• Tis 2 aug 12:02
  878 visningar
  2 svar
  2
  878

  Aktiv person vs passiv person

  Jag har observerat under mina levnadsår att vissa personer är mer aktiva av sig och andra mer passiva. En aktiv person blir lätt rastlös, det måste hända någonting hela tiden. Att sitta en hel dag och läsa en bok i mysfåtöljen vore en mardröm för den aktive personen. Nej den aktive personen startar ständigt nya projekt, renovering av kök, badrum, eller vardagsrum. Åker ut och fiskar, eller hänger med polare m.m. Det viktiga är att det händer någonting.

  Den passiva personen är raka motsatsen, denne har svårt att komma sig för med grejer och kan utan problem sitta framför datorn hela dagen eller läsa en bok i mysfåtöljen. 

  Jag tillhör en passiva sorten. Om jag har en spännande bok på gång kan jag utan problem spendera en hel ledig dag och läsa den. Eller kolla på film eller spela tv spel hela dagen. Eller varför inte spendera en hel dag att läsa någon intressant tråd på Flashback? Jag önskar ibland att jag hade varit mer som min pappa, han är mer den aktiva typen som gillar att hålla igång och hålla på ute i trädgården och motionera och laga mat m.m. Men jag verkar mer ha ärvt min mammas gener. Hon är mer för att sitta och lösa korsord och läsa böcker och har svårt att komma sig för med saker. Visst tar jag tag i saker, men jag måste verkligen tvinga mig själv för att det ska hända något. Sen kan man absolut vara en mix av bägge dessa ytterligheter, men om vi ändå ska tillåta oss att generalisera lite. Vilken av dessa ytterligheter känner ni igen er själva mest i? 

 • Svar på tråden Aktiv person vs passiv person
 • Tis 2 aug 12:18
  #1

  Jag är en blandning. Jag har inga problem med att spendera en hel dag med att läsa eller se på film, men jag vill varva det med att vara mer fysiskt aktiv, om det så bara är att gå en promenad. Jag blir rastlös om jag är still för länge.
  Jag har inga problem med att komma igång att göra saker, även om såklart tröskeln till att ta itu med något tråkigt är högre än om det är något jag tycker är kul.

  Sedan tycker jag att du bara pratar om att vara fysiskt aktiv kontra stillasittande ("passiv" anser jag vara något annat än stilla sittande). Även om man sitter still, kan man ju vara aktiv, att läsa en bok, måla, spela spel, brodera eller liknande är ju alla aktiva handlingar. Att se film, lyssna på podd eller ta en kopp kaffe på altanen är passivt.

 • Anonym (Både person­lighet­, val och miljö)
  Tis 2 aug 12:42
  #2

  Alltså folk är olika och min erfarenhet är att det både förstärks genom åren, och minskar utifrån vad man måste och behöver i vardagen.

  En del väldigt aktiva människor förblir sådana, medan andra hamnar i en situation som de inte riktigt klarar p.g.a sin personlighet och tvingas då göra annorlunda. Samma sak med de som är mer passiva. Ibland tvingas de bli mer aktiva för ett jobb, eller en familjesituation.

  På samma sätt så kan en väldigt aktiv och en väldigt passiv människa såväl trivas med varandra, som driva varandra till vansinne.

  Jag tänker att det är rätt viktigt att ha lite koll på vilken energi man har och också vilken förmåga man har att rikta denna rätt. Jag har träffat gott om människor som lägger energi de inte har på saker de inte tycker är viktiga och därför är trötta.

  Det du beskriver tolkar jag som att såväl du och din mor föredrar att lägga er energi på mer stillsamma saker. Inte att ni är passiva.

  Själv är jag spontant "antingen eller", och får jobba på att inte starta upp mer än jag faktiskt orkar, och att heller inte släppa för mycket....

Svar på tråden Aktiv person vs passiv person
Logga in
Bli medlem