Inlägg från: Anonym (4barnsmamma) |Visa alla inlägg
  • Anonym (4barnsmamma)

    Spara barnbidraget?

    Hur gör ni med barnbidraget + flerbarnstillägget varje månad? Lägger ni det på sparkonton som barnen får när de fyllt 18? Så gör nämligen alla i vår vänskapskrets inklusive oss. Nu väntar vi vårt 5e barn och vi får då alltså 9240 kr i månaden som går direkt till barnens sparkonton (1848kr per barn i mån). Vårt yngsta barn kommer därför få ca 400.000kr när hen fyllt 18 år plus annat sparande som ska gå till första lägenheten och körkort. Tänker ni likadant eller använder ni upp barnbidraget till annat varje månad? Sparar ni mer utöver detta och i så fall hur mycket? Vi har även funderat på att börja spara i fonder till barnen utöver detta. Alla tips mottages gärna hur ni andra lägger upp sparandet för barnen månadsvis. 

  • Svar på tråden Spara barnbidraget?
  • Anonym (4barnsmamma)
    Anonym (Fembarnsmamma) skrev 2022-07-30 21:48:24 följande:

    Vi sparar barnbidraget dvs 1250 kr per månad för mina två små barn. Sparar i Avanza i olika indexfonder i ett ISK i barnens namn gällande mina två små barn. Detta för att pengarna ska vara låsta i deras namn med tanke på att jag också har tre större barn som har en annan pappa. Skulle något hända mig vill jag att de små barnens pengar är deras och inte en del av ett arv som ska delas på alla fem barn. 


    Gällande mina tre stora barn sparar jag i varsin kapitalförsäkring i mitt namn men med dem som förmånstagare, dvs de får den om det skulle hända mig något. Anledningen till detta är att jag inte vill att barnens pappa ska kunna komma åt eller ha åsikter om pengarna som jag sparar till dem (det är mina pengar jag sparar åt dem). Barnens pappa är inte smart med pengar anser jag utan köper upp allt han har i form av lyxkonsumtion enligt mig.


    Jag har också ett testamente där jag utser min syster som den som ska ansvara för eventuellt arv för de tre stora om det skulle hända mig något, så de får de tillgång till pengarna först när de blir 21. Detta för att skydda dem från att deras papp försöker köpa saker för pengarna.


    Smart gjort! Jag är däremot gift med min man och alla barnen är våra gemensamma så jag är inte orolig ifall något skulle hända.


    Så ni sparar alltså barnbidraget i olika indexfonder. Har inte det sjunkit mycket nu då? Vi vågar inte riktigt spara allt i fonder men tänkte en slant per barn utöver detta sparande vi har nu i fonder. Vi behöver läsa på och välja trygga fonder dock. Hört att det finns fonder som är rekommenderade för just sparande till barn men minns inte vilken det var.

  • Anonym (4barnsmamma)
    Elin pelin skrev 2022-07-30 21:59:04 följande:

    Vi sparar, men inte hela barnbidraget. Barnbidraget är till för att hjälpa försörjningen av barnen. Personligen tycker jag flerbarnstillägget är tokigt, min första är den som varit dyrast, nästa ärver alla större inköp. Sen blir det inte bättre för att barnen får en stor summa, viktigaste jag som förälder kan ge dem är ett ekonomiskt sinne!

    Sen till "anonym nej" se till att spara till dig själv innan du sparar till barnen. Det är som på flygplan, sätt på din egen syrgasmask innan du hjälper andra. Du kan behöva pengarna till dig, om inte annat när du är äldre för vår pension blir urusel. 


