• Sun 31 Jul 2022 23:31
    5491 visningar
    18 svar
    18
    5491

    2km till skolbussen

    Hej!

    Jag är blivande lantbo och har stött på ett litet dilemma...

    Har man 2km eller mer till skolan erbjuds skolskjuts/skolbuss. 
    Barnen kommer i höst att ha 10 km till nya skolan och de har beviljats skolbuss som kommer 7.40 varje dag. 

    Nu undrar jag, tvekar på att vi kommer att börja knata straxt efter 7 varje morgon för att knalla till bussen (Barnen är 6 och 9). Ska man köra bil till bussen? Känns onödigt. 
    Senare i vinter när man har skrapat rutorna och frostat av bilen och klätt på 2 syskon under 2 år och satt i bilen är det väl lika bra att köra hela sträckan till skolan? 

    Vad tycker och tänker ni? Tips? Råd?

  • Svar på tråden 2km till skolbussen
  • Tue 2 Aug 2022 20:24
    #10

    Jag kan inte citera någons inlägg men tack för tips! Det är just sånt här Familjeliv är bra på: få tipset att cykla! Jag vet inte om jag är stressad av flytten, packning, ha en nyfödd, hemmablind eller lite av allt, men tanken slog mig inte ens! Jag tänkte "bil eller gå. Bil eller gå. Bil eller gå". Skrattande

    Jag håller med om att lära sig att ta bussen och bli självständig(are) är jättebra.  När jag växte upp bodde jag på 2 olika ställen där jag varje morgon och eftermiddag åkte skolbuss. Jag ser inget problem med bussen i sig, det är distansen till bussen jag kan tycka är lite lång för en 6 åring att gå själv mitt ute i skogen.

    Barnen kommer att gå i samma skola men tvivlar på att de slutar samtidigt. Vet inte om det går 2 skolbussar på eftermiddag eller hur det funkar. 

    Jag har än mycket att lära av att bo på landet! Men vi ser alla fram emot det!

    Ville tillägga att om man inte vill använda sig av skolbussen kan man få milersättning av kommunen varje månad men tvivlar på att det är många kronor. Knappast så att den täcker soppa och slitage på bilen. Vet inte om det här är normen i varje kommun.

  • Sat 6 Aug 2022 06:28
    #13
    Anonym (H) skrev 2022-08-05 08:01:23 följande:

    Jag cyklade till bussen 2 km varje morgon sommar som vinter hela grundskolan. Det gick bra. 
    Jag tror man ska vänja barnen vid att ta sig fram med cykel själva. Börjar du skjutsa dem då sitter du där sen. Dyrt blir det också med dessa småvändor.

    Min far (numera död) åkte skidor till skolan 5 km varje dag på vintern. Sen hem lika långt. På sommaren var det cykel som gällde. Lunchen var en hårdbrödsmörgås som han hade med sig.
    Alltså, det är andra tider nu.


    Definitivt andra tider! Var i landet bor du om du kunde cykla på vintern?
    Kanske blir spark om inte vägarna grusas allt för mycket.

    Tycker också att skolbussen är bra. Pratade med det äldre barnet igår som sa att "jag vill åka buss för mina vänner kommer att bara där". Jag minns själv att det var kul. Som en extra rast, sitta och prata före och efter skolan.

    Tror inte det bli bil till bussen men kanske bil ända till skolan då om man ändå är ute och kör. 
Svar på tråden 2km till skolbussen