• Sun 4 Sep 2022 12:39
    1215 visningar
    17 svar
    17
    1215

    Borde inte folket ha mer att säga till om i en demokrati?

    Politik ska ändå göras av folk som vet vad de håller på med. Man kan inte låta vanligt folk som inte är särskilt insatta låta avgöra sånt. Jag tror Storbritannien  gjorde ett misstag där när folk fick rösta om att gå ut ur EU. Man ser redan nu att det som folk trodde inte händer. Och de allra flesta politiker där var inte för Brexit, för att de hade en bättre insikt och förstod att det inte skulle bli bra.

    Precis som man vill ha kompetent folk som har rätt utbildning för allt annat, så måste man också ha det i politiken. Någonstans måste man i viss mån lita på de som har kompetensen. Naturligtvis måste även politiker ta hjälp av experter när det gäller specifika ämnen. Så som under pandemin. Och nu med el-krisen. Vanligt folk kan inte avgöra såna frågor.

  • Sun 4 Sep 2022 13:14
    #16
    Embla twopointoh skrev 2022-09-03 20:53:45 följande:
    Så resonerade medel- och överklassen för drygt hundra år sedan också. Man ansåg att vanliga arbetare och bönder inte skulle ha rösträtt, de var för obildade och okunniga om politik för att kunna rösta på ett välgrundat sätt. Likaså med motståndet mot att kvinnor skulle ha rösträtt, de var ju veka, hysteriska varelser som var intellektuellt underlägsna mannen, inte skulle väl de bry sina söta huvuden om politik som de ändå inte förstod.

    Det är därför utsökt ironiskt att Vänstern vill på nytt införa ett system som grundar sig på ett tankesätt som deras egna föregångare en gång stred, och dog, för skulle ändras. Historielöshet deluxe, minst sagt.
    Det är att jämföra äpplen med päron. Det är en jättestor skillnad mellan att rösta på ett parti som man tycker verkar vilja omsätta det som man tycker, generellt, och att bestämma i enskilda frågor som kräver speciell kunskap.

    Även polikerna behöver ta till experter där. Där får man helt enkelt lita på folk som är experter på området. Oavsett om det handlar om militär, el, hälsa, eller miljö. Kan varenda medborgare vara expert på alla dessa områden? Eller ska var och en ta sig sin expert..... hur realistisk är det? Och onödigt också. 
Svar på tråden Borde inte folket ha mer att säga till om i en demokrati?