• Tom Araya

    Privatiseringar - Vad kommer ut av det?

    Vad har resultatet blivit av genomförda privatiseringar och hur kan det bli av privatiseringar som är på gång?

    Positivt/negativt?

    Fritt diskuterande i ämnet, ge oss dina exempel och dina åsikter.

    Länka till artiklar och rapporter om privatiseringarnas konsekvenser och resultat.

  • Svar på tråden Privatiseringar - Vad kommer ut av det?
  • Anonym (Mina)
    whippo skrev 2022-05-03 23:40:59 följande:

    Friskolor kan inte ?stänga ute? vissa barn. De är lika skyldiga som kommunala skolor att ta emot elever. De kan inte diskriminera. Har själv sju års erfarenhet av friskolor och fem år av kommunala skolor. Ser de största problemen inom de kommunala skolor med dålig ledning. Andra mer riktiga problem är Skolverket, du kan ju fundera på hur det uppkom. De riktlinjer som Skolverket ger som inte är bindande för någon skola.  Det är lite som att sätta upp hastighetsbestämmelser men inga poliser, böter eller påföljder. Klart att det börjar missbrukas, lite för fort är ju skoj, ingen blir skadad av det. Lite fler barn i grupperna och lite färre legitimerade lärare. Tror du fattar vart vi har hamnat nu. Förskolegrupper på över 30 barn, en tystnadskultur och högsta sjukskrivningarna av alla yrken. Siffror fifflas med, jadå det gör de kommunala minst lika mycket med. Det beror inte på brist på pengar. Pengar gödslas ut på en massa annat skit.


    Jag vill också hävda att du har fel. En friskola har inte ansvar för att ta emot ett nyinflyttat barn. Det har den kommunala skolan. Den kommunala skolan måste alltid bistå med plats.
    Så oavsett om en friskola skulle ha plats i en klass eller ej så kan de säga nej.
    SÄRSKILT om föräldern har bockat i att barnet har behov av modersmålsundervisning. Det är ett sånt behov som förstås måste flaggas för eftersom skolan ska tillgodose det. Men det används av många skolor som ett sätt att direkt sortera bort elever som inte är önskvärda helt enkelt.

    Och så här, varför tror du att de kommunala skolorna har sådana problem? Jo för att vi är satta i ett moment 22 som politikerna inte verkar förstå?
    Anna är 10 år och bor i en kommun där det finns 7 kommunala skolor och 3 med fristående huvudmän. Redan när skola 2 öppnade (mot kommunens vilja) uppstod i Annas skola ett minus pga man förlorade elever. Eftersom kommunen är EN arbetsgivare arbetsrättsligt sett,  är det inte bara att säga upp personal och minska ner på bemanningen vid Annas skola. Utan vid övertalighet startar en översikt över alla lärare i kommunala skolor, oavsett placering, och sen är det turordning som avgör vilken lärare som ska sägas upp. Dessa arbetar som sagt inte nödvändigtvis på Annas skola utan varje gång detta sker sitter kommunen med ett jättejobb ifråga om LAS och omplacering. Det ger oro i kollegiet och kostar pengar. Kommunen har efter ett år ungefär landat i sin nya bemanning. Dock har vissa kostnader hängt kvar varvid kommunens budget för utbildningsförvaltning gått med minus. Det behöver kommunen skjuta till året därpå vilket för rättvisans skull innebär att även friskolorna kompenseras. Ytterligare minus uppstår. De barn som sökte sig från Annas skola hade till stor del föräldrar med utbildning som tyckte det kändes "fräscht" med ny skola. Det var inte per automatik så att de var missnöjda. De som går i Annas skola nu är mer eller mindre de som "blev kvar". Elever med större utmaningar, elever från andra socioekonomiskt belastade områden. Elever som kostar. Den kostnaden ska kommunen ta från en budget som stadigt minskar. "De tillgängliga pengarna" är färre. Kommunen skulle vilja initiera en insats inom svenska som språk, främja läsande, anställa en ambulerande skolbibliotekarie som kan stärka upp och hålla i fortbildning av lärare.  Men man vet att om man gör det så räknas det som att  barnen inom de kommunala huvudmännens skola har fått mer pengar. Man har lagt på ca 1500kr per år och barn. Och då ska de tre privata huvudmännen få 1500kr mer per barn till alla sina elever också. Fastän de inte är vare sig del av eller i behov av, satsningen på språk. Så kommunen avstår. Och detta är bara ett exempel på vad kommunen hemskt gärna vill men inte anser sig ha råd att göra för att det direkt innebär att friskolan ska ha samma peng att förfoga över. Rakt in i bolagskassan. 

