• Thu 6 Oct 2022 11:17
    32358 visningar
    43 svar
    -3 +2
    43
    32358

    Huvudvärk - Specialistläkaren i Neurologi svarar på alla dina frågor

    Spänningshuvudvärk, ihållande huvudvärk, punktsmärta i huvudet, bakfylla och migrän. Nästan alla har någon gång haft huvudvärk och oavsett orsak ger det symptom som blir utmanande i vår vardag. 

    Men varför får man huvudvärk? Hur vet man om det är farligt? Vad kan man göra för att lindra symptomen och vad ska man göra om ens barn har huvudvärk?

    Under hela oktober kommer Jessika Nystedt, Specialistläkare i Neurologi, svara på alla dina frågor som rör huvudet. Jessika kommer besvara frågor i chatten 1-2 gånger i veckan. 

    - Kom i direkt kontakt med Kry här: app.kry.se/ 
    - Läs mer om huvudvärk här: www.kry.se/fakta/smarta-och-vark/huvudvark/

    I annonssamarbete med Kry
  • Svar på tråden Huvudvärk - Specialistläkaren i Neurologi svarar på alla dina frågor
  • Sat 8 Oct 2022 14:41
    #7
    Anonym (Alexandra) skrev 2022-10-06 12:56:49 följande:

    hej,

    jag har konstant hvudvärk. migrän uteslutet efter ett x antal läkarbesök-
    bär glasögon.

    vad mer kan det vara som orsakar denna? har svårt att jobba på daagrna...

    tusen tack för svar,
    Alexandra


    Hej Alexandra!

    Tack för din fråga! 
    Du skriver att du lider av konstant huvudvärk och undrar vad det kan bero. I mitt svar förutsätter jag att du haft denna huvudvärk sedan länge, att den inte förändrats över tid och att du inte har några andra symtom kopplade till huvudvärken.


    Jag tänker också att din läkare som uteslutit migrän också har uteslutit andra bakomliggande sjuksomstillstånd.
    Daglig eller nästan daglig huvudvärk kan bero på många olika orsaker. Oftast går det att finna orsaken och behandla den, men det kräver många gånger ett detektivarbete både av patient och läkare. 
    Den vanligaste huvudvärken, som kan vara tillfällig, återkommande eller kronisk är den vi kallar spänningshuvudvärk. 
    Spänningshuvudvärk är dock inte en enda typ av huvudvärk utan kan bero på många olika orsaker. Precis som du är inne på kan okorrigerade synfel ge upphov till huvudvärk och det kan vara bra att kontrollera att styrkan på eventuella glasögon är uppdaterad. Andra orsaker kan vara bettanomalier, nackrelaterade besvär, ergonomiska faktorer (dålig arbetsställning, belysning etc), spänningstillstånd i ansiktsmusklaturen, sömnproblem, tät användning av smärtstillande läkemedel osv.

    Det kan vara klokt att föra en huvudvärksdagbok för att bättre förstå när, hur och varför man får ont i huvudet och när huvudvärken är mildare eller mer intensiv. Blir den bättre under ledighet eller semesterveckor?  I dagboken kan man också anteckna om man tar ev smärtlindrande tabletter och effekten av dessa, saker i vardagen som kan utlösa huvudvärk etc. Detta kan hjälpa både dig och din läkare att förstå vad din huvudvärk beror på. 

    Många gånger kan en sjukgymnast vara behjälplig vid kronisk spänningshuvudvärk, de kan ofta finna ledtrådar till varför du har ont och även hjälpa till med felställningar, aktiv avspänning osv. 

    Patienter med spänningshuvudvärk mår också ofta bättre av att vara fysiskt aktiva och att träna regelbundet.

    Ibland kan det även vara aktuellt att testa läkemedelsbehandling. De kan ha bra resultat vid spänningshuvudvärk hos vissa. 

    Sammanfattningsvis så går faktiskt ofta att hitta svaret på varför någon har ont i huvudet och i de allra flesta fall så kan man också hjälpa patienten att om inte bota, i alle fall lindra huvudvärken. 

    Jag hoppas att du ska få hjälp att må bättre, det finns hopp.

    Vänliga hälsningar 
    Jessika Nystedt

  • Sat 8 Oct 2022 15:17
    #8
    +1
    Anonym (Hannele) skrev 2022-10-07 13:45:33 följande:

    Hej!

    Jag har misstänkt vestibulär migrän efter både MR och undersökningar hos ÖNH och neuro. Jag äter medicin för VM. Två frågor:

    1. Är det vanligt/möjligt att vestibulär migrän ger ständig eller nästan permanent yrsel och åksjukekänsla? Och att vissa symptom förekommer nästan hela tiden medan andra kommer i tydliga attacker?

    2. Finns det annat än solglasögon, vätska och medicin som kan lindra de ständigt närvarande symptomen?

    Tack på förhand 😀

    Hannele


    Hej Hannele!

    Jag ska försöka att svara på dina frågor, men först tänker jag bara säga ett par ord om vestibulär migrän.


    Vestibulär migrän är en ovanlig migränform. Yrsel vid migränanfall är däremot mycket vanligare. Vid vestibulär migrän så kommer yrselattackerna även utan huvudvärk, men då (i regel) hos personer som har känd migrän. Yrseln kan likna den yrsel man kan se vid många andra yrseltillstånd och det kan därför vara svårt att fastställa diagnosen. Ofta är det en diagnos som först ställs när andra möjliga förklaringar har uteslutits. Det är därför du har undersökts av såväl öron-näsa-hals specialist som neurolog och även gjort en magnetkameraundersökning av hjärnan.
     
    Här kommer vi in på den första av dina frågor. Vestibulärmigrän är ju som sagt ovanlig, men den vanliga typen av vestibulär migrän, går precis som vid vanlig migrän, i attacker som håller i sig mellan 4-72  timmar. Patienten brukar vara helt symtomfri mellan dessa episoder. Det finns alltid undantag från detta och det är ännu mycket som vi inte har svar på eller vet säkert, men som vid kronisk vanlig migrän finns även kronisk vestibulär migrän beskrivet. Om det är så att du ständigt har besvär så kan du ändå känna dig trygg med din misstänkta diagnos, då det verkar som att du har flera specialistläkare runt dig som funderat noga kring din situation. 
    Du frågar också vad annat du kan göra än det du redan gör för att mildra dina ständigt närvarande besvär. Precis som vid all migrän så kan det vara klokt att föra en migrändagbok för att själv kunna förstå vad som triggar eller lindrar just dina sbesvär. Det kan också vara viktigt med regelbundna vanor, god sömn och undvika provocerande faktorer. Du skriver även " annat än medicin"; där vill jag ändå passa på att kommentera att det finns flera läkemedel som kan testas vid vestibulär migrän, både vid behov och som så kallad profylaktisk behandling som man tar på regelbunden basis för att mildra/undvika anfall. 

    Jag hoppas att dessa svar kan vara till hjälp och att du snart får, såväl säker diagnos, som en behandling som kan lindra dina besvär. 

