• Klara2000

    Väldigt lite ögonkontakt med 5-månaders, så rädd för autism

    Inleder med att tvåårige storebror har autism (förmodligen grad 2 eller 3) och att det finns drag av det i släkten (vilket vi inte insåg förrän storebror visade sig ha autism), så oron är befogad. Till saken:


     


    Lillasyster på strax 5 månader har tappat väldigt mycket ögonkontakt. Det började bra och de första ca 4 månaderna sökte hon mycket ögonkontakt, höll kvar den och samspelade/?konverserade? fint.


     


    Sen 1-2 veckor krävs det nästan alltid att man spelar pajas eller sjunger för att få ögonkontakt med henne, men även då tittar hon ibland flyktigt eller typ på munnen/bredvid ögonen. Hon är dessutom inte alls lika intresserad av storebror längre (fram tills nyligen sken hon upp när hon såg honom) och har helt slutat jollra. 


     


    Magkänslan säger självklart att det rör sig om autism även i hennes fall och det är ju väldigt sannolikt, men jag vill ändå höra om någon har erfarenhet av liknande beteende hos bebis, oavsett om det sen visade sig bero på autism eller inte. 


     


    Undrar även om någon har tips på vad vi kan göra för att försöka  ?locka tillbaka? kontakten med lillasyster. Jag tänker på IBT-liknande aktiviteter (vilket vi inte kommit igång med med storebror). 


     


     


    Kommer självklart ta upp detta på nästa bvc-besök.




  • Svar på tråden Väldigt lite ögonkontakt med 5-månaders, så rädd för autism
  • Klara2000

    Tillägg: hon har alltså i princip slutat söka vår ögonkontakt, och det krävs väldigt mycket för att vi ska lyckas fånga den. Ofta tittar hon liksom förbi oss, och undviker aktivt ögonkontakt? 

  • Anonym (Undrar)

    Hur gick det för lillasyster? Är I liknande situation.

Svar på tråden Väldigt lite ögonkontakt med 5-månaders, så rädd för autism