• Odd Even

    Vad kan vi män göra åt mäns våld mot kvinnor?

    Det sägs ibland att män inte engagerar sig i problemet med mäns våld mot kvinnor. Kanske är det så, och då borde det bli ändring på det. 
    Men vad kan vi göra, konkret?
    Förslag?

  • Svar på tråden Vad kan vi män göra åt mäns våld mot kvinnor?
  • Odd Even
    Anonym (Stina) skrev 2022-08-04 10:20:34 följande:

    Du TS frågar om mäns våld mot kvinnor. Genast dyker det upp män som säger att detta inte finns. Du borde svara dem. Du borde stå upp för det du tycker är viktigt.  


    Du har rätt men tråden växte så fort att jag inte ens hunnit läsa igenom den än. Men, med risk för att bara upprepa vad andra reda skrivit och vad so står längre fram i tråden: 

    Naturligtvis förekommer det våld av män mot kvinnor och i alldeles för stor utsträckning. En dödad kvinna var tredje sades det och det stämmer nog. Det är ett stort samhällsproblem. 
    De män som påstår att mäns våld mot kvinnor inte finns och inte är ett problem vet mycket väl att de snackar skit, som INI här i tråden som lyckas med konstycket att på samma gång medge att att kvinnor mördas i hemmet och hävda att "mäns våld mot kvinnor" bara är en poltisk konstruktion som inte finns. Man skulle skratta åt hans idiotiska motsägelser om saken inte vore så allvarlig.

    Här i tråden har även frågan om mäns väld mot män lyfts. Det är också ett allvarligt problem. Frågan är om dessa typer av våld hänger ihop med varandra och i så fall hur.
  • Odd Even
    Anonym (Ini) skrev 2022-08-04 10:42:49 följande:
    Uttalandet "mäns våld mot kvinnor" inkluderar alla män och utmålar män som förövare vilket är helt förkastligt. Som jag skrev är enda orsaken till att man kommer undan med den typen av retorik att man ur människorättssynpunkt inte kommit längre i de här frågorna.
    Uttrycket "mäns våld mot kvinnor" behöver inte betyda "alla mäns våld mot kvinnor", utan det kan också betyda "vissa mäns våld mot kvinnor". Eftersom alla vet att inte alla män begår våld mot kvinnor, så är den andra tolkningen den rimliga. 
    Det är alltså ingen som anklagar alla män för att begå våld mot kvinnor. Däremot kan uttrycket ses som en uppmaning till alla oss män som inte är våldsamma hjälpa till att bekämpa (vissa) mäns våld mot kvinnor, att kvinnorna behöver männens aktiva medverkan i denna kamp. 
    Och då är det dumt att stirra sig blind på och missförstå ett uttryck istället för att göra något åt problemet. 
  • Odd Even
    Spigger86 skrev 2022-08-04 10:41:50 följande:
    Jag har aldrig dödat någon kvinna, och tänker inte göra det heller. Vad andra män får för sig att göra har jag väldigt lite kontroll över.
    Men finns det då inget vi hyggliga män kan göra åt saken?
  • Odd Even
    Spigger86 skrev 2022-08-04 11:00:50 följande:
    Nej det är givetvis fel att döda oskyldiga människor. Men min förmåga att förhindra detta är begränsad. 
    Vår förmåga att förhindra detta, och våld mot kvinnor som (ännu) inte lett till döden, kanske inte är så begränsad som det kan verka vid första ögonkastet. Det är därför jag startat denna tråd. För att få idéer om vad vi män kan göra. 
  • Odd Even
    Anonym (Ini) skrev 2022-08-04 11:06:22 följande:
    Ingen av exemplen du nämner utmålar en grupp som förövare. 

    Notera även skillnaderna i "män som slår kvinnor" och "mäns våld mot kvinnor". Den sistnämnda är än värre men väljs i regel av femikistiska grupperingar. Vilket i och för sig inte är särskilt konstigt då de anser att alla män är direkt eller indirekt skyldiga.