    Vänliga hälsningar
    Jessika Nystedt

  • Sat 8 Oct 2022 16:09
    #9
    Anonym (Caroline) skrev 2022-10-08 00:03:36 följande:

    Hej, 
    jag har haft migrän i ca 15 år. När jag varit gravid har jag dock sluppit det helt, så det känns ju som att hormonerna är med och styr. Finns det nån sorts behandling som kan hjälpa för att bli kvitt det utifrån den vetskapen att under graviditet så uteblir det?


    Hejsan Caroline!

    Glädjande nog, så blir majoriteten av kvinnor med migrän helt migränfria (eller åtminstonde bättre), under graviditeten och även under amning! 


    Tyvärr förekommer även motsatsen och det verkar som att framför allt kvinnor med så kallad "migrän med aura" tenderar att oftare få större besvär med sin migrän under graviditeten.

    Precis som du är inne på, så beror detta förmodligen på nivåerna av våra könshormoner förändras under graviditet och amning. Nivåerna och/eller nivåfluktuationerna, förändras också i puberten, vid menstruation, vid ägglossning och i klimakteriet. 


    Många kvinnor med migrän upplever att huvudvärken blir bättre under perioder då östrogennivåerna är högre och att de får mer besvär under exempelvis menstruation, när östrogenet sjuker som lägst under cykeln.
    Faktum är att en del kvinnor bara har besvär vid mens!


    Finns det en sådan stark, hormonell faktor, så kan man i vissa fall ha motiv att ta hänsyn till det när man planerar patientens migränbehandlig. Vissa kvinnor kan få tex en betydligt förbättrad situation om de tar  migränbehandling profylaktiskt dagarna innan mens. Det är dock viktigt att diskutera detta med sin läkare innan man sätter igång så att rätt läkemedel och i rätt dos i så fall ordineras.


    Andra kvinnor kan till exempel få en bättre migränsituation om de behandlas med preventivmedel, men tyvärr är även motsatsen vanligt förekommande. Man skall också komma i håg att vara mycket försiktig med så kallade kombinerade p-piller om man lider av migrän med aura. 

    I regel gäller dock precis samma behandlingsriktlinjer vid migrän oavsett hur könshormonerna påverkar patienternas migränsituation.

    Hoppas att detta gav lite klarhet

    Vänliga hälsningar 
    Jessika Nystedt


     

  • Wed 12 Oct 2022 17:32
    #15
    Anonym (Pontus) skrev 2022-10-08 16:30:59 följande:

    Jag har ett förhållande sedan 17år och dom 2 senaste åren har min fru haft huvudvärk nästan varje dag. Det påverkar vårt sexliv kraftigt, så man vill ju gärna komma tillrätta med huvudvärken.

    Inte roligt.


    Hejsan Pontus! 

    Tack för din fråga.
    Kronisk huvudvärk kan verkligen vara besvärligt och inverka på såväl arbetsliv, livskvalité och relationer.
    Det måste vara betungande för din fru att lida av detta och hon är säkert plågsamt medveten om att hennes smärtor även går ut över er relation och ert samliv. Det är viktigt att du är stöttande och förstående i detta. 

    Kronisk huvudvärk som föreligger nästan varje dag kan bero på många olika saker och det är viktigt att dessa möjliga orsaker kartläggs ordentligt. Bara så kan man förstå vad som är den/de bakomliggande faktorerna bakom just din frus huvudvärk och försöka att göra något år dem. 

    Som jag skrev i ett annat svar här i träden så är den vanligaste huvudvärkstypen den vi kallar spänningshuvudvärk. Den kan bero på många olika bakomliggande faktorer, men lyckas man identifiera vad som ligger bakom så kan man ofta lindra såväl intensitet som frekvens av huvudvärk.
     Du skriver väldigt lite om din frus huvudvärk, förutom att den är närmast daglig. Utan ytterligare information kan jag inte vara mer specifik just kring din hustrus situation.

    Oavsett finns det all anledning att söka hjälp, då det många gånger faktiskt finns god hjälp och lindring att få.

    Vänliga hälsningar
    Jessika Nystedt  

  • Wed 12 Oct 2022 17:47
    #16
    Janina95 skrev 2022-10-08 20:34:51 följande:

    Hej.
    Innan min graviditet hade jag huvudvärk nästan varje dag, under graviditeten försvann huvudvärken.. Nu 5 månader efter födsel börjar huvudvärken komma tillbaka, som en konstant tryck över ögonen och ner mot tinningen.
    Vad kan jag göra? 


    Hejsan Janina...

    Tack för din fråga!
    Vad tråkigt att din huvudvärk nu kommit tillbaka efter graviditeten. 

    Jag tolkar ditt svar som att det är samma exakt samma typ av huvudvärk som har kommit tillbaka efter graviditeten? Är det en ny typ av huvudvärk så måste den naturligtvis undersökas mer skyndsamt.

    Vi vet att huvudvärk ofta blir bättre under graviditet och amning (även om motsatsen dessvärre kan vara sann). Detta gäller ffa migrän utan aura men också i många fall spänningshuvudvärk. Detta tros vara hormonellt betingat och det kan också vara värt att fundera på hur din huvudvärk flukturerar relaterat till dina hormonella svängningar?
    Vad annat som kan vara värt att fundera på är om det var någonting annat som var annorlunda i din livsföring under graviditeten förutom just detta att var gravid. 
    Stress, alkoholintag, oro, grad av fysisk aktivitet, sömn, koffein, arbetssituation, biverkan av kronisk medicinering som ej får ta under graviditeten etc är alla saker som kan påverka huvudvärksfrekvens och intensitet. 

    Du beskriver att din huvudvärk är närmast daglig och känns som ett konstant tryck över båda ögonen och ner mot tinningarna. Den symtombeskrivningen ges ofta vid spänningshuvudvärk, men även migrän kan kännas snarlik. 

    Som jag har skrivit i flera svar tidigare här i forumet är det väldigt viktigt att förstå vad som kan ligga bakom just din huvudvärk. Är det en migrän trots allt? Kan det vara synrelaterade besvär? arbetsställning? sömnbesvär? vara nackrelaterat osv? 

    Det brukar vara väldigt värdefullt att föra så kallad huvudvärksdagbok för att bättre kunna förstå vad som lindrar eller triggar huvudvärken. Det brukar också vara en stor hjälp för läkaren att då en dagbok framför sig. Dagboken är också ett jätteviktigt arbetsredskap för att följa upp huvudvärken över tid och utvärdera eventualla behandlingar. 

    De flesta med daglig huvudvärk kan få hjälp och så sannolikt även du!

    Önskar dig all lycka till!
    Hälsningar 
    Jessika Nystedt
  • Wed 12 Oct 2022 18:14
    #17
    Anonym (Anonym) skrev 2022-10-10 12:10:48 följande:

    Hej,

    För lite mer än ett år sedan så fick jag en väldigt konstig huvudvärk. Det var typ som ett ständigt tryck mot tinningen på vänster sida (kändes som att man typ hade en för liten mopedhjälm på sig och hade ett ständigt tryck mot huvudet) och som höll i flera dagar/veckor. Fick även en konstig känsla i vänster del av ansiktet, lite typ som när man får bedövning hos tandläkaren. 

