• Anonym (irriterad)

    Jag blir galen! Kollega säger att vi skyller på henne för att hon är mörkhyad.

    Ja, som rubriken säger, vad ska vi göra? Vi har talat med chefen som är konflikträdd och livrädd för att ses som rasist. 


    Problemet är en kvinna på mitt jobb som jag här kallar Anna. Anna är mörkhyad och en av få på vår arbetsplats som är det. Vi är totalt 43 personer som jobbar och bara 4 st har annat ursprung än svenskt. 


    Detta är inte uträknat på något vis, all rekrytering till företaget sker genom att en rekryteringsfirma läser igenom ansökningarna och sen får vi dem utan att veta kön, namn, härkomst eller något annat än vad referenserna säger och vad som står i CV:t. 

    Nåväl, den här kvinnan är ganska slarvig rätt ofta vilket gör att vi andra får rycka in och rätta till/slutföra hennes arbete. 


    Inte nog med det, hon är också väldigt ofta sjuk. Om det är på riktigt eller inte vet vi inte, men vi misstänker att hon tar sig en 'ledig' dag då och då för att det är skönt. Men det är bara en reflektion från vår sida och hon 'skärper' sig ett tag när hon varit inne på samtal om sina många och korta sjukskrivningar. 


    När vi påpekar att hon måste göra sitt eget arbete brister hon ut i tirader om att vi klankar ner på henne för att hon är svart (det är hon inte, hon är mörkhyad, men inte svart) och att svarta alltid får ta skiten oavsett vad. 


    Jag sa häromdagen, mycket stillsamt, inte alls argt eller med höjd röst: Vem ska jag skylla på då? Vi alla har ju individuella uppgifter som vi ska genomföra och du lämnar ifrån dig halvfärdiga uppgifter som vi andra fullföljer för att det ska gå att lämna ut till kund över huvud taget. 

    Detta resulterade i att hon stormade in till chefen och grinade och sa att vi mobbar henne för att hon är svart och att hon faktiskt mådde dåligt nu så hon behövde gå he,. 


    S, återigen fick vi andra göra klart hennes jobb. Vi har ett slutdatum på alla jobb och vi förlorar pengar om jobbet blir försenat. Chefen kallade till ett krismöte för att diskutera ur vi ska hantera detta och vi alla sa i princip unisont att hon måste skärpa sig och göra sitt jobb eller så måste hon få sparken. Chefen mesade och mumlade något om att det är svårt att få någon sparkad. 


    När chefen gick pratade vi andra vidare och sa att from nu så gr ingen klart hennes jobb, chefen får ta på sig att förklara för kunder varför vi inte levererar i tid. Då kanske de högre upp inser att detta är ohållbart och ger henne ultimatum


     


    Hur tycker ni vi skulle ha hanterat det? Just nu känns allt bara olustigt även om det var nödvändigt att göra något för att få i ordning på det. 

  • Svar på tråden Jag blir galen! Kollega säger att vi skyller på henne för att hon är mörkhyad.
  • Mrs Moneybags
    Silverjenny skrev 2022-05-20 13:51:12 följande:
    Får jag fråga vad definitionen av svart är för det är lite oklart för mig också och jag har funderat över det där. Så det avgörande är inte vilken hudfärg man har utan det är ursprunget från kontinenten Afrika som avgör? Ibland har jag sett TV-inslag med en person från USA t.ex som kallar sig svart och man höjer på ögonbrynen, hon kanske har någon inblandning av afrikansk härkomst men det kan vara så uppblandat med europeiskt, latinskt osv att det absolut inte är självklart för en utomstående att man säkert skulle gissa sig igenom världskartan innan man gissar på Afrika.

    Det finns ju andra folkgrupper som är utseendemässigt väldigt lika svarta afrikaner, t.ex i Papua Nya Guinea i sydostasien. De har brun/svart hudfärg, afrohår, bred näsa och läppar osv. Är de svarta per definition, vad ska man kalla dem annars?
    Ja, du det där är såna saker som ändrar sig lite då och då - ord och benämningar. För mig är en svart person en människa som har rötter i Afrika. Jag kallar alltså inte en mörk person från Indien eller Papua Nya Guinea för svart. Men det är jag, det. Det finns säkert andra som tycker något annat. 

    Precis som du har noterat finns det många svarta i diasporan som är uppblandade i olika grad och ändå är svarta. I USA är folk vana att se svarta i olika nyanser på ett annat sätt än man kanske är i Sverige. 

