• Anonym (Dina)
    Fri 5 Aug 2022 00:00
    13454 visningar
    69 svar
    69
    13454

    Odräglig vuxen son

    Min äldsta son är 19 år och bor hemma.  Han har sedan tidiga tonåren betett sig illa, städar inte efter sig, hjälper inte till i hushållet,  är otrevlig mot mig osv.
    Nu är jag ju inte skyldig att försörja honom längre, men kan ju inte slänga ut honom på gatan, men han fortsätter i samma stil;  dåligt humör som han låter gå ut över alla här hemma, klagar på maten, tjafsar och vill bråka med mig om allt möjligt,  hjälper inte till i hushållet, han kan sträcka sig till att tvätta sina kläder ibland och städa sitt rum.  Men alldeles för sällan. 
    Tips på hur man kommer ur denna situationen? 

  • Svar på tråden Odräglig vuxen son
  • Anonym (Dina) Trådstartaren
    Fri 5 Aug 2022 00:05
    #2

    Jag kan ju inte slänga ut min egen son, vart skulle han ta vägen? 
    Trots att han är vuxen så älskar jag ju honom lika mycket som jag alltid gjort.

  • Anonym (Dina) Trådstartaren
    Fri 5 Aug 2022 00:15
    #7

    Jag har pratat med honom om att hjälpa till med hushållet,  som disk tex.
    Tvätten och städa rummet  hjälper jag inte till med alls , det måste han göra själv.    Men det är inte kul att ett rum i hemmet ska bli sanitär olägenhet och att man undviker besöka ena badrummet pga gammal smutsig tvätt i tvättkorgen.  
    Han har en timanställning, och han ska betala hemma enligt konsumentverket,  från och med augusti månad.  Han tog studenten i år.

  • Anonym (Dina) Trådstartaren
    Fri 5 Aug 2022 00:16
    #8

    Han får inga pengar av mig, och han har inte heller frågat. 

  • Anonym (Dina) Trådstartaren
    Fri 5 Aug 2022 00:37
    #12
    -4 +1

    Jag har uppfostrat honom väl och han har varit väldigt välartad tills han blev tonåring,  då han gjorde revolt.
    Jag har ofta fått kommentarer om vilken fin och väluppfostrad son jag har. 

    Du behöver inte lägga energi på att klaga på mig, det är inget som jag tar åt mig av alls,  och inte till någon hjälp heller.  Så lägg ner bara. 

  • Anonym (Dina) Trådstartaren
    Fri 5 Aug 2022 01:35
    #15
    -4 +1
    Anonym (jadu) skrev 2022-08-05 01:18:11 följande:
    Du har missförstått hela föräldragrejen. Uppfostran är inget man bara gör för småbarn. Du har uppenbarligen misslyckats fullständigt med att uppfostra ditt barn och det ansvaret ligger helt på dig. Det går inte att skylla på tonåren som något magiskt monster som förstörde ditt perfekta barn. Alla går igenom tonåren, man behöver vara en bra förälder genom det också. 
    Det är du som missförstått precis allt.   Så ge dig nu.   
    Du har inget att tillföra här.   
  • Anonym (Dina) Trådstartaren
    Fri 5 Aug 2022 01:39
    #16

    Anonym (S):  Tack!   Väldigt bra inlägg och förslag! 
    Ska absolut testa detta!    

  • Anonym (Dina) Trådstartaren
    Sat 6 Aug 2022 01:38
    #39
    Anonym (Penny) skrev 2022-08-05 09:05:52 följande:

    Han är nitton. Jag ville bara få vara ifred i den åldern. Jag ville inte umgås med min familj eller hjälpa till. Jag ville bara flytta hemifrån. Desto mer nån tjatade desto mindre ville jag göra. Visst jag var deprimera, hade ångest mm men i den åldern vill man inte prata med sina föräldrar om det och stöket berodde inte på det. Jag blev bara provocerad av att föräldrar skulle lägga sig i. Nej det hjälper inte heller att sitta ner och prata eller säga åt ungen att söka hjälp. Inte med dig om det redan är spänt mellan er. 


    Jag tror man snabbt glömmer hur det var att vara tonåring/ung vuxen. Jag flyttade hemifrån så snart jag kunde. För mig tog det sen en 5-10 år att reda ut mig själv, vad jag ville göra, hur jag mådde etc. Jag hade aldrig velat att mina föräldrar la sig i det hade dem gjort tillräckligt redan. 

    Inget av det här har med uppfostran att göra. Ha lite is i magen om du vill ha en framtida god relation med han, han kommer förmodligen flytta så snart han kan och då får du vara glad om han ens svarar i telefon när du ringer. De flesta jag känner har gått igenom en sån period i livet innan det vänder det Igen. 