    Gick till läkare och skrev en egenremiss till neurolog. Gjorde MR och ryggmärgsprov - och inget visade något direkt, förutom MR - en liten förändring i skalle, som enligt läkaren inte var något farligt och något jag troligtvis föddes med. 

    Besvären försvann efter ett tag (hade brist på D-vitamin, så tog tabletter för detta -  vet inte om detta är orsaken) och först nu för 5 dagar senare så får jag samma igen. Någon konstig huvudvärk kom smygandes på torsdagskvällen, fick tryck mot vänster sida av huvudet och har varit kvar sedan dess. Har nu idag också även fått den här konstiga känslan av bedövning i ansiktet och förstår verkligen inte varför detta händer? Har testat ipren, mycket vatten och vätskersättning men inget gör att besvären försvinner. Har bokat tid hos min optiker för att kolla synen, men detta gjordes för typ ett halvår sedan och är typ tveksam till att detta kan vara problemet? 

    Har suttit och tänkt om jag gjort något speciellt senaste tiden som kan ha triggat detta men kommer verkligen inte på något.. Vad tror du att det kan vara? Och:

    Det dom hitta på MR som enligt läkaren inte var något farligt - kan det visa sig vara farligt ändå? Bör jag vara orolig? Kontakta neurologen igen?


    Hejsan!

    Först av allt vill jag tacka för en fin beskrivning av din huvudvärk. Jag förstår att du kan känna dig orolig. Det är alltid mycket besynnerligt när vi drabbas av symtom som vi inte förstår och som inte går över. 

    Om vi börjar med MR undersökningen, så måste jag först av allt säga att jag ingenting kan lova utan att ha sett den, men det jag kan lova dig att vi väldigt ofta hittar fynd som är såväl ovanliga som vanliga och som vi vet 100% säkert att är helt ofarliga. Du skriver dessutom att förändringen satt i skallbenet. Där hittar vi ofta varianter och det är absolut ingenting att oroa sig för och kan inte förklara din huvudvärk.
    Bifynd hör till vardagen och därför är vi (kanske?) ibland lite dåliga på att förklara för patienterna vad det verkligen är vi har funnit. Resultatet är ofta att patienterna går hem med en gnagande oro i bröstet och funderar på om det där fyndet verkligen inte var någonting konsigt iaf...  I ditt fall låter det som att du kan vara helt lugn! 


    Om vi fortsätter på MR spåret så vill jag också berätta att vi inte regelmässigt beställer den typen av undersökningar på grund av enbart huvudvärk. Det får mig att tänka att neurologen verkligen tog dina symtom på allvar och att denne var medveten om domningskänslan du har på kinden.
    Det var sannolikt pga domningskänslan som man gick vidare med ryggmärgsprov. När man tar det provet så brukar man göra det för att utesluta en uppsjö möjliga förklaringar till allvarligare huvudvärk med neurologiska symtom. Sannolikt har man uteslutit flera infektiösa möjliga förklaringar (som borrelia), tecken på neuroinflammation, osv, osv.  


    Att både MR undersökningen och ryggmärgsvätskeprovet var bra och att doktorn tog dig på allvar är alla mycket positiva ting ur hänseendet att kunan utesluta allvarligare förklaring till din huvudvärk.

    Trots allt detta som är så positivt står du ju kvar med din huvudvärk och domningskänsla i ansiktet, men det betyder inte alltid måste vara så.  

    När man väl har uteslutit en bakomliggande orsak kvarstår ju arbetet att lindra patientens besvär. Om dörren fortfarande står på glänt till neurologen kanske hen kan hjälpa dig och om inte så brukar resan börja på vårdcentralen. 
    Kanske kan det också vara värt att kontakta tandläkare/bettfysiolog för att kontrollera att din smärta inte är relaterad till bettanomali eller andra käkrelaterade besvär.

    Man ska också komma ihåg att förstå huuvdvärk lite är som att lägga ett pussel och där pusselbitarna kommer med tiden. Tveka inte att söka vård om du får förändrade symtom.

    Om du skulle drabbas av nya domningar/stickningar/känselbortfall måste du självfallet söka vård skyndsamt. 

    Hoppas att du ska få bättre snart. 

    Vänliga hälsningar
    Jessika Nystedt

  • Wed 12 Oct 2022 19:00
    #18
    Anonym (Konstant värk) skrev 2022-10-09 19:58:44 följande:

    Hej! 


    Har sedan ca 1 år tillbaka konstant värk i området övre tandrad/öra/djupare in precis ovan käken. Jag känner hur det är någon form av ?vätska? som förflyttar sig beroende på hur jag är positionerad. 

    Det har i den inledande fasen av detta innan det var tydligt för mig vad som var ?fel? då jag ännu inte hade ont genomfört en MR som visade slemhinnesvullnader i bihålorna. 

    Därefter har man genomfört CT för bihålor och även ett mindre ingrepp som inte givit något resultat. Likaså en CBCT av tänder/käke. i röntgensvaret går att läsa att min sphenoi sinus partiellt är täckt med sekret. Men de verkar inte anses vara ett problem eller en förklaring till min värk, likaså har jag slemhinnesvullnader i maxillar sinus. Även kring detta råder det delade meningar och jag står utan hjälp och har daglig värk konstant tryckande och som jag beskrev innan en känsla av att det också involverar någon form av vätska som trycker på. 

    Nästa sak på tur är MR av käken för att utesluta något i mjukdelarna kring denna. Detta har nu pågått så länge att jag knappt vet vad jag ska göra härnäst. 


    Det är en stundvis förlamande obehaglig och smärtsam upplevelse och det känns som att jag måste hålla i utredningen själv genom att tjata mig till att bli hörd och lyssnad på. 


    Är det såhär därför att jag trots allt inte givit upp? Man tänker att det inte kan vara så illa därför att jag ändå gör saker och får vardagen att gå ihop? Varför verkar det så svårt att få gehör för det jag berättar. 

    Vet att bihålor främst är något som öron näsa hals läkare sysslar med, men även neurologer har säkert kunskap om hur det kan eller skulle kunna påverka patienter med problem involverade framförallt med sphenoid sinusen då den ligger så nära hjärnan. 

    Övriga symptom är att jag ibland känner mig ?utom mig? som en slags yrsel, det sticker ofta till i det vänstra ögat och allmänt dåligt mående är trött och sliten - så kan det såklart bli av att konstant ha ont. Har även s.ka ?pulserande tinnitus? vilket kom i samband med att jag blev dålig, främst när jag ligger ner också detta på den sjuka sidan. Ofta kliar det också precis högst upp under örat på den sjuka sidan, likaså samlas det vätska där under, det känns som att det ?rinner? och om jag då trycker precis under örat så kan man också som utomstående höra ljudet av att det finns någon vätska där. Ibland känns också huvudet plötsligt ?kallt? svårt att beskriva bättre än så. 


    Läkarna har alla så bråttom vid mina besök att jag inte ens hinner förklara mina symtom ordentligt?. 