    Intressant ämne, även om det är lite off topic... förlåt TS! 
  • Anonym (Kanske backa undan?)

    Att anklaga någon för rasism är fortfarande rätt effektivt (inte som det var för kanske 10-15 år sedan men ändå). Att vara eller att andra tror att man är rasist kan ge stora följder både yrkesmässigt och privat.

    Så det smartaste är nog att bara backa undan, låta henne slarva, bara täcka upp efteråt. Att fortsätta klaga på henne är inte värt det. Tänk den dagen om det blir så att du förlorar ditt jobb över detta, du söker nytt och framtida arbetsgivare kontaltar din gamla, "Ja hon fick sparken för att hon var rasistisk mot en annan kollega". Då är du körd.

    Inte värt risken. Backa undan.

  • Anonym (irriterad)
    Anonym (Lollo) skrev 2022-05-20 06:58:38 följande:

    Som jag uppfattar det så verkar det finnas en passiv aggression mot denna Anna på er arbetsplats? Kan det vara så att hon är dels kvinna och dels mörkhyad som utlöser detta? Jag menar att eftersom hon klarat alla kvalifikationer vid rekrytering så saknas ju inte kompetensen hos henne?


    Nu möjligen, men inte innan. Hon togs väl emot av alla och skötte sitt jobb exemplariskt under provanställningen. 


    Några blev hon närmare vän med och de träffades privat också. 


    Sedan blev hon gradvis slarvigare och slarvigare och vi trodde att hon hade en svacka och så klart stöttade vi då! Men så började hon lämna ifrån sig  ofullständiga arbeten då och då och även det har eskalerat. 


    Som sagt, hon skärper sig vid tillsägning när chefen väl säger till, vilket inte sker så ofta, men det håller i sig ett par tre veckor sen är det samma visa igen. 


    de som var närmare vän med henne har försökt prata med henne om hon mår dåligt etc, men det verkar som att hon bara är lat och utnyttjar att vi rycker in. 

  • Anonym (irriterad)
    Gameofthrones skrev 2022-05-20 07:10:48 följande:

    Jag avslutar när det blir så förstår exakt vad du menar. Har en kollega till mig som är slarvig med sitt arbete. Vi kollegor får jobba efter kollegan. 

    Vi har en chef som inte är konflikträdd men tyvärr ger chans på chans. Det är jäkligt trist. Min chef -,, X måste få andra chans, tredje chans.
    Min kollega försökte mkt från början att skylla på hennes hudfärg. Det pågick under en period. Det stoppade min chef på en gång. 

    Men vi arbetar efter henne fortfarande. Här sjukanmäls det så fort det blir fint väder. Då får man jobba. Det är så himla fult. 


    Ja, det är så himla jobbigt. Här är det ofta klämdagar, mellandagar och såna dagar som vi brukar dela mellan oss eftersom det är mindre att göra då. Ena året får man mellandagarna, andra dagarna efter nyår osv. Plus två- tre dagar varje månad, alltid fredag eller måndag. 


     

  • Anonym (irriterad)
    Anonym (Nix) skrev 2022-05-20 07:28:42 följande:

    Att inte täcka upp för henne tror jag är helt rätt taktik. Meddela istället chefen varje gång ni ser att något håller på att drabba kunden, så får chefen bestämma vem som ska göra det istället. Då skapar hennes slarv merjobb för chefen som då blir mer uppmärksam på vad som händer och hur ofta. 


    Det var ett bra förslag! Då drabbas inte kunden! Hoppas bara inte chefen fortsätter huka för att ta tag i problemet utan istället tar omaket med att låta någon annan göra det. Absolut värt att testa dock så tack! 
  • Anonym (irriterad)
    Anonym (Du är inte chef) skrev 2022-05-20 08:04:42 följande:

    Att du spekulerar om hon är sjuk eller inte säger en hel del om dig. Du är säkert en besserwisser och klagar om allt. 


    Du är inte chef och bör förstå vad din position på jobbet är. Du är anställd, en medarbetare och inget annat. Gör inte hennes jobb. Punkt. 


    Mind your business. 


    Ja, Jag är en besserwisser som lägger mig i andras arbeten. ELLER så är jag en medarbetare som månar om både min egen tid och hälsa och att kunden ska bli nöjd. 
  • Anonym (irriterad)
    Anonym (Lollo) skrev 2022-05-20 08:52:20 följande:
    Som rasifierad ung kvinna så startar man på ett par minus på en arbetsplats som denna, och det redan första dagen i dagens Sverige.
    Som du ser av svaret du fick, men antagligen ännu inte läst så startade hon inte alls på minus. Vi var tvärtom glada åt henne och hennes arbete tills hon fick fast tjänst och började slarva. 
  • Anonym (roadrunner)

    Jag bryr mig inte om folk är vita, svarta, gröna eller polkagrisrandiga om så är,
    men dom ska bannemej leverera när det gäller om jag inte ska bita huvet av dom.

