• Anonym (irriterad)

    Jag blir galen! Kollega säger att vi skyller på henne för att hon är mörkhyad.

    Ja, som rubriken säger, vad ska vi göra? Vi har talat med chefen som är konflikträdd och livrädd för att ses som rasist. 


    Problemet är en kvinna på mitt jobb som jag här kallar Anna. Anna är mörkhyad och en av få på vår arbetsplats som är det. Vi är totalt 43 personer som jobbar och bara 4 st har annat ursprung än svenskt. 


    Detta är inte uträknat på något vis, all rekrytering till företaget sker genom att en rekryteringsfirma läser igenom ansökningarna och sen får vi dem utan att veta kön, namn, härkomst eller något annat än vad referenserna säger och vad som står i CV:t. 

    Nåväl, den här kvinnan är ganska slarvig rätt ofta vilket gör att vi andra får rycka in och rätta till/slutföra hennes arbete. 


    Inte nog med det, hon är också väldigt ofta sjuk. Om det är på riktigt eller inte vet vi inte, men vi misstänker att hon tar sig en 'ledig' dag då och då för att det är skönt. Men det är bara en reflektion från vår sida och hon 'skärper' sig ett tag när hon varit inne på samtal om sina många och korta sjukskrivningar. 


    När vi påpekar att hon måste göra sitt eget arbete brister hon ut i tirader om att vi klankar ner på henne för att hon är svart (det är hon inte, hon är mörkhyad, men inte svart) och att svarta alltid får ta skiten oavsett vad. 


    Jag sa häromdagen, mycket stillsamt, inte alls argt eller med höjd röst: Vem ska jag skylla på då? Vi alla har ju individuella uppgifter som vi ska genomföra och du lämnar ifrån dig halvfärdiga uppgifter som vi andra fullföljer för att det ska gå att lämna ut till kund över huvud taget. 

    Detta resulterade i att hon stormade in till chefen och grinade och sa att vi mobbar henne för att hon är svart och att hon faktiskt mådde dåligt nu så hon behövde gå he,. 


    S, återigen fick vi andra göra klart hennes jobb. Vi har ett slutdatum på alla jobb och vi förlorar pengar om jobbet blir försenat. Chefen kallade till ett krismöte för att diskutera ur vi ska hantera detta och vi alla sa i princip unisont att hon måste skärpa sig och göra sitt jobb eller så måste hon få sparken. Chefen mesade och mumlade något om att det är svårt att få någon sparkad. 


    När chefen gick pratade vi andra vidare och sa att from nu så gr ingen klart hennes jobb, chefen får ta på sig att förklara för kunder varför vi inte levererar i tid. Då kanske de högre upp inser att detta är ohållbart och ger henne ultimatum


     


    Hur tycker ni vi skulle ha hanterat det? Just nu känns allt bara olustigt även om det var nödvändigt att göra något för att få i ordning på det. 

  • Svar på tråden Jag blir galen! Kollega säger att vi skyller på henne för att hon är mörkhyad.
  • Anonym (tvillingmamma)

    Det går inte att citera. Men det jag klippte in i ovanstående inlägg är helt rätt taktik.

    Så länge ni bara muttrar och plikttroget gör klart hennes uppgifter för att det inte ska drabba kund, behöver chefen inte ta tag i det. Och denna chef kommer att förhala länge det går, annars hade åtgärder redan vidtagits.

    Ni måste helt enkelt göra denna kollega till chefens problem, inte ert. Det är enda sättet när man har en mesig och konflikträdd chef. Antingen får chefen göra klart hennes uppgifter, eller så får chefen - INTE ni - ta på sig att förklara för kunderna varför de inte får sina leveranser i tid.

    Hamnar chefen i den situationen, kommer det att hända grejer. Chefen kommer att ta hjälp av sin chef för att bli av med problemet (kollegan). Omplacering, uppsägning eller andra arbetsuppgifter.

  • fornminne

    Precis som tvillingmamma skriver, inget lär förändras så länge ni fortsätter rädda kollegan. Många chefer tar inte tag i sånt här om de inte absolut måste.