    Vad eller vem är det man ska vända sig till? Har varit upp för diskussion kring FESS kirurgi men enligt ÖNH som mottagit remiss i tidigare skede så är det inget som de överväger. 

    Ska livet bara vara såhär nu? Från fullt frisk till konstant smärta och inga ordentliga svar? 


    Hejsan,

    tack för din redogörelse. Stilla undrar jag om dina läkare har fått ta del av din historia på ett sådant samlat vis såsom presenteras i din berätttelse ovan?

    Det är sant att vi ofta skyndar och verkar ha bråttom. Att vi inte hinner(?) lyssna in patienterna ordentligt och att vi ibland lämnar dem utan att ens ha förklarat ordentligt hur våra resonemang går. Detta kanske i synnerhet drabbar de patienter där vi, såsom verkar vara fallet i ditt ärende, inte riktigt har någon bra förklaring till deras symtom. 
    Jag funderar ibland på om "att skynda" är det mest tidsödande och resursineffektiva vi kan göra i vården. Kanske skulle vi med ganska lite tid till förfogande men med ett lyssnande öra och öppenhet spara såväl tid för oss, som lidande och otrygghet för patienterna. 
    Mitt första råd till dig är faktiskt att skriva vidare på din redogörelse ovan och ge den både till din patientansvarige läkare på ÖNH och på din vårdcentral. 
    Din berättelse kanske kan bota oss från vårt tunnelseende och se hela dig?

    Nu till ditt fall. Precis som du är inne på så är jag neurolog och även om det luftförande systemets alla hålrum, slemhinnor och kaviteter ligger mycket nära hjärnan och nerverna så är avståndet milsvitt mellan specialistgrenarna. 
    Jag är rädd att det vore förmätet av mig att att ens försöka konkurrera med de uppslag som öronnäsahals läkarna har gett dig. 

    Oavsett så kan jag nog med stor trygghet konstatera att viss slemhinnesvullnad och vätska i våra bihålor inte borde kunna vara orsaken till alla dina symtom. Däremot är sfenoidalsinus en mycket speciell bihåla som ligger nära skallbasen bakom ögonen och en akut infektion i denna kan ge mycket allvarliga symtom. En kronisk sfenoidalsinusinflammation är dock lurig och kan ge flera diffusa, besynnerliga och svårdiagnosticerade symtom. I dessa fall kan det precis som du är inne på vara så att vi neurologer blir konsulterade men jag tror nog inte att en kronisk inflammation där brukar gå med denna symtombild eller kan förklara din symtomflora. 

    Utbredningen på din smärta låter som att det ligger i ett område som innerveras av en nerv som heter trigeminusnerven. Smärta i detta område kan bero på så kallad trigeminusneuralgi. Trigeminusneuralgi kan vara otroligt smärtsamt och smärtan kan ibland triggas av tex tandborstning, kyla, om man torkar sig över området osv. Detta är ett välkänt och relativt vanligt tillstånd som brukar gå bra att behandla, men jag föreställer mig att denna möjliga förklaring tidigt uteslutits?
    Det finns även andra, betydligt mer ovanliga, atypiska ansiktssmärtor som vi ibland möter i neurologin då patienterna redan passerat tandläkare, käkkirurger och ÖNH och där vi ibland kan finna förklaringar och även behandlia framgångsrikt. 
    I ditt fall beskriver du dock symtom som låter ÖNH relaterade såsom diffus yrsel, tinnitus, känsla av vätska som kluckar bakom örat, klåda osv. Om dessa symtom tidsmässigt uppkom samtidigt som dina smärta är det mindre troligt att symtomen inte är länkade till varandra. 

    Man kan ju undra om man har testat någon farmakologisk behandling och vad som i så fall blev utfallet av denna?

    Du skriver pulserande tinnitus. Är den bara på den smärtande sidan? Pulserande (i takt med pulsen) tinnitus brukar vara ett symtom som vi tar särskild notis om och ofta vill man reda ut den med tex MR-angiografi för att utesluta patologiska kärlförändringar, som ibland också kan ge upphov till sk sekundär trigeminusneuralgi. Oavsett är det viktigt att dina läkare vet att du har en pulserande tinnitus. 

    Jag förstår att detta inte ger dig svar på varför du har ont men jag vill verkligen understryka att du inte alltid kommer behöva känna såhär och att det fortfarande finns hopp.
    Återigen vill jag rekommendera dig att ge brevet ovan till dina ansvariga läkare så att de förstår hela din nuvarande situation.

    Önskar dig allt gott

    Vänliga hälsningar
    Jessika Nystedt
  • Wed 12 Oct 2022 19:04
    #19
    Anonym (Anonym) skrev 2022-10-10 12:10:48 följande:

    Hej,

    För lite mer än ett år sedan så fick jag en väldigt konstig huvudvärk. Det var typ som ett ständigt tryck mot tinningen på vänster sida (kändes som att man typ hade en för liten mopedhjälm på sig och hade ett ständigt tryck mot huvudet) och som höll i flera dagar/veckor. Fick även en konstig känsla i vänster del av ansiktet, lite typ som när man får bedövning hos tandläkaren. 

    Gick till läkare och skrev en egenremiss till neurolog. Gjorde MR och ryggmärgsprov - och inget visade något direkt, förutom MR - en liten förändring i skalle, som enligt läkaren inte var något farligt och något jag troligtvis föddes med. 

    Besvären försvann efter ett tag (hade brist på D-vitamin, så tog tabletter för detta -  vet inte om detta är orsaken) och först nu för 5 dagar senare så får jag samma igen. Någon konstig huvudvärk kom smygandes på torsdagskvällen, fick tryck mot vänster sida av huvudet och har varit kvar sedan dess. Har nu idag också även fått den här konstiga känslan av bedövning i ansiktet och förstår verkligen inte varför detta händer? Har testat ipren, mycket vatten och vätskersättning men inget gör att besvären försvinner. Har bokat tid hos min optiker för att kolla synen, men detta gjordes för typ ett halvår sedan och är typ tveksam till att detta kan vara problemet? 

    Har suttit och tänkt om jag gjort något speciellt senaste tiden som kan ha triggat detta men kommer verkligen inte på något.. Vad tror du att det kan vara? Och:

    Det dom hitta på MR som enligt läkaren inte var något farligt - kan det visa sig vara farligt ändå? Bör jag vara orolig? Kontakta neurologen igen?


    Hejsan!

    Först av allt vill jag tacka för en fin beskrivning av din huvudvärk. Jag förstår att du kan känna dig orolig. Det är alltid mycket besynnerligt när vi drabbas av symtom som vi inte förstår och som inte går över. 

