Inlägg från: Embla twopointoh |Visa alla inlägg
  • Embla twopointoh

    Abortförbud ska inte påverka antalet aborter?

    Det är rationellt självklart att en restriktiv lagstiftning gör att företeelsen minskar, annars vore det ju nästan meningslöst att förbjuda saker. Sedan kommer det alltid att finnas personer som av någon anledning inte följer lagen, men de kommer att vara färre än om det inte vore olagligt.

    Detta gäller allt. Är det förbjudet att köra bil utan bilbälte kommer fler att använda bilbälte än om en sådan lag inte finns. Är det förbjudet att röka hasch kommer färre att röka hasch. Är det förbjudet att göra abort kommer färre att göra abort. Att alla inte följer lagen är inget argument för att lagen inte ska finnas.

  • Embla twopointoh
    Anonym (oplanerade barn) skrev 2022-09-23 14:15:47 följande:
    En hårdare abortlagstiftning leder till att åsikterna i ett samhälle påverkas så kvinnorna själva tycker aborter är något mindre bra?
    Absolut, man ska inte underskatta lagars påverkan på den allmänna opinionen. Vi har en del lagar i Sverige som inte har någon straffsats, utan syftet med lagen är att ändra befolkningens inställning.
  • Embla twopointoh
    Anonym (S) skrev 2022-09-23 14:13:53 följande:
    En del kanske behåller, men många gör en egen abort eller går till en "läkare" som utför en illegal abort. 

    Vad är vitsen med att det föds oönskade barn?
    Har du någon konkret statistik som backar upp det där "många", eller är det bara din åsikt? Jag skulle nämligen spontant vilja påstå att följden av abortförbud blir tvärtom, att fler behåller och det är bara de mest desperata som riskerar att göra abort ändå. Människor funkar så. Men jag har inget konkret som stödjer det, så insatt är jag inte och det kan nog vara svårt att få fram tillförlitlig statistik på det också.
  • Embla twopointoh
    Anonym (S) skrev 2022-09-23 14:21:09 följande:
    De länder som har legal aborträtt anser inte att abort är fel eller omoraliskt, utan en rättighet för kvinnan.

    De länder som tycker det är fel, de har ingen eller en mkt restriktiv abortlagstiftning. 

    Inget land är tvingat att införa legala aborter om de inte vill. 
    I mångt och mycket går synen på abort och på ogifta mödrar hand i hand. I Sverige är det liksom ingen sak överhuvudtaget om en singelkvinna får ett barn, i länder med restriktiv abortlagstiftning är det en skam för en ogift kvinna att få barn. Det gör att det kan bli lite svårt att jämföra Sverige med till exempel ett strikt muslimskt eller katolskt land, eftersom orsaken till att kvinnor vill göra abort förmodligen skiljer sig åt.

  • Embla twopointoh
    Anonym (Ping) skrev 2022-09-23 14:40:15 följande:
    Man kan ju se på USA. Det är de som är resursstarka som åker till en annan stat där det är lagligt, eller skaffar abortpiller via post. För dem är det krångligare nu, men inte omöjligt. De som drabbas hårdast är de svaga i samhället, som inte har samma möjligheter. 
    Fast det är inte svar på min fråga.
  • Embla twopointoh
    Anonym (S) skrev 2022-09-23 14:52:57 följande:

    Precis som du så skriver jag mina personlig åsikter, och du och jag har säkert olika uppfattning om vad som är "många". För mig krävs det inte många för att det ska vara för många, eftersom varje kvinna som dör eller blir stympad i underlivet pga en illegal abort, är en kvinna för mycket.

    Hur många kvinnor tycker du det är ok att förlora i illegala aborter? 
    Det där är en fråga som används bara för att misstänkliggöra och illegitimera meningsmotstånd. För inte tror du väl på fullaste allvar att jag tycker det är okej att kvinnor får men för livet eller dör?
  • Embla twopointoh
    Anonym (Ping) skrev 2022-09-23 14:50:05 följande:
    Njaooo. Din fråga var om många ändå gör abort. I USA skulle jag vilja påstå att det är så. 

    Medelklassen fortsätter göra abort som att (nästan) inget hänt. Gissningsvis är det _någon_ som väljer att ändå få barnet, men då är det ett val. De resurssvaga tvingas föda barn de inte vill ha, eller försöka sig på farliga hemmarborter.
    Fast nej. De som kan, de åker till en annan stat för att det är lagligt där. Frågan var om "många" gör det trots att de inte har möjlighet att göra det lagligt.
Svar på tråden Abortförbud ska inte påverka antalet aborter?