Inlägg från: Anonym (irriterad) |Visa alla inlägg
  • Anonym (irriterad)

    Jag blir galen! Kollega säger att vi skyller på henne för att hon är mörkhyad.

    Ja, som rubriken säger, vad ska vi göra? Vi har talat med chefen som är konflikträdd och livrädd för att ses som rasist. 


    Problemet är en kvinna på mitt jobb som jag här kallar Anna. Anna är mörkhyad och en av få på vår arbetsplats som är det. Vi är totalt 43 personer som jobbar och bara 4 st har annat ursprung än svenskt. 


    Detta är inte uträknat på något vis, all rekrytering till företaget sker genom att en rekryteringsfirma läser igenom ansökningarna och sen får vi dem utan att veta kön, namn, härkomst eller något annat än vad referenserna säger och vad som står i CV:t. 

    Nåväl, den här kvinnan är ganska slarvig rätt ofta vilket gör att vi andra får rycka in och rätta till/slutföra hennes arbete. 


    Inte nog med det, hon är också väldigt ofta sjuk. Om det är på riktigt eller inte vet vi inte, men vi misstänker att hon tar sig en 'ledig' dag då och då för att det är skönt. Men det är bara en reflektion från vår sida och hon 'skärper' sig ett tag när hon varit inne på samtal om sina många och korta sjukskrivningar. 


    När vi påpekar att hon måste göra sitt eget arbete brister hon ut i tirader om att vi klankar ner på henne för att hon är svart (det är hon inte, hon är mörkhyad, men inte svart) och att svarta alltid får ta skiten oavsett vad. 


    Jag sa häromdagen, mycket stillsamt, inte alls argt eller med höjd röst: Vem ska jag skylla på då? Vi alla har ju individuella uppgifter som vi ska genomföra och du lämnar ifrån dig halvfärdiga uppgifter som vi andra fullföljer för att det ska gå att lämna ut till kund över huvud taget. 

    Detta resulterade i att hon stormade in till chefen och grinade och sa att vi mobbar henne för att hon är svart och att hon faktiskt mådde dåligt nu så hon behövde gå he,. 


    S, återigen fick vi andra göra klart hennes jobb. Vi har ett slutdatum på alla jobb och vi förlorar pengar om jobbet blir försenat. Chefen kallade till ett krismöte för att diskutera ur vi ska hantera detta och vi alla sa i princip unisont att hon måste skärpa sig och göra sitt jobb eller så måste hon få sparken. Chefen mesade och mumlade något om att det är svårt att få någon sparkad. 


    När chefen gick pratade vi andra vidare och sa att from nu så gr ingen klart hennes jobb, chefen får ta på sig att förklara för kunder varför vi inte levererar i tid. Då kanske de högre upp inser att detta är ohållbart och ger henne ultimatum


     


    Hur tycker ni vi skulle ha hanterat det? Just nu känns allt bara olustigt även om det var nödvändigt att göra något för att få i ordning på det. 

  • Svar på tråden Jag blir galen! Kollega säger att vi skyller på henne för att hon är mörkhyad.
  • Anonym (irriterad)
    Anonym (Lollo) skrev 2022-05-20 06:58:38 följande:

    Som jag uppfattar det så verkar det finnas en passiv aggression mot denna Anna på er arbetsplats? Kan det vara så att hon är dels kvinna och dels mörkhyad som utlöser detta? Jag menar att eftersom hon klarat alla kvalifikationer vid rekrytering så saknas ju inte kompetensen hos henne?


    Nu möjligen, men inte innan. Hon togs väl emot av alla och skötte sitt jobb exemplariskt under provanställningen. 


    Några blev hon närmare vän med och de träffades privat också. 


    Sedan blev hon gradvis slarvigare och slarvigare och vi trodde att hon hade en svacka och så klart stöttade vi då! Men så började hon lämna ifrån sig  ofullständiga arbeten då och då och även det har eskalerat. 


    Som sagt, hon skärper sig vid tillsägning när chefen väl säger till, vilket inte sker så ofta, men det håller i sig ett par tre veckor sen är det samma visa igen. 


    de som var närmare vän med henne har försökt prata med henne om hon mår dåligt etc, men det verkar som att hon bara är lat och utnyttjar att vi rycker in. 

  • Anonym (irriterad)
    Gameofthrones skrev 2022-05-20 07:10:48 följande:

    Jag avslutar när det blir så förstår exakt vad du menar. Har en kollega till mig som är slarvig med sitt arbete. Vi kollegor får jobba efter kollegan. 

    Vi har en chef som inte är konflikträdd men tyvärr ger chans på chans. Det är jäkligt trist. Min chef -,, X måste få andra chans, tredje chans.
    Min kollega försökte mkt från början att skylla på hennes hudfärg. Det pågick under en period. Det stoppade min chef på en gång. 

    Men vi arbetar efter henne fortfarande. Här sjukanmäls det så fort det blir fint väder. Då får man jobba. Det är så himla fult. 