    Om vi börjar med MR undersökningen, så måste jag först av allt säga att jag ingenting kan lova utan att ha sett den, men det jag kan lova dig att vi väldigt ofta hittar fynd som är såväl ovanliga som vanliga och som vi vet 100% säkert att är helt ofarliga. Du skriver dessutom att förändringen satt i skallbenet. Där hittar vi ofta varianter och det är absolut ingenting att oroa sig för och kan inte förklara din huvudvärk.
    Bifynd hör till vardagen och därför är vi (kanske?) ibland lite dåliga på att förklara för patienterna vad det verkligen är vi har funnit. Resultatet är ofta att patienterna går hem med en gnagande oro i bröstet och funderar på om det där fyndet verkligen inte var någonting konsigt iaf...  I ditt fall låter det som att du kan vara helt lugn! 


    Om vi fortsätter på MR spåret så vill jag också berätta att vi inte regelmässigt beställer den typen av undersökningar på grund av enbart huvudvärk. Det får mig att tänka att neurologen verkligen tog dina symtom på allvar och att denne var medveten om domningskänslan du har på kinden.
    Det var sannolikt pga domningskänslan som man gick vidare med ryggmärgsprov. När man tar det provet så brukar man göra det för att utesluta en uppsjö möjliga förklaringar till allvarligare huvudvärk med neurologiska symtom. Sannolikt har man uteslutit flera infektiösa möjliga förklaringar (som borrelia), tecken på neuroinflammation, osv, osv.  


    Att både MR undersökningen och ryggmärgsvätskeprovet var bra och att doktorn tog dig på allvar är alla mycket positiva ting ur hänseendet att kunan utesluta allvarligare förklaring till din huvudvärk.

    Trots allt detta som är så positivt står du ju kvar med din huvudvärk och domningskänsla i ansiktet, men det betyder inte alltid måste vara så.  

    När man väl har uteslutit en bakomliggande orsak kvarstår ju arbetet att lindra patientens besvär. Om dörren fortfarande står på glänt till neurologen kanske hen kan hjälpa dig och om inte så brukar resan börja på vårdcentralen. 
    Kanske kan det också vara värt att kontakta tandläkare/bettfysiolog för att kontrollera att din smärta inte är relaterad till bettanomali eller andra käkrelaterade besvär.

    Man ska också komma ihåg att förstå huuvdvärk lite är som att lägga ett pussel och där pusselbitarna kommer med tiden. Tveka inte att söka vård om du får förändrade symtom.

    Om du skulle drabbas av nya domningar/stickningar/känselbortfall måste du självfallet söka vård skyndsamt. 

    Hoppas att du ska få bättre snart. 

    Vänliga hälsningar
    Jessika Nystedt

  • Wed 12 Oct 2022 19:18
    #20
    Anonym (T) skrev 2022-10-10 00:15:00 följande:

    Hej! 

    Jag har en fundering gällande svimningar. När jag var i 8-årsåldern så hade jag en frånvaroattack. Då togs ett EEG som inte visade på något fel. 

    Mellan 10-15 års ålder hade jag lätt att få blodtrycksfall och svimmade ibland. Jag växte snabbt på längden, och man trodde att det var orsaken till blodtrycksfallen. Varje gång jag svimmade så fick jag kramper. Folk som sett det har beskrivit det som ryckningar i armar och ben, och att mina ögon har rullat bakåt. I vuxen ålder så har jag bara svimmat 2 gånger. Ena gången hade jag ont efter att ha bränt mig rejält i solen, och svimmade av smärtan. Fick krampanfall, men det verkar inte ha varit så kraftigt. Kompisen som var med beskrev att mina ögon rullade bakåt, men inte mer än så. 

    För ett år sedan svimmade jag ett par dagar innan en tenta. Jag var stressad, hade ätit dåligt och sovit för lite. Jag la mig på golvet eftersom jag kände att det skulle hända. När jag vaknade så blödde jag från huvudet. Jag hade slagit i ett skåp, och förstod då att jag hade krampat igen. 

    Jag åkte in till akuten. Jag blev rekommenderad att stanna kvar på sjukhuset för röntgen och observation, men jag hade ingen hundvakt så jag kände att jag inte kunde vara kvar, och jag tänkte att jag har ju ändå gjort EEG tidigare som inte visade något. Fick remiss till vårdcentral. Läkaren där konstaterade att kramperna mest troligt bara berodde på syrebrist. 

    Det jag undrar över är, varför får jag kramper? Jag förstår att det är av syrebrist, men många svimmar ju utan att få några kramper. Jag funderar ibland om det ändå är något som är fel. Jag har inte svimmat något mer sedan den gången för ett år sedan. 


    Hejsan T!

    Tack för din fråga. 
    Du skriver att du löpande under livets gång har drabbats av svimningar med associerade ryckningar i armar och ben... 
    Denna tråd är ju huvudvärksinriktad och för att undvika att alla typer av neurologiska frågeställningar trillar in så kommer jag att fatta mig kortdå din fråga inte rör huvudvärk. 

    Du skriver att du genomgått såväl röntgen (antar CT eller MR hjärna) och EEG och att båda undersökningarna var utan anmärkning och att du sedan fick gå hem då du inte hade huvudvärk.


    Jag misstänker att en annan anledning till att du fick gå hem och att läkaren på vårdcentralen inte vidtog ytterligare åtgärder, kan ha varit att alla sina svimningar verkar ha varit, det vi kallar, provocerade. Med det menar vi att de kar berott på blodtrycksfall, vätskbrist, smärta och stress. 

    Vid dessa situationer är en del mer benägna att svimma, ofa pga ett blodtrycksfall gör att vårt hjärta inte förmår att pumpa upp tillräckligt mycket syrerikt blod till hjärnan. Vi kan ofta märka detta genom att vi kan känna oss otillpass, yrsliga, bli illamående, kallsvettas och att det kan svarta framför ögonen. Ibland hinner man lägga sig plant på golvet och lägga benen mot väggen. På så vis distrubueras blodet åter till hjärnan och vi håller oss vakna. I andra fall svimmar vi. All muskeltonus släpper och vi trillar ihop alldeles bleka i ansiktet, detta är en klassisk vasovagal svimning. 


    Det sägs att ungefär 50% av alla dessa svimmningar går med ryckningar av armar och ben och många blir rädda att de har bevittnat ett epilepsi anfal. Det finns dock ingen koppling mellan vasovagal svimning och epilepsi.

    Om man har benägen het att svimma är det bra att ha koll på sitt blodtryck och undvika provocerande faktorer. Det är också bra att börja lära sig att känna igen de första varningssymtomen.

    Vänliga hälsningar
    Jessika Nystedt

  • Fri 21 Oct 2022 17:38
    #25
    Anonym (Cecilia) skrev 2022-10-15 22:33:50 följande:

    Hej! 


    Jag fick en TIA när jag var 25 år gammal och i samband med den gjordes en MRT och man fann förändringar i vitsubstansen. Där och då gick man inte vidare med det här och jag fick komma hem från sjukhuset. Sen av en slump tio år senare ser en läkare i mina journaler att jag hade förändringar i vitsubstansen och borde ha följts upp så jag fick göra en ny MRT. Svaret som kom tillbaka var MS? Och jag blev kallad till neurolog. Men efter ryggmärgsprovet så hade jag inte MS. 


    jag undrar vad förändringar i vitsubstansen kan beror på? Kan det vara vara en avvikelse som egentligen inte betyder ngt? Såsom en individuell variation, att vi alla är olika?

