• Anonym (Ini)

    Vad kan vi män göra åt mäns våld mot kvinnor?

    Anonym (Fortsätt) skrev 2022-08-04 16:59:22 följande:
    "De här männen som pratar illa om män" skriver du.. Vilka män tänker du på då? 
    Männen i organisationen män som engagerat sig för feminism och som det hänvisades till tidigare till exempel.
    mfj.se/articles/2022/06/8-anledningar-foer-maen-att-engagera-sig

  • Anonym (Ini)
    Anonym (Fortsätt) skrev 2022-08-04 16:59:22 följande:
      Och tycker du att det är rätt att en svensk man var tredje vecka slår ihjäl sin svenska kvinna i hennes svenska hem,  att det därför inte är något vi behöver tala om och att du tvärtom är stolt över det här?
    Självklart inte! Vad är det för bisarr slutsats?

    De där männen har inget med vanliga män att göra. Det är psykopater.
  • Anonym (Ini)
    Anonym (,) skrev 2022-08-04 17:16:49 följande:
    Blir fan glad ända in i själen av såna här initiativ. 
    Du är kvinna och hurrar säkert. Jag är man och undrar vad de håller på med. De kommer inte att vinna några nya män till att jobba för jämställdhet. Tvärtom, de skrämmer bort vanliga män som mig som skulle kunna tänka sig att jobba politiskt i frågan. 
  • Anonym (Ini)
    Anonym (,) skrev 2022-08-04 17:20:21 följande:
    Man kan också kalla det "vissa mäns våld mot vissa kvinnor". Förändrar inte det faktum att det är personer av hankön som slår i de flesta fall, vilket också brottsstatistiken visar. 

    Frågan är varför? Vad är det som gör att långt fler män än kvinnor slår? Är det biologiskt eller socialt? Hur förklarar vi det och vad gör vi åt det?
    Om du tittar på vilka som har allvarliga psyiaktriska diagnoser så är nästan alla män. Dessutom är män generellt sett mer aggressiva och fysiska så de kommer att använda mer våld. 

    Redan från förskolan och genom skolåldern så är det pojkar som begår nästan alla övergrepp. Men även där så är den stora majoriteten pojkar skötsamma.

    Så att det skulle handla om normer tror jag inte alls. Tror snarare att det skulle vara mycket värre om vi inte hade kulturen av att man inte slår kvinnor. Den kulturen har kommit till av en anledning.
  • Anonym (Ini)
    pyssel skrev 2022-08-04 17:35:39 följande:
    Med "ni" så verkar du syfta på att jag deltar i samtal i ngn feministisk sammanslutning. Det finns säkert sådana men du är utifrån din aversion och dina fördomar lite väl snabb i dina slutsatser. Jag avser helt andra sammanhang om jag ska referera till ett vi där jag deltar/deltagit: Arbetsplatser där frågan naturligt får en plats pga målgruppen, inte minst genom att den även förts upp på samhällsnivå, eller studier, förstudier eller bara enkäter ur t ex ett patientperspektiv där attityder mäts och effekter på benägenheten att söka stöd eller vård.

    Med "Vissa normer som att att inte diskutera känslor kan jag hålla med om. Men viljan att aldrig ge upp, att aldrig skylla på andra, att inte komma med ursäkter, att inte stanna nere utan att alltid resa sig är något som vi behöver mer av." menar du att män behöver lära sig att tala lite mer om hur de mår och känner, men bli bättre på att resa sig igen och inte ge upp, sluta ursäkta sig och inte skylla ifrån sig på andra? 
    Som frågan bedrivs så blir den indirekt feministiskt eftersom frågan uppifrån regeringen är feministisk.

    Jag tycker man behöver se mansnormen ur ett mer positivt perspektiv. Det räcker att titta ut genom fönstret och se hur extremt mycket positivt mansnormen bidragit med. Att hävda något annat tycker jag är respektlöst gentemot våra förfäder. Det är trots allt tack vara dem och våra förmödrars arbetsmoral som vi har ett så bra samhälle som vi faktiskt har.