    Det är alltså inte så konstigt att föräldrar som kämpar för sina barn i de kommunala skolorna till slut ser sig nödgade att byta. Det kan väl bara bli bättre? Vi provar? Ekonomin går inte ihop. Kostnaderna ökar, det vet alla, det gör de liksom av sig självt varje år. De indexeras upp. Personal ska ha löneöversyn årligen. Det kostar också. Och sen får en rektor en budget i sitt knä som ökat med 0,8% när man redan vid indexeringen ser att kostnaderna beräknas gå upp 1,2%. 

    Läs allt som "Rektor Linnea" skriver. Läs artiklar av Emma Leijnse. Av Per Kornhall. Lyssna på poddar. Lyssna för all del gärna på Ulla Hamiltons försök att försvara sitt levebröd i Ekots lördagsinterjvu från februari 2022.
  • Flash Gordon
    whippo skrev 2022-05-03 23:20:10 följande:

    Jag är osäker på låta icke offentliga myndigheter omfattas av offentlighetsprincipen. Journalister och övriga kan få mycket information, dock inte betyg. 


    Varför? Vad blir nästa steg, vad mer ska bli offentligt?


    Per definition finns det nog inga "icke-offentliga" myndigheter men myndighetsutövning i friskolor är offentligt. Det är biten med ekonomiska redovisningar som inte är det och varför skulle det vara det?

    Ingen kräver att Skanskas arbeten mot offentlig sektor ska vara offentlig handling.
  • Flash Gordon
    Tom Araya skrev 2022-05-02 22:34:07 följande:
    Man kan också hävda det motsatta, att avreglering skapar problem som monopol löser.
    Ta bara en sådan sak som att verksamheter splittras upp för att passa en avreglerad marknad och resultatet blir att man tappar den totala överblicken och samverkan med myndigheter som ofta är nödvändig i verksamhet som tas över från den offentliga sektorn.

    Såklart är politiker ansvariga. I detta fall är bristen på reglering och kravställning en del av problemet med privatisering och avreglering.
    De politiker som argumenterar för avreglering/privatisering borde ha mer kunskap i vad som krävs för att det ska fungera. Kanske hade de inte drivit den linjen om kunskapsnivån varit högre.


    Det kan stämma i vissa fall, i andra fall inte. Tar vi exempelvis skolorna så ställer inte företagen upp på reglering av hur mycket av tilldelade medel som tas ut i vinster.
    - En förenkling menar jag. Avsaknad av översikt och misslyckad samverkan mellan myndighet och utförare är legio även när det offentliga har 100%

    - Ja, politikerna är ansvariga. Alltid. Att de driver verksamheten via tjänstemän gör ingen skillnad. Det rä givetvis inte mer komplicerat att driva en verksamhet som privatiserats är att driva en verksamhet som varit privat från start. Skillnaden, om du frågar mig, är vilka som driver verksamheten. Det privata sållar i teorin ut lämpligt folk att leda. Offentligt som privatiseras styrs av den politiker som råkar sitta där för tillfället och politiker är normalt sett inte särskilt bra på att driva verksamheter.

