Inlägg från: Anonym (Oxå 4) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Oxå 4)

    Spara barnbidraget?

    Har aldrig sparat barnbidraget eller fb-tillägg (som vi fick från tredje eftersom det var längesedan. De pengarna gick in i hushållets budget. 
    Inget sparande. Barnen har aldrig haft sparkonton. Inte en krona har sparats från födelsedagar/jul från släktingar eftersom de aldrig fått något. När de fyllde 18 så fick de alltså 0 kr. Jag vet att många barn har sparat det som kom från anhöriga men att folk lagt undan barnbidraget har jag inte hört någon göra. De kanske fanns men inget sagt. 

  • Anonym (Oxå 4)
    Anonym (4barnsmamma) skrev 2022-07-30 22:03:16 följande:
    Håller med dig till 100 %! Detta inlägg var absolut inte menat till att ge någon dåligt samvete. Våra barn är inte bortskämda över huvudtaget men vi har möjligheten att lägga undan dessa pengar och det är inget de kommer få göra vad de vill med utan det ska som sagt gå till handpenning för att komma in i bostadsmarknaden samt till körkortet. 
    Har man 400 000  när man fyller 18 så är "bortskämd" inte helt missvisande. Hur skulle det kunna vara något annat? 
    Såna här inlägg får mig att bli ledsen och känna mig som ett stort misslyckande. Jag har 5 år till pension och har 5200 på ett sparkonto. Lever från lön till lön. 
    Jag förstår att inlägget inte var illa menat men är förvånad över att det finns  människor som tror att det normala är att barnbidraget sparas till 18-årsdagen.
    Det vore inte så dumt  att även det bidraget går efter inkomst. 

    Undrar även om "komma in på bostadsmarknaden" som brukar nämnas som argument. Alla människor i Sverige köper inte en br. Det finns hyreslägenheter och det behöver man ingen kontantinsats till. Men det är kanske inte ett alternativ för de som har råd att inte använda barnbidraget. 
  • Anonym (Oxå 4)
    Anonym (4barnsmamma) skrev 2022-07-30 23:05:42 följande:

    Ja vi har alla i vår familj en akademisk utbildning så det kommer vi självklart stötta våra barn till också. 


    Nu ser det ut som det gör i vårt samhälle. Visst, utan disciplin hade jag kunnat shoppa upp pengarna men vi väljer att spara det och ge barnen en bra start i livet. Det är barnens pengar enligt oss och få barnen mat på bordet, kläder och alla fritidsaktiviteter så ser jag ingen anledning till varför det inte ska sparas undan
    till barnet. 


    Att inte spara innebär inte att man saknar  disciplin och shoppat upp pengarna.  Barnens pengar, det tycker jag med. För mat och kläder. Inte fickpengar eller handpenning som vuxen. Det är inte syftet med barnbidraget. 
    En bra start, får inte barn vars bb gick till hushållet det? 
    Hur ser du på föräldrar som inte sparat? 
    Jag gissar att många inte kan och bidraget går in i hushållet. Det är ju inte så att man inte vill. 
    En bra start i livet kan man ha utan 400 000 plus lite till på banken. 
  • Anonym (Oxå 4)
    Anonym (4barnsmamma) skrev 2022-07-30 23:35:35 följande:
    Du behöver inte få dåligt samvete för att du inte sparar något till dina barn. Alla gör det som fungerar utifrån sin egen ekonomi. Våra barn får mat, kläder och aktiviteter så därför ser jag ingen anledning till att inte spara pengar till barnen. Om vi nu kan ge våra barn en möjlighet att köpa en varsin bostadsrätt när de blir stora så är väl det bättre än att jag köper upp barnbidraget på glass och Leos lekland. Jag är själv uppvuxen med att man ska köpa sin första bostad för att komma in på bostadsmarknaden för om man får en hyresrätt när man är ung så är det lätt att man fastnar där och måste byta upp sig. En bostadsrätt är en investering i sig för framtiden och det kommer vi att stötta våra barn till. 
    Tror du man köper glass och går på Leos Lekland (?) i stället för att spara? Barnbidraget går ju till hushållets budget. 
    I min landsände är det inga problem att hitta hyreslägenheter. Här finns ingen bostadsmarknad att "komma in på" 
    Din åsikt om att man "fastnar där" och sedan måste byta upp sig visar hur du ser på oss andra. Varför är det dåligt att hyra? Vad lär du dina barn? "Se upp för hyreslägenhet, det är inte för oss" 
    Jag har hyrt lght sen jag var 18 varav 7 år i Huddinge, hyr igen i Jämtland efter 15 år i kåk. Jag är inte sämre för det. Inga ockerhyror har jag haft heller. 
  • Anonym (Oxå 4)