  • Anonym (annan synvinkel)

    Låter fruktansvärt jobbigt. Dock kan man ju fråga sig varför personen i fråga ALLTID blir sjuk? Kanske är det något stressrelaterat som utbrändhet? Eller har personen barn precis som börjat på dagis som drar hem sjukdomar? Eller bara är inne i en period när man blir sjuk mycket? Dock är det primärt chefens problem men kan vara bra att börja reda ut orsaken istället för att komma med fejka-sjuk-kortet på direkten. Kanske behöver personen skickas till företagshälsovården och utreda att den inte har någon bakomliggande sjukdom.

    Sen så har ni ju uppenbarligen tappat allt förtroende för personen - ni tror att personen latar sig med flit, ni har redan bestämt er att det inte går att lösa situationen. 

  • Anonym (irriterad)
    flygrl skrev 2022-05-20 21:13:00 följande:

    Svårt hitta alla olika inlägg man vill besvara/kommentera när tråden hunnit bli 5 sidor. Meeen jag typ bakar ihop det i ett inlägg så får vi se om det når fram ändå.

    Först själva sakfrågan där tycker jag som flera andra i tråden ni är på rätt spår med att sluta täcka upp när kollegan missköter sina arbetsuppgifter så det blir tydligt var problemet ligger och chefen därmed inte längre kan ignorera det. Det är ju helt orimligt ni andra ska få jobba häcken av er pga en kollega inte gör det hon ska och sen dessutom beskyller er för rasism. :/


    Jag är själv svart och visst är jag väl medveten om det finns rasism MEN det finns helt klart också keffa individer som mer än gärna drar på offerkoftan i tid och otid. Jag stör mig som fan på sån attityd för den förgiftar relationer mellan människor och  sabbar för den som verkligen drabbas av rasism. Begreppet rasism blir helt jävla urvattnat och när människor sen orätt anklagas för va rasister spär det ju snarare på den verkliga rasismen i samhället. Polariseringen skenar ffs.

    Utöver det ni redan tänkt göra tycker jag ni ska försöka ignorera kollegans anklagelser så gott det går och tänka på henne som en misskötsam illojal kollega helt enkelt. Gör klart för henne det inte handlar om hennes hudfärg! Hon är en kollega som inte gör sitt jobb och ställer till det för er andra och företaget och det skulle va lika illa om hon va en vit person punkt.

    Sen det här med begreppen är det nog ändå så man med svart oftast brukar avse personer med afrikanskt sk subsahariskt ursprung. Det finns ju helt klart väldigt mörkhyade folk även i södra Asien och Australien men dom brukar vanligen inte räknas som svarta. 

    Så svart är inte en färgbeteckning för båda i Afrika och ännu mer i den afrikanska diasporan finns som Mrs Moneybags skrev stora variationer i hudton. Svarta i Las Americas aka Nord- och Sydamerika är ju ofta uppblandade med andra etniciteter vita inte minst. 

    Sen kan ju ens identitet bestå av flera delar. Är själv svart men född i Sverige som jag deffo ser som mitt hemland men med föräldrar från två olika länder i Latinamerika och längre tillbaka härstamning från dom afrikanska slavarna som fördes dit (afrolatinos dvs. svarta latinamerikaner). I första hand är jag däremot en unik individ. Liksom alla andra människor.

    På samma sätt som en etnisk svensk kan ha identitet som svensk, vit, europé, skandinav osv. Så att TS kollega presenterar sig som gambian, brasilianare eller kanske US-amerikan samtidigt som hon också kan säga hon är svart är inget konstigt i sig.

    Sorry för OT och att det blev lååångt som fan men kände jag ville reda ut begreppen lite. För den som orkar ta sig igenom.


    Tack för bra infor!  


    Anna har inga afrikanska rötter så vitt jag vet. Hon har pratat om sin familj, sitt ursprung etc, men aldrig nämnt något om att det ska ha funnits någon person från Afrika med. 