    Ja, det är så himla jobbigt. Här är det ofta klämdagar, mellandagar och såna dagar som vi brukar dela mellan oss eftersom det är mindre att göra då. Ena året får man mellandagarna, andra dagarna efter nyår osv. Plus två- tre dagar varje månad, alltid fredag eller måndag. 


     

  • Anonym (irriterad)
    Anonym (Nix) skrev 2022-05-20 07:28:42 följande:

    Att inte täcka upp för henne tror jag är helt rätt taktik. Meddela istället chefen varje gång ni ser att något håller på att drabba kunden, så får chefen bestämma vem som ska göra det istället. Då skapar hennes slarv merjobb för chefen som då blir mer uppmärksam på vad som händer och hur ofta. 


    Det var ett bra förslag! Då drabbas inte kunden! Hoppas bara inte chefen fortsätter huka för att ta tag i problemet utan istället tar omaket med att låta någon annan göra det. Absolut värt att testa dock så tack! 
  • Anonym (irriterad)
    Anonym (Du är inte chef) skrev 2022-05-20 08:04:42 följande:

    Att du spekulerar om hon är sjuk eller inte säger en hel del om dig. Du är säkert en besserwisser och klagar om allt. 


    Du är inte chef och bör förstå vad din position på jobbet är. Du är anställd, en medarbetare och inget annat. Gör inte hennes jobb. Punkt. 


    Mind your business. 


    Ja, Jag är en besserwisser som lägger mig i andras arbeten. ELLER så är jag en medarbetare som månar om både min egen tid och hälsa och att kunden ska bli nöjd. 
  • Anonym (irriterad)
    Anonym (Lollo) skrev 2022-05-20 08:52:20 följande:
    Som rasifierad ung kvinna så startar man på ett par minus på en arbetsplats som denna, och det redan första dagen i dagens Sverige.
    Som du ser av svaret du fick, men antagligen ännu inte läst så startade hon inte alls på minus. Vi var tvärtom glada åt henne och hennes arbete tills hon fick fast tjänst och började slarva. 
  • Anonym (irriterad)
    Anonym (Ellen) skrev 2022-05-20 09:01:08 följande:

    Det här är en chefsfråga, chefen ska inte spela med i snacket om hudfärg. Det är förmodligen ett försvar från din kollegas sida, och det bygger ofta på rädsla. Rädsla för att visa på bristande kompetens, rädsla för att bli utesluten, rädsla för att fråga.
    Så ta det som ett tillfälle att jobba på er kultur. Fastställ vad för regler som gäller när det kommer till ansvar. Hjälps man åt, avslutar man det man får till sig, under vilka förutsättningar backar man varann? Kan man ha ett upplägg där man regelbundet (varje vecka, varannan vecka) stämmer av hur man lägger till så att man på ett strukturerat sätt hjälps åt? Kan underlätta för den som har svårt att "be om hjälp".
    Eller en tavla där alla bockar av hur man ligger till i processen (om det är möjligt sett till arbetet) så blir det synligt utan att man behöver säga rakt ut att man ligger lite efter?
    Alla i en arbetsgrupp är varandras arbetsmiljö och det finns ett visst mått av ansvar i det som kallas medarbetarskap. Där man inte bara ska sköta sig själv och skita i andra utan delta och främja både en god arbetsmiljö och såklart bidra till verksamhetens mål.

    Det är jättetrist att hon känner sig nödgad att dra något slags rasistkort. Och jag håller med om att det faktum att man klarat en rekryteringsprocess inte behöver garantera att /i vilken omfattning  man klarar själva arbetet.


    Åh, hon har inte bristande kompetens och blev en del av oss frän första dagen. Vi är inte fler än att vi alla tar hand om varandra och direkt stöttar om någon behöver. 


    När hon började slarva så var det inget snack om saken, vi trodde att hon hade en svacka, att något hänt i privatlivet etc och gjorde allt klart åt henne. Några av oss blev närmare vän och de umgicks privat. De pratade med henne om hur hon mådde osv, men hon verkar inte ha några bekymmer. Hennes slarvande började strax efter att hon fick fast tjänst. Innan dess skötte hon det med bravur, så hon KAN, hon är jätteduktig egentligen. 

  • Anonym (irriterad)
    Lönnsirap skrev 2022-05-20 09:19:30 följande:

    "Vi är totalt 43 personer som jobbar och bara 4 st har annat ursprung än svenskt. " Och "För att hon är svart (det är hon inte, hon är mörkhyad, men inte svart) 

    ....
    Personligen reagerar jag på att frågan om personen överhuvudtaget är svart kommer fram och om att TS far fullständig koll på andra i gruppens ursprung.

    Kollegan är kanske en "vanligt" latmask, men att man genast går i fällan att diskutera hudfärg, benämning på denna och resten av personalens ursprung är liksom en rätt tydlig ledtråd om att arbetsplatsen.

    För ärligt talat, om någon tycker sig vara orättvist behandlad p.g.a. att den är svart funkar det inte att hävda att hon minsann bara är mörkhyad! 