    Bostadsrätt tas upp ofta. De finns inte överallt. I södra Norrland kan man inte räkna med att göra bostadskarriär eftersom de inte finns i någon större utsträckning mer än i städerna. Som i sin tur inte är så många. I Jämtland finns det bara en stad. 
    De bostadsrätter som finns i mitt samhälle på 1500 pers är under 50 st och kostar allt mellan 20 och 200 000. Atr äga en br här är en förlustaffär på samma sätt som att äga en kåk du inte kan sälja. 
    Om jag skulle spara för att mitt barn ska köpa en br innebär det att jag uppmanar henne att flytta söderut 50 mil eller mer. 
    Min kåk på 210 kvadrat köpte vi för 275' år 1999. Så ser priserna ut här. Man vet att husköpet inte kommer vara en vinst framöver. Troligen blir det svårt att sälja. 

  • Anonym (Oxå 4)
    Anonym (Signe) skrev 2022-07-31 09:28:54 följande:
    Vi kan ta enklare exempel till dig som har svårare och förstå.

    Jag har barndomsvänner, vi har gått samma skola och samma utbildningar, vi har haft liknade förutsättningar redan från start.

    Enda skillnaden är att jag köpte mitt boende, medans vänner valde hyresrätt, redan efter några år kunde jag göra om lånen via värdeökningar till bottenlån samt bostadsrätten hade mycket låg månad utgift, jag fick per automatik några tusen billigare boende per månad än mina vänner som arbeta med liknade arbeten som mig o vi hade liknande inkomster. skillnad jag fick över 2000 kr per månad just för att boendet mitt var billigare än deras.

    Det gjorde att jag även kunde byta upp mig till en större bostadsrätt, under 10 år mer än fördubblades värdet på denna bostadsrätt. träffa sedan min sambo som även gjort på liknade sätt, vi kunde köpa vårt nästa boende med stor kontantinsats, vi bor mycket billigt nu, men vi har ännu liknande inkomster som våra vänner från barndomen har , men dom har mycket högre lån och omkostnader än vad vi har, därför kan vi spara barnbidrag åt våra barn.

    Tar man exempel så har vänner 4,5--5 milj i lån på deras hus och vi bor i samma stad, medans vi bara har 1,1 milj på lika dyra hus.

    Det gör att vi har som sagt bara 5100 kr månaden i boendekostnad medans vår vänner betalar 10000 kr mer per månad än vad vi gör, tar du sedan att vi har liknande inkomster så förstår du att spara till barnen är inga problem för oss, vi har ändå mer pengar kvar per månad än våra vänner.

    Därför kan man inte ta bort bidraget för dom som sparar tills sina barn, ska vi straffas för att vi planerat våra liv och sett efter våra förutsättningar för framtiden?
    Tycker du det skulle kännas som ett straff att inkomstreglera? Barnbidraget skapades inte för att köpa bostad som vuxen. Det är snarare ett vuxenbidrag för er, eller bostadsbidrag.  Nåt barnbidrag är det då rakt inte. Vi som inte kan spara är de som straffas. Det har inte funnits ett val mellan att spara eller låta det gå in i hushållet. 
    Missgynnas är ett bättre ord eftersom straff indikerar att ett brott har begåtts. 
    Våra barn får inte "en god start" på livet eftersom de inte har 400 ' på kontot. 
    Barnbidrag borde vara inkomstreglerat. 
    Jag slås av naiviteten hos de som sparar, att de tycks tro att det är normen. Man frågar inte om utan hur bidraget sparas. 
    "Så gör nämligen alla i vår bekantskapskrets inklusive oss" stod det i ts. Hon frågade även om de sparade mer utöver det. Mer? 
    Ännu ett bevis för att barnbidrag ska gå till de som behöver. 
  • Anonym (Oxå 4)
    Anonym (Stina) skrev 2022-07-31 10:34:16 följande:
    Men varför detta förakt för hyresrätter? Jag har samma fyra väggar, golv och tak som alla andra. Jag har ett hem. Och det kostar mig en viss summa per månad. Jag sitter inte fast. Jag bor i min lägenhet helt enkelt. :)
    Jag hyr min trea. En jättefin lght i vitt mexitegel med egen ingång på ena sidan och balkong på andra. Gräsmatta framför. Alla har egna utemöbler ute. Det är precis som att bo i  ett radhus och mycket likt det radhus jag hyrde i Skogås tidigare. 
    Elen ingår dessutom och jag har vaktmästare en anmälan bort. 
    Jag trivs jättebra och kommer inte sitta mig med kåk och lån igen. 
    Bostadskarriär förekommer inte här. Det måste finnas hyreslägenheter för alla människor behöver en bostad. Alla börjar inte livet med en halv miljon på fickan. 
  • Anonym (Oxå 4)
    Anonym (Signe) skrev 2022-07-31 11:05:09 följande:
    Men det är spelreglerna som gäller, tar men tidigare bostad, vi fick rotbidrag o renovera upp dom innan försäljning, det ökade värdet/vinsten ännu mer, man har räntebidrag när man har lån, ännu ett bidrag, dom som köper sin bostad har många bidrag, om man jämför med en hyresrätt.