    Sedan undrar de varför män inte vill engagera sig i deras frågor. Det krävs en masochist för det.
    Jag tycker det är löjligt att tjafsa om några formuleringar och deras tolkningar, när det stora problemet vi diskuterar är att så många kvinnor misshandlas och ibland dödas av män. Detta är vad vi borde diskutera vad vi kan göra något åt.
    Du silar mygg och sväljer kameler. 
  • Odd Even
    Anonym (Ini) skrev 2022-08-04 11:41:51 följande:
    Våld i relationer är definitivt ett problem som ska bekämpas.
    Äntligen! Bra! 
    Och hur kan vi göra det?
  • Odd Even
    Kockobello skrev 2022-08-04 11:33:18 följande:
    Alla vettiga håller sig borta från feminismen, det otäcka giftet.
    Visst kan man kritisera vissa typer av feminism, men alla vettiga människor är väl feminister i den meningen att man är för "halva makten hela lönen" och att man tycker att våldet mot (många) kvinnor måste upphöra?
  • Odd Even
    Xenia skrev 2022-08-04 12:11:46 följande:

    TS frågar vad "vi män" kan göra och har fått svar från män (och från kvinnor också).

    Men varför återkommer inte TS i tråden? Är det en allvarligt menad trådstart eller bara en brandfackla? Av någon anledning så tycks varje tråd som handlar om kvinnor och män leda till demonisering av feminister.


    Snälla Xenia, det hade bara gått 10 timmar från min trådstart till ditt inlägg. Man kan inte sitta vid datorn 24 timmar om dygnet.
    Jag har skrivit några inlägg nu. 
  • Odd Even
    Anonym (Större anledning) skrev 2022-08-04 12:14:46 följande:
    Så du menar att det finns män som misshandlar sin partner för de tycker kvinnan blivit ful?
    Ja, tyvärr är det nog så illa att en del män misshandlar sin partner av vilken som helst godtycklig anledning.
    Jag läste någonstans att det finns män som misshandlar sin partner bara för att han är uttråkad, så det händer lite. 
  • Odd Even
    pyssel skrev 2022-08-04 13:31:23 följande:
    Om du läser det du länkar blir din fetstil en smula underlig, artikeln fortsätter nämligen så här:
    " Efter intervjun mejlar Berit Jernberg en formulering från regeringens jämställdhetspolitiska delmål, där det står att man inom ramarna för den nationella strategin även ska motverka mäns utsatthet för våld och kvinnors utövande av våld. Det står dock ingenting om att kvinnors våld mot män ska klassas eller benämnas som mäns våld mot kvinnor."

    Vidare är det alltså Jämställdhetsmyndigheten och Jernberg som i första hand ska få på tafsen och därefter minister Nordmark, om hon inte kan rensa upp på sin egen myndighet som ljuger. Jag ger inte så mycket för den där myndigheten. Jag är alldeles för mycket oängslig feminist för att passa i de leden och därför även mycket kritisk mot både Jämy och den på riksnivå dominanta lobbyn som stuvar undan det utbredda hedersvåldet under andra begrepp. Inte förvånande att den där Jernberg försökte sig på en osedvanligt korkad fuling i intervjun, istället för att kontra med att hon ska granska den där handboken. 
    Så här står det i den omtalade handboken:

    "Inom jämställdhetspolitiken används begreppet mäns våld mot kvinnor. Detta begrepp avser inte enbart den enskilda mannens våld mot den enskilda kvinnan i en parrelation, utan är tänkt att fungera som ett ?paraplybegrepp? som utöver våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck inkluderar våld utanför nära relation, såsom sexuella trakasserier, prostitution och människohandel för sexuella ändamål, liksom kommersialisering och exploatering av kvinnokroppen i reklam, medier och pornografi. Genom att inkludera begreppet våld i nära relationer i det överordnade begreppet mäns våld mot kvinnor innefattas även våld i samkönade relationer, eller för den delen kvinnors våld mot män i nära relationer. Begreppet våld i nära relation är könsneutralt och inkluderande genom att det inbegriper allt våld i heterosexuella parrelationer, våld i HBTQ-personers partnerrelationer och våld mot barn. Dilemmat med begrepp som våld i nära relation är dock att det exkluderar många andra former av könsrelaterat våld, såsom överfallsvåld, fysiskt och sexuellt våld utanför nära relation. Det könsneutrala osynliggör också ofta den vanligaste formen av våld i nära relationer, särskilt när det handlar om upprepat och allvarligt våld, det vill säga det som män utövar mot kvinnor i heterosexuella parrelationer. Begreppet hedersrelaterat våld och förtryck avser i första hand våld och förtryck som är ämnat att kontrollera flickors och kvinnors sexualitet. Även unga män, pojkar och transpersoner drabbas dock i och med att föreställningen om heder bygger både på starkt patriarkala och på heteronormativa ideal. Den patriarkalt motiverade våldsutövningen innebär att hedersrelaterat våld och förtryck inkluderas i begreppet mäns våld mot kvinnor inom svensk jämställdhetspolitik. Som konstaterats avser begreppet mäns våld mot kvinnor inte enbart den enskilda mannens våld mot den enskilda kvinnan. Begreppet avser snarare att benämna olika former av patriarkalt motiverat våld i bredare bemärkelse. Även om hedersrelaterat våld och förtryck är kollektivt utövat av flera ? främst men inte uteslutande ? närstående personer inkluderas alltså detta begrepp i det överordnade begreppet mäns våld mot kvinnor. Mäns våld mot kvinnor är också en del av det våld som män utövar i en rad olika sammanhang, inklusive det män riktar mot andra män i offentliga miljöer. Män blir oftare utsatta för våld än kvinnor, men i båda fallen är det främst män som utövar våldet."

    Så även kvinnors våld mot män, samkönat våld och mäns våld mot män ska räknas som mäns våld mot kvinnor. Naturligtvis en heltokigt sätt att använda orden på. Något bättre sätt måste finnas att uttrycka det man vill. 
    Tyvärr kastar detta ett löjets skimmer över myndigheten, regeringen eller vilka det nu är som är ansvariga för denna lapsus och risken är att det skadar arbetet med mäns våld mot kvinnor genom att ge belackarna vatten på sin kvarn. 
  • Odd Even
    Anonym (Ini) skrev 2022-08-04 17:17:18 följande:
    De där männen har inget med vanliga män att göra. Det är psykopater.
    Jag är inte säker på att det är så enkelt.
  • Odd Even
    Anonym (Ini) skrev 2022-08-05 09:24:26 följande:
    Genom att stärka sonen och dotterns relationer med pappa, mamma, farfar, farmor, morfar och mormor. Även stärka relationerna till vänner. 

    Hur stärker man då familjebanden? Mer och starkare familjestärkande normer.

    Många är alldeles för kortsiktiga idag och och förstår inte konsekvenserna av svaga relationer inom familjen eller ett flyktigt liv.

    Till exempel tar man sig för huvudet när man läser om småbarnsföräldrar som skiljer sig för att de har för lite sex och sedan flyttar till andra sidan landet för att de vill ha ett jobb där. Sedan får barnen pendla mellan Umeå och Stockholm varannan vecka. Samtidigt bor mor och farföräldrar i Skåne. Det är riktigt synd om barnen i den familjen och de har hög risk för att utveckla mindre önskvärda beteenden som att slå kvinnor exempelvis. Finns knappt några bra manliga förebilder och de som eventuellt finns där, försvinner efter några dagar, vilket är ett dåligt föredöme i sig.
    Jag undrar om det kan beläggas att skilsmässobarn, och särskilt sådana med föräldrar som bosätter sig långt ifrån varandra, blir kvinnomisshandlare i högre grad än andra.
  • Odd Even
    Anonym (Ini) skrev 2022-08-05 08:05:45 följande:
    Du hör själv. Det kan inkludera alla män.
    Det skulle kunna göra det, men det gör det inte, eftersom alla vet att alla män inte utövar våld mot kvinnor.
  • Odd Even
    Anonym (Fortsätt) skrev 2022-08-05 04:45:08 följande:
    Men vad händer här? Du dissar begreppet mäns våld mot kvinnor totalt?! Är du en del av lösningen eller en del av problemet? 