    Jodå, jag har koll på hennes ursprung eftersom hon de första sex månaderna skötte sitt jobb briljant och då fanns inga motsättningar. Under den tiden lärde vi känna varandra, några blev närmare vänner med henne än jag dock. Vi har inte samma intressen privat så vi ses på jobbet, på AW osv men hade inga problem att prata med varandra och diskutera varandras kulturer, likheter och olikheter osv. 


    Jag ville bara påpeka att hon själv säger svart om sig själv, men enkom i dessa sammanhang, men det framkom nog inte särskilt tydligt. Det handlar inte ens om samma världsdel. 


     

  • Anonym (irriterad)
    Mrs Moneybags skrev 2022-05-20 09:50:21 följande:

    Jag tycker ni gjorde rätt ändå. Till slut kommer chefen att inse att jobbet hon har blivit ålagd inte blir gjort och då får de hantera det problemet när det uppstår.

    Sedan kan jag som svart kvinna säga att vissa är lite känsliga och känner sig utsatta på olika sätt, vilket kan vara förståeligt ibland. Det är så olika hur utsatt man har blivit för rasism under livets gång och man blir säkert mer misstänksam ju oftare det sker. 

    För min egen del har jag sällan tänkt på min hudfärg på jobbet och jag har alltid haft lätt att skapa goda relationer på arbetsplatsen. Men där är ju folk olika, oberoende av vad man har för hudfärg.

    Många av oss kallar oss svarta även om vi är bruna, det kanske kan vara bra att veta. Svarta människor har många olika nyanser från beige till djupsvart. Det vi har gemensamt är att vi har rötter i Afrika. 


    Hon var en mycket uppskattad medarbetare tills hennes provanställning gått ut. Innan dess var hennes arbete fantastiskt och hon var en i gänget. Vartefter tiden lider och hennes slarv går ut över oss så skapas ju irritation. 


    Ingen har påtalat hennes ursprung, eller någon av de andra vars ursprung är annat än svenskt. Vi har pratat om det här på jobbet, absolut, under normala samtal där vi har givit och tagit emot varandras berättelser från våra respektive liv, kulturer och hobbys och ja, allt som man pratar om med kollegor som man ändå är ganska nära iom att vi är så pass få. 


    Hon är inte från Afrika, därav att jag skrev att hon inte var svart, utan mörkhyad. Jag ville inte skriva varifrån hon kommer men uttryckte det klumpigt i all frustration.  

  • Anonym (irriterad)
    Mimosa86 skrev 2022-05-20 11:14:49 följande:

    Jag hade gjort som du med en tvist. 


    Dvs. Personen levererar inte och lämnar över halvfärdiga uppgifter.

    Antingen låter du hennes arbetsuppgifter ligga eller så går du in till chefen och sägner att hon lämnat detta och du vill veta vilken prioritet detta är. För om du ska göra klart hennes delar så måste du avlastas från dina uppdrag. om chefen ligger på att du ska jobba 150% istället för dina 100% för att hinna med både dina och hennes uppgifter så kräver du övertidsersättning och att det skriftligt anges att du måste jobba över. 

    Ta inte på dig hennes skit. Var inte den duktig flickan som räddar upp bolaget på egen bekostnad. Ska du göra hennes jobb så ska du ha ett motiverande för övertiden och ett regält påslag på lön annars får det falla fritt. Det är inte ditt ansvar att få kollegan i arbete. Det är din chefs jobb. Slut på sötebrödsdagarna. Din chef har lön för att hantera detta. Du är inte anställd att lösa personalfrågor.


    Tack! Bra råd. Det är inte alltid jag som drabbas, den av oss som fn haft minst att göra har tagit på sig det. Vi kan alla mer eller mindre varandras jobb iom att vi har olika kunder som fördelas mellan oss vartefter det kommer in uppdrag och hur stora de är. Ofta samarbetar vi med varandra då vi så klart är olika 'bäst' på olika saker. 


    Det innebär att ibland jobbar vi ensamma med feedback från kollegor, ibland gör vi varsin del och det kan vara delat på två eller flera. Är det bara två så vet ju chefen ofta direkt vem som är satt att göra vad. men är vi flera inblandade har vi mandat att dela upp det mellan oss som vi behagar. 


    Tidigare har det löst sig så att säga. ibland har jag en svacka, då täcker kollegorna upp för mig och vice versa. Men Anna har satt i system att lämna över halvfärdig. Dessutom oftast mot slutet av veckan, då kan hon lägga sin del av uppdraget i rätt fack och när vi andra tittar igenom så att helheten är rätt och att kunden får det denne har efterfrågat så märker vi att hennes inte är klart. Hon själv har då ofta hunnit gå hem. 


    Det är nämligen en informell förmån vi har. Är vi klara med de uppdrag vi är ålagda och inget småjobb finns att påbörja så får vi gå hem from kl 14 på fredagar. 


    Oftast kan vi alla gå vid 15, men på sistone då har de som har uppdrag ihop med henne stanna kvar och göra klart hennes bit. Ibland tar det en kvart, ibland en timme. Inte jättekul precis. 


     


     

Svar på tråden Jag blir galen! Kollega säger att vi skyller på henne för att hon är mörkhyad.