    Jag har haft svår migrän med aura sedan 25 års åldern som knockat mig rejält och jag är inte mig själv på uppåt en vecka efter ett anfall. Jag har svårt att få ihop vardagen och att läsa är omöjligt i några dagar efter ett migränanfall. Jag har tacksamt fått jättebra behandling av min neurolog och slipper nu även min spänningshuvudvärk som jag haft ca 10 timmar per dag. Botox och amitryptilin har i sin kombo gett mig ett helt nytt liv!

    Jag har även haft oförklarliga smärtor i benen som inte kunnat härledas till ngt alls. Men lindras nästan helt av amitryptilinet. Utöver detta grava sömnproblem. Men som idag även det blivit bättre med ovannämnda medicin. 


    Kan förändringarna i vitsubstansen ge migrän med aura? Sömnproblem? smärtorna i benen som min neurolog sagt är nervsmärtor? 


    Min farfar har även han förändringar i vitsubstansen, nu fått diagnosen vaskulär demens. Min pappa har även han förändringar i vitsubstansen och har kognitiva svårigheter efter många små strokes. Kan det finnas en ärftlig komponent här? Är det omöjligt att en neurolog tittar på min farfars och pappas historik för att se om det finns ngt samband som kan hjälpa mig? 


     


    Hej Cecilia. 

    Tack för att du skriver. 
    Du berättar att du drabbades av en så kallad TIA attack när du var 25 år gammal, (transitorisk ischemisk attack). Du skriver dock inte för hur länge sedan detta inträffade, men du berättar att man ca 10 år senare gjorde uppföljning så jag gissar att du nu är mellan 35-45 år gammal. 


    Du skriver också att du har haft en svår migrän med aura sedan 25-års åldern där anfallen tycks hålla i sig under längre tid än vid de vanligare anfallstyperna. 


    Auran vid migrän kan uttrycka på många olika sätt och det kan även TIA-attacker beroende på var i hjärnan den övergående syrebristen uppkommer. Detta kan vara lurigt och även mycket erfarna läkare kan missta en migränaura för en TIA-attack och vice-versa, speciellt första gången nnpgon av tillstånden uppkommer. Båda är ju övergående och kan ge neurologiska symtom. 


    Ospecifika vitsubstansförändringar är vanliga och i högre åldrar så hör de nästan till normalfynd. I yngre åldrar är de dock mindre vanliga och föranleder numera ofa extra kontroller eller vidare utredningar. För ett tiotal år sedan var man emellertid mindre benägen att utreda dessa, många gånger helt ospecifika fynd. Kanske hade din uppföljning sett annorlunda ut om man funnit samma fynd på en 25 årig idag, men det måste inte betyda att utfallet varit ett annat.


     


    Det var jättebra att man fångade upp dina fynd på MR-undersökningen och att du fick göra såväl en ny MR som ett ryggmärgsprov. Dessutom kom du i kontakt med en neurolog som säkert gjort en noggrann bedömning av dina symtom och de fynd man funnit. På så vis har man med största sannolikhet uteslutit bakomliggande orsaker och sjukdomar som kan ger upphov till likande bild och fynd. 


    Du frågar vad som kan ge upphov till förändringar i den vita substansen. Det finns en hel uppsjö tillstånd som kan ge denna bild och en av dem kan faktiskt vara svårare migränvarianter. Däremot kan förändringarna i vita substansen inte ge upphov till migrän. Förutom migrän finns det flera andra huvudvärksdiagnoser som ger upphov till förändringar i vit substans. Även vissa minnessjukdomar, vaskulära sjukdomar och neuroinflammatoriska tillstånd kan skada den vita subtansen. 


    Det är ännu så mycket vi inte känner till om hjärnan och är mycket vi inte kan förklara inom neurologin, som tex smärtorna i dina ben, men vi börjar att bli väldigt bra på att kunna utesluta farliga, vanliga och botbara tillstånd. 


    När vi väl har gjort det, måste vi fokusera på att behandla symtom och göra livet så bra som möjligt för patienten. I ditt fall verkar man ju äntligen ha hittat en väg framåt och jag är glad att du har hittat så väl en bra behandling i form av Amityptilin och Botox för dina sömnsvårigheter och huvudvärk som en neurolog som hjälper dig med din behandling. 

    Önskar dig lycka till framöver!

    Vänliga hälsningar
    Jessika Nystedt

  • Fri 21 Oct 2022 18:03
    #26
    Anonym (Pois) skrev 2022-10-21 14:34:31 följande:

    Hej,

    Jag har alltid haft problem med ihållande huvudvärk, trötthet och nedstämdhet som dykt upp strax efter orgasm (ej direkt). Mycket plågsamt och påverkar livet enormt.
    Läste sedan om POIS (Post Orgasmic Illness Syndrome) och blev helt förvånad över hur detta stämde på mig. 
    Har försökt få läkarhjälp, men ingen vill riktigt ta tag i detta, utan har blivit hänvisad i cirklar i vården. 

    Finns det någon hjälp att få? 😢 Var? 


    Hejsan!

    Man skulle kunna säga att det finns två typer av huvudvärk som är associerade till orgasm. Den vanligaste är "benign orgasmisk huvudvärk". Det är en typ av ansträgningsutlöst huvudvärk som kommer plötsligt strax före eller efter orgasm. Den brukar vara intensiv och bultande och även kräkningar kan förekomma. 


    Om det är första gången som denna huvudvärk uppkommer så skall man undersökas akut, då symtomen kan vara svåra att skilja från allvarligare tillstånd som subarachnoidalblödning m.fl. Om det är denna typ av huvudvärk du har, dvs benign orgasmisk huvudvärk, så finns det faktiskt bra behandlingar som kan förskrivas av läkare på din vårdcentral. 


    Det finns också patienter som får en annan typ av benign orgasmisk huvudvärk, den beskrivs som mer molande och belägen i nacke och bakhuvid. För dessa patienter kan avslappningsövningar och sjukgymnastik i bland vara till hjälp. 


     


    Den huvudvärk du nämner POIS, är en mycket ovanlig typ av influensalikande tillstånd som uppträder minuter till timmar efter ejakulation och symtomen kan hålla i sig dagar till någon vecka efter händelsen. Kanske på grund av att tillståndet är så oerhört ovanligt så finns det inte några evidensbaserade behandlingar som med lätthet förskrivs till patienterna. Dessutom vet man ännu inte vad som ligger bakom symtomen. Vissa verkar ha mer allergilikande symtom och andra mer influensalikande. Det finns dock behandlingar som kan testas men jag vågar inte spekulera kring effekten eller rekommendera vilka som kan testas via detta forum då detta är ett så pass okänt område. 


    Om du har symtom som passar med POIS så bör du oavsett göra en första utredning på fysisk vårdcentral för att utesluta andra, vanligare orsaker till likande symtom.

    Önskar dig all Lycka till!

