Inlägg från: LaviniaLetitia |Visa alla inlägg
  • LaviniaLetitia

    Adoptera från iran

    Hyllemor skrev 2022-05-14 13:39:01 följande:

    Även om det är en enskild adoption, så måste man genomgå föräldrautbildning och göra en utredning via socialtjänsten. Myndigheten för familjerätt och föräldrastöd måste godkänna den enskilda adoptionen. Att göra en enskild adoption är mycket mer omfattande än att göra det via en adoptionsorganisation och man måste ha särskilda skäl för att få lov att göra det. För att adoptionen ska godkännas i Sverige så är utredningsförfarandet exakt likadant som om man skulle ha gått via en organisation.


    En av mina vänner adopterade nyligen och utredningen via socialtjänsten är lång, komplicerad och mycket, mycket omfattande. För att sammanfatta det väldigt kort, så kan man säga att man får hela sitt liv granskat in i minsta detalj, alltifrån hembesök och att det tas drönarfoto över det egna bostadsområdet till att man måste ha referenspersoner. 


    På myndigheten för familjerätt och föräldrastöd finns det lite information om enskilda adoptioner:


    mfof.se/internationella-adoptioner/att-adoptera/enskild-adoption.html


    Nja. Om TS har iranskt medborgarskap (eventuellt dubbelt medborgarskap), och bor en tid i Iran och går igenom processen där, så att barnet ÄR hennes och hon har bevis på det när hon kommer tillbaka till Sverige - så kan svenska myndigheter inte göra något. De kan inte tvinga på henne någon medgivandeutredning eller föräldrakurs i efterhand, om adoptionen redan är genomklubbad. 
Svar på tråden Adoptera från iran