• Tis 20 sep 17:03
  5097 visningar
  10 svar
  10
  5097

  Orolig för att dotter ska bli retad över stickad mössa

  Min dotter (11) fick i somras en mössa av sin farmor som hon tycker väldigt mycket om. Då det varit varmt har hon inte använt den men nu när hösten kommer har hon börjat fråga när vi ska ta fram mössan.

  Först vill jag bara säga att jag vill att min dotter ska få klä sig hur hon vill och vad andra tycker inte ska spela någon roll.

  Med detta sagt går hon på en skola (och årskurs) som verkar ha vissa problem med mobbing, speciellt vad det gäller tjejers kläder. Jag skulle kalla det en "överklass-skola" och barnen verkar helt fokuserade på märken. Ibland kommer min dotter hem och säger "Jag måste köpa en jacka med detta märket och skor med detta märket!". Jag har försökt förklara för henne att sånt inte spelar någon roll men det är svårt när hennes klasskompisar verkar tycka något helt annat.

  I våras var det också (som jag förstår, jag vet inte exakt) en annan flicka i klassen som blev väldigt retad för sina kläder då hon inte hade "rätt" kläder enligt vissa andra tjejer i klassen. Detta har tagits upp på föräldramöten men i väldigt vaga ordalag så jag är inte helt säker på vad som skedde.

  Därför är jag rädd för att min dotter ska bli retad och ett klädesplagg jag vet att hon tycker mycket om ska bli "smutskastat" av hennes klasskamrater. Jag vet inte alls hur jag ska göra i denna situationen. Tacksam för alla förslag.

 • Svar på tråden Orolig för att dotter ska bli retad över stickad mössa
 • Tis 20 sep 17:35
  #1

  Fast om alla resonerar som du spär man ju på klädhetsen. 


  Samtidigt förstår jag oron för att ens barn ska bli utsatt. Tycker att detta mycket beror på din flicka, har hon så stort socialt kapital att hon kan komma undan så att säga med att bära mössan kan hon ju ändra kulturen. Är hon redan kanske lite utsatt hade jag pratat med henne om det, så öppet och ärligt jag kan - sen låtit henne välja hur hon vill göra. 


  Jag syr en del kläder till mitt barn (kanske hälften), vilket han kommer undan med då det är rätt figurer från spel mm på kläderna. Men det är klart att jag ser att det är tveksamt att jag får göra det i så så Många år till, han är åtta. Men det jag skulle komma till är att han är väldigt stolt över plaggen jag syr. När han fick en Among us tröja lite tidigt innan det fanns så många varianter i butik, svarade han stolt att mamma sytt den när flera barn frågade var den gick att köpa. Tänker att din dotter tycker mössan är fin OCH hon är stolt över farmors handarbete. Ska du förstöra den känslan?

 • Tis 20 sep 17:57
  #2
  +1

  Men låt henne ha sin mössa! Säg inte ett ord om din oro. 

  Väljer hon att inte ha den så är det ett val hon gör, men du ska inte "bestämma" att hon inte ska ha den för att du är oroad över saker. 

  Och om det är så trist stämning på den skolan ska väl skolledning och ni föräldrar arbeta med det tillsammans. 

 • Tis 20 sep 20:39
  #3

  Vilka starka reaktioner!
  Jag skriver här för att få stöd och har inte pratat med min dotter om detta. Självklart, som jag också skrev, vill jag att hon ska ha sin mössa om det är det hon vill ha på sig. Jag skriver ju här för att få STÖD och RÅD. Jag har ännu inte bestämt mig för vad jag ska göra och har jättesvårt att veta vad jag ska göra då det kan bli fel vad som än händer.

  Däremot vill jag inte att min dotter blir retad eller mobbad.

  För att ge lite mer bakgrund bor vi i ett överklassområde och min man kommer härifrån medan jag kommer från en medelklass bakgrund. Mycket av det jag hör min dotter prata om med sina kompisar när de leker är till stor del kläder och märken. Det känns helt snedvridet jämfört med min egen uppväxt. Min dotter har på grund av detta inte ett stort socialt kapital i klassen. Hon är inte utstött men är väl inte en av de "coola" heller även om hon önskar att hon var det.


  Magical skrev 2022-09-20 17:57:59 följande:

  Och om det är så trist stämning på den skolan ska väl skolledning och ni föräldrar arbeta med det tillsammans. 


  Ja det önskar jag att de gjorde. Men mitt intryck av klassens föräldrar och lärarkåren är att det tjejerna i klassen pratar om är "normalt" och det är så världen fungerar. Har man fel kläder förtjänar man att bli behandlad som man gör, vilket i mina öron är helt knasigt. Istället för boys will be boys är det mer "girls will be girls" på ett väldigt negativt sätt.
 • Tis 20 sep 21:44
  #4

  Det finns ju inget att göra. Antingen blir hon retad eller inte. Går inte att veta i förväg eller göra något åt.