    Om jag ska beskriva hudfärgen är den ungefär samma färg som en inte alltför starkt solbränd vit person.


     

  • Anonym (irriterad)
    fornminne skrev 2022-05-21 13:07:41 följande:

    Där och då borde han ha gått till chefen. Direkt. Sagt att jag accepterar inte sånt här, såna här ogrundade anklagelser, samt att jag kan göra klart hennes del idag och ibland om hon behöver hjälp, men inte om hon sätter det i system.

    Sånt där måste kvävas i sin linda. Och ytterst är det chefens sak att lösa.

    Tyvärr låter det som ni har svalt för mycket? Inte ställt krav utan tigande gjort klart hennes arbetsuppgifter för att det inte ska bli bråk. Svensk konflikträdsla?


    I början tog vi hennes uppgifter fr att vi ju då trodde att hon hade en svacka av något slag. Precis som vi gör för alla andra som har det. Jag har själv fått hjälp efter att jag varit sjuk och inte var på topp. 


    Han tog upp det med chefen då hon sa så där, det var ju efter ett bra tag som han såg detta, då hade irritationen så smått börjat infinna sig. Men chefen gjorde inget åt det mer än att prata med henne. Vad som sas vet vi ju inte, men hon skärper som sagt till sig ett tag efter prat med chefen. 

  • flygrl
    Anonym (Ellen) skrev 2022-05-21 08:27:02 följande:
    Så många kloka tankar!
    Just att människor som om man får säga så "drar rasistkortet" urvattnar begreppet rasism. Rasism finns, det är inte tu tal om det. Men här är det en fråga om arbetet, hur det utförs och hur man tar hänsyn till varandra och till kunden. Då är det nästan oförskämt. Väldigt märkligt också att dra ner på sin leverans efter att provanställningen gått ut. Varför inte bara jobba på?

    Och sen är det ju ett faktum att en person har en annan hudfärg. Ja jag är vit. Ja jag är tjock. Ja jag har valt att ha rakat huvud. Ja jag är från Sydamerika. Det är inte så att det "inte syns". Men det ska inte ha någon relevans för hur man bemöts och det ligger inte heller till grund för vilka kompetenser jag har eller förväntas ha. 

     


    Tack för vänliga ord. 


    Rasism är nåt allvarligt och därför ska man inte kasta såna anklagelser omkring sig utan ordentlig grund och deffo inte för vinna personliga fördelar. Det skadar både dom som blir oskyldigt anklagade och det skadar arbetet mot rasism. Och dessutom vill jag som svart person inte associeras med sånt trams. :/

    Och det är därför jag som du tycker man ska fokusera på sakfrågan. En kollega som inte sköter sitt jobb. 

    Och självklart ska alla människor bedömas lika oavsett kön, hudfärg, ålder, sexuell läggning osv. Vi är alla människor. Och individer.

    Sen blir jag osäker här. Är det bara ett exempel eller är du verkligen från Sydamerika?


     


     


    Anonym (irriterad) skrev 2022-05-21 21:48:21 följande:

    Tack för bra infor!  


    Anna har inga afrikanska rötter så vitt jag vet. Hon har pratat om sin familj, sitt ursprung etc, men aldrig nämnt något om att det ska ha funnits någon person från Afrika med. 


    Om jag ska beskriva hudfärgen är den ungefär samma färg som en inte alltför starkt solbränd vit person.


     


    Jag känner inte den här Anna men kanske har hon nåt afrikanskt påbrå längre bak som gör att hon identifierar sig som svart. Vem vet?! Eller så kanske hon gör en Rachel Dolezal.
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Rachel_Dolezal

    Va gäller hennes hudton är det ju så att det finns många olika färgnyanser bland personer som identifierar sig som svarta. Alltifrån den där ljusa tonen din kollega verkar ha till den mörkaste nästan blåsvarta ton jag själv har. Det kan handla om att det finns olika etniciteter också bland oss svarta eller helt enkelt mixat ursprung.