    Hälsningar 
    Jessika Nystedt

  • Fri 21 Oct 2022 18:08
    #27
    Anonym (Rädd) skrev 2022-10-20 16:36:17 följande:

    Hej! 


    jag har alkoholproblem. och har jätteont i huvudet dagen efter jag druckit samt spyr blod. Jag vågar inte ta Alvedon. Vad kan jag göra? 


    Hej!

    Tack för din fråga.
    Det låter som att du redan har identifierat att det är alkoholen som utlöser din huvudvärk och att alkoholen har blivit ett beroende. Du behöver söka hjälp på en beroendemottagning i din kommun för att sluta att dricka. 


    Om du kräker blod så är detta ett akut tillstånd som kräver akut vård och du bör omedelbart vända dig till en öppen akutmottagning.

    Vänliga Hälsningar
    Jessika Nystedt


     

  • Fri 21 Oct 2022 18:26
    #28
    Tomelilla15 skrev 2022-10-18 21:18:55 följande:

    Hej. 
    min son på 5,5 år säger väldigt ofta, flera gånger i veckan att han har huvudvärk. Ibland tycker jag mig se på honom att han är påverkad, tex trött eller slöare men de flesta dagar är han som vanligt, verkar må bra, leker osv. Ibland har jag tänkt att han säger huvudvärk men egentligen menar något annat, oklart vad, men så är det de dagarna när jag ser på honom att han mår sämre. Detta har pågått minst sex månader, men jag tror snart ett år. Han kan ibland, ofta på kvällen säga att han har lite ont i magen. 
    Vad kan vara orsaken till att en femåring har så återkommande huvudvärk (om det är det)?


    Hejsan Tomelilla15


     


    Tack för dina funderingar. 

    Precis som vuxna så kan även barn ha huvudvärk. Och precis som hos vuxna så kan det finnas en hel uppsjö förklaringar och anledningar till att barn får huvudvärk. Nu är jag varken barnläkare eller barnneurolog, men jag tänker att jag ändå ska resonera lite kring möjliga förklaringar. 


    Barn med huvudvärk kan vara kluriga att diagnosticera, just som du är inne på så är de inte altid helt exakta i sina beskrivningar och ibland kan de säga en sak och mena en annan. Oavsett så låter det ju som att din lille 5-åring klagar just på huvudvärk i varierande grad och intensitet flera gånger i veckan och även om det inte verkar vara någon farlig huvudvär eller något som förvärras över tid så tycker jag att du skall ta det på allvar och uppsöka vårdcentralen för en första bedömning. Det kan också vara klokt att du för en huvudvärksdagbok på din son (utan att han behöver veta om det) där du anteckningar, huvudvärksdagar, huvudvärksfria dagar, intensiteten och faktorer i vardagen som man till slut kan börja se som triggande eller lugnande. 


    Även barn kan ha migrän och spänningshuvudvärk, de kan ha bettdysfunktioner och synstörningar, de kan ha öron-näsa-hals relaterade besvär, men ocså andra sjukdomar som kan ge upphov till huvudvärk, såsom blodbrist osv.  
    Allt detta måste beaktas och utredningen börjar lämpligen på vårdcentralen. 


     


    Det finns också så kallade gula och röda flaggor som man ska vara vaksam på hos barn.
    Man ska utreda barnet mer skyndsamt om exempelvis barnet har mest huvudvärk på morgonen, om huvudvärken väcker barnet om natten eller om man ser förändringar i beteende eller utveckling osv. 


    Akut vård krävs om barnet har urakut insättande huvudvärk, huvudvärk med allmänpåverkan och medvetandesänkning, om barnet har neurologiska bortfalls elle retningssytom, nyligen slagit i huvudet före huvudvärken osv. 

    Nu framkommer ju inga sådana flaggor hos ditt barn alls, men för hans bästa så tycker jag att en första bedömning på hans vårdcentral vore klokt.

    Önskar dig och din lille 5-årig allt gott


     


    Bästa hälsningar 
    Jessika Nystedt 

  • Wed 26 Oct 2022 18:46
    #33
    Anonym (Pois) skrev 2022-10-22 16:50:07 följande:

    Hej, gällande min huvudvärk igen, så skulle jag nog varit tydlig med att det inte är benign orgasmisk huvudvärk och att jag blivit utredd på vårdcentralen samt hos specialister med exempelvis Mr kamera. Ingen "annan" förklaring till mina problem har hittats, men tyvärr händer inget mer efter detta, jag vet inte var jag ska söka hjälp nu. 


    Hej igen!

    Jag förstår. 


    Har du någongång föreslagit för dina behandlande/utredande läkare att du själv misstänker POIS?


    Som jag skrev i mitt förra svar så är det ju ett mycket ovanligt tillstånd och jag skulle inte bli förvånad om de aldrig hört talas om det tidigare. Som patient kan man absoult presentera ett diagnostiskt förslag själv och kanske ta med de artiklar/info som du själv har hittat kring POIS. Om dina symtom verkligen passar och alternativa förklaringar uteslutits så tycker jag att man mycket väl kan våga testa behandlingar i enlighet med de fallstudier som utförts. 


    Det är sannolikt din husläkare som i samråd med dig fåt uppstarta behandling eller remittera dig vidare. Om dina symtom inte främst är huvudvärk utan mer influensalikande symtom så kan din husläkare ev testa behandling i samråd med immunlog. Det är i första hand relativt vanliga läkemedel, såsom antihistaminer, som har testats vid POIS och med varierande effekt.  


     


    Önskar dig all lycka till fram över,
    vänliga hälsningar
    Jessika Nystedt

  • Wed 26 Oct 2022 19:03
    #34
    fluffycookie skrev 2022-10-26 14:00:50 följande:

    Jag har sedan flera år migrän som nu har eskalerat och när jag får den, stannar den i tre dagar. Läkare vet inte vad de ska göra utan har ordinerat cocktail med 1 mg alvedon tre gånger om dagen i kombination med ex. bluefish. Jag har även en näspray för migrän som jag kan använda men upplever inte att det funkar. Utöver det har jag tandskena på natten så att jag inte ska gnissla.

    Min kollega berättade att hans fru fått sprutor som hon tar på sig själv när ett anfall kommer, är det något som rekommenderas över nässprayen? Jag vill ogärna övermedicinera och att proppa i mig 6 tabletter om dagen i tre dagar utan att det hjälper är ganska osoft. 


    Hej Fluffycookie!!

    Tack för din fråga.
    Jag förstår att du har diagnosticerats med migrän och att du ännu inte funnit en behandling som passar dig. 


    Migränbehandling kan indelas i anfallsbehandling och förebyggande behandling. 
    Har man mindre än 4-8 migrändagar i månaden så är det främst anfallsbehandling men inriktar sig på. 
    Det går nästan alltid att finna en behandling som fungerar vid anfall och i vanliga fall finns det tydliga behandlingstrappor för oss läkare att luta sig mot. Vi är väl införstådda med vad nästa steg må vara när ett behandlingsförsök misslyckats.  Ibland kan det vara svårare att hitta rätt och man kan behöva testa sig fram. 


