Inlägg från: Glinda från Oz |Visa alla inlägg
  • Glinda från Oz

    Endast ett riksdagsparti vill HÖJA BARNBIDRAGET

    Jag anser att barnbidraget ska tas bort och att pengarna istället ska gå till höjt socialbidrag och höjt bostadsbidrag. På det viset går pengarna till de som verkligen behöver dem. 

  • Glinda från Oz
    KillBill skrev 2022-05-13 16:33:36 följande:
    Analyser har visat att ett system med behovsprövat barnbidrag skulle kosta mer än ett system med generellt barnbidrag. Däremot kan det vara en god ide att öka socialbidragen till de som har det sämst och det går att göra även i ett system med generellt barnbidrag. 
    Jag vill inte ha behovsprövat barnbidrag, jag vill ta bort det helt. Jag håller med dig om att behovsprövning skulle vara en onödig kostnad.
  • Glinda från Oz
    KillBill skrev 2022-05-14 10:22:16 följande:
    Men varför? Om alla barnfamiljer som är i behov av barnbidrag ska skickas till socialen för att söka socialbidrag och till försäkringskassan för att söka bostadsbidrag så kommer behovsprövningen av detta kosta mer för samhället än att fortsätta med ett generellt barnbidrag.

    Socialbidrag får man bara om man lever under existensminimum det är alltså inget som är istället för barnbidrag. Även ensamstående utan barn kan få socialbidrag. Det är också en tillfällig lösning och inget som är tänkt att man ska gå på år efter år. Har man två inkomster hamnar man inte under existensminimum. Normen idag är 4180 (+hyran) för ensamstående, 6800 (+hyran) för sambor och har man barn varierar det beroende på hur gamla barnen är. (Sen får man tillägg för lite andra saker som en, läkarbesök, mediciner mm) 

  • Glinda från Oz
    KillBill skrev 2022-05-14 12:47:07 följande:
    Så vad är du vill uppnå? Du vill ta bort barnbidraget helt vilket skulle försämra ekonomin för hundratusentals barnfamiljer. Många av dessa skulle bli tvungna att söka socialbidrag för att få en dräglig tillvaro.
    Behöver man barnbidrag för att kunna försörja sig behöver man se över sin ekonomi. Det finns rådgivare man kan få hjälp av för att se över dina utgifter och man kanske behöver gå upp i arbetstid. 
  • Glinda från Oz
    KillBill skrev 2022-05-14 13:18:19 följande:
    Precis. Om rätten till barnbidrag gick vid gränsen för statlig skatt skulle en stor marginaleffekt skapas och det skulle för många inte löna sig att gå upp i lön eller jobba mer. Därför är det bra med ett generellt barnbidrag som inte skapar såna marginaleffekter.
    Det lönar sig alltid att jobba mer. Statliga katten är bara på beloppet över statlig skatt man betalar alltså inte den skatten på hela inkomsten. 
  • Glinda från Oz
    GGN skrev 2022-05-14 19:20:15 följande:

    Hur mycket är okej att spara till sina barn då?


    Hur mycket som helst så länge det inte sker med skattemedel.
Svar på tråden Endast ett riksdagsparti vill HÖJA BARNBIDRAGET