    Håller med dig till 100 %! Detta inlägg var absolut inte menat till att ge någon dåligt samvete. Våra barn är inte bortskämda över huvudtaget men vi har möjligheten att lägga undan dessa pengar och det är inget de kommer få göra vad de vill med utan det ska som sagt gå till handpenning för att komma in i bostadsmarknaden samt till körkortet. 
  • Anonym (4barnsmamma)
    nnnnnnnn skrev 2022-07-30 22:51:21 följande:

    Valde att istället vara hemma längre med barnen. Barnbidraget är till för att familjen ska kunna ha det så bra som möjligt, inte för att barnen ska ha en halv mille när de blir myndiga...
    Vi hoppas kunna hjälpa våra barn med annat istället tex ekonomiskt tänkande och stöttning i att välja ett arbete som passar dem så de kan försörja sig genom livet.


    Ja vi har alla i vår familj en akademisk utbildning så det kommer vi självklart stötta våra barn till också. 


    Nu ser det ut som det gör i vårt samhälle. Visst, utan disciplin hade jag kunnat shoppa upp pengarna men vi väljer att spara det och ge barnen en bra start i livet. Det är barnens pengar enligt oss och få barnen mat på bordet, kläder och alla fritidsaktiviteter så ser jag ingen anledning till varför det inte ska sparas undan
    till barnet. 

  • Anonym (4barnsmamma)
    Aliona skrev 2022-07-30 23:12:56 följande:

    Jag håller helt med de som skriver att barnbidraget borde vara behovsprövat, trots att jag själv är en av dem som sparar hela barnbidraget till barnet blir vuxet. 


    TS, det är inte smart att spara pengar på lång sikt på sparkonto eftersom inflationen kommer att urholka värdet. Just nu är ju inflationen hög så det reella värdet på pengarna du sparar minskar månad för månad. Ska  du spara på lång sikt så bör det vara i fonder. Du har rätt i att fonderna minskar i värde just nu, men fördelen med det är att du också köper biligare och billigare. Når börsem vänder igen - och det kommer den att göra - så har du fått många fondandelar för barnbidraget, som ökar i värde. 

    Sen, om du tycker att det är jobbigt när börsen svajat så kan du satsa på fonder med lägre risk. Dock brukar det ju också betyda mindre vinst när det går bra. Du kan läsa på olika råd för sparande till barn, till exempel på Rika tillsammans, men bara för att ge ett exempel, om du sparar 1800 kr i månaden i 18 år och har en genomsnittlig avkastning på 8% så bör du ha inte 400.000 utan 850.000 (som dock ska skattas på). Väljer du högre risk kan avkastningen bli ännu högre.

    Själv har jag valt högriskfonder eftersom det är så långsiktigt sparande det handlar om. När barnet är ca 13-15 år (beroende på marknadsläget) kommer jag successivt gå över till mindre risk på delar av sparandet. Det har gått ner det här året, och det gjorde det i början av pandemin också, men jag har sparat i sex år och trots de två kriserna är värdeökningen 25%. 


    Massor av bra tips, tack!! 
  • Anonym (4barnsmamma)
    Anonym (Oxå 4) skrev 2022-07-30 23:23:27 följande:
    Att inte spara innebär inte att man saknar  disciplin och shoppat upp pengarna.  Barnens pengar, det tycker jag med. För mat och kläder. Inte fickpengar eller handpenning som vuxen. Det är inte syftet med barnbidraget. 
    En bra start, får inte barn vars bb gick till hushållet det? 
    Hur ser du på föräldrar som inte sparat? 
    Jag gissar att många inte kan och bidraget går in i hushållet. Det är ju inte så att man inte vill. 
    En bra start i livet kan man ha utan 400 000 plus lite till på banken. 
    Du behöver inte få dåligt samvete för att du inte sparar något till dina barn. Alla gör det som fungerar utifrån sin egen ekonomi. Våra barn får mat, kläder och aktiviteter så därför ser jag ingen anledning till att inte spara pengar till barnen. Om vi nu kan ge våra barn en möjlighet att köpa en varsin bostadsrätt när de blir stora så är väl det bättre än att jag köper upp barnbidraget på glass och Leos lekland. Jag är själv uppvuxen med att man ska köpa sin första bostad för att komma in på bostadsmarknaden för om man får en hyresrätt när man är ung så är det lätt att man fastnar där och måste byta upp sig. En bostadsrätt är en investering i sig för framtiden och det kommer vi att stötta våra barn till. 
  • Anonym (4barnsmamma)
    SaraL77 skrev 2022-07-31 00:09:25 följande:

    Föräldrarna är alltså högskoleutbildade men väljer ändå att sätta in pengarna löpande på ett sparkonto varje månad? Högskoleutbildning korrelerar inte alltid med högre IQ... 

    Och ja, jag sparar barnbidraget på isk-konto i mitt eget namn, allt annat är riktigt jäkla hjärndött.


    Ursäkta? Hur vet du att vi inte sparar i investeringssparkonton? Vi ska spara mer utöver det vi redan sparar och ville ha tips på fonder. 


    Se till att öppna konton i barnens namn istället för att sitta här och häva ur dig pinsamheter. 

  • Anonym (4barnsmamma)
    Anonym (Fembarnsmamma) skrev 2022-07-31 00:23:29 följande:

    Att hyra en lägenhet är väldigt svårt på många håll i landet. Många många års kö räcker inte. Man får flytta runt och betala ockerhyror för att bo i andra hand. 


    Sedan håller jag med om att det är en ynnest och få förunnat att få 400 000 när man fyller 18. Det fick verkligen inte jag. Jag har kämpat mig genom skolan för att ta mig ut med höga betyg och vara fri att välja det jag ville göra. Jag växte upp med en mamma som valde att lämna en dålig relation med min far och vi hade det extremt extremt knapert. Jag fick tjäna ihop varenda krona till det jag ville göra med mina vänner, resor på lov, insats till mitt första boende etc etc. Jag tror denna uppväxt fått mig att vilja kunna ge mina barn en lite lyxigare start i livet än jag själv fick och jag är tacksam att jag kan ge dem det. Hade jag inte bott i Sverige hade jag inte kunnat välja vilken utbildning som helst på vilket universitet som helst eftersom vi hade inte haft råd. I Sverige är det gratis med utbildning. Det är fantastiskt.


    Det är precis det jag vill undvika åt mina barn. Att betala ockerhyra för att bo i en hyresrätt. Jag vill att barnen kommer in på bostadsmarknaden och att deras sparpengar blir ett bra startkapital till det. 


    Tanken är inte att barnen ska få 400.000 kr på sin 18-årsdag utan det ska som sagt gå till lägenhet och körkort. 

  • Anonym (4barnsmamma)
    SaraL77 skrev 2022-07-31 00:29:15 följande:
    Jag vill inte att mina barn ska få tillgång till pengarna så fort dom fyller 18 år. Att ni väljer att göra det visar på hur otroligt naiva och näst intill hjärnslöa ni verkar vara. Om du läser mitt inlägg en gång till så ser du hur jag sparar och hur mycket.

    Jag vet egentligen inte varför jag lägger energi på att skriva med någon som har så dåligt ordförråd. 


    Barnen har ett varsitt ISK-konto med olika belopp på då de är olika gamla. Pengarna kommer med 100 % säkerhet hamna hos barnen vid eventuell bortgång, skilsmässa eller bouppdelning. Det känns rätt att spara barnens pengar i deras namn för det är just det, barnens pengar. Inte dina. 

  • Anonym (4barnsmamma)
    Anonym (Lina69) skrev 2022-07-31 00:39:05 följande:
    Du skrev i ditt inledande inlägg att din avkomma kommer få 400k + "lite till" på sin 18årsdag men då verkar det iallafall som att du nyktrat till lite ändrat uppfattning?
    Pengarna lossnar som alla vet på barnets 18-årsdag. Det ska inte gå till annat än lägenhet och körkort. 
Svar på tråden Spara barnbidraget?