• Fri 20 May 2022 06:22
    4279 visningar
    16 svar
    16
    4279

    Ang spermiedonation

    Hej

    Tråkigt att ni inte lyckats med era försök. Förstår att det väcker mycket tankar. 


    Eftersom ni gjort tre försök gissar jag att ni inte får ev försök bekostade av landstinget? Annars brukar det kunna tala för att göra dem i Sverige, om en får vården betald. Annan fördel för Sverige är att det är skönt att ha en klinik som ansvarar för hela processen. Du har då bara ett ställe att åka till för ultraljud, får medicinen på högkostnadsskydd osv. Vänder du dig utomlands kan du behöva en läkare som översätter receptet för att få det till högkostnadsskydd och det kan vara lite krångel med det. Du kan också hämta ut medicinen i Sverige med danskt recept, men bör då veta att IVF mediciner i regel är väldigt dyra. Så de skillnaderna för resor, extra vårdkostnader i Sverige och läkemedel kan vara bra att räkna in. Samtidigt som Danmark har andra fördelar.

    Förstår att ni just nu längtar efter ett barn och bara det vore magiskt. Men har ni också drömmar om fler än så? I Sverige bestämmer kliniken donator till er. Då vet ni inte vilken de har valt och ni har inte chans att lägga undan strån (det heter så, de portioner som sperman fryses ner i) till eventuella syskonförsök. I Danmark kan ni vara med och välja mer kring donatorn själva och beställer då många gånger själv spermier och kan köpa fler till syskonförsök. I Danmark finns både öppna och anonyma donatorer, så det är också något att ta ställning till. I Sverige används bara öppna. 

    Lycka till med era funderingar och val och hoppas ni landar i vad som är rätt för er. Och lycka till med nya försök! 


    /mamma till två barn genom spermadonation i en lesbisk relation. Hoppas andra svarar kring det känslomässiga. 

  • Fri 20 May 2022 15:45
    #7
    -1
    KristinL85 skrev 2022-05-20 09:54:55 följande:
    Tack snälla för ditt svar! 
    Ja precis, nu har vi nyttjat de 3 försöken som landstinget betalar, så nu framöver får vi betala själva. 
    Visste inte att det inte går på högkostnadsskyddet om inte en svensk läkare har skrivit om receptet, så det var bra info! Som du säger, så är ju dessa mediciner mkt dyra. 
    Är det så i Sverige att man inte kan lägga undan sperma till syskonförsök? Det trodde jag, men då hade jag fel... Givetvis är ju vår högsta prio just nu ETT barn, men såklart hade vi ju blivit jätteglada för ett syskon i framtiden med!
    Får jag fråga var du/ni gjort er behandling? 

    Som patient i Sverige vet du inte vilken donator som används. Det gör att det är svårt att reservera och lägga undan till syskonförsök hos spermabanken. Men kolla med den klinik du är nyfiken på, och hör med dem om de har någon lösning på detta. Eftersom det först 2019 blev möjligt med donationsbehandling hos privata vårdgivare i större utsträckning kan det vara en fråga som dröjt lite. Men fråga dem om de kan lösa det på något sätt. 


    Skickar PM med svar på dina andra frågor.

Svar på tråden Ang spermiedonation