    - Ändrar du skolmarknaden och sätter att max X procent får tas ut i vinst så kommer du att få företag som driver skolor då också. Att dagens företag, som jobbar och planerat utifrån dagens system, klagar på att systemet förändras - det är självklart. Deras verksamhet r ju byggd för något annat.
    Tom Araya skrev 2022-05-02 22:36:51 följande:
    Nu är det ju inte i huvudsak politiker som driver offentlig verksamhet, vilket nog är förklaringen till varför de saknar kunskap att ställa krav när de lyckas genomdriva avreglering.
    De driver ju den via ombud- tjänstemännen.
  • Flash Gordon
    Anonym (friday) skrev 2022-05-03 11:30:06 följande:
    Du menar samma nyliberala politiker som gör allt för att avreglera marknaden ska sen sätta sig ner och kravställa? 
    Spelar ingen roll om det är en "nyliberal" politiker eller en kommunist. Politiker måste bli bättre på att kravställa.

    De måste bli bättre på att kravställa även om det handlar om offentlig verksamhet.

    Men politiker i allmänhet är inte de bästa på att driva verksamheter.
  • Anonym (friday)
    Flash Gordon skrev 2022-05-04 14:53:00 följande:
    Spelar ingen roll om det är en "nyliberal" politiker eller en kommunist. Politiker måste bli bättre på att kravställa.

    De måste bli bättre på att kravställa även om det handlar om offentlig verksamhet.

    Men politiker i allmänhet är inte de bästa på att driva verksamheter.
    Jag tycker politiker borde bli bättre på att tänka INNAN de agerar och sluta köra över utskotten med sina egna ideologiska visioner. Att ta idiotbeslut som man sen försöker mildra genom kravställning kommer inte förändra att det i grunden är idioti.  Sverige är det enda västland som tillåter vinster i välfärden, hmmmm kan det finns någon anledning till det? Brydde man en sig om att väga för och nackdelar? Brydde man sig om att undersöka varför inget annat västland tillåter det?

    Politiker behöver inte vara bra på att driva verksamheter, deras roll är att representera medborgarnas intressen och menar jag alla medborgares intressen inte enbart näringslivets intressen. 
  • Flash Gordon
    Anonym (friday) skrev 2022-05-04 15:26:40 följande:
      Sverige är det enda västland som tillåter vinster i välfärden, 
    Det där är ju inte ens nästan sant ...
  • Tom Araya
    Flash Gordon skrev 2022-05-04 14:49:16 följande:
    - En förenkling menar jag. Avsaknad av översikt och misslyckad samverkan mellan myndighet och utförare är legio även när det offentliga har 100%
    Det har funnits brister i offentlig regi, men i privat regi där verksamheter splittrats upp så uppstår hinder, vilket är en helt annan nivå och som inte kan avhjälpas enbart med kompetens i ledningen.
    Det här insåg den fd M-ledaren Ulf Adelsson redan på sin tid som chef för SJ.
    Flash Gordon skrev 2022-05-04 14:49:16 följande:
    - Ja, politikerna är ansvariga. Alltid. Att de driver verksamheten via tjänstemän gör ingen skillnad. Det rä givetvis inte mer komplicerat att driva en verksamhet som privatiserats är att driva en verksamhet som varit privat från start. Skillnaden, om du frågar mig, är vilka som driver verksamheten. Det privata sållar i teorin ut lämpligt folk att leda. Offentligt som privatiseras styrs av den politiker som råkar sitta där för tillfället och politiker är normalt sett inte särskilt bra på att driva verksamheter.
    Nej, det är inte politiker som driver offentlig verksamhet, de upprättar vissa riktlinjer att följa, exempelvis vad det gäller ekonomi.
    Jag känner flera fd chefer inom offentlig verksamhet och de hade god kompetens inom sina områden och väldigt långt till politisk styrning.
    Men det finns såklart exempel på där chefer tillsats politiskt, som Dan Eliasson och Tomas Kåberger exempelvis.
    Flash Gordon skrev 2022-05-04 14:49:16 följande:
    - Ändrar du skolmarknaden och sätter att max X procent får tas ut i vinst så kommer du att få företag som driver skolor då också. Att dagens företag, som jobbar och planerat utifrån dagens system, klagar på att systemet förändras - det är självklart. Deras verksamhet r ju byggd för något annat.
    Tom Araya skrev 2022-05-02 22:36:51 följande:
    Nu är det ju inte i huvudsak politiker som driver offentlig verksamhet, vilket nog är förklaringen till varför de saknar kunskap att ställa krav när de lyckas genomdriva avreglering.
    De driver ju den via ombud- tjänstemännen.
    Prova med 0 % och se hur många som är intresserade.