 • Tis 20 sep 22:16
  #5

  Är det ändå inte bättre att överklassflickorna i så fall blir de som förstör mössan än att du som mamma gör det?

  Du kan vara den hon får stöd av. Annars anpassar du ju dig och din flicka till överklassflickornas skeva norm.

  Jag började klä mig enligt en egen stil någon gång på högstadiet. Bodde inte i ett överklassområde men många därifrån har fina jobb och positioner idag om jag säger så. De respekterade mig mer när jag hade egen stil än när jag försökte hänga med på deras, precis som i sagan om Hugo och Josefin. 

 • Tis 20 sep 22:18
  #6
  +2

  Är du medveten om att du säger emot dig själv? 

  Först säger du att din dotter ska få klä sig som hon vill och att märkeskläder inte spelar någon roll, och det har du även sagt till henne när hon velat ha märkeskläder. Sedan säger du att du är rädd för att hon ska bli mobbad om hon klär sig som hon vill. 

 • Ons 21 sep 15:33
  #7

  Det verkar som ni inte förstår mitt problem. Jag vill att min dotter ska få klä sig hur hon vill. Jag vill inte att hon ska bli ledsen för de kläder hon har. Dessa två tankar krigar mot varandra och jag vet inte vad jag ska göra.

  Förra terminen kom hon hem efter skolan och kastade sina raggsockor som hennes farmor stickat (hon har dom ibland som extrastrumpor då hon blir kall om fötterna) i vår soptunna och var arg över att jag inte hade sagt till henne att strumporna var fula. Jag försökte förklara att dom inte är det och att hon ska få ha på sig vad hon vill men hon var jätteledsen. Jag ringde självklart läraren och pratade med henne men allt hon sa var att "det var ett tufft klimat i klassen angående tjejers kläder".

  Ja det kan bli så att ingen retar min dotter för hennes mössa och ingen skulle vara gladare än jag om det var så, Samtidigt vill jag inte se min dotters kärlek för ett klädesplagg förvandlas till avsky och att hon kommer hem med tårar för att några tjejer i klassen sa att mössan var ful.

  Vissa säger att jag borde prata med henne om detta och andra inte. Jag vill vara ett stöd till henne. Till exempel kanske vi kan prata om vad som skulle hända om någon retade henne för hennes kläder och hur hon ville att jag skulle hantera det?
  Jag vet inte, jag kom hit för tips och råd om någon varit i en liknande situation, inte att få mina motiv ifrågasatta. Jag vill min dotters bästa, men som föräldrar vet ni säkert att det är svåra vad det är ibland.

 • Ons 21 sep 15:47
  #8

  Ditt problem är nog att din dotter är en speciell flicka och i kombination med överklassflickornas snäva syn på hemstickat gör det att hon har det svårt.

  Jag tycker att det är bättre att överklassflickorna dömer ut mössan än att mamma gör det. Hon kanske inte är mogen nog än att kunna föreställa sig vad som händer när hon går dit med sin fina mössa på samma sätt som du kan, och i så fall med all rätt, eftersom hon är ett barn. 

  Men tänker du efter så vill du kanske inte att din dotter ska gå vilse i överklassbarnens värderingar heller?.

  Tror att du behöver prata med din man som är från överklassen själv. 

 • Tis 27 sep 15:34
  #9
  Fröken Allvar skrev 2022-09-21 15:47:13 följande:

  Ditt problem är nog att din dotter är en speciell flicka och i kombination med överklassflickornas snäva syn på hemstickat gör det att hon har det svårt.

  Jag tycker att det är bättre att överklassflickorna dömer ut mössan än att mamma gör det. Hon kanske inte är mogen nog än att kunna föreställa sig vad som händer när hon går dit med sin fina mössa på samma sätt som du kan, och i så fall med all rätt, eftersom hon är ett barn. 

  Men tänker du efter så vill du kanske inte att din dotter ska gå vilse i överklassbarnens värderingar heller?.

  Tror att du behöver prata med din man som är från överklassen själv. 


  Ja så är det nog.. Tack i alla fall för ditt förslag!
 • Tis 27 sep 15:52
  #10

  Som jag förstod det som, köper du i nuläget inte de märkeskläder din dotter frågade om. Då har hon ju i så fall redan "avvikande" kläder, så varför skulle en mössa göra skillnad? Jag tycker att våra barn ska klä sig som dom vill utan att vi föräldrar ska oroa oss över att de blir mobbade - skulle det mot förmodan hända, får vi ta tag i problemet då. 

Svar på tråden Orolig för att dotter ska bli retad över stickad mössa
Logga in
Bli medlem