    Grunden brukar vara paracetamol ensamt eller i kombination med någon typ av NSAID (typ Ibuprofen, Naproxen etc). Om det inte räcker så brukar man lägga till en sk triptan (som det spray du använder). Ibland kan det vara värdefullt att testa en annan triptan än den man har provat och ej haft effekt av. 


    Du beskriver att din kollegas fru tar någon typ av spruta vid anfall. Det skulle tex kunna vara typ av läkemedel som ditt spray men i annan beredningsform.


     


    Om denna typ av behandling inte fungerar så finns det ytterligare steg man kan ta på behandlingstrappan och jag tror nog att din läkare är väl medveten om vilka dessa steg är. 


    Berätta för denne kring hur du har det, den uteblivna effekten av medicinering och fråga vad som skulle kunna vara nästa steg. Om din läkare redan testat allt så får man ju remittera dig vidare till någon med ytterligare kunskap. 


    Man brukar som sagt nästan alltid hitta en bra anfallskuperande metod.

    Vänliga Hälsningar
    Jessika Nystedt


     

  • Wed 26 Oct 2022 19:09
    #35
    Anonym (Petra) skrev 2022-10-22 21:34:08 följande:

    Hej!

    Jag får huvudvärk flera gånger i månaden. Det håller sig alltid till ena sidan av huvudet och kroppen (oftast högra men ibland vänstra). Det känns som att ena ögat ska ploppa ut och att jag fått en smäll över örat. Det strålar även ner från örat, nacken och ner i axeln. Är det något jag borde kolla upp? När jag känner av symptomen kan det hjälpa om jag tidigt tar ipren och Alvedon eller ipren och Treo, men om jag väntar för länge eller om jag tex bara har ipren hemma hjälper inte medicinen alls och jag har konstant ont i ca 1-2 dagar till. Symptomen brukar främst komma på kvällar.


    Hejsan Petra!

    Tack för din fråga!


    Jag tycker absoult att du borde kolla upp din huvudvärk! Inte för att den på något sätt låter farlig utan för attt den verkar besvärande, relativt frekvent och ibland ihållande. 


    Huvudvärk kan ju verkligen påverka vår vardag och sänka vår livskvalité. Med en försjupad anamnes kring din huvudvärk kan man förmodligen med relativ fastställa vilken typ av huvudvärk du har och därmed testa en behandling som förhoppningsvis kan minska såväl frekvens som intensitet och dutation av din smärta. 


    Redan innan du söker vårdcentralen så skulle jag föreslå att du fyller i en huvudvärksdagbok. Den är till stor hjälp för doktorn i att försöka förstå din huvudvärk och dagboken är också utmärkt för att utvärdera behandlingseffekt eller för att lyckas identifiera faktorer som triggar din huvudvärk.

    Ring din VC så kan de säkert hjälpa dig att göra din situation så mycket bättre!

    Vänliga hälsningar
    Jessika Nystedt

  • Sun 30 Oct 2022 09:48
    #36
    sextiotalist skrev 2022-10-25 16:07:01 följande:

    Kan det vara huvudvärk?
    Jag får sällan huvudvärk, klassisk alltså. Men jag kan få något liknande kring örat och värk i ytterörat. Jag kan, om det påverkar för mycket, ta en huvudvärkstablett.
    Min undran är om det är sk spänningshuvudvärk, men placerar sig annorlunda.
    Pluset är att det inskränkar inte lika mycket som en klassisk huvudvärk i pannan 


    Hejsan!

    Tack för din fundering!
    Om det du drabbas av är övergående och mellan tillfällena sidoskiftande värk runt örat som kommer och går sedan länge så låter det som huvudvärk. Denna kan bero på spänningshuvudvärk, men har också beskrivits vid migrän. Värken kan kan uppkomma från tex spänningar i nack eller halsmuskulaturen eller vid spänningstillstång i käkleden. En annan orsak till smärta kan vara en triggad ansiktsnerv (trigeminusnerven).  


    Sedan kan det såklart finnas många andra mer ÖNH relaterade besvär till smärtan, som hörselgångsinflammation, infektioner eller besvär från bilålorna men då tycker jag kanske inte att det borde vara sidoskiftande och upprepade besvär som släpper på en värktablett. 


    Det viktigaste är att det inte orsakar för mycket besvär i din vardag och att episoderna inte blir alltmer frekventa. 

    Vänliga hälsningar 
    Jessika Nystedt

  • Sun 30 Oct 2022 09:59
    #37
    Anonym (Petra) skrev 2022-10-22 21:34:08 följande:

    Hej!

    Jag får huvudvärk flera gånger i månaden. Det håller sig alltid till ena sidan av huvudet och kroppen (oftast högra men ibland vänstra). Det känns som att ena ögat ska ploppa ut och att jag fått en smäll över örat. Det strålar även ner från örat, nacken och ner i axeln. Är det något jag borde kolla upp? När jag känner av symptomen kan det hjälpa om jag tidigt tar ipren och Alvedon eller ipren och Treo, men om jag väntar för länge eller om jag tex bara har ipren hemma hjälper inte medicinen alls och jag har konstant ont i ca 1-2 dagar till. Symptomen brukar främst komma på kvällar.


    Hejsan Petra!

    Tack för att du skriver. Först och främst låter det som att du har en ofarlig men besvärlig huvudvärk.  Återkommande episoder av huvudvärk som är sidoväxlande och som förelegat sedan lång tid tillbaka utan progress kan vara så väl migränorsakade som relaterade till spänningshuvudvärk. 
    Vid migrän förligger ofta såkallade associerade symtom som tex illamående och ljud/doft/ljuskänslighet. Klassiskt vid migrän är att att smärtan ofta förvärras vid fysisk aktivitet och att man kan identifiera så kallade triggerfaktorer som ofta utlöser smärtan. Det kan vara alkohol, stress, mensturation, ägglossning etc. Vid migrän har många gånger vanliga smärtstillande tabletter god effekt, men då framför allt om de tas tidigt i förloppet. 
    Även spänningshuvudvärk kan ge en likande bild men tilltar ofta framåt eftermiddag kväll och är e regel inte lika intensiv som migränhuvudvärken. 


    Det finns också andra primära huvudvärksformer som hortons huvudvärk som ger en mycket svår smärta runt ögat,

    För att hjälpa dig att förstå din huvudvärk och göra det lättare för din läkare att sätta diagnos och föreslå en lämplig behandling är det ofta väldigt bra att föra en huvudvärksdagbok under några månader.


    Du frågar om det är något som du bör kolla upp. Jag förutsätter i mitt svar att du haft dessa episoder sedan längre tid när jag nu svarar. Ja! Jag tycker absolut att du ska söka din vårdcentral för att få hjälp med din huvudvärk. Inte för att din huvudvärk på något vis alls låter farlig, utan för att du ska få chans att förstå vilken typ av huvudvärk du har och få möjlighet att få testa en fungerande behandling så att du slipper riskera att ha ont i flera dagar.


     


    Vänliga hälsningar 
    Jessika Nystedt 

Svar på tråden Huvudvärk - Specialistläkaren i Neurologi svarar på alla dina frågor