• Fre 26 aug 09:11
  3153 visningar
  3 svar
  +1
  3
  3153

  Är detta ett bra upplägg?

  Hej! 
  Jag har legat på ett ganska lågt kaloriintag under 4 veckor, räknade ut att det låg på ca 1200 - 1300 med stekfett och allt inräknat.
  Har gått ner ett par kg, men har insett att det nog handlar mer om muskelmassa än fett, så jag har nu tagit beslutet att börja äta mer trots intensiv rädsla. 

  Nu ska jag försöka hålla mig runt 1700 - 1800 kalorier med allt inräknat.
  Jag simmar ca 2 - 3 gånger i veckan i 30 - 45 min, kör lite pilates och yoga däremellan 1-2 gånger i veckan.

  Är detta ett ok upplägg för att behålla muskler, tappa fett och eventuellt bygga lite? 

  Jag vill bara bli tightare.

  Räknar ni in matfett precis som jag i er diet? jag använder olivolja, men även om jag bara använder någon matsked då och då, så blir ju fettintaget ganska högt om man också äter mycket ägg och lax, tänker om det är dåligt?? 
  Har hört att en kvinna bara ska få i sig ca 70g fett totalt per dag, så detta gör mig lite orolig. 

 • Svar på tråden Är detta ett bra upplägg?
 • Anonym (k)
  Fre 26 aug 11:58
  #1
  moafeliciaa skrev 2022-08-26 09:11:38 följande:
  Är detta ett bra upplägg?

  Hej! 
  Jag har legat på ett ganska lågt kaloriintag under 4 veckor, räknade ut att det låg på ca 1200 -  att börja äta mer trots intensiv rädsla. 

  Jag vill bara bli tightare.


  Snälla. Som ätstörd är det inte bra att be om råd på just FL.
 • Fre 23 sep 02:55
  #2
  -1

  Om du vill behålla muskler, tappa fett och eventuellt bygga muskler på samma gång är det kaloribalans som gäller. Du behöver också ligga på ett visst proteinintag, ~2 g per kilo kroppsvikt. Vad du får i dig i fett och kolhydrater är mindre viktigt sålänge du kommer upp i rätt kaloriintag. Studier har visat att en viss fettmängd per dag ökar testosteronet men om ditt mål inte är att bli muskulös kan du ju bortse från det.
   Kaloriunderskott, som du ligger på nu, fungerar bara att bygga muskler på som nybörjare. Åtminstone inom styrketräning, men gäller förmodligen all muskeluppbyggande träning.
   Underskott under längre perioder och alltför stort underskott leder även till muskelförlust. Det är även psykiskt påfrestande för många.

  Mitt råd är att använda en kalkylator och räkna ut ditt dagliga intag för att ligga i balans. Finns på styrkelabbets hemsida. Därefter använda en app som räknar ut hur mycket kalorier du får i dig av maten du äter, tex. Shape up app.

 • Anonym (Var inte rädd för mat)
  Tis 27 sep 11:07
  #3

  Testa vad som funkar för dig. Jag är nu inne i en period då jag försöker få i mig 2000 kcal per dag och tillräckligt proteinintag (100-120 g), men utan att frossa i onyttigheter. Satsar på styrketräning 3-4 ggr i veckan. Jag är alltså mätt hela tiden iom alla proteinrika mellanmål.

  Jag är smal (BMI 21,5) men har kvinnliga kurvor och  jag har under denna månad absolut inte gått upp i kroppsfett. Känns nu jättedumt att jag försökt hålla ner kaloriintaget tidigare då detta inte gett mig någonting annat än trötthet och koncentrationssvårigheter.

  För mig är lösningen tillräckligt med protein och kalorier! Och eftersom du tycks vara normalviktig, men vill bli tajtare så kan detta vara rätta lösningen för dig också. Ät så att du orkar träna tillräckligt hårt! Och lägg in åtminstone 1 rent styrketräningspass i veckan.

Svar på tråden Är detta ett bra upplägg?
Logga in
Bli medlem