    Men det är ju egentligen inte det här problemet med Anna handlar om eller hur utan om att hon missköter sitt jobb och därför ställer till det för er andra.
    Hoppas problemet får en vettig lösning!

  • Anonym (Danne)

    Ni kvinnor och ert tjafs och dramatik...

    det är för helvete bara ett jobb. Vad är det att bry sig om? Sluta täck upp för henne. Sluta gör hennes jobb. Vad håller ni på med?? Ingen som kommer tacka er för detta. Duktiga flickor... 

    Lägg energin på något viktigare än att konspirera mot lata människor. Skit i henne bara och ha ett bra liv istället.

  • Xenia
    Anonym (Danne) skrev 2022-05-22 00:04:23 följande:

    Ni kvinnor och ert tjafs och dramatik...

    det är för helvete bara ett jobb. Vad är det att bry sig om? Sluta täck upp för henne. Sluta gör hennes jobb. Vad håller ni på med?? Ingen som kommer tacka er för detta. Duktiga flickor... 

    Lägg energin på något viktigare än att konspirera mot lata människor. Skit i henne bara och ha ett bra liv istället.


    Problemet är ju inte bara lata Anna utan mesiga chefen. Om chefen tagit itu med det direkt hade inte TS och kollegerna fått så stora bekymmer.

    Att TS m fl är angelägna om att inte jobben blir för sena till kunderna, visar på ansvarskänsla. Det låter på dig som om det vore något negativt, typiskt kvinnor att engagera sig så i jobbet istf att bara tänka på lönen och fritiden.

    Anna är inte bara lat utan också smart. Hon anstränger sig och gör ett bra jobb så länge hon är provanställd. Men sedan visar hon sitt rätta jag. Hon tycker nog att hon har rätt att slippa anstränga sig och andra dummare kan jobba i stället. Skulle hon bli konfronterad så drar hon rasistkortet i tanken att vanliga svenskar är livrädda för att beskyllas för rasism.

    Men TS och kollegerna är på rätt väg. Ingen övertid för Annas skull längre. Meddela chefen bara så får chefen jobba övertid om hen är för konflikträdd för att säga upp eller omplacera Anna.
  • Silverjenny
    Anonym (irriterad) skrev 2022-05-20 17:23:54 följande:
    Det var ett bra förslag! Då drabbas inte kunden! Hoppas bara inte chefen fortsätter huka för att ta tag i problemet utan istället tar omaket med att låta någon annan göra det. Absolut värt att testa dock så tack! 
    Innan hon kan bli avskedad måste hon ha fått tre varningar, om det inte handlar om stöld. Ni måste låta problemet skapas så att arbetsgivaren får anledning att varna henne.

    Vem tar emot hennes sjukanmälan, är det chefen? Vid upprepade korta sjukskrivningar har man rätt att kräva sjukintyg första dagen. Kolla med försäkringskassan vad som gäller. 
  • Anonym (irriterad)
    Silverjenny skrev 2022-05-22 05:49:22 följande:
    Innan hon kan bli avskedad måste hon ha fått tre varningar, om det inte handlar om stöld. Ni måste låta problemet skapas så att arbetsgivaren får anledning att varna henne.

    Vem tar emot hennes sjukanmälan, är det chefen? Vid upprepade korta sjukskrivningar har man rätt att kräva sjukintyg första dagen. Kolla med försäkringskassan vad som gäller. 

    Vi har en tfnsvarare som vi ringer till. Den som kommer först lyssnar av den och skriver upp på en tavla vem som är sjuk så att vi direkt på morgonmötet kan diskutera vem som ev ska ta itu med de uppgifterna. Ibland kan det ju vänta  någon dag. 


    Jag ska kolla upp med chefen om han vet om att den möjligheten finns. Jag visste, men hade glömt så tack för påminnelsen  


    Ja, vi har ju insett det, att vi inte löser något när vi täcker upp för henne så nu slutar vi med det. 


     

Svar på tråden Jag blir galen! Kollega säger att vi skyller på henne för att hon är mörkhyad.