    Det låter som att du beskriver min son.  Tack för ditt inlägg!  
  • Anonym (Dina) Trådstartaren
    Sun 7 Aug 2022 02:13
    #46
    Anonym (Militära morsan) skrev 2022-08-06 23:48:51 följande:

    Tycker flera av dagens ungdomar idag är för lättkränkta & har det alldeles för lätt här i världen. Och allt tack vare att deras föräldrar inte vill eller vågar ställa krav på de! Guess what! Livet är hårt därute! Och genom att träna de inför detta (redan när de är 15år) så bör de kunna stå på egna ben när de är 18 år. Min sambo ställde båda sina ungar i bostadskö när de var 15-16 år. De har tvättat sina egna kläder sen de var 15 år. De städar sina egna rum sen de var 12 och har lärt sig laga "basic" mat sen de var 14 år. De hjälper till med hunden & med deras yngre syskon. Både MÅSTE sommarjobba & den snart 19 åringen har en anställning på ett byggföretag. Snart dags för han att flyga ut.. Han kmr alltid att vara välkommen hem hit om det skiter sig, men vi vill att han ska ut i vuxenvärlden nu. Vi kmr finnas där, oavsett! Vad han än behöver. Men när de är 18 år, så är det dags att ta sig i kragen! Jag säger inte att de är perfekta. Ingen är det! Men vi har gjort allt detta, för att de ska vara redo att möta det riktiga livet! Man gör allt detta av KÄRLEK inget annat. 


    Lättkränkta,  det kan jag hålla med om..
    Jag ställde också honom i bostadskö, och han har tvättat sina egna kläder sen han var 14.   Städat sitt rum sen han var 3.
    Han har jobb. 
    Problemet nu är att han tvättar för sällan och städar för sällan,  och han menar på att det är hans rum och hans kläder.  
    Jag har försökt förklara att hans smutstvätt och smutsiga rum påverkar oss också, men det struntar han ju i, på tonåringars sätt..
  • Anonym (Dina) Trådstartaren
    Sun 7 Aug 2022 02:25
    #47
    Friger skrev 2022-08-05 21:36:31 följande:
    Där har du fel. Det löser sig för det mesta. Även om du inte slänger ut ungarna.

    Man ska ha en ganska vidrig personlighet om man slänger ut sina egna barn på gatan för att de inte är perfekta vuxna två månader efter det att de slutat gymnasiet.

    Att inte kunna gå in i ett badrum för att det ligger fullt med smutstvätt i en tvättkorg. Helt ärligt. Jag har sett och hört värre.

    Jag har både barn som bor hemma och flyttat hemifrån. Det ska mycket till innan jag ens tänker tanken på att slänga ut något av barnen. Jag älskar dem mer än mig själv nämligen.
    Jag håller med om det du skrivit.
    Jag tänker inte slänga ut honom på gatan,  risken är stor att han hamnar i hemlöshet,  missbruk och kriminalitet.  
    I vår familj kastar vi inte ut familjemedlemmar. 
  • Anonym (Dina) Trådstartaren
    Mon 15 Aug 2022 01:20
    #56

    Kan inte citera, men "Mia":   Min son har haft tvättkorg i sitt rum, och det blev en vidrig stank tillslut.   Han fick flytta över tvättkorgen till ena badrummet, men där svämmade det också över av smutsig tvätt, så vi andra undviker det badrummet..
    Det har också hänt att gammal tvätt blivit "glömd" i tvättmaskinen.

  • Anonym (Dina) Trådstartaren
    Mon 15 Aug 2022 01:22
    #58

    Vi har också egen tvättstuga. 

  • Anonym (Dina) Trådstartaren
    Mon 15 Aug 2022 01:25
    #59

    Anonym (M):  Vad ska man göra då?   Jag kommer inte kasta ut min son på gatan,  vi bor i storstad och det är svårt att få bostad,  men väldigt lätt att hamna i kriminalitet. 

  • Anonym (Dina) Trådstartaren
    Tue 16 Aug 2022 02:16
    #62

    Liten fågel:  Men såklart har jag och sonen haft diskussioner om detta. 

    Anonym M:  Jag tycker nog att el tillhör ett grundläggande behov. 

  • Anonym (Dina) Trådstartaren
    Wed 17 Aug 2022 02:35
    #67
    Anonym (,,,,) skrev 2022-08-16 10:59:38 följande:

    Du nämner ingenting om hans pappa o ev syskon?


    Hans pappa valde att bryta all kontakt med oss när jag gjorde slut.    Detta var när sonen var ett par månader gammal.   Han ville ha familj eller inget, inte intresserad av att bli ensamstående förälder...  
    Jag är omgift och har två barn till. 
  • Anonym (Dina) Trådstartaren
    Wed 17 Aug 2022 23:06
    #69
    Anonym skrev 2022-08-17 03:13:59 följande:
    Hur kan du veta hur TS elcentral är sektionerad?

    Känns som inside-spioneri, detta ...
    Det går inte att göra så i vår bostad.
Svar på tråden Odräglig vuxen son