    Jag förstår din frustration TS, om det inte är så att ni omedvetet har gett personen sämre upplärning i jobbet än en "svensk" kollega hade fått eller något sånt.

    Om man inte gör klart för att man inte fattar hur man ska göra är ju ändå en annan sak än om man bara är slö?

  • Anonym (irriterad)
    Anonym (Ellen) skrev 2022-05-20 09:01:08 följande:

    Det här är en chefsfråga, chefen ska inte spela med i snacket om hudfärg. Det är förmodligen ett försvar från din kollegas sida, och det bygger ofta på rädsla. Rädsla för att visa på bristande kompetens, rädsla för att bli utesluten, rädsla för att fråga.
    Så ta det som ett tillfälle att jobba på er kultur. Fastställ vad för regler som gäller när det kommer till ansvar. Hjälps man åt, avslutar man det man får till sig, under vilka förutsättningar backar man varann? Kan man ha ett upplägg där man regelbundet (varje vecka, varannan vecka) stämmer av hur man lägger till så att man på ett strukturerat sätt hjälps åt? Kan underlätta för den som har svårt att "be om hjälp".
    Eller en tavla där alla bockar av hur man ligger till i processen (om det är möjligt sett till arbetet) så blir det synligt utan att man behöver säga rakt ut att man ligger lite efter?
    Alla i en arbetsgrupp är varandras arbetsmiljö och det finns ett visst mått av ansvar i det som kallas medarbetarskap. Där man inte bara ska sköta sig själv och skita i andra utan delta och främja både en god arbetsmiljö och såklart bidra till verksamhetens mål.

    Det är jättetrist att hon känner sig nödgad att dra något slags rasistkort. Och jag håller med om att det faktum att man klarat en rekryteringsprocess inte behöver garantera att /i vilken omfattning  man klarar själva arbetet.


    Åh, hon har inte bristande kompetens och blev en del av oss frän första dagen. Vi är inte fler än att vi alla tar hand om varandra och direkt stöttar om någon behöver. 


    När hon började slarva så var det inget snack om saken, vi trodde att hon hade en svacka, att något hänt i privatlivet etc och gjorde allt klart åt henne. Några av oss blev närmare vän och de umgicks privat. De pratade med henne om hur hon mådde osv, men hon verkar inte ha några bekymmer. Hennes slarvande började strax efter att hon fick fast tjänst. Innan dess skötte hon det med bravur, så hon KAN, hon är jätteduktig egentligen. 

  • Anonym (jag har adhd)
    Anonym (Racist much?) skrev 2022-05-20 14:49:21 följande:
    Du talar emot dig själv. Du skrev alldeles nyss indirekt att du helst skulle låta bli att anställa invandrare. Det har inte med färgen att göra men med ursprunget, och du är fortfarande en rasist.
    Jag har ett företag på ca 10-20 anställda. Jag anställer nästan uteslutande svenskar och sydasiater, någon skön sydamerikan också.

    Min uppfattning rent generellt är att svenskar mer skötsamma, mindre beägna att fuska, trevligare utåt och mindre benägna att ställa till med drama. Asiater(thailändare, japaner, vietnameser, koreaner) är också väldigt artiga och skötsamma.

    Jag hade undvikt folk från Östeuropa, Balkan och Spanien. 
    Jag hade starkt undvikt folk från Mellanöstern. Jag hade även starkt undvikt folk som är uppväxta i svenska förorter och som riskerar föra med sig ghettomentalitet. 

    Så hade jag resonerat om jag var företagare. Svenskar är mer förtroendeingivande överlag. Men jag vet att det finns värdelösa svenskar också, alla är inte bra. Sedan finns det ju även undantag bland grupperna jag nämnt som jag starkt undviker. Men har man ett företag så chansar man inte.

    Jag är själv inte svensk ska sägas. Är från ett land jag själv undviker att anställda folk ifrån. Och mina erfarenheter från service i det landet är dåliga. Jag är dock uppväxt här. 

      

     
Svar på tråden Jag blir galen! Kollega säger att vi skyller på henne för att hon är mörkhyad.