    Sedan att bostäder fullständigt exploderat i värdeökningar senaste 20 år var det ingen som kunde förutspå, det handlar inte om bara dubbla värdet, ibland 4 gånger upp i värde. tar man kvm pris vid köp ca 2500-3000 kr kvm för att sedan ta nu 30000 kr kvm  eller en vanlig trea på 75 kvm vid köp ca 187500 kr sedan sälj 2250000 kr tar du då två st som gjort liknade värdeökningar så har man fått en gratis enorm kontantinsats bara genom att bo, tar man sedan ev arv åt barnen så får dom ett hyfsat arv den dagen vi går bort.

    Ser många skriver från landsbygden, men för 200 år sedan bodde 90% på landet, idag bor 85% i tätorter. dvs helheten bor i anslutning till en stad.
    Det spelar ju ingen roll för de är ändå många som bor på landsbygden där bostadskarriär aldrig funnits eller kommer finnas. Att bo i anslutning till en stad spelar heller ingen roll. Jag som bor i ett litet krympande samhälle kan inte leva som en stadsbo bara för att 85 % bor i städer. Runt mig finns 10-talet byar med 10-200 invånare. Har du kåk så kan du räkna med att det blir svårt att sälja. 
    Det normala borde vara att man kan bo kvar om man vill och inte tvingas flytta till Stockholm för att räknas med. Det är iofs en annan fråga och har inte med barnbidrag att göra.
    Men...alla bor inte där man gör bostadskarriär. 
    Mitt område är däremot poppis på sport- och påsklov. 
    Också en annan tråd. 
  • Anonym (Oxå 4)
    Anonym (Signe) skrev 2022-07-31 12:05:47 följande:
    Oftast får du inte så stor förlust på din bostad där, mest troligt gav du inte ens mycket för den när du köpte den, dom flesta som köper sin bostad i landsbygden får amorterings krav, samt krav på kontantinsats, skulle du tvingas sälja så är inte förlusten så stor.

    Tar man sport o påsklov så har jag även köpt en tomt i Östersund för några år sedan, dom släppte stadsdel norr, tomter nära centrum o direkt under arenan, skidspår, Östersundarna förstod inte prisbilden tomterna gick för, jag däremot förstod direkt att dom gick billigt, det ingick va-anslutningar, fjärrvärme osv i tomt priset, det var ett klipp.  sålde sedan det huset med bra vinst, då först förstod Östersundsbor vad inflation handlar om. bli hemma blind är lätt. Men se det utifrån en annan stad var lätt.
    Tar man sedan vidare på påsk o sportlov, min syster köpte tidigt i Åre, dom satsade fast byn ännu var ett sovande barn, helt dött om somrarna, allt slog igen o hela by gick på semester i några månader.
    Nu sålde dom för närmare 20 milj, i princip 3 ggr mer än jag fick för en nybyggd villa i Östersund.
    Men dom arbetade hårt för att Åre skulle utvecklas till vart den är idag.
    Åre är ett eget universum. Här bor man inte. Här är man på lov. Bofasta kämpar med ockerpriser, undermåliga förbindelser, arbetsbrist samtidigt som skola,  äldrevård och sjukvård haltar. 
    V. 8 är det full fart. Men personen bredvid dig på den hutlösa restaurangen är på semester. Han bor inte här.  
  • Anonym (Oxå 4)
    Anonym (4barnsmamma) skrev 2022-07-31 13:03:09 följande:
    Nja, även om man bor i en hyresrätt från 18-årsdagen så tror jag mycket väl att med rätt vilja kan man spara undan till att köpa sig en lägenhet. Jag förstår att det är svårt när det gått så långt att man hunnit skaffa barn och fortfarande bor i en hyresrätt. Men är man 18 år Och betalar ca 6000 kr i hyra så kan man mycket väl ta ett extrajobb för att få ut en högre lön så att man kan spara undan pengar till en bostadsrätt. Jag jobbade på helger med 100 % OB. Man kan om man vill.. 
     Återigen. Bostadsrätter finns inte överallt. Det innebär att man ska flytta till en större stad. 
    Var bor du? Knappast i en mindre ort i Norrland.
Svar på tråden Spara barnbidraget?