Inlägg från: Grynette |Visa alla inlägg
  • Grynette

    Endast ett riksdagsparti vill HÖJA BARNBIDRAGET

    Embla twopointoh skrev 2022-05-14 21:06:38 följande:
    Eller så har struliga Lisa haft mycket liknande förutsättningar som plugghästen Anna, de har bara gjort olika prioriteringar här i livet. Ska Anna få det sämre i livet trots att hon ANSTRÄNGT sig mer än Lisa? Vari ligger den rättvisan? Vem ska förresten avgöra vem som ansträngt sig mest? Om framgångarna beror på ren tur eller medveten strävan?

    Poängen är att man inte kan jämföra och mäta ansträngning och förutsättningar på det sättet. Det man kan göra är att ge alla så jämlika förutsättningar som man kan, men att det ändå kommer att förekomma olika resultat får man stå ut med. Lika möjligheter är mycket viktigare, och mycket lättare att uppnå, än lika utfall. Man ska hjälpa människor att göra det bästa de kan utifrån de förutsättningar de har, men att ta från de rika och ge till de fattiga är inte jämlikhet, det är inte godhet eller rättvisa.

    Man måste sluta tänka i termer om offer ("Stackars Lisa, anledningen till att hon har sämre ekonomi måste ju vara för att hon haft det tufft.") och privilegierade ("Anledningen till att Anna har bra ekonomi måste vara för att hon haft så lätt för sig jämt och haft tur. Hon har säkert huggit vänner i ryggen för att komma dit hon är idag, dessutom!").
    Håller med..då kan man ju isåfall varför de som.inte bidrar med ngt eller i liten utsträckning har rätt till förskoleplats som dessutom är billigare än för oss s.k. höginkomsttagare...exemplar när jag vsr arbetslös efter examen (typ 2 månader ) så ftalater jag 0 kr och hade "gratis barnvakt"..var dock ensamstående och på IVA dagligen med nära anhörig men ändå..jag kunde lika gärna ha fikat och tränat när barnet var 7-8 h på föris...eller tex om man är föräldraledig och ha roligt SGI så blir inte heller barnomsorgen särskilt dyr medan de som bidrar till föräldraförsäkringen betalar en struntsumma(om man leverantörer ensam eller partner med låg inkomst) eller om man lever på bidrag...lite off topic men likande jämförelse...när du ändå inte förvärvsarbetar så behöver du inte barnomsorg så varför ska de ha rätt till det och dessutom till en lägre summa..
Svar på tråden Endast ett riksdagsparti vill HÖJA BARNBIDRAGET