Inlägg från: Mia99 |Visa alla inlägg
  • Mia99

    Grannen klagar på min katt

    Embla twopointoh skrev 2022-07-25 11:28:21 följande:

    Vad jag tycker? Att kattägare ska tvingas betala för vad deras katter ställer till med, istället för att skylla på andra. Lösgående katter är en stor olägenhet i bostadsområden. Jag hoppas på att det i framtiden ska kunna gå att enkelt och billigt testa vilken katt som till exempel använt sandlådan som toalett eller kissat på dynorna, och så få kattägaren betala för skadegörelsen.


    "Stor olägenhet" tycker jag är att ta i från tårna. Ett smärre irritationsmoment skulle jag själv hävda. Definitivt inte större än måsar, skator och kajor, eller för den delen hästägare som rider på cykelvägarna där vi bor och lämnar stora blaffor efter sig. 


    Men jag håller med i princip, om våra katter skulle orsakar en skada och som klart kan härledas till oss, så skulle vi självklart ta vårt ansvar för det.

    (Nu har vi våra katter i vår inhägnade trädgård så vi har tagit förebyggande åtgärder för deras säkerhet och för grannsämjans skull).

  • Mia99
    Embla twopointoh skrev 2022-07-25 13:05:51 följande:
    Du har ju själv katt, så jag förmodar att du gillar dessa djur från början och därför har visst överseende med dem.

    Jag tycker att det är mer än ett smärre irritationsmoment att inte kunna ta med barnen till sandlådan, för den använder områdes katter som toalett. Jag tycker det är mer än ett smärre irritationsmoment att jag inte kan ha välskötta rabatter eller blomlådor, för de används också som toalett. Jag tycker att det är mer än ett smärre irritationsmoment att inte kunna lämna dynorna på utemöblerna framme när man t.ex. åker och handlar, eftersom katterna lägger sig på dem, hårar ned och även kissar. Jag tycker att det är mer än ett smärre irritationsmoment att katter smiter in i huset eller förrådet och man måste få tag i katten innan man kan stänga och låsa (maken har färska rivsår efter en av grannkatterna som konstant ska gå in varhelst det finns en liten öppning).

    Där jag bor har vi inte speciellt mycket måsar eller kajor eller hästar. Och även om vi haft det så river inte kajorna runt i blomlådan, hästarna bajsar inte i sandlådan och måsarna flyger inte in på altanen och bajsar på dynorna.

    Så, bara för att kattägarna tycker att det är väl inte så farligt med det deras älsklingar ställer till med, så betyder inte det att resten av oss håller med.
    Vi har alltid haft många katter i områdena där vi har bott. Men jag får erkänna att jag aldrig har stött på dessa besvär som du nämner, inte i den omfattningen. Visst kan katter kanske bajsa i en sandlåda då och då men även om det är lite äckligt, så är det inte hela världen. Man kan rätt enkelt bara peta bort de två-tre små, torra korvarna. Det är inte kul men inte heller särskilt farligt. 

    Att de kissar på dynor låter lite anekdotiskt, det ligger helt enkelt inte i kattens natur att göra på det viset. De vill ju helst gräva ner sitt kiss. Däremot blir våra dynor väldigt ofta nersmutsade av fågelbajs. Maken får tvätta dem med högtryckstvätten minst en gång i månaden. Även våra markiser har vi fått rengöra professionellt då fåglarna har släppt stora mörkblå blaffor på dem (efter att ha ätit något slags blåa bär) som inte gick att få bort på annat sätt.

    Katter förstör inte heller rabatter, de är alldeles för små för att göra någon större skada. Vi har fina rabatter i vår trädgård/kattgård där våra tre unga katter får härja fritt hela dagen och de har hittills inte förstört en endaste blomma. Inte för att de är särskilt snälla, de är helt enkelt inte intresserade av rabatter.

    Det är snarare andra djur som gör så, harar, rådjur och hjortar. Två av våra fina, unga äppelträd har blivit förstörda av älgar som har slitit bort barken. Och jag kan inte säga hur många tusentals kronor som hjortar och rådjur har knaprat i sig i form av våra blommor, perenner, buskar och plantor. I bostadsområdet inte långt ifrån vårt har vildsvinen bökat sönder gräsmattorna så att ägarna fick anlägga helt nya trädgårdar från scratch.

    Vad jag menar är att det alltid finns saker i naturen som orsakar skador. Katter tillhör dem, det förnekar jag inte alls, men de tillhör definitivt inte de värsta.

    Sen återigen, ja, om man kan visa att det är en katt som har orsakat en skada, så ska kattägaren ta ansvar för att åtgärda skadan. Inget snack om saken. Men man kan inte beskylla katterna för varenda nertuggad tulpan och varenda nertrampad planta.
  • Mia99

    Katter har tendens att polarisera människor. Det finns kattälskare och en uppsjö av katthatare som anklagar katter att vara orsaken till allt ont i världen.

    Man kan naturligtvis tycka som man vill, men man får vara beredd på att acceptera att katter är en del av vårt samhälle, att katter kan vistas ute på egen hand och är dessutom skyddade av lagen, precis som vilken annan egendom som helst. Från och med årsskiftet höjs dessutom kattens status i samhället genom den obligatoriska registreringen hos Lantbruksverket.

    Att medvetet skada någons katt är ett brott. Det är ungefär som om jag gick ut och repade sönder lacken på grannens bil för att jag inte gillar att den släpper ut avgaser.

    Katter är dessutom älskade familjemedlemmar, på exakt samma sätt som hundar är för sina ägare. Att ge sig på någons katt, skada den eller till och med döda den är således en extremt personligt riktad handling mot ägaren, så konsekvenserna kan mycket väl bli drastiska och oöverskådliga.

Svar på tråden Grannen klagar på min katt