    Sedan kan allt utvecklas och bli bättre och att prata mer om känslor och att se varandra mer i allmänhet är något som män behöver bli bättre på. Men de ska samtidigt bevara arbetsmoralen och kämpaandan från tidigare generationer.

    Att man kommer undan med att lata sig och att skylla på andra skulle jag säga är nytt i historien och tyvärr en konsekvens av att män gjort avsteg från positiva mansnormer. Om någon sedan mår dåligt när den latat sig, får ett dåligt liv och skyller på andra är inte mansnormens fel utan att personen i fråga inte tagit sitt personliga ansvar.
  • Anonym (Ini)
    Odd Even skrev 2022-08-05 01:14:23 följande:
    Uttrycket "mäns våld mot kvinnor" behöver inte betyda "alla mäns våld mot kvinnor", utan det kan också betyda "vissa mäns våld mot kvinnor". 
    Du hör själv. Det kan inkludera alla män.
  • Anonym (Ini)
    Anonym (,) skrev 2022-08-05 09:03:19 följande:
    Som vanligt är män mer intresserade av att tjafsa istället för att diskutera sakfrågan. 

    Sakfrågan är: hur får vi personer av hankön att sluta använda våld mot kvinnor så att de t ex måste fly för sina liv? 

    Några idéer?
    Genom att stärka sonen och dotterns relationer med pappa, mamma, farfar, farmor, morfar och mormor. Även stärka relationerna till vänner. 

    Hur stärker man då familjebanden? Mer och starkare familjestärkande normer.

    Många är alldeles för kortsiktiga idag och och förstår inte konsekvenserna av svaga relationer inom familjen eller ett flyktigt liv.

    Till exempel tar man sig för huvudet när man läser om småbarnsföräldrar som skiljer sig för att de har för lite sex och sedan flyttar till andra sidan landet för att de vill ha ett jobb där. Sedan får barnen pendla mellan Umeå och Stockholm varannan vecka. Samtidigt bor mor och farföräldrar i Skåne. Det är riktigt synd om barnen i den familjen och de har hög risk för att utveckla mindre önskvärda beteenden som att slå kvinnor exempelvis. Finns knappt några bra manliga förebilder och de som eventuellt finns där, försvinner efter några dagar, vilket är ett dåligt föredöme i sig.
  • Anonym (Ini)
    Odd Even skrev 2022-08-05 09:56:39 följande:
    Jag undrar om det kan beläggas att skilsmässobarn, och särskilt sådana med föräldrar som bosätter sig långt ifrån varandra, blir kvinnomisshandlare i högre grad än andra.
    Det har varit kännt i årtionden att pojkar med frånvarande pappor löper mycket större risk att utveckla kriminellt beteende. Gör ett besök till närmaste fängelse och du kommer att hitta mass amän som vuxit upp utan närvarande pappa.

    www.theguardian.com/society/2001/apr/05/crime.penal
  • Anonym (Ini)
    Tukt skrev 2022-08-05 10:11:19 följande:
    Poängen är väl att det finns saker i manligheten som vi alla påverkas av, även män. Och de sakerna är det bara män som kan ta ansvar för.
    Nej, man ansvarar för sig själv.

    Så tröttsamt med foll som ska hålla på och trycka på misslycanden på andra. Hela den mentaliteten leder till psykisk ohälsa.
  • Anonym (Ini)
    Anonym (opop) skrev 2022-08-05 12:39:10 följande:

    Det där får stå för dig själv. De flesta män har döttrar, systrar, mammor osv och bryr sig. Att just du inte bryr dig är bara ett tecken på hur du ser på kvinnorna i ditt liv. 
    Användaren "Lösningen" skriver det jag varit inne på hela tiden.

    Vill kvinnor att män ska vara med i det politiska engagemanget mot våld mot kvinnor så måste de som driver frågan ändra attityd.

    Tills dess bedriver män frågan i vardagan genom att vara bra män och pappor.
Svar på tråden Vad kan vi män göra åt mäns våld mot kvinnor?