Inlägg från: Embla twopointoh |Visa alla inlägg
  • Embla twopointoh

    Hur tänker ni föräldrar som ger barnen alldeles för unika namn

    Haipodai skrev 2022-05-14 12:10:20 följande:
    Hur tänker ni föräldrar som ger barnen alldeles för unika namn

    Är bara genuint nyfiken - hur tänker ni föräldrar som döper barnen till typ Tiger, Tindrali, Lucifer, Ametist osv? Vilka fördelar ser ni med ett speciellt namn? Anser inte ni att ett så pass udda namnval kan påverka barnet i framtiden negativt?

    Det värsta jag hört någon heta var Princess... Hur många kommer ta hennes namn seriöst när hon växer upp? Jag förstår att för hennes mamma är hon en prinsessa, men man kan väl ändå låta barnet få ett normalt namn?

    Upplys mig så att jag förstår detta fenomen!


     

    Det är väl delvis en amerikansk influens, det finns rätt många namn som är udda eller har udda stavning där, men de associerar jag till lågutbildade föräldrar, precis som jag gör även med svenska föräldrar som väljer sådana namn.

    En annan faktor som påverkar är om föräldrarna själva heter något vanligt eller ovanligt. Det finns en tendens att om föräldrarna har väldigt vanliga namn att de ger sina barn något mer unikt. Det  är liksom inte kul att få heta Anna B eller Lill-Peter eftersom man har en i samma klass och fyra i parallellklasserna som heter samma sak. På samma sätt så väljer föräldrar med udda namn eller stavningar i större utsträckning mer vedertagna namn, eftersom de själva vet hur det är att hela tiden få upprepa vad man heter och/eller konstant bokstavera det.

    Dessutom går det i vågor. Ibland är det populärt att ge barnen namn som inte sticker ut, att de är en del av en grupp, och sedan svänger det och man ska vara individualistisk och ha ett unikt namn.

    Just nu är det individualistiskt tänk som ligger i tiden och det avspeglas i namnvalen.

    Jag drar inte alla ovanliga eller unika namn över en kam. Det finns sådana namn som i mina öron ändå låter helt okej, medan andra är hemska och man tycker synd om barnet. Jag känner till en Tingeling. Ganska gulligt på en liten flicka, men kanske mindre kul när man är 40 och söker en chefstjänst en myndighet ...

    Det som jag himlar mest med ögonen åt är föräldrar som väljer stavningar på namnen som inte följer skrivreglerna och/eller som ändrar uttalet. Jag brukar ta upp Philiph som ett exempel där föräldrarna inte tänkt hela varvet runt. Jag anser också att det är ett oskick som markerar lågutbildning att klämma in massa X, H, C, Z och så vidare i namnet, speciellt om de ändrar uttalet. Där brukar jag ta Noha som exempel. Det är en sak att stava det Noah, för det är vedertaget även om den vanligaste svenska varianten är Noa eller Noak (vilken den senare ligger närmre det hebreiska uttalet), men Noha uttalas ju inte likadant som Noa/Noah.

    Så, ett unikt namn är inte per definition dåligt, utan det beror väldigt mycket på namnet i fråga.
  • Embla twopointoh
    Fossil skrev 2022-05-14 17:44:30 följande:
    Inez är den vanligaste stavningen, Ines har jag aldrig sett.
    Oavsett så är det definitivt inte ett sk WT-namn utan ett etablerat kvinnonamn i Sverige sedan länge.

    De andra namnen är jag enig med dig om.
    Det är rätt vanligt att en del inte kan skilja på "WT-namn" (som de kallar dem) och "Namn som jag tycker är fula".
  • Embla twopointoh
    assistent 13 skrev 2022-05-14 18:54:07 följande:

      För att ja inte ville de skulle var 3- 4 st med samma namn i klassen. Mina barn är unika med unika namn iallafall sonen finns de nog 5 st i hela Sverige :)


    Fast namn kan vara etablerade utan att de är vanliga. Väljer man ett namn som inte finns med på typ 50-i-topp-listan bland de vanligaste namnen på nyfödda så är sannolikheten stor att barnet kommer att vara ganska ensam om sitt barn i umgängeskretsen. Man behöver liksom inte heta Tiger eller Florida för att undvika att det finns fler med samma namn i klassen.
  • Embla twopointoh
    Anonym (J) skrev 2022-05-15 18:34:47 följande:
    Ines är både fult och även WT numera 
    Nej, Ines/Inez uppfyller inte kriterierna för det du kallar WT-namn. "WT-namn" är namn som inte var etablerade i svenskan innan de blev populära, ofta handlar det om namn från USA/UK, och/eller namn med stavningar som inte är etablerade, samt att det är vanligast bland låg socioekonomisk status.

    Ines/Inez har funnits i Sverige i typ 200år. Inte heller är det en "kreativ" stavning och inte är det absolut vanligast bland outbildade/lågavlönade föräldrar. 

    Men jag håller med om att det är fult.
  • Embla twopointoh
    Anonym (Topp 10) skrev 2022-05-15 22:10:56 följande:
    Vilka namn är WT namn? Vore intressant att få veta 
    Jag antar att du egentligen inte frågar efter vilka namn som är vanligast när föräldrarna har låg utbildning/socioekonomisk status, utan det var ett försök att ifrågasätta uttrycket som sådant,.

    Jag använder inte själv uttrycket WT, av flera anledningar. Dels är det degraderande, och dels går det inte att direktöversätta till svenska förhållanden. Jag förstår vad de som använder det menar med uttrycket, men jag gillar det som sagt inte själv.
  • Embla twopointoh
    AmericanMommy skrev 2022-05-18 12:34:31 följande:
    Ja, det är degraderande och ett rasistiskt uttryck, blir förvånad att det används så mycket i Sverige. I USA är det ansett dåligt och pinsamt att använda det uttrycket. 
    Det kanske är ett tecken på att man är WT om man använder uttrycket?

    (Förlåt, kunde inte låta bli)

    Här i Sverige är det dessutom märkligt att använda det eftersom vi inte har någon motsvarighet till den grupp som uttrycket åsyftar. Här har det blivit mer ett allmänt nedlåtande uttryck för outbildade/lågavlönade. Visst, det är inte entydigt eller väldefinierat i USA heller, men här i Sverige känns uttrycket totalt malplacerat.

    De svenskar som använder uttrycket inser nog inte exakt vad det betyder, de känner inte till den historiska eller kulturella kontexten, helt enkelt. Vilket i sig är lite ironiskt med tanke på att det kan ses som outbildat att svänga sig med ett uttryck som man egentligen inte förstår.
  • Embla twopointoh
    Anonym (Topp 10) skrev 2022-05-18 15:37:00 följande:

    Om du läser hela tråden så ser du att det inte var jag som nämnde ordet WT. 


    Jag ville veta vilka namn som anses vara så kallade WT-namn.


    Jag sa inte heller att det var du som använde uttrycket.
  • Embla twopointoh
    Anonym (Topp 10) skrev 2022-05-18 15:37:00 följande:

    Om du läser hela tråden så ser du att det inte var jag som nämnde ordet WT. 


    Jag ville veta vilka namn som anses vara så kallade WT-namn.


    Jag råkade posta innan jag var klar.

    I mitt inlägg som du citerade finns det svar på din fråga:

    "WT-namn" är namn som inte var etablerade i svenskan innan de blev populära, ofta handlar det om namn från USA/UK, och/eller namn med stavningar som inte är etablerade, samt att det är vanligast bland låg socioekonomisk status.

Svar på tråden Hur tänker ni föräldrar som ger barnen alldeles för unika namn