får inte pengar för att byta ut gammal utrustning och så vidare. En av anledningarna till att svenska vården går på knäna är ju dessa ständiga neddragningar och omorganisationer, där till exempel läkarsekreterare dragits ned på och läkarna måste sköta mycket administrativt istället för att behandla patienter.

    Det finns absolut nackdelar med privatisering också, men det svenska systemet är ineffektivt (och förmodligen rätt korrupt under ytan) och bara ett enda stort slöseri med pengar. Att i det läget bara rikta in sig på att vinstintresse automatiskt är hemskt och fel är antingen insiktslöst, okunnigt eller medvetet vilseledande.


    Vad menar du med att vi ska se på vården, som är avreglerad. Vad i detta har varit lyckat mot tidigare?
  • Fri 29 Apr 2022 17:32
    #13
    Tecum skrev 2022-04-29 16:09:56 följande:

    Dels måste man våga fundera över varför folk söker sig till privata alternativ som inom vården ofta är dyrare? Jo därför att det allmänna inte klarade av att uppfylla människors behov och önskemål.
    Dels fundera över om man tror att konkurrens är bättre för kunden och ger bättre service och lägre priser än om det bara finns en aktör som tillhandahåller varor och tjänster? Om svaret är ja borde det även gälla privatisering av åtminstone viss offentlig verksamhet.

    Ett lyckat exempel är apoteken. Idag kan man t ex köpa nässpray eller Alvedon på långfredagen om man blir förkyld. Helt fantastiskt för den som minns när man på kvällar och helger var hänvisade till något sjukhusapotek många mil bort...

    Skolan är ett mindre lyckat exempel, likaså vissa privata vårdinrättningar. Men felet är att man ställt för låga krav på aktörerna och struntat i kontroll och uppföljning.


    Själv tycker jag att Apoteken sedan avregleringen har blivit fylld med en massa produkter som knappt är relaterat till hälsa.

    Förr viste man väldigt väl vilket sortiment man kunde förvänta sig och att Apoteket bara hade varor av god kvalitet.

    Men visst, att kunna köpa Alvedon på macken eller i stort sett vilken butik som helst som ligger nära tycker jag är bra.
  • Fri 29 Apr 2022 19:36
    #22
    +2
    Tecum skrev 2022-04-29 18:45:48 följande:
    Jag känner till problemen med de sällan-använda läkemedlen men som patient har man ett eget ansvar att ta reda på vad den medicin man använder regelbundet finns och att se till att ha en hög framförhållning vad gäller eget lager. Det gäller också de läkare som skriver ut sådan medicin, de måste också ha koll. Man kan tänka sig ett system där vissa apotek tar större ansvar för den typen av läkemedel. Sammantaget överväger fördelarna stort.

    Av egen erfarenhet vet jag följderna av att vara utan nässpray. Det kan leda till bihåleinflammation som är både plågsamt och kan kräva antibiotika.
    Det egna ansvaret du talar om borde då vara minst lika stort, om inte större för de mer lättillgängliga receptfria medlen.
Svar på tråden Privatiseringar - Vad kommer ut av det?