  • Flash Gordon
    Tom Araya skrev 2022-05-04 16:44:32 följande:
    Det har funnits brister i offentlig regi, men i privat regi där verksamheter splittrats upp så uppstår hinder, vilket är en helt annan nivå och som inte kan avhjälpas enbart med kompetens i ledningen.
    Det här insåg den fd M-ledaren Ulf Adelsson redan på sin tid som chef för SJ.

    Nej, det är inte politiker som driver offentlig verksamhet, de upprättar vissa riktlinjer att följa, exempelvis vad det gäller ekonomi.
    Jag känner flera fd chefer inom offentlig verksamhet och de hade god kompetens inom sina områden och väldigt långt till politisk styrning.
    Men det finns såklart exempel på där chefer tillsats politiskt, som Dan Eliasson och Tomas Kåberger exempelvis.

    Prova med 0 % och se hur många som är intresserade.

    - Det är ditt påstående att det är en "helt annan nivå". Jag jobbar i gränslandet privat/offentligt. Det är inte privata utförare som är problemet. Eventuella problem med samordning osv härrör sig till den offentliga beställarens kultur, kompetens och resurser.

    - Ta vilken region som helst. Politikerna sätter budgeten. Politikerna tillsätter den högste tjänstemannen. Gränsen mellan politiken och tjänstemännen på den nivån är diffus. Kompetens folk på lägre nivå kan inte fritt hantera verksamheten på bästa sätt.

    - Ja, vi får väl vänta tills någon förslår noll procent och se vad som händer. inte ens det offentligas egna verksamheter har alltså noll procent i avkastningskrav.
  • KillBill
    Flash Gordon skrev 2022-05-04 15:31:37 följande:

     Inget annat land än Sverige tillåter privata aktörer fri etablering av friskolor och oreglerat vinstuttag på skattebetalarnas bekostnad. Inget annat land i världen är intresserad av det svenska friskolesystemet och Sverige tas i stället upp som ett varnande exempel. Trots detta så vill partier som SD, Moderaterna och Kristdemokraterna behålla systemet.


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Flash Gordon skrev 2022-05-04 17:31:14 följande:
    - Det är ditt påstående att det är en "helt annan nivå". Jag jobbar i gränslandet privat/offentligt. Det är inte privata utförare som är problemet. Eventuella problem med samordning osv härrör sig till den offentliga beställarens kultur, kompetens och resurser.

    - Ta vilken region som helst. Politikerna sätter budgeten. Politikerna tillsätter den högste tjänstemannen. Gränsen mellan politiken och tjänstemännen på den nivån är diffus. Kompetens folk på lägre nivå kan inte fritt hantera verksamheten på bästa sätt.

    - Ja, vi får väl vänta tills någon förslår noll procent och se vad som händer. inte ens det offentligas egna verksamheter har alltså noll procent i avkastningskrav.
    Du blandar ihop offentligt drivna företag med offentligt driven skola.

    Det ställs inga krav på avkastning i den kommunala skolan utan kraven är inriktade på vad eleverna ska lära sig.  I en aktiebolagsdriven friskola är däremot vinsten överordnad vad eleverna lär sig. Det är därför som det finns färre lärare i friskolor, färre legitimerade lärare i friskolor, färre speciallärare i friskolor färre bibliotek i friskolor o.s.v. Genom att hålla nere kostnaderna så kan friskolorna maximera vinsten och det sker på bekostnad av elevernas lärande. 
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
Svar på tråden Privatiseringar - Vad kommer ut av det?