Inlägg från: Anonym (Själv förlorat ett syskon) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Själv förlorat ett syskon)

    Ett barn som dött

    Anonym (Förtvivlad) skrev 2022-09-22 09:02:58 följande:
    Långt innan jag adopterades tycker jag inte då hon föddes och dog fem månader innan jag kom. I min värld är det en väldigt kort tid. När jag är ute och berättar om min adoption så är det en viktigt del av det hela eftersom hennes död är lite uppkomsten till min adoption. Så det är i allra högsta grad relevant för mig att ha med. 
    Lika mycket som jag har en bild på min döda farmor som betytt mycket i mitt liv. 
    Menar egentligen att varför har min mamma större rätt än mig 
    Ja visst hänger din adoptionshistoria ihop med din döda syster och självklart är det din syster men jag tycker faktiskt att din mamma har större rätt än du när det gäller fotot. Det har inget med att du är adopterad utan mer för att din mamma fick ett barn som dog bara 3 dagar gammal, det är ett trauma man bär med sig hela livet och som alltid kommer att vara ett sår för henne.
    Det här var också innan du kom till familjen, det skulle gälla även om hon hade fött dig, om systern dött innan hon hade fött dig så att säga.
    Hon har en sorg för ett barn, du har aldrig träffat barnet och har alltså inte den sorgen din mamma har. Du förlorade inte en syster eftersom du inte hade kommit/eller hade blivit född om samma ska gällde ett biologiskt barn.
    Det vore skillnad om du hade förlorat en syster du kände och hade vuxit upp med några år dvs du sörjde också en syster.

    Din mamma sörjer ett förlorat barn, du sörjer ju inte ett barn du aldrig träffat även om du kanske tycker att du skulle vilja ha träffat henne.
    Förstår du skillnaden mellan ett förlorat barn och ett syskon man aldrig träffat.
    Jag tycker absolut att du äger din historia och ska berätta om den men att visa fotot på den lilla bebisen är privat och din mamma vill inte att du visar upp fotot.
    Jag tycker i detta fall att hennes vilja om att inte visa fotot på hennes döda barn går före din vilja att visa det då du aldrig träffade henne.
    Har du själv barn? tänkt till om hur du själv skulle känna om fotot på ditt döda barn visades upp på föreläsningar.
    Om hon känner sig obekväm med att du visar foto på hennes förlorade barn tycker jag att du ska respektera det. Självklart har hon en mer känslomässig koppling till din syster än du har, hon bar henne och födde henne och förlorade sen henne, du har aldrig träffat henne ( hade varit samma om din mamma fött dig efter).
    Så du äger din historia att berätta men hon går före när det gäller fotot.
    Man får respektera sina släktingar när det gäller privata foton att visa upp för andra, det gäller ju inga offentliga personer.
  • Anonym (Själv förlorat ett syskon)
    Anonym (Förtvivlad) skrev 2022-09-22 18:31:08 följande:
    Det är min familj också, dessutom får folk en större förståelse för min situation i familjen om dom vet om vad som ligger bakom
    Ja fast du behöver inte visa fotot, din mamma vill inte inte det och för människor på en föreläsning är det bara ett foto av en bebis.
    Tycker att du ska respektera din mammas vilja angående fotot.
    Som sagt hon bar, födde och förlorade ett barn, ett trauma som hon bara delade med sin syster, mamma och svärmor.
    Hon har som sagt större känslomässiga band till din syster än vad du har som aldrig har träffat henne.
     Du undrar varför hon skulle ha mer rätt än du? men nu är det ju som du tycker att du har mer rätt än henne som går emot hennes vilja.
    Du visar upp ett foto på hennes döda barn offentligt och varken din mamma eller syster är offentliga personer. 
    Att du visar fotot för vänner mm är självklart ok men inte för den stora allmänheten. 

    Sen är det ju faktiskt så att en förälder är den som bestämmer om en bild ska få visas upp när det gäller minderåriga barn. Nu är det ett ganska så gammalt foto men te x skriver man ju som förälder på om foto får visas eller ej på barn på skolor, fritidsklubbar osv. Föräldrar bestämmer om foton på barn, inte syskon.
    Nu gäller detta ett foto på en bebis, hade detta hänt idag hade dina föräldrar fått bestämma om ett foto på din syster skulle ha få visats eller ej, dom är vårdnadshavare, inte syskon.
    Har du själv barn?
  • Anonym (Själv förlorat ett syskon)
    Anonym (Förtvivlad) skrev 2022-09-22 20:18:08 följande:
    Ja jag har barn och jag ger blanka sjutton i om någon visar en bild på dom eller postar en bild på facebook vad kan hända liksom?
    Ja fast då borde du ju också fått skriva på om foton fått visats på skolor, fritidsklubbar eller liknande eller om dina barn är så stora att man inte gjorde det då.
    Du kan ju tycka att det är ok att någon visar bilder på dom men man får alltså INTE göra det hur som helst med minderåriga barn.
    Du måste idag ha föräldrars medgivande för att få visa bilder på barn offentligt.
    Du kan tycka att det är ok men måste ju kunna respektera att andra inte tycker att det är ok.

    Nu är bilden gammal men som sagt idag måste du ha föräldrars tillstånd för att visa bilder på minderåriga barn offentligt.

    När det gäller FB gäller att föräldrar bör ge samtycke.
    Om det gäller vänner brukar de flesta inte bry sig men föräldrar kan alltså reagera om bilder publiceras som dom inte tycker är ok.

    När det gäller barn under 13 år bör alltid vårdnadshavarens samtycke inhämtas. En annan person kan lägga upp barnets bilder på sociala medier endast om denne hämtar ett frivilligt och uttryckligt samtycke från föräldern eller från barnet (om barnet är över 13 år).
Svar på tråden Ett barn som dött