• Anonym (Ytter­)
  Tor 4 aug 08:36
  32286 visningar
  1073 svar
  1073
  32286

  Vad kan vi män göra åt mäns våld mot kvinnor?

  Anonym (...) skrev 2022-08-04 08:31:31 följande:

  Ja, som någon sa någonstans: för att komma till rätta med mäns våld mot kvinnor behöver man också titta på mäns våld mot män. 

  Redan i förskolan härjar och bråkar vissa pojkar med andra pojkar, ska hävda sig, visa hur starka de är etc. Är man en lite mindre kille blir man ofta påhoppad. I puberteten sen, när vissa grabbar är tidigare än andra, blir de som är lite senare och minst, ofta utsatta på olika vis. Kanske inte direkt mobbade men att man "kör" med dem. 
  Tex att en större grabb tar tag i en klenare grabbs tröja och drar i den, kommenterar hur denne ser ut och skrattar, kör kalsongtricket osv. Ofta skrattar ju den utsatte pojken med, för vad ska man annars göra? Man vill inte bli osams, eller utsatt mer. Man vill inte riskera att bli av med andra vänner om man sätter sig upp mot den här dryga, starkare killen osv. 
  För vissa följer beteendet med upp i ålder, lite beroende på var man hamnar, jargong tex på arbetsplatser där nästan bara män arbetar, olika idrottslag , militären tex. 

  Ni som läser detta nu och är män -. visst känner ni igen såna här saker från er skoltid? Antingen att ni själva blev utsatta eller att ni var en sån kille som tog tag i andra och "skojade" lite? 
  Nu till mäns våld mot kvinnor då: det är samma sak! Männen som härjar med tunnare män, är ofta de som också härjar med kvinnor. Man vill hävda sig, visa att man är den starke i relationen, visa att man är den som bestämmer i familjen osv.  En maktfråga helt enkelt.
  Kvinnor som hamnar i en relation där mannen först är supertrevlig och förälskad, men som sen halkar in lite stegvis i det här beteendet av att styra över kvinnan genom att skrämma henne på olika sätt, reagerar likadant som de mindre killarna i grundskolan: man skrattar bort det först, man försöker vara sams med sin man för man vill ju inte skapa värre miljö där hemma - och så är karusellen igång. 

  Givetvis (så inte nån hackar på mitt inlägg för den sakens skull) finns det "tunnare" män som är tex chefer och som ingen sätter sig på, duktiga verbalt så inget biter på dem, eller stora starka män som är hur mysiga som helst. Jag pratar inte om dem, jag pratar om beteendet som verkar finnas generellt i den större gruppen - det oavsett vilket land vi bor i, vilken kultur man vuxit upp i osv. 
  Kan man nå in mer i detta så tror jag det är en väg att minska våldet över huvud taget, både mot andra män och mot kvinnor. 


  Word
Svar på tråden Vad kan vi män göra åt mäns våld mot kvinnor?
Logga in
Bli medlem