    Jag hjälper dig skapa reda i begreppet (som också förklaras i texten). Det vill säga Begreppet avser snarare att benämna olika former av patriarkalt motiverat våld.


    Jag dissar inte begreppet "Mäns våld mot kvinnor". Men det finns ingen logik i att använda begreppet om andra situationer än där förövaren är en man och offret är en kvinna. Vissa minimikrav på språklig logik måste man kunna ställa, särskilt på en statlig rapport. Annars uppkommer såna här diskussioner som tar fokus från huvudsaken. Det var inte jag som drog upp detta först här i tråden, jag kände inte till denna rapport, men när jag läste om det i tråden ville jag kolla upp om det verkligen stod så, och det gjorde det tyvärr, och då måste jag reagera. 
    Begreppet "mäns våld kvinnor" behöver inte betyda, och betyder inte här "alla mäns våld mot kvinnor", men det kan inte betyda annat än att förövaren är en man och offret en kvinna. 
  • Odd Even

    Det har uppkommit en fråga här i tråden om vad jag (TS) anser ska diskuteras i tråden: Ska vi bara strikt diskutera mäns våld mot kvinnor, eller ska vi också diskutera våld mot män, vårdnadstvister och annat som kan påverka våldet i samhället?

    Ja, nu skapade jag ju tråden för att diskutera mäns våld mot kvinnor, och det är det väl i princip det vi ska diskutera i första hand. Våld mot män, vådnadstvister, m.m.  är förvisso också viktigt att diskutera, och det kan man gärna göra i olika trådar här. 
    Men det kan ju vara så att våld mot män, vårdnadstvister m.m. hänger samman med mäns våld mot kvinnor, och då är det rimligt att diskutera detta här i tråden, hur sambandet mellan våld mot män och våld mot kvinnor ser ut och om det krävs åtgärder mot våldet mot män för att få bukt med våldet mot kvinnor t.ex. I sådana fall är det rimligt att också diskutera detta här i tråden. 

    En sak vill jag säga tydligt:
    Det är helt fel att ställa våld mot kvinnor och våld mot män mot varandra: att säga "Diskutera inte våld mot kvinnor, diskutera våld mot män istället!" eller omvänt. 
    Båda dessa (liksom vårdnadstvister m.m.) är allvarliga problem som måste diskuteras och motverkas.  

  • Odd Even
    Anonym (Kollektivist much?) skrev 2022-08-05 23:48:29 följande:

    Har inte läst hela tråden så ber om ursäkt om någon annan redan kommit med denna invändning men;

    TS, varför skulle män ha ett ansvar för andra mäns handlingar? Gäller det även andra grupper?

    Har muslimer ansvar för brott som begås av andra muslimer?

    Har kvinnor ett ansvar för andra kvinnors handlingar?

    Har lågutbildade ansvar för andra lågutbildades agerande?

    Var drar du gränsen? Om du bara tycker att det är män som har ansvar för andra mäns handlingar så framstår du som väldigt misandrisk.

    Personligen känner jag noll och inget ansvar för andra mäns handlingar, med undantag för mina söner.


    Bakgrunden är att många kvinnor upplever att det nästan bara är kvinnor som försöker göra något åt mäns våld mot kvinnor: skriver om det, åker runt och pratar om det på arbetsplatser och skolor och sånt, hjälper utsatta kvinnor m.m. Att de flesta män inte bryr sig eller inte vill befatta sig med problemet. De vill att vi män också ska hjälpa till med detta och göra vad vi kan. Och vi män kanske har lättare att förstå hur andra män, även kvinnomisshandlare, tänker än vad kvinnor har (även om vi inte ett ögonblick försvarar deras tänkande och handlingar). 

    Och då tycker jag att det är vår plikt att hjälpa till och göra vad vi kan mot våldet mot kvinnor.
Svar på tråden Vad kan vi män göra åt mäns våld mot kvinnor?